Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Gry bitewne oraz kącik modelarzy.  (Przeczytany 47189 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sir Leonidas

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • For the Emperor!!!
    Odp: Gry bitewne oraz kącik modelarzy.
    « Odpowiedź #135 dnia: Sierpnia 26, 2010, 11:49:17 »
    To oni na mnie szarżowali. Zaraz ( tydzień lub dwa ) wrzucę wam zdjęcia moich słitaśnych makiet do czterdziestki ( bardziej pasują do battla ale co tam XD )

Offline eriks281

• Użytkownik
    « Odpowiedź #136 dnia: Sierpnia 29, 2010, 11:10:50 »
    Aha :D ,przez te krzyki sierżanta pomyliłem się ,ale nie ważne.
    Kto chce kupić Playstation 3 classic 80GB + pady

Offline Sir Leonidas

• Użytkownik
    • For the Emperor!!!
    « Odpowiedź #137 dnia: Września 02, 2010, 20:11:04 »
    Na allegro takie sprawy załatwiaj a nie zaśmiecasz forum nasze piękniusie. XD

Co do krzyków sierżanta to wziąłem przykład z książek black library - czytał ktoś książki z tego wydawnictwa?

Offline eriks281

• Użytkownik
    « Odpowiedź #138 dnia: Września 05, 2010, 00:25:27 »
    Ja czytam ,ale nie wh40k tylko warhammer fantasy .:) Świetnie się czyta Williama Kinga!

Offline Nevader

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Nie masz pojęcia, czym jest Ciemna Strona."
    Odp: Warhammer 40K - gra bitewna
    « Odpowiedź #139 dnia: Września 09, 2010, 03:55:25 »
    Od pewnego czasu noszę się z zamiarem rozpoczęcia kompletowania armii, poszukuję jednak odpowiedzi, na kilka nurtujących mnie pytań.
    Zadecydowałem już, z jakim systemem chcę się związać (co można wywnioskować chociażby z tytułu tej wiadomości) oraz - będąc świadomym, w czym mogę przebierać - jaką armię wybrać. Po części przyczynił się do tego Dawn of War, a po części możliwość przejrzenia asortymentu sklepów w Internecie. O ile po grze komputerowej moja uwaga skupiała się głównie na Nekronach, o tyle przegląd figurek, możliwości ich modyfikacji/personalizacji, liczba wariantów w jakich są dostępne oraz dbałość z jaką są wykonane, skierowały moje oczy ku Kosmicznym Marines - chyba najbardziej rozpoznawalnej "nacji" z uniwersum Warhammera 40,000.

Dochodzimy zatem do miejsca, w którym można zapytać czego właściwie oczekuję, skoro już wszystkie najważniejsze wybory mam za sobą... Rzecz się sprowadza do tego, że nie znam zupełnie zasad tej gry. Owszem, mam zamiar skompletować armię SM (no, na początek może nieduży oddział doborowej piechoty ;P), ale przeglądając figurki na oficjalnej stronie Games Workshop zauważyłem, że skrzętnie wyodrębniono zakony: Blood Angels, Space Wolves, Black Templars oraz Dark Angels.
    Domyślam się, że z reguły lepiej jest, gdy nadaje się swojemu wojsku własne barwy - bynajmniej nie ze względu na indywidualizm czy specyficzne poczucie estetyki. Ja po prostu nie wyobrażam sobie sytuacji, gdy na turnieju 3 różne osoby wystawiają naprzeciw siebie armie Kosmicznych Marines, które są pomalowane np. na modłę zakonu Imperial Fists! Trochę jednak zbaczam z tematu...
    Interesuje mnie, czy reguły gry nie zabraniają wykorzystywać (dołączać do stworzonego od podstaw zakonu Adeptus Astartes) figurek, które są wykonane tak, aby reprezentować elitarne oddziały wyłącznie któregoś z wymienionych wcześniej legionów. Jeżeli nie, to co można uczynić ze zdobieniami pancerzy, sztandarami i naramiennikami, spośród których wszystkie mają naniesione symbole danego zakonu? Czy jest możliwość zamiany tych elementów, czy też najzwyczajniej trzeba odstąpić od "werbowania" rzeczonych jednostek?

Kolejne pytania dotyczą uzbrojenia i czegoś, co zwykłem nazywać "army capacity". Otóż jak duża jest dowolność w dozbrajaniu (wyposażaniu w bronie ciężkie) drużyn taktycznych i innych, np. zwiadowców lub terminatorów? Następnie jak wielu "dowódców" (sierżant, konsyliarz, kapelan) może zostać dołączonych do oddziału, jak duży oddział może być i wreszcie, jak dużo jednostek/oddziałów danego typu może potem równocześnie przebywać na polu bitwy? Czy jeżeli będę przykładowo dysponował dwoma Land Raiderami, to czy mogę wystawić obydwa, jeżeli przeciwnik będzie miał słabszą armię od mojej, czy też będę musiał zrezygnować z przewagi dużej liczby zaawansowanych jednostek, na korzyść wyrównanej walki?

Zgaduję, że gdy tylko dostanę w swoje ręce Codex, to większość wątpliwości się rozwieje, jednak póki co nie mam do niego dostępu, a do sklepu chcę najpierw udać się raz, nie zaś parę razy. :)

Za wszystkie odpowiedzi, które będą choć trochę związane z tematem, ich autorom z góry dziękuję.
    Pozdrawiam, Nevader.
    « Ostatnia zmiana: Września 20, 2010, 21:00:06 wysłana przez Nevader »

Offline Sir Leonidas

• Użytkownik
    • For the Emperor!!!
    « Odpowiedź #140 dnia: Września 16, 2010, 19:26:21 »
      Zacznę od tego że piszesz niezrozumiale dla zwykłego śmiertelnika. Co do malowania SM możesz pomalować ich na różowo w żółte kropki i ogólnie co ci na myśl przyjdzie - nikt cię za to z turnieju nie wyrzuci co najwyżej SMowcy będą pośmiewiskiem. Co zaś elitarnych oddziałów to se poczekaj. Najpierw kup sobie zwykły box z 5 albo 10 SM ultramarines albo jakichś tam innych i pomaluj jak najlepiej potrafisz. Potem się baw w jakieś extra ładne pancerze z green stuffu lub forge worlda , bo się można łatwo zniechęcić.
     No i pytałeś się czy jak bedzie znak ultrasów na sztandarze czy można to zmienić tak? Otóż mało znam osób które grają SM w moim otoczeniu ale chyba się tam da wyciąć znak i wyszlifować.

Lista zakupów które powinieneś zrobić:

- parę pędzli - najlepiej malutkie - nie muszą być z GW - ok 20 złotych

- spray GW skull white - 36 złotych

- farby do pomalowania space marinsów ( wybierz kolory - zależy jakim zakonem chcesz grać - to ci doradzi sprzedawca w sklepie albo sam wybierzesz według uznania) 10 złotych za farbę

- box space marines tactical squad 100 złoty http://www.bitewniaki.pl/spacemarinetacticalsquad/p/1310.html

Jak dobrze pamiętam to 2 takie pudełka i jakiś kapitan i już możesz grać ale lepiej kupić sobie battleforce - taka mała armia którą kupując oddzielnie - oddział po oddziale zapłacił byś 500 złotych a tak za 220 złotych masz już małą armijkę ;P

Pozdrawiam
    Sir Leonidas - władca Veluki

Offline BelegPz

• Użytkownik
    • Dulce et decorum est pro patria mori.
    Odp: Warhammer 40K - gra bitewna
    « Odpowiedź #141 dnia: Września 17, 2010, 18:15:28 »
    Dochodzimy zatem do miejsca, w którym można zapytać czego właściwie oczekuję, skoro już wszystkie najważniejsze wybory mam za sobą... Rzecz się sprowadza do tego, że nie znam zupełnie zasad tej gry. Owszem, mam zamiar skompletować armię SM (no, na początek może nieduży oddział doborowej piechoty ;P), ale przeglądając figurki na oficjalnej stronie Games Workshop zauważyłem, że skrzętnie wyodrębniono zakony: Blood Angels, Space Wolves, Black Templars oraz Dark Angels.

Te zakony mają własne kodeksy ,ponieważ ich zwyczaje i sposoby są wyjątkowe np Space Wolves nie zmienili taktyki po herezjii horusa.

Domyślam się, że z reguły lepiej jest, gdy nadaje się swojemu wojsku własne barwy - bynajmniej nie ze względu na indywidualizm czy specyficzne poczucie estetyki. Ja po prostu nie wyobrażam sobie sytuacji, gdy na turnieju 3 różne osoby wystawiają naprzeciw siebie armie Kosmicznych Marines, które są pomalowane np. na modłę zakonu Imperial Fists! Trochę jednak zbaczam z tematu...

Możesz marines malować jak chcesz. Widziałem armie sm skonwertowanych tak, że ich główki były główkami myszki miki. Na turniejach z tego co się orientuje są pojedynki 1vs1. A co do walk tego samego zakonu można podciągnąć to pod "7 kompania zdradziła zakon i reszta lojalnych kompanii ruszyła za nimi w pogoń".

Interesuje mnie, czy reguły gry nie zabraniają wykorzystywać (dołączać do stworzonego od podstaw zakonu Adeptus Astares) figurek, które są wykonane tak, aby reprezentować elitarne oddziały wyłącznie któregoś z wymienionych wcześniej legionów. Jeżeli nie, to co można uczynić ze zdobieniami pancerzy, sztandarami i naramiennikami, spośród których wszystkie mają naniesione symbole danego zakonu? Czy jest możliwość zamiany tych elementów, czy też najzwyczajniej trzeba odstąpić od "werbowania" rzeczonych jednostek?

Powiem tak, wyobraź sobie wojsko polskie w 1939 roku do którego chcesz dołączyć oddział waffen ss. Albo sztandary NSDAP chcesz pozmieniać tak aby wyglądały na polskie. Podałem taki przekontrastowany przykład żebyś zobaczył co chcesz właściwie zrobić :P. Możesz oczywiście brać pojedyncze części np habity od Dark Angelsów dla weteranów swojej kompanii, albo różne futra od space wolves jeśli zamierzasz tworzyć podobny fluff. Ale zakony są tak zróżnicowane ,że dołączenie np jeźdźców na wilkach do czarnych templariuszy było by nie namiejscu.

]Kolejne pytania dotyczą uzbrojenia i czegoś, co zwykłem nazywać "army capacity". Otóż jak duża jest dowolność w dozbrajaniu (wyposażaniu w bronie ciężkie) drużyn taktycznych i innych, np. zwiadowców lub terminatorów? Następnie jak wielu "dowódców" (sierżant, konsyliarz, kapelan) może zostać dołączonych do oddziału, jak duży oddział może być i wreszcie, jak dużo jednostek/oddziałów danego typu może potem równocześnie przebywać na polu bitwy? Czy jeżeli będę przykładowo dysponował dwoma Land Raiderami, to czy mogę wystawić obydwa, jeżeli przeciwnik będzie miał słabszą armię od mojej, czy też będę musiał zrezygnować z przewagi dużej liczby zaawansowanych jednostek, na korzyść wyrównanej walki?

KODEKS ! I wszystko jasne :) A co do armii zazwyczaj gra się na punkty. Np Land Raider kosztuje 250 pkt a marines 15 pkt i to od ciebie zależy co wystawisz. Musisz mieć obowiązkowo dowódce i 2 oddziały w slotach troops. Ale to jak ich uzbroisz, wystawisz zależy od ciebie. Możesz wystawić wypakowaną na maksa ale mało liczną armie ale możesz też zalać wroga troopsami , wszytko zależy od ciebie.

Zgaduję, że gdy tylko dostanę w swoje ręce Codex, to większość wątpliwości się rozwieje, jednak póki co nie mam do niego dostępu, a do sklepu chcę najpierw udać się raz, nie zaś parę razy. :)

Dokładnie codex i zasady i wiesz wszytko i oczywiście w razie wątpliwości piszesz na forach itp.

Offline Smok

• Użytkownik
    « Odpowiedź #142 dnia: Listopada 04, 2010, 21:19:20 »
    Ja nie gram w takie gry ale jestem niezłym modelarzem:)
    (czołowe miejsca na zawodach i 2 miejsce na Międzynarodowych zawodach na Ukrainie w Kijowie:))

Offline eriks281

• Użytkownik
    « Odpowiedź #143 dnia: Listopada 05, 2010, 15:29:39 »
    Zapodawaj fotki ,bo muszą to być niezłe prace!

Offline Smok

• Użytkownik
    « Odpowiedź #144 dnia: Listopada 07, 2010, 17:02:06 »
    Dawałem tylko jeden model, ale niedługo wstawie fotki bo teraz nie mam czasu. :)

Offline eriks281

• Użytkownik
    « Odpowiedź #145 dnia: Listopada 15, 2010, 19:43:00 »
    FOTEK FOTEK FOTEK :D

Offline Smok

• Użytkownik
    « Odpowiedź #146 dnia: Listopada 16, 2010, 20:50:54 »
    Stale ich poszukuję bo gdzieś się zapodziały.:)

Offline Mangust

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #147 dnia: Listopada 17, 2010, 17:22:08 »
    Otóż kiedy byłem w Poznaniu facet który był ekspedientem w sklepie modelarskim w M1, zachęcił mnie do gry zaprosił w sobotę na rozgrywki i w ogóle, ok wszystko fajnie tylko ja nie umiem grać, nie mam figurek i Poznań jest 100km od mojego miasta O_o. I teraz pojawia się moje pytanie czy trzeba mieć jakąś specjalną grupę żeby trenować itp.? Ponieważ uwielbiam Lotr-a to czy te figurki są dobrym posunięciem dla niedoświadczonego gracza http://www.bitewniaki.pl/kopalniemoriipl/p/82910.html ??

Offline SaddamKrK

• Użytkownik
    • Piwa: 59
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #148 dnia: Listopada 17, 2010, 19:35:07 »
    Nie trzeba mieć żadnej "specjalnej" grupy, ale najlepiej jakbyś znalazł sobie klika osób, z którymi byś w to grał. Sam pare lat temu się w to bawiłem i mam jeszcze całkiem pokaźną kolekcje figurek ;P Ja akurat grałem w Bardzie z innymi kolegami, tam przychodzą ludzie, których to pasjonuje.

Co do tego zestawu - moim zdaniem na początek wystarczy, zwłaszcza do nauki podstaw, a później to już sam zdecydujesz, jaką armię chcesz zbierać.

Offline eriks281

• Użytkownik
    « Odpowiedź #149 dnia: Listopada 17, 2010, 19:41:48 »
    Jeżeli chcesz grać to po 1 znajdź kumpla/kumpli ,a potem to już z górki. Kupicie podręcznik i figurki, zagracie powoli ,ale zasady zaczniecie przyswajać ,aż w końcu się nauczycie. Po za tym jeżeli już wybrałeś LOTR-a to składaj się z kumplem na http://redscorpion.pl/the-lord-of-the-rings/99-kopalnie-morii-the-mines-of-moria.html (tutaj 160 zł :D taniuuutko) i nauczcie się grać ,a potem wybierzcie sobie armie. Specjalna grupa nie jest potrzebna ,ani żadne treningi :D i dlatego rozwiewam twoje wątpliwości. W TO HOBBY NIE JEST TAK TRUDNO WEJŚĆ, więc zaopatrz się w czyste chęci i ruszaj do sklepu. :D