Od pewnego czasu noszę się z zamiarem rozpoczęcia kompletowania armii, poszukuję jednak odpowiedzi, na kilka nurtujących mnie pytań.
Zadecydowałem już, z jakim systemem chcę się związać (co można wywnioskować chociażby z tytułu tej wiadomości) oraz - będąc świadomym, w czym mogę przebierać - jaką armię wybrać. Po części przyczynił się do tego Dawn of War, a po części możliwość przejrzenia asortymentu sklepów w Internecie. O ile po grze komputerowej moja uwaga skupiała się głównie na Nekronach, o tyle przegląd figurek, możliwości ich modyfikacji/personalizacji, liczba wariantów w jakich są dostępne oraz dbałość z jaką są wykonane, skierowały moje oczy ku Kosmicznym Marines - chyba najbardziej rozpoznawalnej "nacji" z uniwersum Warhammera 40,000.
Dochodzimy zatem do miejsca, w którym można zapytać czego właściwie oczekuję, skoro już wszystkie najważniejsze wybory mam za sobą... Rzecz się sprowadza do tego, że nie znam zupełnie zasad tej gry. Owszem, mam zamiar skompletować armię SM (no, na początek może nieduży oddział doborowej piechoty ;P), ale przeglądając figurki na oficjalnej stronie Games Workshop zauważyłem, że skrzętnie wyodrębniono zakony: Blood Angels, Space Wolves, Black Templars oraz Dark Angels.
Domyślam się, że z reguły lepiej jest, gdy nadaje się swojemu wojsku własne barwy - bynajmniej nie ze względu na indywidualizm czy specyficzne poczucie estetyki. Ja po prostu nie wyobrażam sobie sytuacji, gdy na turnieju 3 różne osoby wystawiają naprzeciw siebie armie Kosmicznych Marines, które są pomalowane np. na modłę zakonu Imperial Fists! Trochę jednak zbaczam z tematu...
Interesuje mnie, czy reguły gry nie zabraniają wykorzystywać (dołączać do stworzonego od podstaw zakonu Adeptus Astartes) figurek, które są wykonane tak, aby reprezentować elitarne oddziały wyłącznie któregoś z wymienionych wcześniej legionów. Jeżeli nie, to co można uczynić ze zdobieniami pancerzy, sztandarami i naramiennikami, spośród których wszystkie mają naniesione symbole danego zakonu? Czy jest możliwość zamiany tych elementów, czy też najzwyczajniej trzeba odstąpić od "werbowania" rzeczonych jednostek?
Kolejne pytania dotyczą uzbrojenia i czegoś, co zwykłem nazywać "army capacity". Otóż jak duża jest dowolność w dozbrajaniu (wyposażaniu w bronie ciężkie) drużyn taktycznych i innych, np. zwiadowców lub terminatorów? Następnie jak wielu "dowódców" (sierżant, konsyliarz, kapelan) może zostać dołączonych do oddziału, jak duży oddział może być i wreszcie, jak dużo jednostek/oddziałów danego typu może potem równocześnie przebywać na polu bitwy? Czy jeżeli będę przykładowo dysponował dwoma Land Raiderami, to czy mogę wystawić obydwa, jeżeli przeciwnik będzie miał słabszą armię od mojej, czy też będę musiał zrezygnować z przewagi dużej liczby zaawansowanych jednostek, na korzyść wyrównanej walki?
Zgaduję, że gdy tylko dostanę w swoje ręce Codex, to większość wątpliwości się rozwieje, jednak póki co nie mam do niego dostępu, a do sklepu chcę najpierw udać się raz, nie zaś parę razy. :)
Za wszystkie odpowiedzi, które będą choć trochę związane z tematem, ich autorom z góry dziękuję.
Pozdrawiam, Nevader.