Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Gry bitewne oraz kącik modelarzy.  (Przeczytany 47062 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    Odp: Gry bitewne oraz kącik modelarzy.
    « Odpowiedź #210 dnia: Lutego 21, 2018, 22:08:12 »

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #211 dnia: Marca 07, 2018, 09:48:12 »
    Pierwsze gobliny za płoty.

Offline idonek91

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • W sercu każdej trudności spoczywa ukryta możliwość
    « Odpowiedź #212 dnia: Marca 21, 2018, 09:36:05 »
    Hej, mój starszy brat zaczął składać modele statków. Ma niedługo okrągłe urodziny i chciałbym kupić mu coś naprawdę fajnego :D
    Macie jakieś propozycje? Prezent może być tak do 350 zł, bo się składamy.
    Chcę, żeby miał fajną pamiątkę. Grać nie lubi, ale sklejać już jak najbardziej :)
    Idonek91

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #213 dnia: Października 03, 2018, 23:34:16 »
    Ekhem...
    Ciąg dalszy Projektu Rewitalizacji Armii, który od jakiegoś czasu kontynuuję, tym bardziej przy okazji reaktywacji LotRa i wydaniu nowej edycji gry przez GW. System nie umarł- powstał niczym feniks z popiołów i zanosi się, że nie jest to jednorazowy podryg! Niesamowity starter wydany z okazji nowej edycji i przemianowania gry na Middle Earth: Strategy Battle Game jest tylko początkiem.

Korsarze z Umbaru:

Następnym krokiem był Amdur, Easterling

A tutaj na tle "niezrewitalizowanych" Easterlingów.

Następnie zwróciłem się ku armiom dobra, przechodząc do Gondoru.
    Cirion oraz weterani z Osgiliath:

Tym razem krótko, gdyż całkowicie zapomniałem, że tutaj też są malarze, modelarze i bitewniarze? A przynajmniej się zdarzają!
    Ale jeżeli ktoś jest zainteresowany przygodami z powyższymi modelami, opisuję je na blogu, który można też śledzić na FB. Tutaj jest krótka notka "hisotryczna" oraz parę słów na temat malowania tych modeli, jak również więcej zdjeć.
    Korsarze- https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/2018/09/rewitalizacja-armii-korsarze-z-umbaru.html
    Amdur- https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/2018/09/rewitalizacja-armii-easterlingowie-amdur.html
    Weterani i Cirion- https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/2018/09/rewitalizacja-armii-cirion-i-weterani-z.html

Dla zainteresowanych systemem oraz jego reaktywacją, może zaciekawić również https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/2018/09/battle-of-pelennor-fields-unboxing.html

Obecnie zabrałem się za Rycerzy Morgulu i wkrótce przedstawię pierwsze efekty prac! Następnym razem w pełnej formie, na bieżąco, co by samymi linkami do galerii nie spamować.

Tak więc tak... ciągle żyję i ciągle maluję. Mam nadzieję, że tym razem bez przerw uda mi się zakończyć etap malowania modeli niepomalowanych, zanim przejdę do naprawiania starych figurek.
    « Ostatnia zmiana: Października 04, 2018, 01:09:55 wysłana przez Alkhadias »
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #214 dnia: Października 04, 2018, 22:14:53 »
    No ładnie, ładnie.
    A poczekaj ty niech się u mnie remont skończy, już nie mogę się doczekać.
    Z drugiej strony nie wiem, ile będę dochodził do siebie po tym bieganiu z meblami, ale docelowo, nie powinno być u mnie problemów z malowaniem figurek.
    Mam nadzieję.
    « Ostatnia zmiana: Października 04, 2018, 22:18:19 wysłana przez Octavian »

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #215 dnia: Października 04, 2018, 22:37:44 »
    No to trzymam kciuki.
    Ja się już dosyć solidnie zaopatrzyłem, zarówno w pędzle oraz farby. Nie wspominajac o figurkach. Niezliczone zastępy do pomalowania/ przemalowania...
    Jedynie czasu i umiejętnosci czasem brakuje, ale ze stanowiska jestem zadowolony, nie ukrywam, że nawet mysle o zaopatrzeniu się w aerograf.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #216 dnia: Września 20, 2019, 21:12:50 »
    Mimo, iż przez ostatnie parę miesięcy nie miałem czasu na prowadzenie swojego bloga modelarskiego, to jednak malować dalej malowałem.
    Stety lub niestety ostatnimi czasy rzadko skupiałem się na swoich własnych modelach, poświęcając czas na malowanie dla innych. Mam nadzieję, że te proporcje odwrócą się po urządzeniu nowego kącika malarskiego.

Oto efekty jednego z przykładowych zleceń z tego roku. Głowy nie urywają, jako że sam cały czas się uczę malowania, ale jednak sama praca nad modelem innej skali w zupełnie innej tematyce była dla mnie niesamowitą szkołą- za każdym razem.
    Żywiczny model Króla Gór, z gry planszowej Valhalla. Gry od polskich twórców, powstałej dzięki akcji Kickstartera. W chwili obecnej gra doczekała się już kilku dodatków.

Przed:
    (click to show/hide)

Po:
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Jak tam Octavianie Twoje gobliny?

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #217 dnia: Września 21, 2019, 15:33:37 »
    Mi podoba się jak ładnie żyje ten problem, dla przykładu:

Tabletop Minions

Ten odcinek będzie tu ładnie pasował -
    Chodzi mi o możliwość, zupełnie realną wniosków w stylu:

- To nie tak, źle to pomalowałeś bakflashing jest słaby i cotrastblendig ci nie wyszedł.

Moim zdaniem - bardzo ładnie ci wyszło, możesz być zadowolony.
    Jak znajdę czas to wrzucam swoje prace, ale dzisiaj już się nie wyrobię.

To już było, ale to na razie wszystko co mam do pokazania on line.

« Ostatnia zmiana: Września 21, 2019, 15:53:32 wysłana przez Octavian »

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #218 dnia: Września 23, 2019, 17:11:21 »
    Poruszyłeś cięzki temat Octavianie.

W przypadku figurek, które maluję dla siebie- zawsze jestem niesamowicie krytyczny wobec swoich prac. Moje umiejętności są jakie są, praktycznie z każdym modelem staram się je zwiększać, uczyć nowych technik oraz metod. Jednak, inspirowany pracami najlepszych malarzy, zawsze mam w głowie zupełnie inną wizję końcowego efektu. Przeglądając modele, które wygrywają konkursy, z resztą samemu wystawiając dwukrotnie (bez podium), zawsze gdzieś tam w głowie siedzi marzenie, aby kiedyś dorównać (chociaż raz!) modelom, które trafiają na Golden Demon Awards. Oczywiście jest to niemożliwe, tamte modele nieraz są malowana po kilkadziesiąt godzin, przez malarzy z ogromnymi umiejętnościami i często 20+ letnim doświadczeniem. Więc niestety żyję w wiecznym wewnętrznym konflikcie- nie chcąc poświęcać więcej czasu na malowanie, niż wymaga typowy poziom TT, gdzieś tam głęboko chciałbym aby efekt był zbliżony do GD. Po czym, gdy skończę figurkę pozostaje niedosyt i pewne niezadowolenie. To jest wręcz niemożliwe i głupio tego oczekiwać, a jednak pretensje do siebie mam.

Natomiast, gdy ktoś mnie poprosi o to bym pomalował figurkę dla kogoś, to problem się jeszcze bardziej pogłębia. Po pierwsze, nie uważam że jestem odpowiednią osobą do tego, biorąc pod uwagę ilu profesjonalistów jest w środowisku. Po drugie, kiedy przychodzi kwestia zapłaty, głupio jest mi pobierać jakiekolwiek pieniądze, za usługę, której zwyczajnie sam się nadal uczę. No ale jednak, za darmo też wielu godzin swego czasu nie oddam.
    Kolejnym problemem jest stres związany z konfrontacją efektu z oczekiwaniami właściciela figurki. Kiedy ktoś mi z góry mówi, jaką kolorystykę ma w głowie to problem załatwiony. Chyba że ktoś sugeruje kompletnie nietrafione barwy i połączenia, to wtedy pozostaje delikatnie sugerować rozwiązania, które nie zamienią poważnego modelu w clowna. Ale w momencie gdy ktoś nie potrafi się określić- kwestia tonacji, doboru kolorów i odcieni pozostaje na mojej głowie. Mogąc stworzyć każdy możliwy kolor, zastosować każdy możliwy filtr, saturację itp... nagle decyzja pozostaje niemalże niemożliwa do podjęcia. Już sam dobór techniki zajmuje mi nieraz wiele dni zanim w ogóle zacznę. Problemem jest to, że zwyczajnie zaczynam się zastanawiać czy moje wizja danego modelu pokryje się z wizją właściciela. No i tu różnie wychodzi, zależy od tego na ile "klient" współpracuje w trakcie malowania.

Dużo farby upłynie, zanim sam sobie poukładam kwestie malowania w głowie i dojdę ze sobą do zgody.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #219 dnia: Września 23, 2019, 19:35:51 »
    A widzisz!
    Po pierwsze rzeczywiście pomysł odnoszenia się do prac profesjonalistów jest zabawny. Okładka White Dwarfa to co uznajemy w rozmowach za punkt odniesienia, jako ideał....
    Właśnie.
    Praca wykonana przez zawodowca z bardzo wyselekcjonowanego grona osób, przygotowywany 4567 razy na podobnych modelach, to nie jest to co uzyskasz za pierwszym razem.
    A na pewno spotkasz życzliwe osoby, które pozwolą ci dostrzec jak bardzo facet z Ghames Workshop jest od ciebie lepszy.
    To co podoba mi się w tym programie Tabletop Minions, to to że właśnie o takich problemach facet mówi.
    Podoba mi się bardzo odcinek o grach komputerowych, to też jest klasyk, że grając po sieci, spotkasz co prawda anonimowe osoby, ale na pewno bardzo nastawione na uwypuklanie twoich słabości, uzbrojone w okazyjnie kupiony na promocjach sprzęt, do zdobywania przewagi - PEWNIK!

Ja nie widzę sensu w malowaniu za pieniążki - za słaby jestem, robię to dla siebie.
    To jest dobry odcinek - chodzi o zasadę 9/10.

Jedna godzina na necie i dziewięć praktyki.
    Smutne, ale to prawda, cała reszta bez ćwiczeń to już rozrywka.

Proces decyzyjny to najważniejsza sprawa, rozumiem cię.

Chciałem pokazać dzisiaj to, pamiątka z Odessy, na pewno nie będę tych figurek malował.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #220 dnia: Marca 05, 2020, 18:33:28 »