Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Gry bitewne oraz kącik modelarzy.  (Przeczytany 47192 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sir Leonidas

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • For the Emperor!!!
    Odp: Gry bitewne oraz kącik modelarzy.
    « Odpowiedź #75 dnia: Lipca 02, 2010, 18:34:31 »
    Widzę że rozmowy o Fantasy i Science fiction się mieszają ;D

A wyszedł taki po polsku w ogóle?
    Jak ja już jestem z tym wszystkim do tyłu... Jak ja grałem w Warhammera to były tylko po angielsku książki...
    Tak wyszły podręczniki po polsku i kodeksy do armii też. Są też książki Czarnej Biblioteki - wydawcy książek z historiami w WFB i WH40. Fanom czterdziestki polecam sagę Herezja Horusa - chyba znane wydarzenie. Czytam pierwszą część i tutaj cytat "jego pocisk rozbryzgał głowę Gwardzisty po ścianie niczym młot kowalski uderza w arbuza." Tym podobnych opisów jest wiele ;D

Offline eriks281

• Użytkownik
    « Odpowiedź #76 dnia: Lipca 02, 2010, 18:38:48 »
    Ja zaś fanom Warhammera polecam Przygody Gotrek i Felixa ;).

Offline Sir Leonidas

• Użytkownik
    • For the Emperor!!!
    « Odpowiedź #77 dnia: Lipca 02, 2010, 18:50:18 »
    A ma ktoś pomysły na fajną makietę z tektury falistej lub styropianu? Bo już mi się skończyły pomysły

Może to byc makieta zarówno do Lotra WFB czy WH40

EDIT: Dobra pewnie nikt nie robi makiet ;D
    « Ostatnia zmiana: Lipca 06, 2010, 10:46:18 wysłana przez Sir Leonidas »

Offline pawelcio

• Użytkownik
    « Odpowiedź #78 dnia: Lipca 10, 2010, 15:55:05 »
    Ja mam takie pytanie do fanów wh40k, czytałem na wielu forach o jakiś punktach. I moje pytanie brzmi o co chodzi z tymi punktami każda jednostka np. terminatorów ma ileś pkt ? A i skąd mam wiedzieć jeżeli dobrze myślę ile maja pkt ? Zamierzam zbierać figurki z wh40k i się nad tym zastanawiam bo gra toczy się na określona ilość pkt.
    Tak bez składu i ładu ale się spieszyłem. Aha i jeszcze jedno mam zamiar zbierać space marines, które jednostki mi polecacie ?

Offline eriks281

• Użytkownik
    « Odpowiedź #79 dnia: Lipca 11, 2010, 14:02:08 »
    Te pkt są aby zachować balans w grze (nie gram w wh40k wiec nie wiem co ile kosztuje :D), jakby ork kosztował 2 pkt i kosmiczny marine to by nie było równowagi, bo jeden kosmiczny marin jest jak kilka orków ;) i dlatego ork jest tanszy ;)
    Wszystko znajdziesz w codexach do armii(takie książki co opisują daną armie ;)) ( http://www.bard.pl/40,5386,Produkt.htm )
    na początke radziłbym ci kupić Inwazje na Czarną grań , to taki zestaw dla początkujących jest tam mała armia SM i orków ,zasady,kostki,miarki ,wzorniki :) Wszystko czego bedziesz potrzebował na początek. ( http://www.bard.pl/?act=showProduct&catId=All&pId=4839&l=pl )

PS możesz z kumplem który lubi orki kupić na spółkę czarną grań :)
    « Ostatnia zmiana: Lipca 11, 2010, 14:05:03 wysłana przez eriks281 »

Offline Sir Leonidas

• Użytkownik
    • For the Emperor!!!
    « Odpowiedź #80 dnia: Lipca 12, 2010, 19:30:13 »
    Pawelcio , najlepszym rozwiazaniem dla ciebie jest poczytanie o historii różnych armii. Musisz wczuć się w klimat swojej ulubionej armii. Najlepiej poczytac na wikipedii o jej historii. Ja na przykład wybrałem gwardie imperialną ponieważ są to zwykli zolnierze ktorzy bronia nas przed obcymi.

Tak jak mówisz , chcialbys space marinsów. Wybieraj co chcesz do niczego cię nie zmuszam ale lepiej idz do jakiegoś klubu bitewnego , pooglądaj figurki z neta bo naprawdę figurki w 40 milenium są drogie i każdy zakup trzeba trzy razy przemyśleć.
    Aha i jeszcze jedno mam zamiar zbierać space marines, które jednostki mi polecacie ?
    Do Space Marines to najlepiej na początek kupić taki zestaw którym nauczysz się ruszać pędzlem po figurce ;) Zestaw nosi nazwę Inwazja na czarną grań PAINT SET. Kosztuje coś około 70 zeta
    (click to show/hide)

Offline eriks281

• Użytkownik
    « Odpowiedź #81 dnia: Lipca 13, 2010, 11:29:31 »
    Ja na przykład wybrałem gwardie imperialną ponieważ są to zwykli zolnierze ktorzy bronia nas przed obcymi.

Nie no dzięki chłopie ,że mi powiedziałeś ,że nas jacyś obcy atakują ;)

Offline Sir Leonidas

• Użytkownik
    • For the Emperor!!!
    « Odpowiedź #82 dnia: Lipca 13, 2010, 21:37:00 »
    Sorki wybacz ja już żyje w 40 tysiącleciu ;D

EDIT: Pochwali się ktoś makietami bo nie mam na nie pomysłu
    « Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2010, 11:12:40 wysłana przez Sir Leonidas »

Offline pawelcio

• Użytkownik
    « Odpowiedź #83 dnia: Lipca 14, 2010, 18:47:55 »
    Dzięki za rady, zakupiłem ten zestaw który mi polecałeś Sir Leonidas. Dziś skończyłem malowanie mojej pierwszej figurki, oto link ze zdjęciem: http://img28.imageshack.us/i/20100710110.jpg/ . Kolega wysłał mi kodeks space marines, właśnie zaczynam go czytać. A tu coś dla ciebie Sir Leonidas http://www.cytadela.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=1272 fajna makieta. Zakupiłem tez dziś dreadnoughta, i 5 terminatorów. Może podeśle więcej zdjęć jak coś skończę.

Offline eriks281

• Użytkownik
    « Odpowiedź #84 dnia: Lipca 15, 2010, 13:01:30 »
    hmm jest elegancko jak na początek.
    Najlepiej abyś kupił sobie washe(bardzko żadkie farby które wpływają w zagłębienia i robiącienię ;) )
    poczytaj jakieś poradniki

http://www.1000lecie.pl/~savrillwww/blog/spacemarine/spacemarine.htm

może nie ultramarines ,ale może ten poradnik ci coś pomoże :)

Offline Sir Leonidas

• Użytkownik
    • For the Emperor!!!
    « Odpowiedź #85 dnia: Lipca 16, 2010, 21:23:15 »
    Bardzo się cieszę pawelcio. Zapamiętaj moment kiedy pomalowałeś swoją pierwszą figurkę - to bardzo ważna chwila hehe ;D
    Jak na pierwszy raz to świetnie ją pomalowałeś lepiej od moich gwardzistów a z nimi nerwicy dostaję gdy ich maluję arghh ;D

Co do makiety to zrobiłem bunkier adeptus mechanicus z kartonu przyślę fotkę jak go pomaluję.

pamietaj o podstawce do twojego pierwszego rycerza ;D

pozdrawiam
    Sir Leonidas

Offline pawelcio

• Użytkownik
    « Odpowiedź #86 dnia: Lipca 16, 2010, 21:48:55 »
    O podstawce pamiętam, tylko ze nie mam jak na razie właściwych materiałów do jej zrobienia. Kolejne zdjęcia wstawię jak pomaluje dredzia i 5 terminatorów.
    Na razie nie myślę o makietach bo muszę jakaś armie skompletować. Czekam na twoje zdjęcia Sir Leonidas.

Offline eriks281

• Użytkownik
    « Odpowiedź #87 dnia: Lipca 17, 2010, 11:57:53 »
    Taka malutka rada mianowicie dowództwo maluj na końcu ,bo zawsze będą lepiej wyglądać :D od takiego szeregowego mięcha!

Offline pawelcio

• Użytkownik
    « Odpowiedź #88 dnia: Lipca 19, 2010, 21:34:35 »
    Mam kolejne pytanko, zakupiłem codex space marines i nasuwa mi się pytanie. Wszystkie jednostki są ładnie opisane, ile pkt i wogóle, ale skąd mam wiedzieć co oznaczają skróty ww, zs, s, wt, żw, i, a, zp, które pojawiają się w opisie jednostki lub postaci. Wiem ze to wytrzymałość i żywotność. Mógłby mi ktoś wyjaśnić wszystkie te skróty albo podać linka co one oznaczają bo w google nie mogę znaleźć. Smuci mnie to, ze ludziom nie chciało się przysmaczyć tych paru skrótów.
    Mam jeszcze jedną prośbę znacie jakieś popularne stronki o warhammerze 40k (polskie).
    « Ostatnia zmiana: Lipca 19, 2010, 21:58:33 wysłana przez pawelcio »

Offline eriks281

• Użytkownik
    « Odpowiedź #89 dnia: Lipca 20, 2010, 01:56:52 »
    http://www.wh40k.pl/

Forum o czterdziestce -tutaj zadawaj pytania ;)

jak mniemam chodzi ci do jakich testó sie ich używa?? Wszystko masz elegancko opisane w zasadach :)