Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Gry bitewne oraz kącik modelarzy.  (Przeczytany 47191 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Gry bitewne oraz kącik modelarzy.
    « Odpowiedź #165 dnia: Sierpnia 29, 2014, 00:04:47 »
    Swego czasu myślałem o zrobieniu czegoś a la system do bitewniaków w świecie Wiedźmina, tyle że byłby niekomercyjny, ustalone staty z góry jednostek, a każdy sam by je wykonywał, wydębiłoby się też pozwolenie, ale jak pisałem, modelarstwo mi się znudziło, i pomysł umarł śmiercią naturalną, 2 kolega który mi pomagał też po jakimś czasie odpuścił.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #166 dnia: Sierpnia 29, 2014, 21:23:20 »
    Jak kogoś tutaj zrzuci, to żeby móc sobie przemyśleć kilka spraw związanych z grami zwłaszcza od strony finansowej to polecam program -  Board Games Factory, na najpiękniejszym z serwisów internetowych czyli You Tube. Śmieszne jest to, że tam mają dwóch prowadzących, którzy doskonale oddają mentalność ludzi siedzących w grach planszowych. Dwie przeuroczo skrajne osobowości. :)
    A jeszcze zabawniejsze, że to po polsku.

Offline Draconnor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #167 dnia: Września 02, 2014, 18:51:17 »
    Jak chcesz robić własne modele od zera, to bitewniaki sobie odpuść, no chyba, że będziesz grał z ludźmi, którzy przymkną oko na "nielicencjonowane" modele jeśli z góry ustalicie ich staty. A jeśli nie chcesz toczyć bitew, to zamiast bitewniaków zwykłe modelarstwo.
    Chyba że Planujesz grać w Umbrę/Wojnację wtedy z dowolnością modeli nie ma żadnego problemu :P

Swego czasu myślałem o zrobieniu czegoś a la system do bitewniaków w świecie Wiedźmina, tyle że byłby niekomercyjny, ustalone staty z góry jednostek, a każdy sam by je wykonywał, wydębiłoby się też pozwolenie, ale jak pisałem, modelarstwo mi się znudziło, i pomysł umarł śmiercią naturalną, 2 kolega który mi pomagał też po jakimś czasie odpuścił.
    Wymaganie samodzielnego wykonywania modeli to dość karkołomne założenie - ale dzięki dowolności modeli i darmowych zasadach Wojnacja przędzie całkiem dobrze na ten przykład.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #168 dnia: Września 02, 2014, 19:09:20 »
    Małe pytanie co do Wojnacji: jesteś autorem/zarządzasz jej stroną czy coś w tym stylu? Bo zdjęcia też wrzuca osobnik o nicku "Draconnor".

Offline Draconnor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #169 dnia: Września 02, 2014, 21:17:05 »
    Jedynym z autorów, ale jak widać popieram wszystko i każdego kto walczy ze stereotypem, że gry bitewne to konieczność inwestowania tysięcy złotych na zachodnie systemy ;)

Offline Draconnor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #170 dnia: Października 02, 2014, 23:55:40 »
    temat wizę coś znowu umarł :P

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #171 dnia: Października 03, 2014, 21:20:59 »
    A o Chronopi już było?
    No więc, gry bitewne to nie to samo co modelarstwo, ale powiedzmy że tero będziemy to traktowali właśnie z naciskiem na modelarstwo.
    To przedstawiam kanał z fajnymi sztuczkami LesterBursleyMiniatures
    Sprawa jest prosta jak kampania wyborcza Dyktatora - szukamy informacji!
    Informacji o tym co jest potrzebne, jakie sztuczki się stosuje, co jest i w jaki sposób możliwe, itp.
    Natchnieniem jest dla mnie próba pomalowania źrenic oka orka, udało mi się! UDAŁO MI SIĘ! Tylko potem kolega mi powiedział, że robiłem to złymi farbami i dlatego kosztowało mnie to mnóstwo czasu i nerwów, chodzi mi nie o to by malować figurki, tylko dowiedzieć się jak się to robi właściwie.
    Po pierwsze warto wiedzieć w co ogólnie się zaopatrzyć, co jest potrzebne, może to wcale nie będą straszne sumy i to są po za tym pomysły które proszą się o adoptowanie do modowania, więc jakiś sens w tym jest.
    Gdyby ktoś chciał na problem spojrzeć tylko jako źródło pomysłów do modów to zapraszam!
    « Ostatnia zmiana: Marca 28, 2015, 11:02:45 wysłana przez Octavian »

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #172 dnia: Marca 28, 2015, 12:01:45 »
    Kurde, czemu ja nigdy nie wpadłem na pomysł - jak jeszcze się tym zajmowałem - zakładania rękawiczek jak koleś z tego kanału. Nie marnujesz potem pięciu minut na zmywanie wszystkiego z łapy ^^

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #173 dnia: Marca 28, 2015, 12:27:30 »
    Dokładnie! Tam jest masa takich drobiazgów o których nawet nie pomyślisz, tylko od razu lecisz, żeby pokazać jaki jesteś kozak, jakie masz wyczucie i jaki jesteś zmotywowany! No i jesteś, ostatecznie ci się uda! Tylko tyle, że zamiast malować plamki na kolczudze, można przepuścić farbkę przez sitko!
    Mnie rozwaliło najbardziej oklejanie plastelinką tego czego nie chcesz pomalować! Czemu ja na to nie wpadłem!!!!
    No ale jakieś pojęcie trzeba mieć o farbkach, ten aerograf to i tak na razie tylko teoria, ale dobrze wiedzieć, że oni to robią specjalistycznym sprzętem, żeby potem nie próbować uzyskać jakiegoś efektu uzyskanego specjalistyczną dyszą w aerografie pędzelkiem i dużą ilością samozaparcia! ;)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #174 dnia: Lutego 22, 2016, 17:07:04 »
    Oto obiecane na SB resztki mojej kolekcji (w składzie jedna figurka Gondorczyka, co prawda wybrakowane bo bez miecza, który się ułamał):
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    « Odpowiedź #175 dnia: Lutego 23, 2016, 08:12:54 »
    No to poruszmy temat z wczorajszego shoutboxa: Czym usunąć farbę z figurek plastykowych?

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #176 dnia: Lutego 26, 2016, 10:55:41 »
    Mogę Ci doradzić jedynie to, co już zostało doradzone na shoutboxie. Sam nie mam wiele doświadczenia, jako że nigdy nie kupowałem używanych figurek, przynajmniej nie plastikowych. Mimo wszystko kilkukrotnie musiałem zmywać stare farby po moich początkowych naukach malowania modeli. (Prawda jest taka, że też nieczęsto, bo zwyczajnie brakowało mi czasu na pomalowanie nowych modeli, a co dopiero przemalowanie starych).

Nie mniej, możesz użyć w tym celu mocnego alkoholu, najlepiej spirytusu w którym umieścisz modele na parę ładnych godzin lub pozostawisz je na noc w takiej kąpieli. Następnie powinieneś użyć szczoteczki do zębów aby dokładnie zetrzeć farbę tam gdzie tylko możesz. Niestety z doświadczenia powiem Ci, że farby Citadel, czyli jak podejrzewam większość z którymi będziesz miał do czynienia są niezwykle dobre oraz trwałe, więc jest mała szansa, że uda Ci się usunąć całą farbę z plastikowego modelu. Alkohol powinien być jednak w stanie zmiękczyć i umożliwić starcie niektórych najgrubszych (generalnie nieumiejętnie nałożonych) warstw farby. Największym wyzwaniem mogą być twarze figurek, które często są pełne szczegółów, zwłaszcza w hełmach, które łatwo zalać. Możesz użyć szczoteczki elektrycznej, ale polecam ją wyłączyć przy zmywaniu odstających elementów jak miecze, łuki i tego typu rzeczy. Możesz również podesłać dokładne zdjęcia modeli, ponieważ nie zawsze trzeba zmywać całą farbę aby ładnie wykończyć model. Czasem początkujący malarze po prostu nakładają jedynie podstawowe warstwy, które mogą służyć za bazowy podkład dla kolejnych farb o ile kolor się zgadza z naszym końcowym założeniem.

No i pamiętaj również, że farba, farbie nierówna. Nie każda farba kryje tak samo, niektóre kolory przylegają bardziej, inne słabiej, niektóre tworzą grubszą warstwę, inne cieńszą, jeszcze inne lepiej lub gorzej reagują z alkoholem.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Maciek.

• Użytkownik
    • Piwa: 164
    « Odpowiedź #177 dnia: Lutego 26, 2016, 11:47:48 »
    w którym umieścisz modele na parę ładnych godzin lub pozostawisz je na noc w takiej kąpieli.
    Lepiej nie, nawet dobrej jakości plastik rozmiękczy się i detale zniknął. Mi po 2h space marin przeistoczył się w kształt, który miał tylko zarys nóg i rąk. Polecam wacik ze zmywaczem do paznokci/spirytusem. Pomysł ze szczoteczką jest ciekawy i ma prawo działać. Przy farbach citadel usuwanie zajmie więcej czasu niż przy innych, świetnie kryją.
    Może i mam zblazowany umysł ale przynajmniej jestem jebnięty :////

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #178 dnia: Lutego 26, 2016, 11:52:57 »
    Stosowałem już takie kąpiele dla figurek i model pozostawał nienaruszony, niestety farba również nie reagowała tak dobrze jakbym chciał. Zmywacz do paznokci w małej ilości może się nadać, ale z kolei tutaj nie można przesadzić, bo kąpiel w zmywaczu mogłaby się źle skończyć. Rzecz jasna trzeba tez cały czas obserwować model i to jak reaguje na substancję. Oczywiście zalecam unikać też silnych rozpuszczalników. Ale przede wszystkim, jak już pisałem zastanowić się, czy model faktycznie potrzebuje szorowania farby.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #179 dnia: Stycznia 02, 2018, 11:38:18 »
    Uh, w końcu po tylu latach udało mi się zebrać w sobie, aby powrócić do tego hobby. Nie było to łatwe, biorąc pod uwagę pracę, masę innych pasji, dziecko i cały czas, który jest absorbowany przez wszystko z otoczenia. Ale udało się, nie ma rzeczy niemozliwych, wróciłem.  Zarówno do modelowania oraz malowania, jak również samej gry. Pozdrawiam wszystkich spotkanych na Mistrzostwach Drużynowych.

Efektem tego jest:

"Powrót do Bitewniaków- Rewitalizacja: Dol Amroth pt. 1

Tyle lat minęło, odkąd ostatni raz grałem, bądź malowałem modele do bitewniaków, a przecież było to niegdyś moją największą pasją. No, może głównie chodziło o zbieractwo, ale jednak samo malowanie to również świetnie spędzony czas. Lata mijały, a modele kurzyły się w pudłach i odmętach- czekały, a jednak wiele z nich nie doczekało się choćby nałożenia podkładu. Jeszcze kolejne pamiętają złoty okres młodych lat, gdy  malowanie figurek mógłbym równie dobrze wykonać wałkiem do ścian, a efekt byłby podobny. Te również nigdy nie doczekały się poprawek, zmian.

Ale czas w końcu nadszedł, rok już się powoli kończy, ale jednak jeszcze ostatnim tchnieniem przywraca mi motywacje do odnowienia dawnego hobby, a z nowym rokiem idzie też nowy plan. Plan dokończenia oraz poprawienia wszystkich moich zbiorów, wraz z tymi armiami, które miały wątpliwą przyjemność napotkania mojej rozchwianej ręki wiele lat temu. Będzie to proces długi, owszem, zapewne w wielu przypadkach nie uda mi się uzyskać oczekiwanego efektu, ale mam nadzieję przywrócić lub nadać wszystkim poziom, przynajmniej porządnego stolika growego.

Plan jest prosty:
    - Bierzemy każdą armię po kolei.
    - Przyglądamy się i oceniamy stan, co można poprawić, co można spróbować poprawić, na czym postawić krzyżyk i tabliczkę "Młody byłem!".
    - Najpierw lecą pod pędzel modele niepomalowane, a następnie bierzemy każdego gostka z osobna i poprawiamy farby, które się tam kiedyś wylały.
    - Porównujemy stan przed i po.

Nigdy nie byłem mistrzem pędzla, ale myślę, że jeszcze jestem w stanie wykrzesać z modeli chociaż tyle, aby nimi przyjemnie grać od nowa. Każdy kolejny model, to zaprawa oraz przypominanie sobie podstaw malowania od nowa. Co z tego będzie? Zobaczymy, nie mniej czas zacząć!

Żeby nie być gołosłownym, na pierwszy rzut lecą oddziały Dol Amroth, które nigdy nie były liczne w moich zbiorach. Ale i sama charakterystyka armii, jej opisy z książek i uniwersum jasno przemawiają, że te oddziały są jedynie wsparciem potęgi Gondoru, żadna to armia z prawdziwego zdarzenia, ale o wartości bojowej świadczą nie tylko liczby... Oddziały Dol Amroth nie są złożone z pierwszych lepszych brudasów, więc miałem wątpliwości, czy oby na pewno warto przypominać sobie wszystko własnie na nich, wszak te modele powinny się prezentować elitarnie. Ale trąby zabrzmiały, farby ruszyły, co tam, niech będzie, przynajmniej jest to lepsze od kolejnego orka z fabryki orków bojowych Jacksona.

W pierwszej kolejności idą piesi rycerze, pieszy kapitan Dol Amroth oraz piesza wersja Księcia Imrahila.

Pierwsi od lat, płoty za koty, przed i po."

(click to show/hide)

(click to show/hide)