Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Gry bitewne oraz kącik modelarzy.  (Przeczytany 47409 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sir Leonidas

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • For the Emperor!!!
    Odp: Gry bitewne oraz kącik modelarzy.
    « Odpowiedź #105 dnia: Sierpnia 09, 2010, 22:14:51 »
    A te zadrapania to specjalne czy same sie zrobily bo jesli same sie zdrapuja to jest źle

Offline pawelcio

• Użytkownik
    « Odpowiedź #106 dnia: Sierpnia 10, 2010, 11:08:04 »
    Wiadomo ze specjalnie w realu dają takie wrażenie zużycia pancerza.
    Wiem, że na zdjęciu wyglądają kiepsko.

Mam zdjęcie grupowe te dwie figurki od lewej to pierwsze moje figurki xD.
    http://img442.imageshack.us/i/20100810183.jpg/
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 10, 2010, 17:22:12 wysłana przez pawelcio »

Offline eriks281

• Użytkownik
    « Odpowiedź #107 dnia: Sierpnia 16, 2010, 16:11:15 »
    Mam zamiar zacząć sie bawić od nowa w WFB .Życzcie szczęścia bo ostatnim razem nie wypaliło ,ale teraz mam pewną ekipe 2 ludzi +ja ,albo 4+ja.

Offline Sir Leonidas

• Użytkownik
    • For the Emperor!!!
    « Odpowiedź #108 dnia: Sierpnia 17, 2010, 10:28:05 »
    A ja sie pochwale że już mialem pierwszą bitwę - ja ( kosmiczne wilki mojego nauczyciela ) i taki koleś ( ultramarines ) na naszego nauczyciela ( chaos ). Zadaniem było opanowanie ruiny ale niestety mnie wyrżnęli berserkerzy khorna a koledze wybuchło rhino i marines XD

Teraz zobaczylem ze Games Workshop nie jest zły ;) Tylko z cenami przesadzają

Offline eriks281

• Użytkownik
    « Odpowiedź #109 dnia: Sierpnia 17, 2010, 13:50:45 »
    Na ile punkciorów :D? bo może ja bym się skusił na warhamca 40K i za ile możnaby armie złożyć?

Offline Sir Leonidas

• Użytkownik
    • For the Emperor!!!
    « Odpowiedź #110 dnia: Sierpnia 17, 2010, 16:26:45 »
    Grałem ja i Oskar ( razem 690 pkt) a nasz nauczyciel 666 pkt

Armie polecam wybierać poprzez jej wygląd ponieważ wszystkie są zbalansowane i nie ma najlepszej.

Aby zacząć grać musisz mieć kodeks do armi i 1 jednostke HQ i 2 jednostki Troops czyli 1 dowodzącego u np.SM to może być kapelan jakiś i 2 drużyny jednostek podstawowych na przykład u SM są to zwykli marinsi. Najlepiej kupić batlleforca do armi i kodeks i tyle. batleforce to jakies 250 zeta a kodeks to jakies 75 zl - czyli mozesz juz grac za 300 zeta + farby

A najważniejsze to powinieneś iść do najbliższego sklepu z grami bitewnymi - taki ze stołami do gry i półkami zapełnionymi boxami bitewniakowymi a nie jakieś artykuły biurowe co pare bitewniaków leży w kącie - w takich sklepach zwykle jest drogo. W tym pierwszym sklepie powinieneś się zapytać sprzedawcy czy nie uczy u niego żaden koleś jak sie gra w 40k. Nawet jak masz polski podręcznik to ci to nic nie da jak nikt cie nie uczy - ciężko mi to wytłumaczyć ale musisz obrazowo wszystko zobaczyć - literki w rulebooku ci tego nie pokażą.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #111 dnia: Sierpnia 17, 2010, 16:34:13 »
    (...)
    Armie polecam wybierać poprzez jej wygląd ponieważ wszystkie są zbalansowane i nie ma najlepszej.
    (...)

Największa brednia jaką słyszałem na temat bitewniaków...
    Pierwsze co zrób to spróbuj obejrzeć parę bitew. Tak na żywo popatrz jak inni grają. Żeby zobaczyć czy ci się podoba, czy wysiedzisz tyle czasu przy stole itp. Potem poproś żeby ktoś podzielił się z tobą figurkami i rozegrał bitwę. Zagraj ze dwie, trzy bitwy różnymi, pożyczonymi armiami. Po pierwsze przekonasz się czy cię to kręci a po drugie, zobaczysz jaki styl gry najbardziej ci pasuje. I właśnie do swojego stylu i sposobu gry dobierz armię. Lubisz mało liczne ale mocne jednostki piechoty- stawiaj na Marinsów, wolisz iść na masówkę- zainwestuj w orków, chcesz mieć dobre pojazdy- kupuj gwardię, lubisz mieć wyspecjalizowane jednostki- graj Eldarami (tu trzeba być dobrym taktykiem i bardzo uważać). To prawda, nie ma jednej najlepszej armii. Są za to takie,które wybaczą część błędów...

Aha, najtaniej jednostki kupisz od innych graczy i w internecie, nie ma potrzeby na początek kupować nowych figurek. Zresztą te starsze są często fajniejsze. Poza tym jak popsujesz (a na początku moze się to zdażyć) mniejsza strata.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 17, 2010, 16:38:08 wysłana przez sir Luca »
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline eriks281

• Użytkownik
    « Odpowiedź #112 dnia: Sierpnia 18, 2010, 01:37:56 »
    Chłopaki ja nie jestem zielony grało się w mordheim,parę bitew w wfb i siędze w temacie od dawna :) ja sie pytałęm o cenę  ,ale i tak nic z tego. Koledzy(zapaleni RPG-owcy i milosnicy fantasy) uznali ,że WFB jest fajniejszy i w ogolę w pytę (co podzielam ,bo wfb jest w pytke :D) ,więc teraz tylko opchnąć PS 3 80gb +2 pady (jakby ktoś był chętny :D) i kupujem batallion elfiaków szefa jakiegoś i jedziem :). Po za tym to w wh40k jest strasznie drogi w stosunku na przykład SM za około 10 modeli 80 zł (a to podstawowe),ja rozumiem ,że wh40k jest ,,mniejsze" ,ale ja wole jednak kupić box za 80zł i mieć około 20modeli i mam z tego 2x więcej zabawy przy malowaniu i modelowaniu ;). To tylko moje osobiste odczucia bez flejma proszę :D.

Leonidas rozumiem ,że 1 bitwa ,ale przynajmniej napisz jak przebiegała bitwa ,bo jestem ciekaw jak cię pojechali :D ,a tak na serio kiedyś wejdziesz na to forum i pomyślisz ,,Ahh to były czasy, moja pierwsza bitwa".

PS Zobaczcie jaki mam piękny avatar :) (nie nie ten eldarów)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2010, 01:47:48 wysłana przez eriks281 »

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #113 dnia: Sierpnia 18, 2010, 02:14:59 »
    A skoro zeszło na pieniądze.... Z czystej ciekawości zapytam ile mógłbym dostać za modele do Lotra. Całkiem sporo modeli, myślę że ze 300 by się nazbierało. Większość bardzo słabo pomalowana, niektóre troche lepiej inne nie malowane... Coś czuję, że chyba wyrosłem z tego hobby, poza tym nie mam czasu i chęci malować tego.

Albo... To lista modeli, które mam:

Isengard:
    Saruman
    Lurtz
    Kapitan i chorąży Uruków
    Zwiadowcy Uruk-hai x24
    Wojownicy Uruk-hai x20-24 (w tym 4 kusze)
    Jakieś resztki oddziału obleżniczego, czyli bombki, berserker z pochodnią i z 5-6 inżynierów.
    Berserker, albo dwóch.

Mordor:
    Gothmog (tylko pieszy)
    Król Nazguli x2 (pieszy, wersja z Pól Pelennoru i wersja z Wichrowego Czuba)
    Kapitan orków x3
    Chorąży orków x2
    Poganiacz
    Bębniarz
    Gorbag
    Orkowie x40 (około. W tym kilka konwersji, bo nie lubię armii klonów)
    Orkowie z Morannon x24
    Jeźdźcy na Wargach x6

Rhun:
    Kapitan Easterlingów
    Chorąży Easterlingów
    Easterlingowie x20

Moria:
    Durburz, król goblinów.
    Gobliny.... chyba około 40-50

Gondor:
    Boromir (wersja piesza w zbroi, bez sztandaru)
    Faramir (Wersja konna, w zbroi)
    Rycerze Minas Tirith x6
    Wojownicy z Minas Tirith x24
    Strażnicy Fontanny x6
    strażnicy Cytadeli x6 (z włóczniami)

Rohan:
    Theoden (pieszy, wersja z Helmowego Jaru)
    Eomer (Tak jak wyżej)
    Theodred (wersja konna)
    Gamling (pieszy)
    Hama (pieszy)
    Eowina (piesza)
    Kapitan Rohanu (pieszy i konny)
    Chorąży Rohanu (pieszy i konny)
    Piechota Rohanu x15-20
    Jeźdźcy Rohanu x12
    4 Gwardzistów Królewskich (3 pieszych i 1 konny)

Elfy:
    Gil- Galad
    Haldir
    Elfy Haldira x6 (metalowe, 3 z mieczami i 3 z łukami)
    Elfy Wysokiego rodu x11 (4 miecze, 4 łuki, 3 włócznie i tarcze)

Krasnoludy:
    Kapitan
    Chorąży
    Wojownicy x30 (24 plastikowe oraz 6 z wcześniejszych metalowych wersji)
    Strażnicy Khazad Dum x6

Pozostałe:
    Aragorn (pieszy, wersja z Morii chyba)
    Legolas (z Amon Hen chyba)
    Gimli (nie wiem która to wersja)
    Merry (w zbroi Rohanu)
    Pippin (w zbroi Gondoru)
    Sam (nie wiem która wersja)
    Gandalf Szary (Moria chyba)

To chyba wszystkie lub większość, które mam. W sumie około 360 figurek. Jaką cenę mógłbym za to teoretycznie zgarnąć?
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Sir Leonidas

• Użytkownik
    • For the Emperor!!!
    « Odpowiedź #114 dnia: Sierpnia 18, 2010, 10:00:07 »
      A ile ty masz lat że ty się czujesz że wyrosłeś z tego hobby ??? Na bitewniaki nigdy nie jest za późno - dla przykładu my w Toruniu mamy jedną z największych średnich wieku która wynosi 37 lat - ja ją niestety zaniżam ale co tam - na bitewniaki nigdy nie jest za późno ale LOTRa owszem sprzedaj za 300 - 350 zeta - kupisz nowy starter do WFB albo starterek wh40k ;)

pozdrawiam
    Sir Leonidas

EDIT: Kurcze zapomniałem ci odpisać eriks - nie pamietam juz bitwy bo bylem pod wielkim wrazeniem - nie wiedzialem ze bitewniaki są takie fascynujące :) jedyne co pamietam to ze rozwalilem jedno rhino chaosu ale i tak mnie wyrżnęli berserkerzy khorna ;)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2010, 10:18:07 wysłana przez Sir Leonidas »

Offline eriks281

• Użytkownik
    « Odpowiedź #115 dnia: Sierpnia 18, 2010, 10:08:03 »
    Smutno wszystkim batlowcom ,że się czujesz za stary ;D. A tak btw . jak dla mnie lotr- bleeh

WFB FTW!!

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #116 dnia: Sierpnia 18, 2010, 10:09:05 »
    Elfy... Nie szkoda pieniędzy? Jedyną właściwą frakcją jest Bretonia;-) Nie ma to jak puszki na koniach szarżujący w stronę przeciwnika, no i oczywiście milicja wprowadzająca jeszcze większe zamieszanie... w swoich szeregach. A tak to co? Elfy wszystkie takie same, średnia piechota, średnia konnica i smok... Ale to twoja armia- twoja decyzja. Osobiście, nigdy się tak nie nudziłem, jak grając elfami...

Offline eriks281

• Użytkownik
    « Odpowiedź #117 dnia: Sierpnia 18, 2010, 10:22:57 »
    Myślałem nad Bretońcami :) ,ale w tej edycji podobno bardziej piechota jest opłacalna i to jakoś kala święty wizerunek bretońców. Co do twojego oburzanie monotonią elfów-elfy monotonne?? o nie nie. Po prostu po równaj jednostki nawet na stronie GW,że mają czynnik wspólny taki jak 4WW i 4BS(czy tam 3 nie pamiętam ,ale woody mają 4) to się różnię.
    w armii high elfów jest najlepsza elitarna piechta w całej grze :). Woody ostrzelają i jak dasz się zaszarżować to łumierasz jak to mówią(choć jak woody ktoś zaszarżuje to nie jest miło szczegolnie wardancerów,ale jak cudem oddadzą to miodzio).Darki Hydra,kociołek(sam nie wiem co robi :D:D)zimnokrwiste.Przedewszystkjim mają inny design i fluff,ale jeżeli tobie chodziło tylko o różnorodność jednostek to nie róznią sie tak bardzo ,tylko nawet średnio.
    PS a smoczek się podbono nie opyla już. po za tym bretońce sąwielce różnorodne :D:D konnica hmm konnica i może dla odmiany konnica??

I TY MI TU NIE BESZCZEŚĆ HERETYKU DOBREGO IMIENIA WOODÓW GRRR
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2010, 10:42:29 wysłana przez eriks281 »

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #118 dnia: Sierpnia 18, 2010, 10:55:57 »
    Bardziej mi tu chodzi o styl gry niż o wygląd figurek. Ponieważ elfy mają większość jednostek na przyzwoitym poziomie gra nimi robi się z czasem schematyczna. Jest to moje subiektywne odczucie. Dobrze dobrana armia potrafi nawet spore błędy taktyczne wybaczyć. W przypadku Bretoni gra wydaje mi się bardziej dynamiczna, cała armia, której trzon stanowi kawaleria, powinna znajdować się w ruchu, próby oskrzydlenia bądź okrążenia przeciwnika i zaszarżowania go są koniecznością. Bez tego po prostu nie da się wygrać. Frontalne stearcie to w wiekszości przypadków samobójstwo.

No i w przypadku elfów nie stosuje się zazwyczaj jednostek- mięsa armatniego. A u Bretończyków milicja często tak właśnie kończy:-)
    Ale styl gry jest to sprawa indywidualna, to tobie ma się dobrze grać a nie przeciwnikowi...

Offline eriks281

• Użytkownik
    « Odpowiedź #119 dnia: Sierpnia 18, 2010, 11:25:00 »
    Kurdę jesteś jedną z niewielu osób kiedy po mojej wypowiedzi nie ma flejma. Normalnie jak to mówią szacun :D Trafiłeś w sedno styl gry ,ja się wole kitrać po lasach i napierdzielać z łuku,albo przyzywać zombii :D,a ty wolisz tradycyjną szarże ;). Moim zdaniem najbardziej różnorodne jest Imperium ,ale figurki totalnie nie trafiają w mój gust-regularne wojsko bez butów :D z ryjkami jak małpy ;D? O nie ,nie ide do moich pięknych elfów.