Witam wszystkich serdecznie. To mój pierwszy post.
Mam pomysły na dwa mody i żadnych umiejętności ku ich tworzeniu, także wybaczcie mi, jeśli gdziekolwiek przedobrzę. Pierwszy pomysł to mod pod WB- typowy mod ekonomiczny (w którym również powstałyby nowe budynki, prawdopodobnie takie same jak w moim drugim pomyśle+odrobina humoru), a drugi posiadający wiele rzeczy, ale istnieje limit znaków i obawiam się, że nie zmieściłby się w tym poście. Niedopracowany z powodu braku weny twórczej i mnogości zmian. Wszystko to co opiszę jest do dowolnej modyfikacji przez modderów, także nie zawracajcie mi głowy.
Rozwój postaci (dodatkowe umiejętności, konfiguracja istniejących, bonusowe doświadczenie)
Umiejętności zmodyfikowane
Dyplomacja (D)- rozwój tylko do piątego poziomu, ale większy zakres użytkowania- pojawiliby się specjalni handlarze w karczmach, gdzie można by było wynegocjować cenę towaru.
Handel (H)- tylko do poziomu piątego, ale jeden poziom odpowiadałby dwóm w wersji podstawowej
Handel niewolnikami (HN)- do poziomu piątego. Ja tak to sobie wyobrażam: jest menu handlu w mieście z dodatkową opcją: handlarz niewolnikami, którzy byliby lepsi lub gorsi (wiadomo o co chodzi- bardzo ważne do kolejnej części mojego pomysłu)
Handel towarami luksusowymi (HTL)- do poziomu dziesiątego (czytajcie do końca)
Łapówkarstwo- do poziomu 10- służy do przekupienia sędziego żeby wypuścił nas z więzienia za użycie takiej umiejętności jak
Przepędzenie celnika (poborcy podatkowego)- do poziomu piątego. Na tę umiejętność wpływa siła (dot. celnika) albo charyzma (dot. poborcy podatkowego). Do poziomu ósmego. Do poziomu 10 urzędnicy powinni rozwijać umiejętność zwaną Biurokracją (ważne jak będziesz mieć swoje królestwo)
Zmodyfikowane plądrowanie (P)- jak pokonamy przeciwnika to możemy zdobyć towary luksusowe, w zależności od miejsca występowania bandytów i ich poziomu (im wyższy poziom wroga tym większe szanse)
Bonusy za poziomy umiejętności
Handel morski (wynajmowanie statków w miastach nadmorskich)- D-poz. 3, H-poz.4, HN- poz.3, HTL- poz.1
Tworzenie karawany (we wszystkich miastach, w których gracz wykonał zadanie od mistrza gildii do wszystkich miast z tym samym warunkiem). D- poz. 5 (opłaty celne więc negocjować trzeba umieć), handle- tak samo jak w przypadku kupowania statków.
Oczywiście powinien być tu mod na dodatkowe doświadczenie wypływające z inteligencji za ogłuszenie/ zabicie przeciwnika i wykonanie zadań.
Budynki
Tu mam pomysł, żeby połączyć kilka pomysłów z modów, ale i tak w mieście musiałaby powstać szkoła urzędnicza (rozbudowana do poziomu 10), szkoła sędziów(do poz. 10). Każdy poziom odpowiada poziomowi urzędnika ową szkołę kończącego
Akademia- tak samo poziomowana jak poprzedniczki, dzięki niej co jakiś czas pojawiałyby się nowe idee ekonomiczne oparte na prawdziwych i możliwe do zastosowania w kraju.
Cechy rzemieślnicze, potem manufaktury, później fabryki, na końcu (jeżeli rzeczywiście nasz kraj będzie w danej produkcji przodował) oligopol i monopol (dzięki temu założone przez nas królestwo mogłoby osiągnąć nawet trzykrotne zyski z handlu danym towarem.
Gdzie i jaki budynek dodatkowy można postawić, do czego on służy (budynki podkreślone są do towarów luksusowych
kopalnia żelaza- góry
kopalnia kamieni szlachetnych- góry (trzy razy rzadziej niż żelazo
tartak- lasy
pola uprawne- teren bez gór ani lasów, na mapie zielony
hodowla owoców- tam gdzie pola uprawne
hodowla owoców egzotycznych- tereny Sułtanatu Sarrandzkiego
kopalnia złota- dwa razy rzadziej niż żelazo
hodowla jedwabników- dostępne wtedy, gdy się ma 10 Inżynierii czy jakoś tak (gram po angielsku, więc nie pamiętam dokładnie)
Rodzaje cechów i ich funkcje
Cechów dużo, każdy trzeba wybudować by zysk był, tak by tworzyły one logiczną całość, np. żeby w danym mieście bez rolnika żywności nie wyrabiano
Pozostałe
Zmiana wysokości podatków- krzywa Laffera.
Obecność paradoksu Giffena i Veblena, a także efektu owczego pędu.
Ustalanie własnych przepisów itp.
Jeżeli ktoś się za to weźmie to mam prośbę- proszę nie ograniczać się do moich pomysłów.