Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Battlefield (seria)  (Przeczytany 56264 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Battlefield (seria)
    « Odpowiedź #180 dnia: Listopada 14, 2011, 17:48:58 »
    Mnie natomiast ciekawi ile osób z forum ma nowego Battlefield'a 3*... ;) Fajnie byłoby umówić się na godzinkę, czy dwie i w jednej drużynie z komunikacją głosową trochę pośmigać po mapach albo w powietrzu, bo ostatnio bawiłem się w Toma Cruise'a i w myśliwcu wbiłem flary (w końcu nie jestem zestrzeliwany zaraz po starcie...), pociski naprowadzane, maskowanie oraz połowę kolejnego unlock'a i w końcu walka powietrzna daje przyzwoity fun - jest PRAWIE tak dobra jak starcie pancerne na ziemi.

*Wiem, że do grona posiadaczy zalicza się Mat, Woyo, Soner, tylko ciekawe jak z chęcią do wspólnej gry. :|

Offline Solejók

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #181 dnia: Listopada 14, 2011, 18:09:33 »
    A ja chciałbym się jeszcze zapytać, czy jest tu ktoś, kto posiada Battlefielda 1942 :D ?

Dawno, ale to baardzo dawno temu grałem na piracie... Wspomnienia zostały i postanowiłem kupić tę grę przez allegro, dlatego też pytam, czy będzie można z kimś pograć.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #182 dnia: Listopada 15, 2011, 04:32:24 »
    *Wiem, że do grona posiadaczy zalicza się Mat, Woyo, Soner, tylko ciekawe jak z chęcią do wspólnej gry. :|
    Jak ci wysyłałem zaproszenie do grania to nawet nie raczyłeś odpowiedzieć :P
    Aby było łatwiej to zapraszam na http://pjs.lcs.net.pl
    Jest to forum naszego serwera do BF3, zasady oraz informacje, w tym komunikator Mumble i dane do niego. Zazwyczaj jak gram to na 100% na Mumble też jestem. Co do wspólnej gry to polecam Prawie Jak Serwer - najlepszy serwer jaki można znaleźć :D

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #183 dnia: Listopada 15, 2011, 13:57:38 »
    Musiałem invita nie zauważyć. ;d Ale i tak kiedyś tam wpadłem jak byłeś na serwerze. W sumie nie grałem na PJS za dużo, bo... macie tam wyłączoną auto-regenerację życia, a nie wiem dlaczego medycy w Battlefieldzie 3 mają problem z rzucaniem apteczek... Nic ich to "nie kosztuje", mogą złapać darmowe punkty, a i tak ze świecą szukać ogarniętego medyka wspomagającego innych apteczkami - o żołnierzach wsparcia i ich paczkach z amunicją nawet nie wspominam - i jako osoba grająca Engineerem bez auto-regeneracji życia jest ciężko.

EDIT: Oj tam. ;) Uogólniam z tymi medykami/supportami. Oczywiście zdarzają się przypadku niosących pomoc (i defibrylujących!), ale większość w ogóle to lewa i tylko szuka fraga.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 15, 2011, 14:23:29 wysłana przez proud »

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #184 dnia: Listopada 15, 2011, 14:22:00 »
    Ja jestem jak najbardziej chętny na wspólne granie. Ostatnio miałem awarie komputera i Batek chodził mi z strasznie. Lecz teraz gdy go naprawiłem melduję się na służbie. Mogę grać jako medyk lub inżynier. Z tego co widziałem Batllefield ma wsparcie dla chatów głosowych zintegrowane w kliencie gry. A co do apteczek, proud chyba zapomniał jak biegałem za nim i zarzucałem go tonami zestawów pierwszej pomocy :D

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #185 dnia: Listopada 15, 2011, 18:51:48 »
    Ponowie pytanie, gra ktoś z forum w BF 2142 :D?
    (click to show/hide)

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #186 dnia: Listopada 16, 2011, 12:21:14 »
    Chyba niezbyt ludzie tu grają w 2142. Chociaż to fajna część była :)

@Proud
    A czy ty widziałeś serwery Hardcore z regeneracją? :P Na PJS nie ma i nigdy nie będzie regeneracji, bo jest to czysty Hardcore.
    A z tymi apteczkami. Niestety jeszcze dzieje się tak, że gra za dużo dzieci CoDa, które albo go nie dostały w dniu premiery, albo już się im znudził, przez co większość gówniary biega po mapie za fragiem zamiast pomóc.
    Ale spokojnie. Pracuejmy nad tym również :) Czekamy na porządnego rcon`a z masą możliwych ustawień, wtedy się dopasuje serwer do naszych potrzeb, czyli czysty Hardcore nastawiony na max teamplay :)

Offline Mortis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #187 dnia: Listopada 26, 2011, 00:08:26 »
    No cóż, panie i panowie, kupiłem sobie wreszcie tego nowego Battlefielda i powiem, ze mam mieszane uczucia.

Poczatek mnie calkowicie zniechecil. System z automatu ustawil mi grafike na high, a autoallasingiem x8 i innym patalajstwem... no ok, wlaczam gre. I juz po kilku sekundach wiem, ze cos jest nie tak, dzwiek przycina. Dobra, przecierpie jakos, patrze jak moj koles wskakuje przez okno i jak tylko zaczalem strzelac z pistoletu wiedzialem, ze jednak takiego dzwieku nie scierpie. Gra wylaczona, sterowniki dzwieku pobrane, zainstalowane. W opcjach dzwiek zmieniony na sluchawki... i dalej to samo. Teraz juz zagryzlem zeby. Co?! Malo im?! No dobra, szukamy w internecie. I tak sie dowiedzialem, ze musze zmienic grafike... co tez zrobilem. I musze powiedziec, ze wszystkie klawisze (a zmienilem sporo) musialem znow od nowa ustawiac, bo ustawienia sie poszly... chedozyc. I tak z ustawien wysokich, z rodzielczoscia ekranowa podchodzaca prawie pod 2000 wyladowalem na sredniej grafice bez anti-allasingu ( i innych bajerow) i rozdzielczosci ~1300-700... coz, da sie grac, ale sie zawiodlem.
    Kampania absolutnie mnie nie porwala. Po trzech misjach postanowilem wlaczyc multi, w koncu to miala byc gra multiplayer z duzym naciskiem na kooperacje poszczegolnych graczy jako druzyna. Pierwsza misja, bodajze bazar, deathmatch druzynowy (juz nie wspomne, ze na match matching czekalem dobre 10 minut, az w koncu sam sobie wybralem server z listy). I juz mi sie podoba, widze, ze ludzie biegaja od oslony do oslony, jakis ogien zaporowy... juz sie rozkrecam... i dostaje z RPG w plecy. Tak, dwoch kolesi stalo na jakims dachu i z drugiego konca mapy jeden z nich wysadzil mnie w powietrze. Zapewne przez przypadek, pogratulowac szczescia. Potem juz sie jakos do tego przyzwyczailem i nawet gralo sie calkiem fajnie, karabin wydawal fajne dzwieki, troche pozabijalem i na koncu moja druzyna jednak wygrala, bylo w porzadku. Druga mapka - podboj na pustyni, mielismy atakowac jakas rafinerie czy cos takiego... oo, mozna jedzic czolgami. OOOO, mozna latac bombowcami! Ten tryb mi sie bardzo spodobal tylko, ze... kazdy w sumie latal samodzielnie, a przyczajeni w katach mapy snajperzy kosili wszystko jak leci. A najwiecej fragow zbieralem celujac z RPG w budynek z bombą, camperzy zawsze się trafią... A potem w ogole obroncow znudzilo sie siedzenie na tylkach i postanowili sie pofatygowac do nas. Nie ma to jak szturmowac jakis obiekt bojac sie odwrocic plecami od swojej bazy, zeby nie zostac postrzelonym przez biwakowicza siedzacego w dawno zdobytych ruinach ze snajperką w łapkach.

Ogolnie bylo calkiem fajnie i zakupu raczej nie zaluje, ale jednak mogliby zniesc ta glupia wyszukiwarke serverow przez internet. Do tego przeskakiwanie z mapy na mape srednio dzialalo, nie raz nie dwa musialem zamykac gre przez menadzer zadan i wlaczac od poczatku, bo podczas zmiany mapy pojawil sie black screen.
    Jutro kupuje mikrofon i mozna szalec

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #188 dnia: Listopada 26, 2011, 14:32:36 »
    @Mortis
    Cieszę się, że dołączysz do naszego zacnego grona :)
    Jeśli jednak mogę grę wytłumaczyć (bo sama tego nie zrobi :P), to nie możesz winić BF3 za to, że ma wysokie wymagania przez które przycina ci dźwięk. Sam dźwięk jest znacznie bogatszy i bardziej realistyczny (nagrywany z prawdziwych pukawek na strzelnicy z ustawieniem kilkunastu mikrofonów), stąd też wymagania co do dźwięku są inne. Zauważ, że w zależności od pomieszczenia w jakim się znajdujesz, dźwięk jest inny. Jeśli wiesz, to dobrze, jeśli nie, to ta sztuczka nazywa się EAX, który obciąża znacznie procka. Jeśli chcesz grać w max detalach z max dźwiękiem, może okazać się, że potrzebujesz lepszej dźwiękówki, najlepiej z własnym procesorem dźwiękowym, np. karty z serii Creative X-Fi (Titanium jest oczywiście najlepszym wyborem, ale i najdroższym). To nie CoD, gdzie wszystko zostało zrobione na syntezatorach i od kilku lat jest wciąż to samo przepuszczane tylko przez filtry dla poprawy jakości.

Singiel jest wciskany do tej serii tylko na siłę, żeby przybliżyć graczowi jakieś 10% tego, czego może spodziewać się po multi. Ta gra jest nastawiona na długoletnią żywotność, więc nic dziwnego, że singiel odpycha od razu na multi :P
    W CoD masz ekscytujący singiel i bardzo średni multi z masą dzieciaków i cziterów, w sam raz, aby nacieszyć się grą przez pół roku, drugie pół czekać na kontynuację... :P Porównywanie tych obu gier jest raczej nie na miejscu, zwłaszcza, że obie kandydują na miano najlepszego sieciowego shootera roku, gdzie wynik na starcie jest przesądzony na korzyść jednej z nich.

Co do gameplay`a w multi.
    Jeśli wybrałeś serwer, gdzie jest mieszanka wszystkich trybów, łącznie z TDM, to nie dziw się, że ludzie grają mało drużynowo. Nie zawsze można przeskoczyć od tak ze zwykłeś sieczki w TDM do Conquesta, który jednak wymaga zgrania. Jeśli mogę ci polecić serwery, to tylko tam, gdzie masz Conquest/Rush i tylko Hardcore. Większy realizm, bez żadnego odradzania życia, wskaźników zdrowia i amunicji przysłaniającej ekran i innych badziewi tylko przeszkadzających w eksterminacji wrogów :P
    Oczywiście w tym miejscu gorąco polecam własny serwer Prawie Jak Serwer z dobrymi zasadami i ogarniętymi adminami :)

Strzelanie z RPG/SMAW w plecy/pod nogi/w głowę to niestety normalka i nie da się tego uniknąć. Na naszym serwerze jest zakazany spam rakietami na piechotę i lecą za to surowe kary, ale jeśli chowasz się za murem lub innego rodzaju osłoną, lub też jesteś w pozycji trudnej do trafienia, możesz się spodziewać, że ktoś będzie chciał wykorzystać prawa fizyki i chemii (tor lotu rakiety + pole rażenia wybuchu ładunku :P), żeby cię zabić :P

Z tymi snajperami to też sporo zależy od serwera. Wbrew pozorom gra snajperem jest cholernie trudna. Sam grałem większość czasu jako snajper i wiem, że nie jest to łatwe zadanie, zwłaszcza, że snajper nie ma już sprzętu, który pozwoli mu skutecznie niszczyć czołgi. Ma co prawda naprowadzanie laserowe na czołgi oraz śmigłowce i samoloty, ale do tego trzeba zgranego składu, który będzie namierzał te cele z odpowiednich narzędzi destrukcji (dla piechoty rakiety naprowadzane Javelin oraz pociski naprowadzane laserowo z innych pojazdów, jak czołgi, śmigłowce, czy samoloty). Fakt, że czasami, zwłaszcza na małych mapach, snajperów jest za dużo, ale zajść ich jest łatwiej, niż się może wydawać (kosa w plecy :D), do tego są bardzo podatni na ostrzał, bo dzięki lunetom widać ich ze znacznych odległości (małe rozbłyski światła z lunet, celowniki laserowe dla idiotów z bronią na duże i bardzo duże odległości i latarki taktyczne). Jeśli jednak nie chcesz wystawiać się na ostrzał snajpera, wyszkol sobie klasę Wsparcia do moździerza i snajperzy przestaną być dla ciebie problemem :D
    Ogólnie klasy są świetnie zbalansowane, bo nie można powiedzieć, która klasa jest lepsza od innych, wszystkie są bardzo dobre, w zależości od mapy i od własnych potrzeb. Snajperem można świetnie prowadzić skuteczny ostrzał na małych mapach dzięki snajperkom na średnie odległości (MK11, SVD, SKS, M39 EMR), jak i klasą szturmową na dużych odległościach (M416 z celownikiem x4/x6, czy G3A3 z celownikiem x4/x6).

Także zapraszam na nasz serwer i życzę miłej gry :D
    Nasz serwer ma również własny serwer na Mumble oraz forum http://pjs.lcs.net.pl więc komunikacja nie jest problemem.
    Pozdrawiam i do zobaczenia na Polu Bitwy :)

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #189 dnia: Listopada 26, 2011, 22:00:29 »
    W sprawie dźwięku nie zgodzę się w 100% z tym co napisał Woyo. ;) Battlefield 3 ma dobry dźwięk, fajnie nagrany na strzelnicy przez co jest dość realistyczny, jednak jakość samych sampli nie powala i jest na klasycznym poziomie innych gier. Dźwięk przestrzenny (który istnieje w grach od dawna i nie jest dziełem chłopaków z DICE) działa poprawnie, lecz są gry, które przestrzenność wykorzystywały lepiej - ot choćby mający swoje lata Half-Life 2. Oczywiście nie piszę tego, by pokazać, że Battlefield 3 jest jakiś ułomny dźwiękowo bo nie jest. Co prawda nie grałem w dużo ostatnich gier, ale BF brzmi ciężko, nisko i brudno - jakkolwiek to brzmi. Odgłosy mają kopnięcie, broń brzmi tak jak brzmieć powinna i wszystko gra o klasę lepiej niż w Bad Company 2, a tam już było bardzo dobrze.

Co do Twojego problemu. Trochę dziwna sprawa, bo sam mam zwykłą integrę (dlatego powyższe opinie opieram na recenzji pochodzącej z jednej strony zajmującej się analizą audio) i mimo tego, gra działała bez żadnych problemów na wysokich w 35+ FPS'ach. Co prawda sam, świadomie i umyślnie zmieniłem ustawienia wizualne na średnie, ponieważ dało mi to w rozdziałce 1080p ponad 55 FPS'ów, które w sieciowych strzelankach zawsze się przydają, a grafika jest uboższa ledwie o kilka wodotrysków, choć już na niskich ustawieniach Battlefield 3 wygląda świetnie. Dlatego na Twoim miejscu poszukałbym jakiegoś rozwiązania software'owego, ponieważ naprawdę dziwi mnie ten błąd, gdyż wiele BF'owi można zarzucić (długie wczytywanie serwerów, problemy z dołączeniem, "Battlefield 3 przestał działać", etc.), ale Twój problem naprawdę mnie zaskoczył. :)

Jak chcesz możesz podesłać mi invita i może kiedyś spotkamy się na serwerze, choć w przeciwieństwie do Woyo nie gram zazwyczaj na HC z prostego powodu - brak regeneracji HP. Normalnie może tak bardzo by mi to nie przeszkadzało, gdyby nie fakt ułomności 90% medyków w tej grze, którzy mają problem podrzucić ci apteczkę, gdy jesteś ranny - o wskrzeszaniu nawet nie wspominam, ponieważ mam wrażenie, że nie widzą nawet do czego służy defibrylator. O ile w BC2 irytowali medycy, którzy biegli bohatersko w ogień krzyżowy wroga by postawić cię na nogi co kończyło się twoim kolejnym zgonem bo wstawałeś i automatycznie ginąłeś. Tak tutaj, gdy masz możliwość odrzucenia leczenia, za które tak czy inaczej medyk otrzyma punkty, to mało kto próbuje reanimować nawet w dość bezpiecznych sytuacjach.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #190 dnia: Listopada 26, 2011, 22:22:06 »
    Pogrzeb w sterownikach audio. Ja mam za to problem w tym samym stylu i chyba znam rozwiązanie. Jakiś czas temu zaopatrzyłem się w słuchawki bloototh, bardzo fajna sprawa. Lecz wymaga specjalnych sterowników. Odkryłem że gdy gram z włączonym przekaźnikiem bloototh framerate spada średnio do 0.5 FPSa. Rozwiązaniem jest granie na głośnikach, przez konflikt sterowniki-BF gra na mumblu/tsie odpada. W każdym razie BF jest dosyć wybredny dźwiękowo.

Offline Radh

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #191 dnia: Listopada 27, 2011, 23:04:45 »
    W koncu zakupilem Befka.O grafice i walacych sie drzewach itp.rozpisywac sie nie bede,poprostu nie mam czasu na ogladanie tego wszystkiego.Zaraz po irytujacej instalacji wbilem na polecany przez woyo serwer :)
    Nieznajomosc map i fizyki gry daje znac o sobie po takim wpadnieciu na gleboka wode.Strasznie irytujace bylo (chcac reanimowac kolego) rzucac apteczke i sterczec nad dogorewajacym koleszka.Na szczescie znalezli sie tam dobrzy ludzie ktorzy wyjasnili ze defiblyrator musze sobie odblokowac.No coz,pozyjemy zobaczymy.Denerwuje mnie natomiast czeste wywalanie z gry.Nie wiem czy to norma na wszystkich serwach czy tylko na PJS.
    Nastawiam sie na gre medykiem,lecz po dzisiejszych doswiadczeniach moze lepiej bedzie na jakis czas przesiasc sie na snajpe i troszke sobie w spokoju obejrzec co nie co?
    Z grami jest jak z sexem,single player sie nie liczy.
    R.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #192 dnia: Listopada 28, 2011, 15:14:06 »
    Jak sądzicie, na jak wysokich detalach poszedłby Bf3 na TYM kompie? Oczywiście mam na myśli dobrą grę z sensowną ilością FPS.

Edit: @Down: Iż, gdyż, ponieważ?
    « Ostatnia zmiana: Listopada 28, 2011, 16:00:59 wysłana przez EMOsek »

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #193 dnia: Listopada 28, 2011, 15:53:21 »
    Nigdy, ale to przenigdy nie kupuj gotowców z Allegro.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #194 dnia: Listopada 28, 2011, 16:05:38 »
    przeszukaj lepiej jakieś fora specjalistyczne lub chociaż poproś ludzi którzy się na tym znają o złożenie jakiegoś. Kupno komputera na allegro to strzał w stopę, zacznijmy czepianie się:
    -Procesor, nie znam się na AMD tak więc nie wypowiem się.
    -8 GB ramu, brzmi fajnie lecz nie podali nawet firmy, a wszyscy wiemy jak pięknie działają rzeczy z faryki gdzie nie istnieją żadne standardy.
    -Karta graficzna- śmiech na sali, przy wyborze grafiki od nvidii przyjmujac że nazwa wygląda tak "GT xy0" bardziej kieruj się y gdyż x to numer serii. Gdy y jest mniejszy niż 5 nawet na nie nie patrz. Wersja x20 to chyba największy kastrat potrafiający przymulić nawet w pracach biurowych. A te 2 GB można sobie wsadzić.
    -Zasilacz firmy krzak, jeżeli lubisz gasić pożary bierz w ciemno.
    -Brak dysku twardego(sic!)
    -Brak napędu DVD.
    -Taka ciekawostka, oferują możliwość rozszerzenia ramu do 16 GB, wszystko pięknie ale ta słabiutka płyta główna obsłuży tylko 8 :D Nie mówiąc już o propozycji dokupienia windowsa XP. Chciałbym zobaczyć jak dławiłby się 8 GB ramu.
    Reasumując uciekaj jak najdalej. Typowy zestaw do naciągania ludzi o zerowej wiedzy na ponętnie wyglądające gigabajty i gigaherce.