Po kilku godzinach grania mogę rzec jedno - miazga!
Gra po prostu miażdży głowę, wdeptuje ją w ziemię, miesza z błotem, podpala i wysadza. Wszystko na raz.
Jest pięknie, jest widowiskowo, jest głośno, jest krwawo. Po prostu mega-produkcja najwyższych lotów.
Gra jest naprawdę dopracowana w najmniejszych szczegółach. Nie grałem dużo w betę, bo doszedłem do wniosku, że i tak nie pokażą wszystkiego, co potrafi nowy silnik od DICE`a. A ten potrafi wiele, oj wiele.
Wspominałem wcześniej, że gra jest piękna. Okazuje się, że jednak robienie gier pod konsole nie wyznaczą nowych kierunków w grafice (oryginalne, prawda?). Crysis 2 tak mocno reklamowany jako graficzna perełka okazuje się zwykłym średniakiem naszych czasów (pamiętne porównanie tekstur z C1 i C2), DICE natomiast pokazuje, co potrafią dzisiejsze maszyny. Wszystkie możliwe shader`y działają na max obrotach, refleksy świetlne, destrukcja otoczenia, graficzne detale, jak drzewa wyginające się od fali uderzeniowej i wiele, wiele innych rzeczy.
Dźwięk? Poezja. Tym razem DICE przeszło samych siebie. Odgłosy strzałów, przelatujący nad nami śmigłowiec "zmusza nas" do patrzenia w sufit, ogień zaporowy i rozmycie obrazu + wytłumienie dźwięków, F-18 przelatujący nad głową powodujący małe trzęsienie ziemi w pokoju :P
Słowem. Mega-hit. Jest jeszcze parę rzeczy do poprawienia, jak zbyt mocno działające latarki w środku dnia, czasami szwankujące animacje, czy problemy z przeskoczeniem przez murek (animacja trwa, ale postać za cholerę nie chce murka przeskoczyć :P). To są drobnostki. Gra jest dopiero kilka dni na rynku, prawdziwe testy dopiero się zaczną, więc możemy być przygotowani na poprawki do tego mega-zajebistego tytułu.
Polecam wszystkim!
Ci, którzy się dopiero zastanawiają, niech przestaną i lecą do sklepu, bo szkoda czasu :)
PS. Gram na ustawieniach ULTRA w rozdziałce FullHD - około 50-65FPS na każdej mapie. Optymalizacja robi wrażenie.
PS2. Jeśli jest ktoś chętny, zapraszam na Origin. Mój nick: WoYo-Sensei_PL
na battlelog to samo: WoYo-Sensei_PL
PS3. W zamówieniu jest serwer pod BF3. Powrót legendy. O jakim mówię? Jest na tym forum zapewne masa osób, które grały w Counter-Strike 1.6 oraz Source. Swego czasu działał prężnie jeden z najlepszych pod względem poziomu serwer - Prawie Jak Serwer. Pod oba CS`y. Teraz zainteresowanie CS`em bardzo podupadło, ale społeczność serwerowa nadal żyje i ma się świetnie.
Także już niedługo (może poniedziałek, wtorek) rusza Prawie Jak Serwer do BF3. Ekipa tworząca PJS pod BF3 to głównie te same osoby, które wymiatały pod CS:S.
Jeszcze Was poinformuję, kiedy jest ten start serwera, ale już teraz SERDECZNIE NA NIEGO ZAPRASZAM
Pamiętaj!
Prawie Jak Serwer do BF3 - powrót legendy