Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kąt z książkami  (Przeczytany 132558 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Ostatnia zmiana: Marca 12, 2015, 20:35:04 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Kąt z książkami
    « Odpowiedź #646 dnia: Marca 12, 2015, 21:13:19 »
    http://wyborcza.pl/1,75475,17173964,Ideologie_w_pulapce_metafor__czyli_czytanie_fantastyki.html ; )
    Co to ma być za artykuł, motyla noga?!

Pratchett umarł.
    Kosa zakończyła zgrabny łuk i powróciła do pozycji pionowej jak sznur wisielca.
    WI... -- uderzyła eter ciężka jak pękający ołowiany dzwon głoska.
    -- Tak, tak, w końcu! -- ostrym tonem przerwała Śmierci poitytowana angielska dusza. -- Nie spieszyłeś się zbytnio. Czy ty wiesz co to znaczy żyć z Alzheimerem?
    ŻYĆ?
    -- Ach, wybacz. Pewnie jeszcze myślisz, że utrudniam ci pracę?
    Śmierć rozsunął połę ponurego całunu*, wymownym gestem odsłaniając szereg niemal opróżnionych w górnej części klepsydr.
    -- Szczerze mówiąc sądziłem, że jako twój twórca spotkam się z większym szacunkiem. -- Wyspiarska maniera nie opuszcza łatwo nieboszczyków.
    Na chwilę powietrze wyparło pełne grobowej stęchlizny oczekiwanie.
    KOSA TO NIEZBYT PORĘCZNE NARZĘDZIE PRACY. TEN GŁĘBOKI KAPTUR ZAWĘŻA POLE WIDZENIA - CO NIEKTÓRZY WYKORZYSTUJĄ I UTRUDNIAJĄ. ZUPEŁNIE MNIE OŚMIESZYŁEŚ W MORCIE. WIĘKSZOŚĆ GŁÓWNYCH BOHATERÓW ODBIERAM JAKO ROBIENIE ZE MNIE NIEUDACZNIKA NIE UMIEJĄCEGO WYWIĄZAĆ SIĘ Z OBOWIĄZKÓW WE WŁASNYM ZAWODZIE. ALE NAJGORSZE JEST TO, ŻE MIMO WSZYSTKO CIĄGLE MUSZĘ SIĘ UŚMIECHAĆ. JAK SĄDZĘ STĄD BIERZE SIĘ MOJA... OZIĘBŁOŚĆ
    -- A-aha... No, to nie przeciągam. Żegnaj świecie i Dysku...
    BARDZO ROZSĄDNIE
    Obserwujący wszystko kot prychnął.
    A KYSZ

Kurtyna

* który w istocie był uszytym z najlepszej tkaniny najbardziej eleganckim we wszechświecie uniformem.

Smuteczek :(

Offline McAbra

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
      • Totalwar.ORG.PL
    « Odpowiedź #647 dnia: Marca 13, 2015, 17:34:43 »
    Wybacz Octavian za tak długą nieobecność.
    Nie za bardzo jednak wiem, co mogę napisać. Jak mówiłem, opowiadania wpadło mi w "ręce" przypadkowo, więc nie mogę zbyt dużo powiedzieć o jego autorze.
    Mogę jedynie zapewnić, że nie będzie to moje ostatnio spotkanie z jego pracami, po takim dziele muszę sprawdzić jego inne opowiadania.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #648 dnia: Marca 13, 2015, 18:26:37 »
    No cóż, teraz rozmowa o Asimovie byłaby nieco wymuszona. To zadziwiające jak mocno człowiek którego nie znamy wywiera na nas wpływ. Podobnie się czułem po śmierci Gigera, zupełnie jakby odszedł ktoś bliski, kogo na prawdę się znało, z kim się rozmawiało. Obaj byli dla mnie wzorem do naśladowania, na który patrzyłem z zazdrością i podziwem.
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Marca 22, 2015, 18:21:20 wysłana przez Octavian »

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #649 dnia: Kwietnia 07, 2015, 21:00:12 »
    @Sefirot Tl;dr - a tak serio, nawet przeczytałbym dla śmiechu, ale nie mogę - bo uwaga - mam przeczytane w tym miesiącu za dużo artykułów i muszę zapłacić 0.99. Co śmieszne, chyba pierwszy raz im wbiłem wejście wchodząc na ich stronę o.O Btw - powinieneś dostać karnego za ten link, już lepiej jakbyś przykleił tutaj sam tekst z adnotacją... I w sumie przydałoby się takie coś, jak ktoś widzi cały tekst, bo się zapowiada humor.

Edit: Żeby nie było, że spam - czytaliście "Szanse powstania Listopadowego" Łojka? Obiektywny, wręcz strasznie na stronę powstańców i się zastanawiam czy pisać esej na jego podstawie. Dorwałem w między czasie "Powstanie Listopadowe" T. Łepokowskiego, może znacie coś z kolei bardzo pro-ugodowego?

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #650 dnia: Kwietnia 07, 2015, 21:05:48 »
    Artykuł ma formę otwartą, nie trzeba płacić.
    Szatany wyborcze, kto wie, może by i za kopiowanie textu pozwały właścicieli tej strony, lepiej nie ryzykować.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #651 dnia: Kwietnia 07, 2015, 21:08:32 »
    No nie wiem, albo jestem coś nie teges albo widzę blokadę jednak ;)
    (click to show/hide)

Offline Sefirot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #652 dnia: Kwietnia 07, 2015, 23:12:05 »
    Wyczerpałeś limit bezpłatnych artykułów w gaz. wyb., hańba. :PP

Offline huth

« Odpowiedź #653 dnia: Kwietnia 20, 2015, 21:35:27 »
    Od dłuższego czasu(w którym zdążyłem kilka innych książek przeczytać) czytam Bitwe o Monte Cassino Melchiora Wańkowicza, trzytomowe wydanie(jestem w drugim tomie), przedruk z wydania rzymskiego zaraz po wojnie. Rzecz jest genialna, napisana po ludzku, przedstawia z różnych perspektyw bitwę, a do tego na każdej stronie są rysunki, zdjecia, mapki i różniste grafiki(i mapy doklejone na końcu), więc trochę to jak komiks. Szczerze nie mam pojęcia jak to od razu w 1945 powstało. Nowe wydania są znacznie gorsze. Powinno to być w każdej publicznej bibliotece.

Offline szocik

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #654 dnia: Lipca 04, 2015, 12:09:16 »
    ktoś z was może czytał książki Carla Sagana? starsze wydania, autor już nie żyje. Książki o kosmosie/wszechświecie.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #655 dnia: Lipca 04, 2015, 14:08:03 »
    Śmieszne, ale pewnie nie. To zupełnie jak z Asimovem, facet wywarł tak wielki wpływ na SF, że znasz już te pomysł i nie chce ci się po nie znowu sięgać. :)
    Na pocieszenie -
    (click to show/hide)
    Oczywiście za najbardziej inspirujące należy uznać słowa Carla Sagana o tym jak wygląda nasza Ziemia widziana z końca układu słonecznego. Chodziło o to, że jesteśmy tacy malutcy, maluteńcy i że musimy być dla siebie dlatego mili.
    I mała niespodzianka, dla lubiących niespodzianki, w stylu Asimov/Sagan -
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Lipca 04, 2015, 14:45:18 wysłana przez Octavian »

Offline Rome

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #656 dnia: Października 05, 2015, 16:08:09 »
    Dostałem dzisiaj w formie, że tak to nazwę prezentu książkę pt. "Zapomniany Legion" Bena Kane. Mam zamiar dzisiaj wieczorem przysiąść do tego tytułu i pytanie do Was: Czytał ktoś może tę książkę, bądź może zna autora i może się krótko wypowiedzieć?
    DANCE OR GET BANNED

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #657 dnia: Października 05, 2015, 17:26:00 »
    Przyjedź do Torunia i weź ją ze sobą poczytam Ci do poduszki ;*

Offline Rome

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #658 dnia: Października 05, 2015, 17:31:42 »
    Myślę, że znajdę sobie kogoś bardziej atrakcyjnego do czytania do poduszki, ale dziękuję ślicznie za zaproszenie. :*
    DANCE OR GET BANNED

Offline huth

« Odpowiedź #659 dnia: Października 06, 2015, 23:35:25 »
    Kurcze bele Rome, masz książkę, to czytaj, a nie pytaj czy to się podkłada po nogę od stołu albo czy zjada się to z żurawiną czy raczej musztardą.............
    Zwykle po kilku stronach już można ocenić czy to jest coś, co przypada do gustu albo czy jest w ogóle czytalne, czy też nie.