Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kąt z książkami  (Przeczytany 132823 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    Odp: Książki
    « Odpowiedź #495 dnia: Lipca 06, 2014, 20:12:29 »
    Abstrahując od dyskusji toczącej się już od jakiegoś czasu nad twórczością Dukaja, chciałem zapytać was o książki na temat policji, służb specjalnych itd. Nie chodzi mi o żadne monografie naukowe, szukam raczej thrillerów i książek do nich pochodnych w których postaci właśnie z tych służb odgrywają główną rolę. Mile widziane książki nie ograniczające się do archetypu dobry glina, zły kryminalista, jednym słowem - czegoś ciekawego. Za pomoc z góry dziękuję ;)

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #496 dnia: Lipca 06, 2014, 23:26:41 »
    Z czegoś takiego czytałem tylko 'Rosjanina' McNaba, czyli tę powieść promocyjną BF3 :P Więc jestem zupełnym noobem. Ale o dziwo nie jest to aż tak złe, prawie do końca utrzymuje się fajna atmosfera, nawet udanie wymyślony bohater i akcje jak z filmu akcji/gry, ale ogólnie to czytadło na dwa posiedzenia i do podania dalej.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #497 dnia: Lipca 06, 2014, 23:41:45 »
    "Akwarium" Suworowa?

Offline huth

« Odpowiedź #498 dnia: Lipca 06, 2014, 23:48:09 »
    ^ mam na półce i się kurzy... Na pewno 'must read'

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #499 dnia: Lipca 07, 2014, 23:38:42 »
    Mam za sobą połowę "Akwarium" przeczytaną w jeden wieczór. Świetna książka, właśnie o takie tytuły mi chodziło;) Dzięki wielkie za pomoc :P

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Arthasan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #500 dnia: Lipca 08, 2014, 02:42:52 »
    5zł (ewentualnie forumowe piwo) się należy :D

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #501 dnia: Lipca 08, 2014, 21:45:50 »
    Po pierwsze chciałem się jeszcze odnieść do odpowiedzi HUtHa, no brawo proszę Pana, szacunek za dojrzałą postawę. Rzeczywiście odgrywanie ról jest męczące, ostatecznie to nie jest deathmetch, cieszę się, że mogłem przedstawić swoje poglądy i temat Dukaj uznaje za zamknięty. Natomiast widzę, że rozmowa potoczyła się w kapitalnym kierunku - Suworow, podobnie jak Asimov, to pisarz, którego uwielbiam a którego nie czytałem! :) Po prostu ciągle gdzieś o nich czytam, na coś tam odnośnie ich twórczości trafiam, tak jak w tym przypadku, znam streszczenia itp. Jakoś zawsze akurat było coś innego co akurat czytałem i tak właśnie jest śmiesznie, nie czytałem a uwielbiam.To teraz ja odbijam w nowym kierunku -
    Jacy są wasi ulubieni pisarze, których nie czytaliście?   ;)

Offline huth

« Odpowiedź #502 dnia: Lipca 09, 2014, 01:08:26 »
    Jacy są wasi ulubieni pisarze, których nie czytaliście?   ;)
    Dobre pytanie, jak na tę chwilę, to chyba będzie Clark i Wells Orwell, pierwszego nie czytałem, bo wiem że to mi zburzy wspaniałe wspomnienia filmowe(poza tym staram się najpierw przerobić polskie stare sci-fi), a drugiego bo chce sobie za jednym razem wziąć te wszystkie antyutopie razem z Huxleyem, Borgessem i co tam jeszcze jest. W sumie znajdzie się więcej autorów, no bo kurczę... trudno żeby ambitna literatura amerykańska XX wieku mi nie podeszła jak Steinbeck, McCarthy czy Kesey i Heller mi się podobają. Pewnie Tomasz Mann też :P A także Homer, Shakespear, Goethe, itp. skoro Boska komedia czy Słowacki są dla mnie spoko.
    Pewnie polskich pisarzy będzie sporo, tylko że ich nawet jeszcze nie znam :P To się nazywa świadomość nieznanego...  Ale czasem sięga się po jakąś wywołaną książkę i jakoś nie chwyta aż tak, żeby chcieć więcej danego autora czytać np. Vonnegut i Rzeźnia nr 5, czy Golding i Władca much, dobre książki, ale jakoś to nie to... W sumie przez takie podejmowanie twórczości jednego autora aż do wypalenia lub przeczytania wszystkiego(tak jakoś mam), to się bardzo zwalnia z czytaniem wielu innych 'must read'ów i poznawaniem innych autorów...
    Asimova czytałem tylko jedną część z Fundacji, no kiedyś trzeba nadrobić, choć aż tak mnie to nie chwyciło. Co innego Strugaccy, tu też tylko 'Piknik...', ale tu już ciągnie dalej.

btw. do Dostojewskiego, Tołstoja, Sołżenicyna cię nie ciągnie? W sumie to chyba wstyd przyznać, ale ja oprócz Mistrza i Małgorzaty nic nie wiem z rosyjskiej literatury :P
    « Ostatnia zmiana: Lipca 09, 2014, 13:13:26 wysłana przez HUtH »

Offline Arthasan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #503 dnia: Lipca 09, 2014, 02:33:07 »
    "Zbrodnia i kara" to aktualna lektura liceum. Chyba jedyna poważniejsza lektura z kręgu literatury rosyjskiej za wyjątkiem "Mistrza i Małgorzaty", choć są jeszcze pewne krótkie teksty typu "Śmierć urzędnika" A. Czechowa.

Wydaje mi się, że w moim przypadku jest to George Orwell, z którym niestety nie miałem wiele kontaktu. Chętnie bym doczytał np. Rok 1984, jednakże brak czasu :s

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #504 dnia: Lipca 09, 2014, 10:08:52 »
    Wydawało mi się, że "Śmierć urzędnika" przerabia się w gimbazjum (przynajmniej ja tak miałem). Też zbieram się na czytanie Orwella, chociaż był drugi taki autor, jego książka nazywała się chyba "Nowy lepszy świat" czy coś takiego, też miałem przeczytać, ale czasu nie miałem, wiem tylko że klimat podobny do "Roku 1984".

Offline McAbra

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
      • Totalwar.ORG.PL
    « Odpowiedź #505 dnia: Lipca 09, 2014, 10:34:25 »
    Też zbieram się na czytanie Orwella, chociaż był drugi taki autor, jego książka nazywała się chyba "Nowy lepszy świat" czy coś takiego, też miałem przeczytać, ale czasu nie miałem, wiem tylko że klimat podobny do "Roku 1984".
    Chyba mówisz o książce "Nowy wspaniały świat" Aldousa Haxleya.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #506 dnia: Lipca 09, 2014, 11:32:55 »
    O właśnie tak, postanowiłem ją przeczytać dwa lata temu, ale czasu nie starczyło.

Offline huth

« Odpowiedź #507 dnia: Lipca 09, 2014, 13:33:31 »
    Pomylił mi się Orwell z Wellsem......... no comment.

Z tych antyutopii czy dystopii, to jest cała masa, Rok 1986, Folwark zwierzęcy, Nowy wspaniały świat, My(Zamiatin), Mechaniczna pomarańcza, 451 stopni Fahrenheita, Pianola, Przenicowany świat, w pewnym sensie Paragraf 22. No i polska lit., prawie wszystko od Zajdla, część Lema, Oramus, Wnuk-Lipiński...

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #508 dnia: Lipca 09, 2014, 21:43:02 »
    A proszę Pani! A Haxley to powiedział, że elementy intelektualne w twórczości Edgara Allana Poe, czyli zagadki, realizm psychologiczny, metafizyczne rozważania itp. to tylko przykrywka dla elementów wizyjnych. Tak Powiedział łobuz jeden!

Wojnę światów uwielbiam, uważam że książka jest lepsza, ale film daje radę. Zwłaszcza ten dźwięk trójnogów! Porównajcie to z końcówką utworu - At the Heart of It All, który jest kolaboracją NIN i Apex Twin.
    JAKI TEN DŹWIĘK JEST WYJEBISTY!!!!!!!!!! 

Offline huth

« Odpowiedź #509 dnia: Lipca 09, 2014, 23:15:55 »
    Haha, no film nawet oglądalny, jak na Szpilberga, tylko kurde główny bohater nie chciał umrzeć ani jego dzieci(no ale to spilberg...). A tak w ogóle to pomylilem Wellsa z Orwellem :P I co do Wellsa to nie jestem pewien, czy mi się będzie podobał...