Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kąt z książkami  (Przeczytany 132592 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Książki
    « Odpowiedź #450 dnia: Maja 02, 2014, 00:47:17 »
    Mało oryginalnie, ale serie Rowling zaczynam już od kolebki, chyba 4 czy 5-ty raz. Więc jeśli ktoś się jeszcze nie przekonał do młodzieżowej fantastyki to warto- Harry Potter.
    Jeśli ktoś zna książki napisane dosyć lekkim językiem, do których można sobie wieczorem usiąść i pochłonąć w całości, to bardzo proszę.
    To co się dzieje w Harrym tak od 5 tomu to masakra, najgorzej jak się dorastało mniej więcej tak jak wydawane były książki, to uczucie WTF, kiedy coraz bardziej seria idzie w kierunku jakichś naiwnych uproszczeń, nielogiczności, niespójności dotyczącej magicznego świata, a samemu ma się coraz lepszy aparat poznawczy, który to wyłapuje.
    btw
    Jeśli ktoś zna książki napisane dosyć lekkim językiem
    To jest język prostszy niż budowa cepa :)

Nigdy nie zrozumiem fenomenu Tolkiena.
    Hobbita nawet nieźle mi się czytało, ale Władca Pierścieni jest nudny niesamowicie! Nie wiem, może nie odpowiada mi język Tolkiena, taki baśniowy, "przesłodzony".
    Baśniowy to jest raczej Hobbit... Władca jest literacko podniosły, patetyczny, klasyczny, stylizowany trochę archaicznie, po prostu stara epopeja. No i pewnie, że jest nudna, tak jak zapewne większość klasyków dla młodego czytelnika(Imho zajebista książka do czytania przed snem, uwalnia melatoninę choćby zastrzyk). Trzeba albo mieć fazę na to albo się urodzić z tolerancją dla takiego stylu i zamiast w młodości Harry'ego - czytać Prusa albo chociaż Verne'a.

Silmariliona przeczytałem dwa razy i chyba więcej do niego nie podejdę, to tak jakby czytać książkę telefoniczną.. Ale jak ktoś ma bzika na punkcie Tolkiena to przeczyta spokojnie ;)
    Raczej Biblię...

Dawniej tez zaczytywałem się Tolkienem i Silmarillionem.
    Obecnie za najlepszą serię fantasy uważam "Malazańską Księgę Poległych" Stevena Eriksona.
    To jest właśnie doskonały przykład człowieka o tej specyficznej tolerancji na literackie niesłychanie podniosłe lanie wody :P Tylko o ile Tolkien jest równy, spójny i w ogóle, to Erikson jak mu wiatr zawieje... :P
    Ale najbardziej jestem pod wrażeniem ludzi, którzy lubią i Malazańską Eriksona, i Czarną kompanię Cooka. No nie ogarniam po prostu, przecież to jak antyklerykała zestawiać z Apb Hoserem.

Offline Rome

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #451 dnia: Czerwca 13, 2014, 16:27:26 »
    Skończyłem ostatnio czytać "Faraona" Bolesława Prusa i chciałbym sobie kupić coś nowego, najlepiej fantastyka. Osobiście mam na oku serię "Zwiadowcy" Johna Flanagana i "Drogę Królów" Sandersona Brandona. Czytał ktoś i wie czy to dobre książki, a może zna coś lepszego?
    DANCE OR GET BANNED

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #452 dnia: Czerwca 13, 2014, 16:35:06 »
    Co do "Zwiadowców", to młodszych z pewnością wciągnie, jednak niektórych może to trochę nudzić ;) Choć też taka zła seria to nie jest.

Jeśli jeszcze nie czytałeś, to z fantastyki polecam przede wszystkim Witchera. 7 tomów (5 właściwej akcji i 2 zbiory niekoniecznie ze sobą powiązanych opowiadań). Może nie koniecznie z fantastyki, ale zbliżone w klimacie warto warte przeczytania jest też Metro 2033 (i 2034). To oczywiście tylko luźno rzucone przykłady ;)

EDIT: Już zupełnie niezwiązane z fantastyką, ale jak szukasz dobrej książki, to polecam i Ojca Chrzestnego przeczytać ;)
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #453 dnia: Czerwca 13, 2014, 17:13:40 »
    Co do "Zwiadowców", to w sumie nie takie złe, ale jak dla mnie takie trochę... wyidealizowane. Tak samo jak w LotRze Tolkiena, tak i tu brakuje mi tego, co ma "Wiedźmin" Sapkowskiego - świata, w którym granica między tymi "dobrymi" a "złymi" nie jest aż tak wyraźna. Drugie co mnie (trochę, ale mimo wszystko) denerwuje to to, że po kilku częściach mam uczucie, jakbym wiedział dobrze co stanie się na mapie politycznej tego świata. Czemu? Flangan inspiruje się wydarzeniami historycznymi.
    Za to skoro czytałeś "Faraona", to się spytam: warto? W sensie masz uczucie jakbyś przeczytał jakąś naprawdę fajną książkę?
    Cytat: Dyktator
    7 tomów (5 właściwej akcji i 2 zbiory niekoniecznie ze sobą powiązanych opowiadań).
    A co z "Sezonem burzy"? Jest całkiem spoko, i, jakby nie patrzeć, też Wiesiek.

Offline huth

« Odpowiedź #454 dnia: Czerwca 13, 2014, 17:23:33 »
    Faraon jest zajebisty. Jedna z bardzo niewielu szkolnych lektur, która naprawdę jest godna uwagi. W dodatku antyklerykalna :P W ogóle Prus to mistrz.

Dajcie już spokój z tym Wiedźminem, o ile dwa tomy opowiadań są super, to sama Saga ma sporo minusów.
    W takim klimacie Faraona to polecam Diunę(oczywiście nie w tłumaczeniu Łozińskiego). Klasyka.

O Zwiadowcach słyszałem, że(przynajmniej początkowe tomy) to bardzo dobre młodzieżowe fantasy. Chyba nawet jakieś mody na M&B były na podstawie tego :P

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #455 dnia: Czerwca 13, 2014, 19:30:15 »
    Z tego co się orientuję, to mod nie wypalił, i nie ma nawet wersji 0.1 do ściągnięcia. Diunę czytałem, ale nie wiem co masz do Sagi, dla mnie jest tak samo dobra jak pierwsze dwa tomy opowiadań.

Offline huth

« Odpowiedź #456 dnia: Czerwca 13, 2014, 20:08:57 »
    Cała Saga, każdy tom? No bez żartów, te dalsze tomy to albo rozwleczenie albo typowa sesja rpg. Nie że to jest złe, ale trochę za dużo tych achów słyszałem.
    Możesz spróbować wziąć się za Malazańską Księgę Poległych, ja nie lubię tego, ale jak nie przeszkadza ci epicka skala, patos, rozwleczenie i nastawienie na bohaterskie czyny, to rzecz dla ciebie.
    A zresztą fantasy(i sci-fi) jest od groma, w każdej bibliotece czytania na kilka lat.
    edit: znaczy się Rome też może spróbować, pogubiłem się i myślałem, że ty w ogóle zacząłeś tę dyskusję :P

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #457 dnia: Czerwca 13, 2014, 22:27:29 »
    Włączam się do dyskusji, bo jest HUtH, jest HUtH jest impreza! Ostatnio kupiłem sobie paczkę starych Fantastyk, ponad 10 sztuk i sobie poczytuje, oglądam też odcinki Sondy. łapiecie klimat? :)

Offline huth

« Odpowiedź #458 dnia: Czerwca 13, 2014, 23:36:46 »
    Ze mnie żaden imprezowicz :P

Skąd ten powrót do przeszłości? :) Ja nigdy nie widziałem żadnego odcinka Sondy :(
    Ale klimat czuję, brakuje ci tylko jakiegoś polskiego sci-fi np. z Iskier :P

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #459 dnia: Czerwca 14, 2014, 08:47:02 »

Jeśli jeszcze nie czytałeś, to z fantastyki polecam przede wszystkim Witchera.

Jezusie Nazarejski, jakiego Witchera? Toż to swojski Wiedźmin jest. Szanujmy własny język, bo zostaniemy zredukowani do roli gęsi.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #460 dnia: Czerwca 14, 2014, 12:10:44 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2015, 22:37:40 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #461 dnia: Czerwca 14, 2014, 14:44:05 »
    Ach, bożyszcze subkultury "emo"? :)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #462 dnia: Czerwca 14, 2014, 17:26:44 »
    Lem Lem Lem

Offline huth

« Odpowiedź #463 dnia: Czerwca 14, 2014, 18:13:49 »
    Ach, bożyszcze subkultury "emo"? :)
    Może poezje byłyby dla emo, ale opowiadania nie są tylko o żywcem pochowanych i wstających z grobów, ogólnie zajebiste psycho-horroro-kryminały. A jak ktoś wejdzie dalej to początki sci-fi i cthulhu odkryje :P

Lem Lem Lem
    Dukaj Dukaj Dukaj
    albo
    Dick Dick Dick :P

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #464 dnia: Czerwca 14, 2014, 18:29:38 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2015, 22:37:35 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ