Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kąt z książkami  (Przeczytany 132581 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Książki
    « Odpowiedź #360 dnia: Kwietnia 17, 2013, 16:08:17 »
    Kazimierz Moczarski ..Rozmowy z katem

Rewelacyjne wspomnienia żołnierz Armii Krajowej, który zaraz po wyzwoleniu został osadzony w jednej celi z generałem SS Jurgenem Stroopem znanego z likwidacji getta warszawskiego. Przez prawie rok czasu obydwaj skazańcy rozmawiają na temat wojny, okupacji i kariery Stroopa..pasjonujaca lektura, która też każe się zastanowić także nad ówczesnymi metodami inwigilacji jakie stosowała tuz po wyzwoleniu władza ludowa.

Dzięki za przypomnienie. Miałem się zabrać za tą książkę. Co ciekawe poleciła mi ją na na lekcji Pani od polskiego. A więc nie wszyscy są tacy ograniczeni w tych szkołach. W tej chwili tylko mnie nie przekonuje argument niby "wyostrzonej pamięci" autora, którą miał podczas pobytu w tej celi a potem ją niby utracił. Stąd niby te niesamowicie szczegółowe opisy autora, ktoś ponoć też potwierdzał te rzeczy tam spisane. Niestety w celi nie siedziałem zamknięty kilka lat ani też tych dowodów na prawdziwość nie widziałem. Cóż będę musiał się z tą książką zmierzyć po prostu. No ale taka lekka wątpliwość mnie naszła co do prawdziwości tego co tam opisane gdy czytałem fragmenty.

A co do tych kobiet u Łysiaka. To może i trochę prawdy w tym jest ale to samo przecież można napisać o facetach. Jeszcze tam było bodajże (Nie mogę znaleźć cytatu), że "kutas bierze odwet na macicy bo jest mądrzejsza" (coś w ten deseń). A więc może wydźwięk nie jest aż tak negatywny. No ale tyle w temacie bo zaraz od nadmiaru kutasów ktoś tu się oburzy w imię "poprawności politycznej".
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 17, 2013, 16:19:48 wysłana przez ^IvE »

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #361 dnia: Kwietnia 17, 2013, 16:49:46 »
    Dzięki za przypomnienie. Miałem się zabrać za tą książkę. Co ciekawe poleciła mi ją na na lekcji Pani od polskiego. A więc nie wszyscy są tacy ograniczeni w tych szkołach. W tej chwili tylko mnie nie przekonuje argument niby "wyostrzonej pamięci" autora, którą miał podczas pobytu w tej celi a potem ją niby utracił. Stąd niby te niesamowicie szczegółowe opisy autora, ktoś ponoć też potwierdzał te rzeczy tam spisane. Niestety w celi nie siedziałem zamknięty kilka lat ani też tych dowodów na prawdziwość nie widziałem. Cóż będę musiał się z tą książką zmierzyć po prostu. No ale taka lekka wątpliwość mnie naszła co do prawdziwości tego co tam opisane gdy czytałem fragmenty.

A co do tych kobiet u Łysiaka. To może i trochę prawdy w tym jest ale to samo przecież można napisać o facetach. Jeszcze tam było bodajże (Nie mogę znaleźć cytatu), że "kutas bierze odwet na macicy bo jest mądrzejsza" (coś w ten deseń). A więc może wydźwięk nie jest aż tak negatywny. No ale tyle w temacie bo zaraz od nadmiaru kutasów ktoś tu się oburzy w imię "poprawności politycznej".

Polecam też teatr telewizji, z Fronczewskim w roli Stroopa.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline harry

• Użytkownik
    • Piwa: 21
    « Odpowiedź #362 dnia: Kwietnia 17, 2013, 17:10:30 »
    Łysiak zawsze pisał o sobie ,że jest mało obiektywny w pewnych sprawach. Moze to jakas nie spełniona miłość?? ..w pokładach szarych komórek obydwu płci zawsze drzemie jakis ukryty seksizm..i chęć dominowania, także mazs racje ,że faceci sa tacy sami..co nie zwalnia meżczyzn jak i kobiet od myślenia i samozastanowienia...bo niekiedy CHUĆ przesłania wszystko.

Co  do Moczarskiego..facet był torturowany przez esbecje prawie codziennie podczas pobytu w więzieniu, tym ,,wspólokatorem,, ,, w celi tym bardziej próbowano go złamać. Nie wierze w te zaniki pamięci...takiej traumy sie nie zapomina..tym bardziej jak cie rodacy wsadzaja do jednej celi ze zbrodnairzem wojennym.

beanshee, chociaż nie lubie Fronczewskiego...ale tą rola Stroopa wrył mi sie w pamięć..świetna rola.
    "W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #363 dnia: Maja 02, 2013, 11:23:03 »
    Huth, wez coś napisz w tym wątku..boss znowu ostami mnie będzie straszył...))

Zło zwyciężaj złem, twarde reguły jakim rządzi się ten świat.

E.L Doctorow  -Witajcie w Ciężkich Czasach.
    "W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #364 dnia: Maja 02, 2013, 13:22:28 »
    No co mam pisać... czytam  to co dostałem na święta :P Przeczytałem antologię "Science-fiction", bardzo fajna, tylko parę opowiadań-zgrzytów było, ale też kilka świetnych, a Dukaj oczywiście robi czytelnikom wodę z mózgu.

A teraz czytam... heh, nazywa się "Wyznania", może ktoś zgadnie od kogo, nie jest to raczej popularna literatura(choć to zależy...). Dla mnie to też jest właściwie science-fiction...

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #365 dnia: Maja 02, 2013, 13:52:59 »
    Moje ulubione książki to trylogia husycka Sapkowskiego ( Narrenturm, Boży Bojownicy, Lux Perpetua ). Z Łysiaka podobał mi się Szachista i Ostatnia Kohorta. Ale lubię też poczytać jego felietony w gazecie Do Rzeczy. Natomiast uwielbiam książki Bernarda Cornwella m. in. trylogia arturiańska ( Zimowy Monarcha, Nieprzyjaciel Boga, Excalibur ), cykl opowieści o wikingach ( Ostatnie Królestwo, Zwiastun Burzy, Panowie Północy - z niecierpliwością czekam na kolejne części )  i Pieśń Łuków. Tylko książki o Sharpie nie przypadły mi do gustu.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #366 dnia: Maja 02, 2013, 14:05:26 »
    Cornwella nic nie czytałem, trza będzie nadrobić. Obecnie po raz wtóry przerabiam historie Billego Pilgrima (Rzeznia nr 5 ) Kurta Vonneguta..miód na psyche i oczy))...

http://www.youtube.com/watch?v=_72wGGgtv9I

http://www.youtube.com/watch?v=3aI9MHl92NI

Offline huth

« Odpowiedź #367 dnia: Maja 02, 2013, 18:38:52 »
    Ale ten Cornwell natrzaskał książek... łoł. Taki King, ale od historii i przygody?

Nic jeszcze Vonneguta nie czytałem, od dawna słyszę o tym jak super jest ta Rzeźnia nr 5, w końcu muszę się za to wziąć
    Nikt się nawet nie silił zgadywać autora "Wyznań"? No to nie powiem :P

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #368 dnia: Maja 02, 2013, 20:05:27 »
    Cornwell jest jak maszyna - większość jego książek zalicza się do dużych powieści. Radzę też poczytać Kena Folleta - Filary Ziemi. Spore tomiszcze, ale dobre.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline huth

« Odpowiedź #369 dnia: Maja 02, 2013, 21:48:14 »
    Oglądałem kilka odcinków w tv tego serialu na podstawie Filarów, nie było nawet aż tak złe... ale to jest zbyt anglosaskie :P Poza tym... nie lubię czytać czegoś historycznego o obcych krajach, kiedy tak właściwie o własnym i o samym regionie niewiele wiem :P

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #370 dnia: Maja 03, 2013, 09:51:25 »
    Polskie seriale historyczne ciężko znaleźć, ale książki Bunscha są naprawdę niezłe, np. Dzikowy Skarb. Trochę dziwny tytuł, ale się tak go piszę.

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #371 dnia: Maja 12, 2013, 15:12:10 »
    – Człowiek, który nie miałby w życiu chociaż jednego marzenia, nie żyłby, tylko przeczekałby życie od narodzin do śmierci. Nikogo nie jest mnie tak żal, jak ludzi do marzenia niezdolnych. Są to tak zwani realiści – Jerzy Krzysztoń

Obłęd..książka  Jerzego Krzysztonia przenosi nas w świat wewnętrznego cierpienia i do końca nie zdefiniowanej choroby jaka jest schizofrenia...3 tomy analizy ludzkiej psyche.

,,Jedna z najbardziej niezwykłych polskich powieści ostatniego półwiecza. „Tylko w nieobliczalności życia, w jego nieposkromionej inwencji i fantazji, tylko w tym jest jedyna nadzieja, dla której warto żyć” - napisał Jerzy Krzysztoń w jednej z najbardziej niesamowitych i tajemniczych polskich powieści powojennych.
    Sugestywna i niedająca się zapomnieć, na poły autobiograficzna powieść, której bohater cierpi na schizofrenię, ukazała się już po samobójczej śmierci autora i jest jego najlepszym dziełem.,,

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #372 dnia: Maja 12, 2013, 16:42:21 »
    Moze to trochę kontrowersyjny temat, ale jaki jest status prawny ksiazek typu "Mein Kampf"? Można takie znalezc w bibliotekach?

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #373 dnia: Maja 12, 2013, 16:50:09 »
    W Polsce ukazało się kilka wydań. Można je znaleźć w bibliotekach (większość wydań jest opatrzona rozległymi komentarzami historycznymi). Czasem w antykwariatach pojawiają się niemieckie, przedwojenne wydania. Czy można gdzieś dostać polską wersję, nawet nie wiem. Nie szukałam.
    Ale ogólnie ta książka to typowy przykład przerostu formy nad treścią. Zupełnie niestrawna grafomania. Łatwiej przebrnąć przez opisy przyrody w Nad Niemnem niż przez to.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #374 dnia: Maja 12, 2013, 17:12:14 »
    Przez te opisy Nad Niemnem jakos sie da przebrnąć, ale przez te nadęte wizje socjalisty-fanatyka jakim był Adolf już ciężko. Bełkot..bełkot...bełkot..kiedyś sie za to wziąłem , doczytalem 1/4 ..odłożyłem na półke..sąsiaduje z Kapitałem Marksa...^^