Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Filmy na poddaszu  (Przeczytany 123714 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline harry

• Użytkownik
    • Piwa: 21
    Odp: Filmy
    « Odpowiedź #330 dnia: Lutego 24, 2013, 00:03:23 »
    DEVICE/NULL

Harry, naprawdę ostatnie słowne ostrzeżenie za multiposty. Następnym razem dostaniesz pkt.
    « Ostatnia zmiana: Marca 02, 2013, 11:36:42 wysłana przez harry »
    "W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline b@rtu$

• The Deluge dev
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #331 dnia: Marca 02, 2013, 18:00:33 »
    Ostatnio miałem "zaszczyt" obejrzeć Bitwe pod Wiedniem, po przemęczeniu go zastanawiam się na co zostały wydane te wszystkie miliony?
    Prawie cały film to kręcący się braciszek czyniący cuda, sama bitwa jest tak beznadziejna że szkoda gadać, o husarskich "kopiach"(czyt. dzidach) nawet nie wspomnę... Kostiumy beznadziejne, fabuła beznadziejna, efekty specjalne to jakiś żart... Masakra...

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #332 dnia: Marca 02, 2013, 19:36:58 »
    Ostatnio miałem "zaszczyt" obejrzeć Bitwe pod Wiedniem, po przemęczeniu go zastanawiam się na co zostały wydane te wszystkie miliony?
    Prawie cały film to kręcący się braciszek czyniący cuda, sama bitwa jest tak beznadziejna że szkoda gadać, o husarskich "kopiach"(czyt. dzidach) nawet nie wspomnę... Kostiumy beznadziejne, fabuła beznadziejna, efekty specjalne to jakiś żart... Masakra...

I dlatego nawet nie mam zamiaru marnować czasu na to coś. Sam trailer sugerował kichę (kiepskie efekty, współczesny orzeł na sztandarach, w dodatku patrzący w złą stronę). Szkoda... to naprawdę świetny temat na film.
    A oglądał ktoś "Tajemnicę Westerplatte"? Jestem ciekawa opinii, bo dochodzą do mnie skrajne informacje.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #333 dnia: Marca 02, 2013, 20:06:10 »
    Co można siE spodziewać po filmach..gdzie graja Adamczyk i Szyc..?? Ci dwaj celebryci powinni dostać nagrodę w gali najpiękniejszych (bo tylko w tym targowisku próżności potrafia błyszczeć), nie zawsze morda podobna do JP2 jest wykładnią dobrej gry aktorskiej. Kac Wawa to jedyne na co stać w tej chwili polską kinematografie...widząc te nazwiska w rolach głównych chyba dam se spokój z Tajemnicą Westerplatte. Nie chce sobie psuć klimatu filmu z 1968 roku...chyba.

Harry, naprawdę ostatnie słowne ostrzeżenie za multiposty. Następnym razem dostaniesz pkt.

Napisał Don Corleone..
    "W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #334 dnia: Marca 02, 2013, 20:35:40 »
    I mam nadzieję, że będziesz trzymał się moich słów :D.

Co do w.w. filmu, Adamczyk ratował jak mógł ten film, był chyba najlepiej ocenionym aktorem zaangażowanym w to "arcydzieło polsko-włoskiej kinematografii". Tajemnica Westerplatte to jest kolejny przykład "polskich arcydzieł", gdzie główne role grają aktorzy głównie biorący udział w serialach, chyba tylko Baka tak naprawdę zagrał tam poważnie. Nie dziwię się, że Linda zrezygnował z uczestnictwa w tym filmie, ale również i w materiale kręconym bohaterom z nad Wizny. Po prostu jest to na tyle(albo był, bo się ośmieszył biorąc udział w serialu TVP) ogarnięta osoba, że chyba przewidział co się będzie działo. Ogólnie polskie filmy ostatnio to same "gnioty", ewentualnie bardzo blisko "dna". Owszem, znajdą się również i "perełki" na dzisiejsze czasy, jak np. ostatni film z młodym Stuhrem opowiadającym o żydach i polskiej wsi (wybaczcie, uciekł tytuł) czy filmy Holland, która nie boi brać się za filmy oraz historię, które naprawdę podnoszą polską kinematografię z dna lub krawędzi. Owszem, nijak to się ma jak do tytułów, które były kręcone w innym ustroju politycznym. Chodzi przede wszystkim o kinematografię wojenną, po prostu tam się czuje prawdziwą grę aktorów, kwestie nie są jakoś "dziwnie sztucznie" napisane, tylko pokazują to, co mają pokazać. Pamiętam film, o którym opowiadał mi mój tato, w którym brała udział kompania wojskowa, kiedy mój dziadek stacjonował. Film się zwał "Kierunek Berlin" (na samym końcu dam link do tej części, gdzie oni akurat biorą udział). Film jest dobry jak na tamte czasy, a i również mniej popularny od propagandowych "Czterech Pancernych...". Przepraszam za taką dygresję, ale lepszego przykładu nie mogłem dać, gdzie aktorzy naprawdę wczuwają się w swoje role, sceny batalistyczne bardzo dobre i nie trzeba było używać komputerów, by metodą kopiuj wklej coś zrobić. Pomimo tego, że od powstania filmu minęło już 45 lat do tej pory film jest bardzo dobry. Możliwe że to wygląda na reklamę, ale zawsze  bardzo miło wracam do tego filmu jak i również do innych filmów wojennych kręconych w tamtych latach. A szczytem filmów wojennych kręconych za Żelazną Kurtyną są filmy jugosłowiańskie, które naprawdę pokazują całe piętno wojny, a filmy są bardzo zapomniane przez dzisiejszych włodarzy Telewizji "Publicznej" (Filmy do obejrzenia albo na necie, albo jak ktoś łapie sygnał to od braci ze Słowacji lub z Czech, tam często puszczają tego typu produkcje.)
    A teraz link do sceny, gdzie mój dziadek bierze udział w filmie
    (click to show/hide)

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #335 dnia: Marca 03, 2013, 12:32:24 »
    Tytułem ciekawostki.., zapodam wam pewną fotke z planu Pianisty ..Romana Polańskiego, swego czasu mieszkałem we Warszawie..i chciałem sie zalapać na plan zdjęciowy do tego filmu gdyz dla mnie Polański jest geniuszem w tym co robi. Niestety, nie mam judaistycznego genotypu..także odpadłem w przedbiegach. Ale autograf Roamana Polańskie z imienna dedykacja jest..))). Moich 2 kumpli sie załapało ..zreszta ..popatrzcie..

Uploaded with ImageShack.us

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #336 dnia: Marca 03, 2013, 23:39:49 »
    Dlaczego kino PRL-u jest bardziej widowiskowe?
    Ano dlatego, że władza ludowa nie miała problemu w użyczeniu kilku setek poborowych jako statystów. Do tego dorzucili tonę sprzętu i wychodzi film jak malowany. Aktorów dzisiaj mamy równie dobrze. Tylko czemu zamiast nich zatrudniają Szyca, Karolaka, Adamczyka czy tę panienkę z Bitwy Warszawskiej? Próbuje ich się wylansować na megagwiazdy, mimo że grać to oni nie potrafią. A tłumy dobrych aktorów po szkołach i z talentem dekuje po produkcjach niezależnych. Inny problem to scenarzyści. Piszą dialogi tak drętwe i nienaturalne jak to tylko możliwe.
    Inny problem to seriale. Nie wiem, jak to można oglądać. Spróbujcie kiedyś w ramach eksperymentu obejrzeć kilka odcinków takiego Klanu czy M jak Miłość. Ja się przełamałam i obejrzałam. Twórcy tych dziełek szczycą się, że seriale pokazują prawdziwe życie. Mhm... jasne. W takim Klanie rodzinka zasiada do obiadu w dzień powszedni. Pani domu nalewa zupę z wazy. Na talerzach już czeka drugie danie. Ile polskich rodzin ma dwa dania na zwykły obiad? I kto w zwykły dzień nalewa zupę z wazy, nie z gara. Albo studenci w akademiku. Akademik oczywiście "dizajnerski zgodnie z aktualnymi trendami". Pięć lat siedziałam na uniwerku, w wielu akademikach byłam, ale żaden nie wyglądał jak z żurnala. Wygląd mieszkań "przeciętnego serialowego Polaka" to w ogóle szczyt marzeń. Albo język jakim się posługują bohaterowie. Zupełnie odrealniony. Zbyt literacki. No chyba że bohater jest młody. Wtedy mamy jakiś dziwaczny pseudomłodzieżowy slang.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #337 dnia: Marca 04, 2013, 00:53:09 »
    No cóż... ludzie oglądają, koszty niewielkie i mało roboty... Ale zdarzają się też lepsze seriale z kryminalnych i historycznych(i ewenement - Ranczo), ale czegoś takiego jak Dom czy Jan Serce nie będzie, to jest imho na poziomie współczesnych Mad Men i The Wire... no więc właśnie...

Ale też nie mówcie znów, że w kinie jest aż tak słabo, bo co roku pojawiają się naprawdę dobre filmy, mimo wielu durnych komedii albo "shokerów" w stylu Galerianek.

Offline b@rtu$

• The Deluge dev
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #338 dnia: Marca 07, 2013, 10:31:16 »
    Adamczyka bym sie aż tak nie czepiał, bo według mnie potrafi zagrać bardzo dobrze. Reszta natomiast nadaje się do podkładania głosów w kreskówkach dla dzieci.
    Dobre filmy polskie skończyły się gdzieś po demonach wojny, chłopaki nie płaczą itd. Później chyba już nie było nic na co można by popatrzeć... Teraz nie mamy filmu tylko pełnometrażową reklamę kilkudziesięciu produktów, czyli reklama udająca film przedzielona reklamami;)

Offline huth

« Odpowiedź #339 dnia: Marca 07, 2013, 21:33:26 »
    ^ no sorry, ale chociażby tak licząc z rok w tył masz bardzo dobre: Drogówkę, Pokłosie, Mój rower, czy w sumie też dobre Jesteś bogiem i Sępa... więc nie jest tak źle...

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #340 dnia: Marca 10, 2013, 13:03:38 »
    Genialne w swoim przekazie..moja kochana Łódz+Zgierz..(dokladnie ulica Narutowicza w Zgierzu)..gdzie ten film kręcono..Wajda zrobił dwa genialne filmy..Popiół i Diament i Ziemie Obiecaną.

http://www.youtube.com/watch?v=qekSPFoeEGw

Offline huth

« Odpowiedź #341 dnia: Marca 10, 2013, 15:21:50 »
    Ciągle nie widziałem Popiołu i Diamentu... Ale Ziemia obiecana to mistrzostwo.

Ale Pszoniak jest ubrany w tym "teledysku", hipsterski dekolt :P

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #342 dnia: Marca 10, 2013, 17:07:28 »
    szkoda ,że na youtube nie ma całego..widocznie swiat zapomnial o tym genialnym filmie, ale na osłode Towarzyszu...zajebista scenka z tego filmu...

http://www.youtube.com/watch?v=d0tk5usOE7Y

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #343 dnia: Marca 10, 2013, 18:11:00 »
    Ziemia Obiecana to mój ulubiony film. I chyba jedyny przypadek, w którym film jest lepszy od książki.

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #344 dnia: Marca 10, 2013, 18:16:36 »
    I ta muzyka..Kilara...az sie chciało żyć..gdy 1 raz to oglądałem..))..wielki szacunek beanshee za to co napisałaś..))

http://www.youtube.com/watch?v=HaokgWSWD2Q