Zgadzam się z Haldirem. Miotacz jednakże nie brzmi najwspanialej. Nie jestem pewien, ale bodajże wszyscy Skirmisherzy w grze miotali oszczepami. Musiałbym to sprawdzić, ale jeżeli tak będzie, to zmienię go na Oszczepnik i tyle. :)
Zerknąłem do item_kinds... uff, tu będzie poprawiania. Sporo rzeczy przetłumaczonych bardzo fajnie, część zbyt dosłownie, trochę - wcale. Zaraz się za to biorę. Proponuję jednak jedną rzecz - by wszystkie itemy były pisane z dużej litery (tak, jak to jest w oryginalnej wersji). "Miecz Dwuręczny" zamiast "Miecz dwuręczny", bo wszystko się pochrzani gdy dochodzą prefiksy. Lepiej wygląda "Zardzewiały Miecz Dwuręczny"od "Zardzewiały Miecz dwuręczny". To w sumie drobiazgi, ale nimi też trzeba się zająć i na nie uważać.
I jeszcze jedno (dopiero teraz zauważyłem)! Część plików pochodzi z wcześniejszej wersji Mount&Blade! Parties, game_strings, party_templates...
Parties i party_templates mam gotowe u siebie, więc nie będzie z nimi problemu, ale z resztą trzeba kombinować.