Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 329139 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #1365 dnia: Października 28, 2009, 17:57:06 »
    No to jest to co zawsze mi sie marzyło by czas w grze nadal szedł ale jakoś w zwolnionym tempie np 5 razy mniej ?? było by to fajne

Offline Dzejkobs

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1366 dnia: Października 28, 2009, 18:36:50 »
    To by było bez sensu. Dezerterzy przecież uciekli z armii z pewnych przyczyn i nie chcieliby prędko do niej wrócić.

Masz racje, ale dezerterzy widząc wielkość naszej armii mogliby sami to proponować na zasadzie "nie mogę z tobą wygrać, to do ciebie dołączę".
    W takim przypadku morale naszej drużyny by spadły.

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1367 dnia: Października 29, 2009, 16:45:05 »
    To by było bez sensu. Dezerterzy przecież uciekli z armii z pewnych przyczyn i nie chcieliby prędko do niej wrócić.

Masz racje, ale dezerterzy widząc wielkość naszej armii mogliby sami to proponować na zasadzie "nie mogę z tobą wygrać, to do ciebie dołączę".

A dlaczego niby miało by spaść ?!
    Według mnie nie powinno spadać z takich przyczyn...
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #1368 dnia: Października 29, 2009, 17:05:32 »

Z tym można by było dyskutować i dyskutować...
    Native stworzony jest na bohaterów (oraz naszych żołnierzy) nastawionych do wszystkiego pozytywnie i nie ważne, czy najmiemy najgorszych zwyrodnialców, najemników, czy mężnych rycerzy - zawsze nasza drużyna przypominać będzie "wesołą gromadkę" ludzi bijących tych "złych".
    Wiadomo, że przyjmując kogoś, kto nie wzbudza zaufania wiąże się z negatywną opinią całego oddziału. Postawię więc pytanie co, jeśli najęlibyśmy samych bandytów i chcielibyśmy nająć np wspomnianych dezerterów -> morale spadną. Nie ważne więc, czy posiadając złowrogie, niehonorowe jednostki, czy też mężnych, honorowych oddanych i słusznej sprawie wojaków.
    Czy dezerterzy to jednostki wiecznie negatywnie nastawione.. otóż wg mnie nie. Jeśli dowódca kogoś głodzi, czy też nie płaci żołdu, to oczywistą rzeczą jest to, że osoby, które nie potrafią, bądź nie chcą się dostosować, najzwyczajniej w świecie dezerterują. Jeśli ucieknie mała grupa, która z pewnością nie będzie potrafiła na siebie zadbać, zacznie poszukiwać innego dowódcy... i to może być Gracz.

Chciałbym, aby jednostki były rozróżnione na wiecznie wrogo nastawionych i wielbiących sianie spustoszenia, znęcania się, gwałcenia (no co?) i robienia innych złowieszczych rzeczy, lub na mężnych, honorowych, walczących w słusznej sprawie. Wówczas rekrutowanie innych jednostek miałoby pozytywny, negatywny, bądź neutralny wpływ na morale oddziału, np jeśli Swadia z Nordami toczyłaby wojnę, to jeśli wśród naszych szeregach znajdowałyby się jednostki wspomnianych frakcji, to morale oddziału uległby pomniejszeniu o pewną wartość (ilość jednostek z pierwszej oraz drugiej frakcj)...
    Przypuszczam, że za dużo roboty by z tym było (każdej jednostce przypisać odpowiednie parametry, itp...). No co, pomarzyć można :P

Pozdrawiam!
    Daedalus obiecał zróżnicowanie bohaterów niezależnych na oddanych / zdradliwych, ale o jednostkach nie wspominał ;>

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1369 dnia: Października 29, 2009, 18:58:34 »
    I można by zrobić, że jak gracz najął by samą drużynę bandytów i innych dekowników, to ci mogli by się w pewnym momencie skusić się na złoto jakie posiada i go zaatakować w najmniej spodziewanym momencie. Można by dodać takie zdarzenie losowe, że np. o północy nasz bohater zostaje zaatakowany podczas snu i pojawiał by się ekran bitwy i rozpoczęła by się bitwa w dużym namiocie polowym. Nasz bohater w jakiejś tam koszuli nocnej, kalesonach i tylko z mieczem i walczył by przeciwko kilkorgu bandytom ze swojego oddziału (10% stanu). Jeżeli by wygrał to przegrani znikają z naszej drużyny i możemy ich ograbić, morale mogły by wzrosnąć też o 10%, jeżeli by przegrał to opuszcza go cała drużyna i tworzy oddział na mapie (bandyci/dezerterzy) i tracimy (30%) złota
    « Ostatnia zmiana: Października 29, 2009, 19:00:11 wysłana przez Marat »
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline daver194

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1370 dnia: Października 29, 2009, 19:33:42 »

Z tym można by było dyskutować i dyskutować...
    Native stworzony jest na bohaterów (oraz naszych żołnierzy) nastawionych do wszystkiego pozytywnie i nie ważne, czy najmiemy najgorszych zwyrodnialców, najemników, czy mężnych rycerzy - zawsze nasza drużyna przypominać będzie "wesołą gromadkę" ludzi bijących tych "złych".
    Wiadomo, że przyjmując kogoś, kto nie wzbudza zaufania wiąże się z negatywną opinią całego oddziału. Postawię więc pytanie co, jeśli najęlibyśmy samych bandytów i chcielibyśmy nająć np wspomnianych dezerterów -> morale spadną. Nie ważne więc, czy posiadając złowrogie, niehonorowe jednostki, czy też mężnych, honorowych oddanych i słusznej sprawie wojaków.
    Czy dezerterzy to jednostki wiecznie negatywnie nastawione.. otóż wg mnie nie. Jeśli dowódca kogoś głodzi, czy też nie płaci żołdu, to oczywistą rzeczą jest to, że osoby, które nie potrafią, bądź nie chcą się dostosować, najzwyczajniej w świecie dezerterują. Jeśli ucieknie mała grupa, która z pewnością nie będzie potrafiła na siebie zadbać, zacznie poszukiwać innego dowódcy... i to może być Gracz.

Chciałbym, aby jednostki były rozróżnione na wiecznie wrogo nastawionych i wielbiących sianie spustoszenia, znęcania się, gwałcenia (no co?) i robienia innych złowieszczych rzeczy, lub na mężnych, honorowych, walczących w słusznej sprawie. Wówczas rekrutowanie innych jednostek miałoby pozytywny, negatywny, bądź neutralny wpływ na morale oddziału, np jeśli Swadia z Nordami toczyłaby wojnę, to jeśli wśród naszych szeregach znajdowałyby się jednostki wspomnianych frakcji, to morale oddziału uległby pomniejszeniu o pewną wartość (ilość jednostek z pierwszej oraz drugiej frakcj)...
    Przypuszczam, że za dużo roboty by z tym było (każdej jednostce przypisać odpowiednie parametry, itp...). No co, pomarzyć można :P

Pozdrawiam!
    Daedalus obiecał zróżnicowanie bohaterów niezależnych na oddanych / zdradliwych, ale o jednostkach nie wspominał ;>

No no to jeden z najlepszych pomysłów, jakie tu widziałem, ale czy w ogóle mozliwy do wykonania? M&B oferuje takie zróżnicowanie morale??

Edit: Chciałbym też w modzie zobaczyć coś takiego, ze jak gracz np. często plądruje wioski to rośnie jego looting. To samo występowały by np. w przypadku handlu. Oczywiście nie od razu ale po x liczbie splądrowanych wiosek czy coś (tym to już sie wy zajmijcie) ;)
    « Ostatnia zmiana: Października 29, 2009, 19:38:31 wysłana przez daver194 »

Offline Dzejkobs

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1371 dnia: Października 29, 2009, 20:19:06 »
    nie chodziło mi o takie rewolucje ;) najmowanie dezerterów, którzy jak by nie patrzeć są pod ścianą, skojarzyło mi się z najmowaniem jeńców

Offline Hitex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1372 dnia: Października 30, 2009, 16:32:40 »
    Taaak jeśli dałoby się zrobić upływ czasu w grze byłbym( i pewnie większość) przeszczęśliwy :D I aby podczas naszej walki normalnie życie "mapowe" toczyło się dalej. Czasami jest wielka bitwa: 500 vs 500(ot tak mi sie rzuciło :P). Walczymy 15-30 minut, a po tym czasie np. garstka chłopów stoi w tym samym miejscu na mapie. To mnie dobija ;D Przydałoby się, żeby lordowie także dołączali do bitwy w jej trakcie(nie jestem moderem więc nie wiem czy jest to możliwe).

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1373 dnia: Października 30, 2009, 17:02:21 »
    Można by przeliczyć odległość na mapie, według aktualnej prędkości poruszania się danej jednostki na czas i po takim czasie posiłki pojawiały by się na polu bitwy. Oczywiście jeżeli dalej by trwała.
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #1374 dnia: Października 30, 2009, 19:02:11 »
    Taaak jeśli dałoby się zrobić upływ czasu w grze byłbym( i pewnie większość) przeszczęśliwy :D I aby podczas naszej walki normalnie życie "mapowe" toczyło się dalej. Czasami jest wielka bitwa: 500 vs 500(ot tak mi sie rzuciło :P). Walczymy 15-30 minut, a po tym czasie np. garstka chłopów stoi w tym samym miejscu na mapie. To mnie dobija ;D Przydałoby się, żeby lordowie także dołączali do bitwy w jej trakcie(nie jestem moderem więc nie wiem czy jest to możliwe).

Stronę lub dwie wcześniej o tym samym pisałem -.-

Offline Zdunio

• Użytkownik
    • Życie i śmierć dla narodu
    « Odpowiedź #1375 dnia: Października 31, 2009, 09:06:46 »
    Pomysł z posiłkami bardzo mi się spodobał. Jednakże z kąd mielibi by ludzie wiedzieć, że musza pomóc? Goniec... On też musi dojechać.
    A ja mam pomysł z innej beczki. Szkoła rycerska w miastach. Pozwalała by na zostawianie bohaterów w garniozonie, dodatkowo by się w nim szkolili. Do tego co tydzień mamy np. 20% szans na zdobycie rycerza swadiańskiego lub veagirskiego, była by też szansa na drugiego ale już 10%. Zaś u rhdoków, nordów i khartagenów można by było to zastąpić, u nordów np. szkoła żeglarska czy szkoła przetrwania i mamy 20% tygodniowo na huskarla. W Chanacie była by szkoła jezdziecka i by nam dawało 20% sans na lansjera. A co do rhdoków to nie mam pojęcia, może Sztab Gwardii?

Offline Hitex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1376 dnia: Października 31, 2009, 14:19:47 »
    khartagenów
    Chodziło o khergitów? :D  Khartagenowie dobre! :]

Offline Zdunio

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1377 dnia: Października 31, 2009, 22:08:22 »
    To nie jest błąd, ponieważ nie ma takiego słowa w polskim słowniku więc mogę odmienić jak mi się podoba.

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #1378 dnia: Października 31, 2009, 22:43:14 »
    Cytat: Zdunio
    khartagenów

Cytat: Zdunio
    To nie jest błąd

http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=Zdunio

Dobrze, Zddwastaracie, masz rację.

Do Twojego pomysłu: kiepski, i to bardzo. Gość sobie siada i czeka, a armia mu rośnie? Zdecydowanie nie.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Zdunio

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1379 dnia: Listopada 01, 2009, 07:31:45 »
    A mnie wogole to dreczy, ze nikt sam nie dochodzi, ochotnicy sami sie pchali do armii, a szkoly rycerskie i tym podobne byly wszedzie. Po za tym bedze trzeba zabulic nizla sumke wiec przemysl to barzedupupu