Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 329023 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #1380 dnia: Listopada 01, 2009, 10:47:37 »
    A mnie wogole to dreczy, ze nikt sam nie dochodzi, ochotnicy sami sie pchali do armii, a szkoly rycerskie i tym podobne byly wszedzie. Po za tym bedze trzeba zabulic nizla sumke wiec przemysl to barzedupupu

Wiesz, chciałem cię trochę wyśmiać za ten post, ale się powstrzymam. Że niby ochotnicy pchali się do armii? Przykładowo Królestwo x przegrywa wojnę z Królestwem y i nabór przymusowy. Nikt nie chciał iść i brali nawet bardzo młodych (którzy często ginęli w pierwszej bitwie, a potem od nowa bo wojsk mniej)...

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #1381 dnia: Listopada 01, 2009, 11:48:36 »
    szkoly rycerskie i tym podobne byly wszedzie

Wybacz, ale o takim czymś w średniowieczu nie słyszałem.

Droga do stanu rycerskiego  była kręta i zawiła. Nie chodzono do szkoły by dostać ostrogi, miecz i pas. Syn szlachcica został oddawany w opiekę innego najlepiej gdyby ten był bogatszy od ojca, od którego pochodzi syn. Było to ok. 7-8 roku życia przez ten czas...ble ble ble... Do szkoły się nie chodziło to już jest w 4 klasie podstawówki...

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #1382 dnia: Listopada 01, 2009, 12:47:07 »
    Taaak jeśli dałoby się zrobić upływ czasu w grze byłbym( i pewnie większość) przeszczęśliwy :D I aby podczas naszej walki normalnie życie "mapowe" toczyło się dalej. Czasami jest wielka bitwa: 500 vs 500(ot tak mi sie rzuciło :P). Walczymy 15-30 minut, a po tym czasie np. garstka chłopów stoi w tym samym miejscu na mapie. To mnie dobija ;D Przydałoby się, żeby lordowie także dołączali do bitwy w jej trakcie(nie jestem moderem więc nie wiem czy jest to możliwe).
    Do tego pomysłu dadałbym jeszcze 3/4/n-ways battle (gdzie "n" należy do N>4).
    Mamy wojnę między frakcjami vaegirskimi, a swadiańskimi i jakiś vaegirski lord szkoli swój oddział na bandytach, wpada swadiański lord ze swoją liczną armią i dołącza się do bitwy. Nie stawia się ani po stronie bandytów, ani po stronie lorda vaegirskiego. Jego oddziały tłuką wszystkich na polu bitwy. (2 pieczenie na jednym ogniu) - 3-ways battle.
    Oczywiście nie tylko lordowie mogliby toczyć w ten sposób bitwy.. Mamy np karawanę, którą zaatakowali bandyci, spragnieni bogactw dezerterzy widzą łatwy łup i wchodzą na pole bitwy (przecież nie muszą mieć sojuszu z bandytami), w pobliżu przejeżdżają manhunters i postanawiają pomóc karawanie, a na koniec wpada lord, który toczy wojnę z frakcją, do której karawana należy i mamy piękne 4-ways battle.

Wątpię, by byłoby to łatwe do zrobienia i czy w ogóle byłoby to wykonalne... ale skoro3/4-ways battle można stoczyć na turniejach, to czemu nie... :>

Pozdrawiam!

Offline Zdunio

• Użytkownik
    • Życie i śmierć dla narodu
    « Odpowiedź #1383 dnia: Listopada 01, 2009, 20:51:21 »
    No właśnie proszę poczytać... Szkoły rycerskie nie uczyły tworzyły nowyc hrycerzy tylko ćwiczyli tych, którzy byli. Maly ja cie spyta m o cos, wiesz co to patriotyzm? To taka siła ktora pcha ludzi na front, pobor byl znienawidzony to fakt, ale wiele tez szlo czesto na pole bitwy po zarobek, dla okupu, choc to moze juz pozne sredniowiecze.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1384 dnia: Listopada 01, 2009, 21:38:18 »
    Nie rozumiem czemu poruszać sprawę patriotyzmu w okresie kiedy chłop był bardziej "przywiązany" do najbliższego pana który kazał mu płacić podatki niż do króla czy choćby państwa, chociaż nie wiem czy można ten termin rozumieć w ten sam sposób co dzisiaj... O jakim też poborze mówimy? Pan kazał to milicja się do bitwy stawiała ale tylko jeśli miała blisko. Na wojnę zaczepną trzeba było rycerstwa i najemników. Żadna milicja obywatelska nie ruszyłaby się z domu nawet żeby zaatakować sąsiednie miasto. Co innego jak trzeba było bronić zagrody. Ginąć za króla? A kim był król dla zwykłego chłopa? Przecież większość z poddanych o śmierci swojego monarchy dowiadywała się z co najmniej rocznym opóźnieniem (może trochę przesadzam). W epoce w której feudalizm rozkwita nie można pojmować patriotyzmu w ten sam sposób co dzisiaj. Chłop walczył (jak już musiał) i ginął za swojego pana a nie za króla czy państwo (w większości pospólstwo nawet nie znało takiego słowa). A poza tym po co komu w armii chłop który nic nie umie poza machaniem cepem? Porządna armia średniowieczna to rycerstwo i najemnicy. Jak się zostawało rycerzem to chyba wszyscy wiedzą a najemnikiem mógł być każdy ale trzeba było słono za nich płacić.
    Więc nie rozumiem po co jakieś wydumane szkoły rycerskie?

Co do pomysłu NIFN'a to byłoby to genialne ale nie wiem czy wykonalne... Chociaż znając Daedalus'a to kto wie...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Zdunio

• Użytkownik
    • Życie i śmierć dla narodu
    « Odpowiedź #1385 dnia: Listopada 01, 2009, 23:35:23 »
    Ponieważ takowe istniały w póznym średniowieczu. Szkoła rycerska była jak szkoła dla wybitnie zdolnych... Rycerstwo czy szlachta uczyła się w szkole rycerskiej. Kościuszko był wychowankiem takiej szkoły. Oczywiście żył w innej epoce ale Polska odchodziła od zachodniej kultury..

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1386 dnia: Listopada 02, 2009, 00:50:08 »
    To ja bym prosił żebyś wyjaśnił co rozumiesz przez późne średniowiecze. Przyjmuje się że średniowiecze zakończyło się na przełomie XV i XVI wieku, wiem że nasza historia potoczyła się trochę innymi torami niż historia tzw. Europy Zachodniej ale myślę że nie była to aż taka rozbieżność czasowa... W średniowieczu jednym stanem jaki uczęszczał do szkół i uczył się  (przynajmniej w dzisiejszym tego słowa znaczeniu, chodzi mi przede wszystkim o uniwersytety wszelkiego rodzaju i szkoły wyższe od parafialnych, choć to też wymysł trochę późniejszy) było duchowieństwo. Więc proszę o jakieś konkrety w takim razie: przykłady, daty najlepiej...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Jedes

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1387 dnia: Listopada 04, 2009, 19:23:22 »
    Jak jest z pikinierami trzymającymi piki aby zadawały dmg jak przy uderzeniu lancą ?93 strony to za dużo :)

Offline Talar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1388 dnia: Listopada 04, 2009, 20:59:33 »
    Jak jest z pikinierami trzymającymi piki aby zadawały dmg jak przy uderzeniu lancą?

Daedalus informował mnie, że niestety nie będzie to dodane do moda. Przynajmniej na razie.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 04, 2009, 21:15:33 wysłana przez Talar »

Offline Xax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1389 dnia: Listopada 04, 2009, 21:05:44 »
    Jak jest z pikinierami trzymającymi piki aby zadawały dmg jak przy uderzeniu lancą?

Daedalus informował mnie, że niestety nie będzie to dodane do moda. przynajmniej na razie.
    Szkoda, osłabiłoby to troche konnice i nie byłaby już tak bardzo dobra, noa le jak sie nie da, albo z innych względów ne będzie no to trudno i tak już dużo jest :)

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1390 dnia: Listopada 04, 2009, 21:19:10 »
    No, ale ja nie widzę problemu z tym co jest teraz dostępne. Odpowiednie ustawienie pikinierów załatwia sprawę i nie potrzeba tu żadnego "nowego ciosu" piką czy włócznią. Spójrzcie na filmiki na Youtube z modyfikacje Hegemony 286 BC (chyba się tak pisało:)). Hoplici byli ustawieniu w czworobok i z łatwością radzili się sobie z konnicą wroga, która wjeżdżając w formacje "zapadała" się pod ziemię.

Offline Talar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1391 dnia: Listopada 04, 2009, 21:21:53 »
    Xax, łącze się z tobą w bólu. Miałem nawet dla Dedala pomysł, jak to wykonać. No ale trudno, ale i tak trzeba bić pokłony dla Daedalusa, za to, co już zrobił, oraz zrobi.

Ps. Xax, weź trochę popraw pisownię, bo dopiero za 3 czytaniem w pełni zrozumiałem twoją wypowiedź.

Edit up: Roland, masz rację, ale co z graczem? Ja osobiście lubię samotne rajdy na przeciwnika, a wobec konnicy jestem wtedy zupełnie bezbronny.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 04, 2009, 21:23:34 wysłana przez Talar »

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1392 dnia: Listopada 04, 2009, 21:42:49 »
    Ustaw się w szeregu i czekaj na odpowiedni moment, naciśnij LMP i trzymaj aż nadjedzie Twoja potencjalna ofiara i... pchnij, wtedy ujrzysz konia koziołkującego za Twoimi plecami, a jeździec będzie leżał i prosił o życie;) Dobij go mieczem i po sprawie;) Miej tarczę, włócznie/pikę, miecz/toporek/buława i jakieś rzutki. Sukces gwarantowany.

I kto to mówi? Ja, dla którego jeździectwo to chleb powszedni;)

Offline Talar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1393 dnia: Listopada 04, 2009, 21:51:09 »
    Ja osobiście lubię samotne rajdy na przeciwnika

Ustaw się w szeregu

Dobry pomysł ;D

Offline Hitex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1394 dnia: Listopada 05, 2009, 20:53:16 »
    Dobra, juz troche zeszło na offtop, zaczęła się rozmowa jak pokonać pikinierem konnice :P