Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328730 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marat

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #1095 dnia: Sierpnia 27, 2009, 13:13:43 »
    Ja bym do gry dodał zdarzenia losowe typu: powiększenie świty np. przyłącza się do nas (Jak mamy dużo punktów sławy, albo po wygranej bitwie z przeważającymi siłami wroga jakaś postać) poborca podatkowy(Jak mamy dużo lenn możliwość zostawienia w zamku lub mieście  +10% przychodu z podatku w danym lennie) giermek niosący miecz lub tarczę (+0.6 do szybkości oddziału na mapie strategicznej), mistrz łuku(+1 do celności wszystkich jednostek strzeleckich), mistrz drylu(+1 do szkolenia), poskramiacz koni (prędkość naszego rumaka +1), mistrz ostrzy ( dla gracza obrażenia zadawane w zwarciu + 1), zielarz/aptekarz/znachor (punkty życia gracza +2), kuglarz(morale oddziału +2), Inżynier wojskowy( czas budowy machin oblężniczych -10%), Agronom( przyrost populacji w lennie  + 10% oczywiście jeżeli była by możliwość zostawiania postaci w lennach ), kapitan najemników ( jak będziemy najmować dużo najemników, powiedzmy po najęciu 200 [łącznie] pojawia się w naszej świcie i daje -10% kosztu najmu oddziałów najemnych, -10% kosztu żołdu oddziałów najemnych, plądrowanie +2). Oczywiście warto by wprowadzić limit na posiadanie tych postaci, powiedzmy maksymalnie 5, można by też zrobić postacie negatywne, które pojawiały by się w świcie bez naszej zgody i dawały ujemne punkty (np. po splądrowaniu wioski pojawiała by się postać zabójca (który obniżał by morale ale dawał np. +10% szansy na zabicie lorda albo coś w tym stylu), złodziej ( - 20% dochodu z plądrowania i łupu po bitwie ale np. zasięg widzenia na mapie strategicznej + 10% i szukanie ścieżek +1).
    Postacie te nie brały by udziału w bitwach!
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline martz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1096 dnia: Sierpnia 27, 2009, 13:29:02 »
    już zerżnąłeś z rome tw ;p
    pomysł mi się nie podoba ...
    zresztą to chyba nie do wykonania ...

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1097 dnia: Sierpnia 27, 2009, 13:30:21 »
    Ja bym do gry dodał zdarzenia losowe typu: powiększenie świty np. przyłącza się do nas (Jak mamy dużo punktów sławy, albo po wygranej bitwie z przeważającymi siłami wroga jakaś postać) poborca podatkowy(Jak mamy dużo lenn możliwość zostawienia w zamku lub mieście  +10% przychodu z podatku w danym lennie) giermek niosący miecz lub tarczę (+0.6 do szybkości oddziału na mapie strategicznej), mistrz łuku(+1 do celności wszystkich jednostek strzeleckich), mistrz drylu(+1 do szkolenia), poskramiacz koni (prędkość naszego rumaka +1), mistrz ostrzy ( dla gracza obrażenia zadawane w zwarciu + 1), zielarz/aptekarz/znachor (punkty życia gracza +2), kuglarz(morale oddziału +2), Inżynier wojskowy( czas budowy machin oblężniczych -10%), Agronom( przyrost populacji w lennie  + 10% oczywiście jeżeli była by możliwość zostawiania postaci w lennach ), kapitan najemników ( jak będziemy najmować dużo najemników, powiedzmy po najęciu 200 [łącznie] pojawia się w naszej świcie i daje -10% kosztu najmu oddziałów najemnych, -10% kosztu żołdu oddziałów najemnych, plądrowanie +2). Oczywiście warto by wprowadzić limit na posiadanie tych postaci, powiedzmy maksymalnie 5, można by też zrobić postacie negatywne, które pojawiały by się w świcie bez naszej zgody i dawały ujemne punkty (np. po splądrowaniu wioski pojawiała by się postać zabójca (który obniżał by morale ale dawał np. +10% szansy na zabicie lorda albo coś w tym stylu), złodziej ( - 20% dochodu z plądrowania i łupu po bitwie ale np. zasięg widzenia na mapie strategicznej + 10% i szukanie ścieżek +1).

Pomysł rewelacja. Można by dodać też inne zdarzenia losowe jak w SoD - typu boomy populacji, zarazy, obfite plony, bunty (kiedy gnoimy poddanych), duele itp.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #1098 dnia: Sierpnia 27, 2009, 13:31:13 »
    Daedalusie, a czy dałoby zrobić coś z oświetleniem na mapie? tj dodać efekt świetlny przy świcie / wieczorze, opady atmosferyczne itp. W miastach, na polu walki to łanie widać (wschód/zachód słońca, opady deszczu/śniegu), lecz nie na mapie świata wg której nie pada, nie ma wschodów/zachodów słońca (jest tylko dzień i noc).

Pozdrawiam!

Offline DrapiChrust

• Użytkownik
    • SAY CHEESE
    « Odpowiedź #1099 dnia: Sierpnia 27, 2009, 14:24:20 »

Pomysł rewelacja. Można by dodać też inne zdarzenia losowe jak w SoD - typu boomy populacji, zarazy, obfite plony, bunty (kiedy gnoimy poddanych), duele itp.

A mi to zajeżdża jakimś badziewnym pseudoerpegiem... HOMM?? bonusik za niewidzialnego NPC łażącego za tobą?
    I tak:

1.Poborca podatkowy - a teraz jak to jest? Wiadomo, że ktoś się tym zajmuje. Ktoś, czyli Sołtys (Village Elder). I jak niby ma lepiej ściągać podatki jeden koleś? Więcej kasy? A on oczywiście to z dobrego serca,  bez zapłaty?? Taaaaaaaaaaaaaaaa....

2. Giermek - taaaaaaaaaaaaaaaaaaa, koleś niesie ci miecz i tarczę i dzięki temu ty I TWOJA 40-OSOBOWA ARMIA szybciej się poruszacie. A może tak niesie wszystkie miecze i tarcze? Albo 40 giermków po jednym dla każdego wojownika? Domyślam się też że nie jedzą, nie zapychają limitu oddziału i nie biorą żołdu...

3. Mistrz łuku - Acha, SWOJĄ OBECNOŚCIĄ poprawia umiejętności łuczników. A może ich uczy? Obchodząc normalne reguły awansu?

I tak dalej, i tak dalej... zatrzymałbym się co najwyżej przy kuglarzu, bo sam pomysł że niektóre jednostki mają wpływ na morale oddziału nie jest taki głupi, sensowny wręcz powiedziałbym. Ale nie na zasadzie "niewidzialnego przyjaciela".

Jeżeli już tacy mieliby się pojawić to normalne łebki (nie pamiętam czy Daedalus zamierzał zrobić ten patent z możliwością niewłączania do bitwy poszczególnych postaci czy nie...) powinni normalnie istnieć w oddziale, normalnie żreć i pobierać żołd, normalnie móc zginąć, i wykonywać normalne prace (np. przenoszenie wiadomości, KUPNO żywności dla naszych wojsk w okolicznych wioskach). A nie że K%&#a przyśpieszą mi konia. To może jeszcze dodamy możliwość zdobycia tresowanych termitów do osłabiania fortyfikacji wroga?
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 27, 2009, 16:36:24 wysłana przez DrapiChrust »
    Gdybym był moderem... bada bada bidu bada bada bidu bidu bam...

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1100 dnia: Sierpnia 27, 2009, 16:12:45 »
    Jeżeli już tacy mieliby się pojawić to normalne łebki (nie pamiętam czy Daedalus zamierzał zrobić ten patent z możliwością niewłączania do bitwy poszczególnych postaci czy nie...) powinni normalnie istnieć w oddziale, normalnie żreć i pobierać żołd, normalnie móc zginąć, i wykonywać normalne prace (np. przenoszenie wiadomości, KUPYWANIE żywności dla naszych wojsk w okolicznych wioskach). A nie że K%&#a przyśpieszą mi konia. To może jeszcze dodamy możliwość zdobycia tresowanych termitów do osłabiania fortyfikacji wroga?
    Czy ja napisałem że nie mają istnieć i Żreć? Napisałem że nie mają brać udziału w walce
    "niewidzialnego przyjaciela".
    Nie wiem skąd to wziąłeś, może powiedziały ci to tajemnicze głosy w twojej głowie? Oczywiście że ci pseudo NPC będą "widzialni".
    1.Poborca podatkowy - a teraz jak to jest? Wiadomo, że ktoś się tym zajmuje. Ktoś, czyli Sołtys (Village Elder). I jak niby ma lepiej ściągać podatki jeden koleś?
    Więcej kasy? A on oczywiście to z dobrego serca,  bez zapłaty?? Taaaaaaaaaaaaaaaa....
    To były tylko przykłady wymyślone na biegu nie zagłębiałem się  w ten temat. Co do Village Eldera to chyba on pobiera podatki bo kto inny?
    Poborca oczywiście zgarniał by swoja stałą pensje tak jak żołnierze.
    (np. przenoszenie wiadomości, KUPYWANIE żywności dla naszych wojsk w okolicznych wioskach)
    To właśnie miałem w zamyśle.
    już zerżnąłeś z rome tw ;p
    pomysł mi się nie podoba ...
    zresztą to chyba nie do wykonania ...
    1. Z niczego nie zrzynałem
    2. Moim zdaniem jak najbardziej do wykonania

KUPYWANIE
    Naucz się pisać po polsku!

Można by jeszcze dodać tytuły: np. Jak jestem właścicielem jakiegoś lenna to otrzymuje tytuł lorda tego lenna, co dodaje mi 20 punktów sławy,m jak utracimy lenno to tracimy też tytuł i punkty.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 27, 2009, 16:17:36 wysłana przez Marat »
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline misiekmmj

• Użytkownik
    • W WB jestem Makaveli na cześć 2Paca
    « Odpowiedź #1101 dnia: Sierpnia 27, 2009, 19:09:45 »
    Nie wiem czy to było,ale można było by dodać budowę obozu na nocleg lub odnowienie sił,a później po nim spacerować i rozmawiać z ludźmi co ich dręczy i takie duperele.
    "Jeśli wróg będzie starał się dobrze przygotować całą linię obrony, wtedy na całej linii będzie osłabiony"-Sun Tzu
    Rycerz bez blizny to kutas nie rycerz.-A.Sapkowski
    Świat się zmienia, słońce zachodzi, a wódka się kończy.-A Sapkowski

Offline DrapiChrust

• Użytkownik
    • SAY CHEESE
    « Odpowiedź #1102 dnia: Sierpnia 28, 2009, 08:25:06 »
    KUPYWANIE
    Naucz się pisać po polsku!
    Poprawił ja. Tylko czego sie czepia jak u nas na wiosce wszystkie tak mówio i żadnemu nie przeszkadza :D

A tak na serio. Podstawowy zarzut do twojego pomysłu to dodawanie bonusów obchodzących mechanikę gry. Np. szybkość budowy maszyn oblężniczych opiera się na umiejętności najlepiej wyszkolonej do tego postaci. PŻ zależy od siły. I to jest przejrzyste, racjonalne i nie zmusza do szukania nie wiadomo gdzie jakiś bonusików. Jeżeli np. miałyby być postacie poprawiające morale drużyny, to powinno to być oparte na jakiejś nowej umiejętności, np. "sztuka" - umiejętność gry na instrumentach, śpiewu, zabawiania ludzi opowieściami. Nie twórzmy oddzielnej kategorii skilli i predyspozycji w zależności od tego "którego tego niewalczącego sobie wybiorę"

A twoich bohaterów nazwałem niewidzialnymi bo mają pojawiać się sami znikąd po jakimś evencie i nie brać udziału w walce, ergo - zobaczymy ich tylko w oknie dialogowym.

Nadal jestem na nie.
    Gdybym był moderem... bada bada bidu bada bada bidu bidu bam...

Offline Xax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1103 dnia: Sierpnia 28, 2009, 08:49:31 »
    Zdarzenia losowe, nie są złe, tylko, ze niektóre z tych co były podane to lepiej zeby ich nie było. Ale takie proste zdarzenia losowe jak np w Native jest że wioske atakują bandyci, albo wieczorem w wiosce/mieście jest zasadzka 3-4 bandytów są ok. Więc jakby tkaich zdarzeń dorzucić więcej to byłoby dobrze. Tylko zeby były zróżnicowane, zeby niektóre dawały dobre rzeczy (np kase :P) a niektóre złe (np traci się żołnierza), a inne powinny mieć wybór (no w sumie to tak jak jest, tylko żeby ich więcej było)
    A dodatkowe umiejętności, typu sztuka, czy zabawianie też byłyby dobre, tylko czy da rade dodać te umiejętności?

Offline DKarol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1104 dnia: Sierpnia 28, 2009, 08:52:51 »
    Daedalusie, a czy dałoby zrobić coś z oświetleniem na mapie? tj dodać efekt świetlny przy świcie / wieczorze, opady atmosferyczne itp. W miastach, na polu walki to łanie widać (wschód/zachód słońca, opady deszczu/śniegu), lecz nie na mapie świata wg której nie pada, nie ma wschodów/zachodów słońca (jest tylko dzień i noc).

Fajnie musiałoby to wyglądać, takie kłęby chmur wędrują po mapie... Pomysł fajny...

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1105 dnia: Sierpnia 28, 2009, 09:49:57 »
    A czy w tibi widzisz niebo ? Wątpię żeby to ładnie wyglądało.

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #1106 dnia: Sierpnia 28, 2009, 10:01:10 »
    A co Ty znowu się doczepiłeś do tej Tibii, co? Widocznie masz słabą wyobraźnię jak nie potrafisz wyobrazić sobie czegoś takiego!

Wiem, że ja z tymi ikonami na mapie przesadzam, ale lubię takie małe nowinki ;) Skoro mają pojawić się nowe ikony na mapie to czego to będą ikony? Oczywiście wiem, że mówiłeś już o ikonach oddziału. A jakie ikony jeszcze zamierzasz zrobić lub już zrobiłeś? Czy ikona naszego bohatera będzie się zmieniała np po dołączeniu się do jakiejś frakcji, ilości oddziału? Czy ikony miast, wsi będą się zmieniały wraz z rosnącą koniunkturą? I ostatnie pytanie w zakresu nowych ikon czy mógłbyś pokazać nowe screeny ikon o ile jakieś nowe są, bo jeśli jeszcze nie zabierałeś się do pracy nad nimi lub nie masz zamiaru się za takie coś zabierać to nie ma sensu pokazywania starych :P

Jeszcze jedna propozycja. Na prawdę nie wiem czy była, choć śledzę temat od parudziesięciu stron. Chodzi mi o jedną sprawę, która nasunęła mi się po obejrzeniu jednego ze screenów, które dałeś w temacie Screen of the day. Chodzi mi oto, że podczas walki nasza tarcza może ponieść uszkodzenia a nawet zostać "zniszczona". Napisałem w " ", ponieważ ta tarcza tak na prawdę później zostaje cała i zdrowa w naszym ekwipunku. Czy dałoby się coś zrobić przynajmniej przy tym jak się zniszczy całkowicie tarcza była traciła się z naszego ekwipunku? Jeśli tak to bardzo urealistyczniło moda, gdyż jak przeczytał w pewnej książce wojacy zabierali ze sobą pewną ilość tarcz i broni drzewcowych, gdyż były one tworzone z nie trwałego materiału jakim jest drewno. Oczywiście nie wszystkie tarcze są z drewna, ale większość tak. To samo tyczy się konia jeśli zginie w walce powinien zniknąć z ekwipunku.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 28, 2009, 10:53:12 wysłana przez Roland hr. Bretanii »

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1107 dnia: Sierpnia 28, 2009, 11:41:04 »
    To samo tyczy się konia jeśli zginie w walce powinien zniknąć z ekwipunku.

A Tobie nigdy nie padł koń? Bo mi wczoraj dwa razy.

Offline Xax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1108 dnia: Sierpnia 28, 2009, 12:00:46 »
    Myśle, ze to dobry pomysł, tylko gorzej byłoby z kasą na ten sprzęt. Trzebaby pomyśleć coby wtedy zrobić, zeby sie nie zrujnować przez walke. Ze strzałami powinno być podobnie, te które się wystrzeli powinny zostać stracone, ew. powinna być opcja, ze można odszukać częsć wystrzelonych strzał po bitwie, no i powinny być tańsze, bo gdyby tak kupować po 30 strzał za 1000 denarów, to troche by to kosztowało.
    Tylko że jeśliby tak urealistycznić, to powinno być podobnie z rzeczami wojska. No i znowu kasa, której napewno by brakło przy zwykłych cenach.

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #1109 dnia: Sierpnia 28, 2009, 12:31:05 »
    To samo tyczy się konia jeśli zginie w walce powinien zniknąć z ekwipunku.

A Tobie nigdy nie padł koń? Bo mi wczoraj dwa razy.

WTF? O co Ci chodzi? Możesz mi to wyjaśnić?