Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 329566 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marat

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #720 dnia: Czerwca 30, 2009, 21:20:08 »
    nie będą konie opancerzone

Dlaczego? Ja uważam, że konie, zwłaszcza królewskie powinny mieć ladry, może za wyjątkiem Ragnara;)

Ragnar powinien walczyć na pieszo
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #721 dnia: Czerwca 30, 2009, 21:50:36 »
    Też mam nadzieje że to falszywy alarm Deadelusie ;p

Ale tak to moj pomysl:
    1.Dałoby się wprowadzić jakąś ukryta lokacje gdzie będzie np. można kupić jakiś dobry miecz/ arm lub coś w tym rodzaju, albo kupić [brzydkie określenie] nająć jakiś dobrych wojów.

2.A przemyślałeś to o czym mówiłem w sprawie tych nowych budynków do wykupienia we własnym mieście/zamku?

Na razie niewiele przemyślałem, bo niewiele przeczytałem. Mam spore zaległości po ponad dwóch dniach bycia odciętym od świata. ;)
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 30, 2009, 21:58:50 wysłana przez Daedalus »

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #722 dnia: Czerwca 30, 2009, 22:20:33 »
    Hermit ma raczej na myśli to żeby nie robić że królewski koń jest szybszy niż wszystkie inne a do tego ma ciężką zbroję chargera. I ma rację.

A czy ja mówię, że koń w ladrach czy kropierzu ma być szybszy niż bez opancerzenia? Zresztą ladr pełnych używano rzadko gdyż cena zbroi końskiej równała się często z ceną zbroi płytowych dla człowieka. Jeśli byłby kropierz na koniu to koń nie powinien być zbytnio spowolniony. A zdarza się w niektórych modach, że koń posiadający tylko kropierz jest równie wolny co koń w ladrach mając ten sam przymiotnik przed nazwą.

Ragnar powinien walczyć na pieszo

Jak i reszta panów nordyjskich;) A więc Daedalusie, niewiem czy robiłeś już coś w tej sprawie. Takie pytanie czy lordowie nordyccy będą posiadali konie? Wszak nie mówimy tu o ich potomkach jakimi byli Normanowie, którzy słynęli z jazdy.

Nie, wszyscy Nordowie są już dawno na pieszo. Już w momencie gdy tworzyłem nowe ikony oddziałów (kiedy to było...), Nordowie jako jedyni z królestw byli tam przedstawieni na piechotę (lordowie rhodoccy będą mieli konie, tego nie zmienię).

Ok, dzięki za szybką odpowiedź. O Rhodoków się ani nie pytałem, bo mnie wogóle nie interesują;P
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 30, 2009, 22:36:07 wysłana przez Roland hr. Bretanii »

Offline Michal

• BANITA
    • Użytkownik
    • Arrrr
    « Odpowiedź #723 dnia: Czerwca 30, 2009, 22:35:22 »
    Myślę że te "królewskie szybkie konie" są zbędne. Niby dlaczego król ma jeździć na jakimś szybszym koniu? Nie może po prostu mieć konia z dopiskiem rączy/wspaniały czy jak to się tam nazywało? Ten królewski koń byłby całkowicie nierealistyczny. Jak już zwiększać szybkość koni to wszystkim, a nie robić jakieś "wyjątkowe egzemplarze". Myślę że konie w native są za wolne. Widzieliście kiedyś prawdziwego konia w cwale? Tutaj wielki, tresowany od małego bojowy koń gramoli się jak jakaś szkapa, która całe życie spędziła na ciągnięciu wózka. Z nazywaniem konia się zgodzę, byłoby to całkiem fajne.

Co myślisz o moim pomyśle ze służbą w wojsku (który opisałem wcześniej) Daedalusie?
    Nie ma mnie
    Dezaktywowane konto. Nowe konto -> (klik!)

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #724 dnia: Czerwca 30, 2009, 23:38:52 »
    Otóż, czy dałoby się zrobić pasek życia dla konia ? To by było bardzo przydatne. Na duże armie mam taką taktykę: całe moje wojsko utrzymuje pozycję startową, a ja wyjeżdżam naprzeciw np. 70 wojom

Nie, nie zamierzam wprowadzać czegoś takiego. Już parę razy mówiłem, że raczej skłaniałbym się w drugą stronę - ograniczenia UI. Zatem jeśli kiedyś nagle zniknie pasek zdrowia bohatera i/lub wskaźnik zniszczenia tarczy, to będziecie wiedzieć dlaczego. ;)

Dałoby się zrobić takie coś jak bale? W zamkach albo w mieście można by było wybudować takie coś jak "Pałac" etc. Nigdy nie widziałem [oprócz kampanni wojennych żeby w zamku/mieście było więcej niż 3/4 lordów. Takie coś znacznie by ułatwiło kontakt z lordami.
    Ty byś mógł zapraszać lordów oraz ty byś mógł być zaproszony.

Bale zrobić nie problem. Problem w pojawianiu się na nich lordów. Mieliby się nagle teleportować z jednego końca Calradii, gdzie prowadzą działania wojenne, na drugi, tylko po to, by zaliczyć bal?

Dedalu (jeśli pozwolisz, że tak sobie skrócę), czy przewidujesz strzelanie ognistymi strzałami?

Nie, dopóki to działa, jak działa.

Daedalusie może dodasz system Custom commander??

Nie, bo nijak to się ma do samego moda. Prowadzi się jedną postać - tą, którą stworzy gracz. Wchodzenie w ciało innego bohatera potrafię jeszcze zrozumieć, o ile tym innym bohaterem jest np. Ymira, albo Klethi i o ile nadal kierujemy własnym... :> Ale żeby tak po prostu przejmować władzę nad cudzym ciałem i stawać jako ktoś inny na polu bitwy? Nieeeee, odpada.

I przypominam o propozycji zamykania sklepów w nocy, przecież w nocy nikt nie sprzedaje :D

A ja przypominam, że już to wprowadziłem.

A co do nadawania imion, myślę, że był by to dobry pomysł

Ale z wykonaniem byłoby ciężko. Nie da się zmieniać nazw przedmiotom, podobnie jak i jednostkom. Raz, że nie ma takiej funkcji, dwa, że gdyby była, to zmieniałoby to nazwę WSZYSTKICH przedmiotów lub jednostek danej kategorii. Artefakty i specjalne konie pewnie się pojawią, jednak nie będzie można samodzielnie zmieniać nazw.

Czy dałoby się zrobić kolor na numerze i opisie naszego wojska ?

Na numerze raczej nie, na opisie tak, dałoby się.

Czy dałoby się (jakby się DAŁO to by było :P) zrobić coś takiego, że lordowie - jeśli jesteśmy marszałkiem - lepiej słuchali się naszych poleceń. Denerwuje mnie to, że nawet jeśli zwołam kampanię to i tak muszę za nimi latać, żeby zaczęli za mną iść, a potem, nawet jak idą to czasem ni z tego ni z owego nudzi im się i sobie gdzieś jadą, a wtedy ja muszę ich gonić kazać im iść za mną. Przez to nie mogę robić takich kampanii jak czasem można zobaczyć, jak w 1 czy 2 tysiące oblegają jakiś zamek, bo muszę walczyć, żeby szanowni lordowie w ogóle zechcieli za mną iść. Jeszcze jedna rzecz mnie denerwuje. A właściwie 2. To znaczy 3. Np. jadą za mną trzej - czterej lordowie i jak zaczynam oblegać zamek to do szturmu dołącza jeden. A przy tym, jak np. buduję wieżę, oni latają za karawanami i chłopami - to też mnie wpienia, bo jak przychodzi co do czego to okazuje się, że zostaję sam. No i jeszcze ta ostatnia sprawa :). Jak widzę np. jakiś oblegany zamek czy miasto (już w czasie szturmu) i jadę z innymi lordami, to jak przebijam się, żeby pomóc w obronie to tamci nie dołączają do mnie. Fajnie jakby się dało to naprawić. No ponarzekałem, pomarudziłem, pomarzyłem. A tu się okaże, że to wszytko już było i usuną mi posta :D.

To wymagałoby sporo grzebania w skryptach AI. Raczej na razie tego nie ruszę, by czasem niczego jeszcze bardziej nie popsuć. Z każdymi zmianami w AI trzeba bardzo uważać. W każdym razie w modzie będzie można wydać lordom rozkaz oblegania konkretnego miasta lub zamku, co powinno rozwiązać część problemów.

Proszę mi wybaczyć, jeśli taka sugestia już była, ale przejrzenie 48 stron wypaliłoby mi oczy.
    Uff... 48 stron przeczytane...

Hehe, dobrze, że założyłem nowy temat i zamknąłem tamten stary, który miał prawie drugie tyle - http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=1651.0   ;P

Co jest z początkiem nie tak? Ano to że nasz przybłęda z niewiadomo skąd ma u ludzi respekt jakby był już co najmniej właścicielem kilku wiosek. Ludzie zupełnie nieznanemu kolesiowi oddają się w służbę za 1denara tygodniowo.

To będzie zmienione, o czym już kiedyś mówiłem. Wojaków nająć z wiosek można będzie dopiero wtedy, gdy będzie się miało z wioską dobre stosunki, lub gdy będzie się jej właścicielem. Zatem na początek zostają nam najemnicy z gospód (a oni kosztują znacznie więcej). Myślę też nad wprowadzeniem ograniczeń przy najmowaniu bohaterów, ale tu jest trochę ciężej, bo to wymagałoby dodatkowych dialogów, a zatem przerobienia nieco systemu bohaterów.

Ogólnie bohaterowie w grze będą się dzielić na dwie grupy - tych, którzy korzystają z systemu Native (system dialogów i relacji), czyli takich trochę "seryjnych", z produkcji taśmowej, oraz na nowych, specjalnie przygotowanych, że tak powiem "ręcznie robionych". ;) Tych drugich nie tak łatwo będzie nająć.

Myślę też nad wprowadzeniem kilku zmian, które nadałyby sens składaniu przysięgi jakiemuś suwerenowi, bo obecnie służba strasznie blado wypada w porównaniu z możliwością założenia własnego państwa. Jeden z pomysłów to możliwość handlowania jednostkami z lordami tej samej frakcji.

Osobiście czuję nostalgię do starszych wersji M&B, gdzie walczyło się dużo mniejszymi oddziałami, a sama gra miała więcej klimatu. Nie zamierzam usunąć z gry wielkich bitew i oblężeń, ani też ograniczyć możliwości zostania władcą wielkiego państwa, jednak chciałbym też zrobić coś takiego, by gracz mógł (jeśli będzie chciał) pozostać takim zwykłym "łowcą przygód", dowódcą małej kompanii, jak we wcześniejszych wersjach, a i tak mógłby czerpać przyjemność z gry i znaleźć sobie coś do roboty. Zobaczymy, czy się uda. ;)

2.Zmniejszyć startowe staty postaci - 3 ptk do cechy, i 2 do umiejętności. Źadna kombinacja nie powinna dawać jakiegoś skilla na więcej niż 1 (przed rozdaniem 2 wolnych punktów)I tak dalej będziemy twardsi niż przeciętny mob parę lvl wyżej, ale jakiś pozór rozsądku będzie zachowany

Takie obcięcie statów jest trochę ryzykowne, ale muszę przyznać, że masz sporo racji. Alternatywą jest podpakowanie statów jednostek, patrząc na to, jak wyglądałby bohater na tym samym poziomie.

Te 3 pkt. do cech miałoby oznaczać 3 punkty możliwe do rozdania na początku do atrybutów startowych, czy tylko po 3 pkt. we wszystkich atrybutach z możliwością rozdania jakiejś liczby?

3. Lordowie nie wpuszczaję Cię do zamku zanim nie dobijesz do pewnego poziomu sławy. Za próby zagadywanie z podróżującym Lordem tracisz u niego punkty nastawienia (wkurza się na ciebie). Na wpuszczenie do zamku królewsiego trzeba mieć wyższą sławę niż do lordowskiego.

Tu też masz rację.

4. Aby dostać niektóre questy od Mistrza Gildii trzeba mieć z miastem dobre stosunki (+3), należeć do frakcji władcy miasta albo być odpowiednio znany.

j/w

5. Aby zostać przyjętym do turnieju należy mieć odpowiedni (wysoki) poziom renown (albo być szlachcicem)

Będzie kilka rodzajów walk. Znane nam potyczki w samych portkach, nieco zmienione turnieje oraz turnieje rycerskie (na razie jousting, ale może wprowadzę też jakieś walki grupowe, zaś jousting będzie jako finał). Chcę zrobić tak, by gracz na początku miał dostęp tylko do tych pierwszych, a jeśli odpowiednio dobrze sobie w walkach poradzi, to odblokuje inne walki. Oczywiście dostęp na turnieje rycerskie będzie miała tylko szlachta i znane osobistości.

6. śmierć followersom też się może zdarzyć. Może nie na 100%, ale 80% bazowa szansa - skill chirurgii
    Dlaczego? dlatego że za często robią za żywe tarcze. Dużo towarzyszy w drużynie to minimalna szansa że ktoś zginie. Rekrutujesz 5 Ymir i innych Klethi i hajda na bandytów!. Oni padną, ale ty nie, bo masz konia. Oni odwrócą uwagę przeciwnika a ty mieczem po plecach. ZUO. W ogóle się ich nie szanuje. Ja zawsze pcham ich na pierwszy ogień - bo wsioków po prostu nie żal, w końcu nie zginą. I respekt do przeciwnika wtedy mały - bo kto będzie w stanie ogłuszyć ci 8 imiennych zanim będzie mógł dobrać się do ginących wojaków? Dla mnie w grze może być i 70 przeróżnych Alayenów, ale niech mogą zginąć.

Uuu, bardzo ryzykowne. Śmierci raczej nie wprowadzę (choć może się pojawić jako opcja wł/wył.), ale myślę, że dobry system długotrwałych ran załatwiłby sprawę.

7.Zablokować zdobywanie doświadczenia/awans dla jednostek o wyższym niż gracz poziomie, tak jak blokowany jest dla nich trener.

Z tym jest problem. Wszystko byłoby ok, gdybym mógł podmienić standardowy ekran oddziału na mój własny, jednak tego zrobić się raczej nie da (zostaną chociażby klawisze skrótu...), zatem bez względu na poziom postaci pojawi się możliwość awansowania jednostki, tego zablokować nie sposób.

8. Zwiększyć zapłatę (tygodniową) dla najemników

Będzie zwiększona. Najprawdopodobniej zmienią się też ceny zwykłych żołdaków (łucznicy będą kosztować więcej, niż zwykła piechota, konnica więcej niż łucznicy, a łucznicy konni to już dopiero... ;) )

1. Questy dla cieniasów. Takie, żeby poczuć nieco pokory. Mi osobiście marzy się zatrudnienie jako ochrona karawany. Nie jako superprzepak za którym ta karawana ma latać, ale jako szeregowiec za parę denarów. Wyglądało by to tak że w mieście jest mistrz karawany w u którego można się zatrudnić na kurs (cena: tygodniówka strażnika karawany x ilość osób w drużynie). Kolo nie zatrudnia więcej niż 5 osób na raz, więc większe drużyny odpadają. Sam kurs wygląda z mapy jak przy wzięciu do niewoli - wszystko przyśpiesza a my nie mamy wpływu na podróż. Do tego oskryptowana szansa na bitwę (jakiśtam procent).

Dobre! Aż mi się przypomniały czasy pierwszego Fallouta i zakręciła łezka w oku... ;)

2. Zaczynamy z kiepskim ekwipunkiem, bez konia.
    Tak jest. Fabuarnie można to wytłumaczyć tak, że po przyjeździe do Calradii daliśmy sie złoić jakimś bandytom i straciliśmy wszystko.

Początkowy ekwipunek będzie gorszy. Inny też będzie system tworzenia bohatera, jak i jego historie.

Zmniejszenie przyrostu sławy i/albo zwiększenie poziomu sławy u Lordów i (przede wszystkim) Królów

Przyjrzę się temu i zobaczę jak to wygląda i co można z tym zrobić.

W ogromnym skrócie: marzy mi się mod umożliwiający graczowi zdobywanie (i satysfakcję ze zdobywania) przywilejów które autorzy z niewiadomych powodów dali nam za friko na starcie. I żeby gracz mając swojego hirołsa na koniu + 5 żołnierzy mógł pomyśleć: "no, no, nieźle się dorobiłem" :]

Mnie też tego w najnowszych wersjach M&B brakuje. Wcześniej biegało się z małymi grupkami i czerpało przyjemność z tępienia piratów (ja przez pierwsze miesiące gry we wszystkie wersje 0.7xx nie wychodziłem z Zendar, walcząc na samej arenie i czerpiąc z tego niebywałą frajdę). Obecnie gra za bardzo jest nastawiona na masowe bitwy i przy tym traci, bo nie jest stworzona do takich bitew. Brakuje w niej sporo "erpegowości", takiego podróżowania z małą drużyną wiernych kompanów i szukania przygód.

Mam jeszcze co prawda dużo innych pomysłów

Więc proszę znajdź kiedyś czas i spokojnie je opisz. Jak na razie bardzo podobały mi się Twoje pomysły i sporo z nich spróbuję zrealizować. Na pewno nie wszystko będzie gotowe na pierwszą betę, ale co się odwlecze... ;)

W Większości popieram, lecz aby coś takiego zrobić trzeba być dobrym moderem i nie wiem(nie znam się) ale coś takiego jest trudne do wprowadzenia...

Nie, spora część z powyższych pomysłów jest wręcz banalna do zrobienia.

Świetny pomysł również z tymi najemnikami - zatrudnianie na czas, po którym odchodziliby. Można by było przypisać nim linijke, by przywódca owej grupy najemników (który mógłby być herosem) informował by nas dzień przed wygaśnięciem kontraktu, że "Szefie, zabawa dobiega końca i jeśli masz jeszcze jakieś plany to pośpiesz się. jutro kończy się kontrakt".
    Sądzę, że najemnicy zostaliby bez słowa tak długo, jak długo dowódca by im regularnie płacił...

Widzieliście kiedyś prawdziwego konia w cwale?

A widziałeś kiedyś konia, który cwałuje przez całą bitwę (a i przed bitwą służy do przemieszczania się) z zakutym w ciężką zbroję graczem na grzbiecie i ani na sekundę nie zwalnia, bo ani troszkę się nie męczy (nie mówiąc już ignorowaniu tych kilku strzał, które sterczą z jego zakrwawionego ciała)?
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 30, 2009, 23:45:50 wysłana przez Daedalus »

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #725 dnia: Czerwca 30, 2009, 23:40:22 »
    Tu masz pare budynków które można by było dodać.

-wiecej opcji w rozbudowie miasta/wioski/zamku

*miasto plac targowy np. poprawia odrobine kondycje maista co tydzien miesiac
    *Kosciol/swiatynia podnosi lojalnosc o 1 miesiecznie (a powyzej 30 zapobiega spadkom przy dluzszym okresie "nie pomagania-moglyby spadac)
    *tartak w wiosce dostarcza co tydzien/meisiac losowa ilosc talarow 20-100
    *miasto biuro poborcy podatkowego- pozwala w meiscie pobierac calosc podatkow ze wszystkich posiadlosci (dokladniej 99% 1% pensja poborcy:P)
    *miasto browar/gorzelnia/winnica/wedzarnia ryb/garbarnia skor/solanka/rzeznia/manufaktura ceramiczna (losowo jedno z ...do miast przyporzadkowane;) )
    dodatkowy dochod 50-200 taladow tydzien
    *zamek... hm... komora celna/ mzoe lepiej zajazd chyba? losowy dodatkow dochod 20-100 lub wzrost "koniunktury"

(click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 30, 2009, 23:45:38 wysłana przez Kradus »

Offline Michal

• BANITA
    • Użytkownik
    • Arrrr
    « Odpowiedź #726 dnia: Lipca 01, 2009, 00:21:46 »
    A widziałeś kiedyś konia, który cwałuje przez całą bitwę (a i przed bitwą służy do przemieszczania się) z zakutym w ciężką zbroję graczem na grzbiecie i ani na sekundę nie zwalnia, bo ani troszkę się nie męczy (nie mówiąc już ignorowaniu tych kilku strzał, które sterczą z jego zakrwawionego ciała)?

Z tego co wiem konie których używano w bitwie nie służyły do przemieszczania się przed bitwą. Do tego żeby nosić na grzbiecie zakutego w zbroję faceta były szkolone od małego więc radziły sobie z tym dobrze i miały lepszą kondycję od zwykłych koni. Z tym zmęczeniem to chyba lepiej żeby biegał jako świeży przez całą bitwę, a nie cały czas jako zmęczony. Strzały nie sterczą z ich ciał zawsze więc nie powinny cały czas biegać jak postrzelone. Zrobienie "męczenia się konia" w czasie bitwy jest chyba niemożliwe więc może co każdy etap biegałby wolniej, a po bitwie powracały do normalnego stanu?
    Odczepiam się od tych koni bo już chyba jestem uciążliwy :)

A co myślisz Daedalusie o tym pomyśle ze służbą w wojsku? (byłoby to coś podobnego do eskorty karawany w pomyśle DrapiChrusta)

Myślę, że wykonalne. Zobaczymy. ;)
    « Ostatnia zmiana: Lipca 01, 2009, 00:25:57 wysłana przez Daedalus »
    Nie ma mnie
    Dezaktywowane konto. Nowe konto -> (klik!)

Offline Danveld

• Użytkownik
    « Odpowiedź #727 dnia: Lipca 01, 2009, 00:37:00 »
    A co jeśli postać jest bardzo dobrze wyszkolona w walce i pokonanie 40 Sea raider-ów nie stanowi dla niego problemu. Trzeba przemyśleć każdy możliwy scenariusz.

PS: Nie chodzi mi o statystyki i ekwipunek ale o nasze zdolności posługiwania sie orężem.

Offline DKarol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #728 dnia: Lipca 01, 2009, 09:25:18 »
    Daedalusie, rozważyłeś mój pomysł z "poziomami" budynków?

Jezuuu, ludzie dajcie mi trochę pomodować w spokoju, bo jak będę non stop tutaj na pytania odpowiadał, to nigdy tego moda nie skończę. To temat do składania sugestii, nie do zadawania pytań. Spoko wszystko czytam, część pomysłów realizuję na bieżąco, cześć odkładam na potem, do przemyślenia.

"Poziomy" budynków są banalne do zrobienia. Pewnie coś w tym stylu się pojawi, bo sam chciałem zwiększyć możliwość rozbudowy miast i wsi oraz zwiększyć zależność między budynkami.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 01, 2009, 09:30:25 wysłana przez Daedalus »

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #729 dnia: Lipca 01, 2009, 09:40:39 »
    A może zrobić by takie cuś np wymagania do bycia wasalem prócz sławy.

1 Wygrać Turniej(nie nie ten portkowy)
    2 Być trochę sławnym.
    3Pomóc kilku lordom
    4Służyć w armi króla lub wojsku(coś ala z tą karawaną) w pierw trzeba zaliczyć 25 karawan(lub mniej). można by w tej walce zabłysnąć ratując króla czy coś.
    5 Mieć już jako takie eq(no nie wiem kolczugę?)
    6 Mieć jako taką reputację w każdym mieście królestwa.
    Każda z tych rzeczy ma inne wymagania i droga do zostania wasalem była by długa.(usunąć  prośby króla o nasze wasalstwo)

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #730 dnia: Lipca 01, 2009, 10:47:26 »
    Daedalusie, a myślałeś nad nowymi questami podczas kampanii wojennej? A może coś już w tej sprawie uczyniłeś?

Offline Kefir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #731 dnia: Lipca 01, 2009, 11:03:08 »
    O tak, kampania wojenna polegająca na zwiadzie/dostarczeniu bydła jest idiotyczna. Czasem gra się buguje i kampania kończy się przed oblężaniem jakiegoś zamku. Nie mówię, że takie poboczne zadania są głupie, tylko głupio, że jest ich tak mało.

Apropo zadań, Daedalusie(łał, z pamięci umiem dobrze napisać ^^) kiedy/czy w ogóle będzie można dawać pomysły zadań ?

Cały czas można
    « Ostatnia zmiana: Lipca 01, 2009, 11:40:45 wysłana przez Daedalus »

Offline DrapiChrust

• Użytkownik
    • SAY CHEESE
    « Odpowiedź #732 dnia: Lipca 01, 2009, 12:29:27 »
    Takie obcięcie statów jest trochę ryzykowne, ale muszę przyznać, że masz sporo racji. Alternatywą jest podpakowanie statów jednostek, patrząc na to, jak wyglądałby bohater na tym samym poziomie.

Te 3 pkt. do cech miałoby oznaczać 3 punkty możliwe do rozdania na początku do atrybutów startowych, czy tylko po 3 pkt. we wszystkich atrybutach z możliwością rozdania jakiejś liczby?
    Wtedy miałem na myśli: zostawić to co wylosuje program(np sił 6 zr 7 etc), tylko zmniejszyć nieco punkty do rozdania. Ale jak ostatnio grzebałem się przy różnych kombinacjach postaci to i tak wychodzi na to że nawet z moim ograniczeniem można zrobić na starcie kolesia z siłą 13. Tak więc faktycznie najlepszym rozwiązaniem jest przepisanie od nowa tych pytań. Jeśli można - niech nie da się wylosować niczego na wyższym pułapie niż 7-8. Osobiście nie uważam tego za ryzykowne, jedyne co może zgrzytać to nocne napady bandytów w miastach/wioskach. O ile kojarzę ich ilość zależy od lvl postaci i na starcie jest chyba dwóch. To dla cieńszego BG może być za dużo. Zerknąłbym w tamtym kierunku.  
    A nawet jeśli jest to ryzykowne - wersja alfa idzie pierwsza tak? Nie wszystkie alfy muszą być w 100% grywalne :D

I nie dawać na starcie konia za friko! Nie zna życia ten co nie próbował zjechać Lootersów w pojedynkę na piechotę z widłami :]

uu, bardzo ryzykowne. Śmierci <followersów> raczej nie wprowadzę (choć może się pojawić jako opcja wł/wył.), ale myślę, że dobry system długotrwałych ran załatwiłby sprawę.
    wł/wył + długotwrwałe rany byłyby spoko. Przyznam się że przy tym punkcie myślałem przede wszystkim o sobie. Za czasów wersji .960 ściągnąłem sobie moda Henchmen (dodaje tak ze 30 Companionów, wszyscy to 1lvl wieśniacy w łachmanach) i przyznam szczerze że bawiłem się na nim świetnie - dobiłem do 20 osobowej drużyny w której każdy miał imię, swoje skille i ekran ekwipunku. A ile roboty było z przezbrajaniem! Ale grało się fantastycznie. Dopóki nie skapowałem się że to na dłuższą metę bez sensu -> nikt nie może zginąć, bitwy nie niosą ze sobą żadnego ryzyka. I po zabawie.

Myślę że zmniejszający ryzyko i ogólnie bardzo pomocny byłby jakiś przycisk czy opcja pozwalająca zdecydować kto na bitwę się udaje a kto nie. Wtedy nasz medyk robiłby to co ma robić - leczył. Tak samo handlarz i inżynier. Jeremus w kolczudze i z mieczem mnie rozwala. Nie mam tylko pojęcia czy to w ogóle możliwe jeżeli ekran jednostek jest hardco(r)dowany...

Z tym jest problem. Wszystko byłoby ok, gdybym mógł podmienić standardowy ekran oddziału na mój własny, jednak tego zrobić się raczej nie da (zostaną chociażby klawisze skrótu...), zatem bez względu na poziom postaci pojawi się możliwość awansowania jednostki, tego zablokować nie sposób.
    Tutaj wchodzi znajomość tajemnej sztuki kodowania więc nie potrafię się wypowiedzieć. Chociaż chyba myślałem o czymś zupełnie innym niż to zostało zrozumiane. Nie chodziło mi o pojawienie/nie pojawienie się plusa na ekranie oddziału tylko o blokowanie przyrostu XP dla niektórych jednostek (tak jak jest to w przypadku skilla trainer). Nie ma XP (za zabicie przeciwnika, za bitwę, za skila trener) - nie pojawia się plusik, nie można awansować a ekran oddziału jest nietknięty... chyba

Dobre! Aż mi się przypomniały czasy pierwszego Fallouta i zakręciła łezka w oku... ;)

Kurna, no ta gra mnie prześladuje. Nawet jak o tym nie wiem to się na niej wzoruje... może czas wyrejestrować się z SHAMO?

-----
    Resztę dopiszę jak to sobie poukładam w głowie jakoś logicznie
    Gdybym był moderem... bada bada bidu bada bada bidu bidu bam...

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #733 dnia: Lipca 01, 2009, 12:39:44 »
    Pomóc kilku lordom
    Tak! To wspaniały pomysł! Przypomniały mi się czasy Gothica I! Żeby zostać "obywatelem" starego obozu, trzeba było uzyskać poparcie większości osób, których słuchał Diego, wykonując dla nich proste misje, jak np. kupienie miecza, wykradnięcie blantów czy dostanie wpierdziel na arenie itp. Aha, przydałoby się dodanie jeszcze najemnik(czki?)a nazwanej medyk, który miałby po 8 chirurgii, pierwszej pomocy i opatrywania ran, co dodawałoby bohaterowi te skille jako umiejętności drużynowej (żeby medyk, któy poszedł w piach nie ciągnął za sobą konsekwencji straty 50% ludzi więcej.

Offline Kefir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #734 dnia: Lipca 01, 2009, 12:49:09 »
    Przecież jest już medyk(bodajże Jeremus). Nie ma tak łatwo, że na start dostanie 8 chirurgii, leczenia ran itp. Trzeba go wyszkolić :>