Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 329028 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #780 dnia: Lipca 07, 2009, 23:15:35 »
    Prawda prawdą, ale temat nie ten...

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #781 dnia: Lipca 11, 2009, 14:11:49 »
    Wybaczcie jeśli to co napisze będzie się powtarzać ale przewertowanie tych 50 stron zajęło by mi bardzo dużo czasu (co nie znaczy że tego nie zrobię), ale wracając do tego co chciałem powiedzieć.
    Po pierwsze w Nativie były 2 rzeczy które tak mnie drażniły że postanowiłem uciec w mody. Pierwsza z nich drogi idea dobra ale wykonanie na tyle kiepskie ze grając w Nativa co 5 minut słuchać u mnie wiązankę łaciny (nie tej średniowiecznej) zakończona zdaniem "idź tu a nie tam !" a to obniżało grywalność. :P Po drugie denerwuje mnie fakt że kiedy ja polegnę w bitwie moi ludzie walczą jeszcze przez chwile potem jest odwrót. Ja rozumiem że morale powinno spaść na łeb na szyje ale powinni walczyć dalej, zwłaszcza w sytuacji kiedy bronią zamku no bo gdzie odwrót ? od razu do nie woli ? to juz lepiej ubić kilku nacierających.

Po drugie jak już wspomniałem w innym wątku konne jednostki strzeleckie dla Vegirów i Swadii

a trzecia sprawa to bardziej pytanie. skoro Daedalus jest autorem spolszczeń do M&B czy można się spodziewać moda w 100% po polsku ?

Jeżeli odpowiedzi juz padły przepraszam najmocniej ale dopiero konsumuje to forum :P

Offline Nave731

• Użytkownik
    • www.sekcja9.fora.pl
    « Odpowiedź #782 dnia: Lipca 11, 2009, 14:18:38 »
    [...] Po drugie denerwuje mnie fakt że kiedy ja polegnę w bitwie moi ludzie walczą jeszcze przez chwile potem jest odwrót. Ja rozumiem że morale powinno spaść na łeb na szyje ale powinni walczyć dalej, zwłaszcza w sytuacji kiedy bronią zamku no bo gdzie odwrót ? od razu do nie woli ? to juz lepiej ubić kilku nacierających.

Daedalus pisał o tym ,żołnierze będą walczyć dalej bez naszej pomocy.

Po drugie jak już wspomniałem w innym wątku konne jednostki strzeleckie dla Vegirów i Swadii

Myślę ,że jednostki konne dla Swandii to porażka na całej linii. Jakie zachodnie rycerstwo (Swandia na tym się wzoruje) używało konnnych łuczników? U Vaegirów jeszcze to przejdzie.

a trzecia sprawa to bardziej pytanie. skoro Daedalus jest autorem spolszczeń do M&B czy można się spodziewać moda w 100% po polsku ?

Daedalus oznajmił ,że wersja polsko-języczna jest dla niego priorytetem.
    "Lecz zaklinam - niech żywi nie tracą nadziei
    I przed narodem niosą oświaty kaganiec
    A kiedy trzeba - na śmierć idą po kolei
    Jak kamienie przez Boga rzucane na szaniec!...
    J.Słowacki Testament mój

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #783 dnia: Lipca 11, 2009, 14:29:55 »
    Ok dzięki za wyjaśnienie ale w wypadku Swadi pisałem o konnych Kusznikach a o czymś takim w średniowieczu na zachodzie słyszałem pozatym takiej jednostki nie ma mogła by być ciekawym smaczkiem

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #784 dnia: Lipca 11, 2009, 14:43:22 »
    Kusznik/łucznik konny wchodził w skład pocztu rycerskiego, który nie występował tylko na zachodzie, ale i na wschodzie. Miło byłoby zobaczyć kuszników konnych. A myślę, że ta gałąź nie musiałby wcale być trudna do rozwinięcia. Wystarczy jeden stopień awansu załóżmy po 'łuczniku" czy też 'jeźdźcy'.

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #785 dnia: Lipca 11, 2009, 14:56:03 »
    No tak ! o to mi chodzi ( w końcu ktoś mnie zrozumiał :D) masz piechura swadiańskiego i masz wybór ciężki piechur zbrojny lub kusznik konny robisz kusznika i tyle wyżej go nie ulepszasz a może taki pobiegać i wbić okazjonalnemu przeciwnikowi bełt w siedzenie :D

Offline Kefir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #786 dnia: Lipca 11, 2009, 17:43:23 »
    ciężki piechur zbrojny lub kusznik konny
    IMO poprawniejsze byłoby coś na styl tego:
    (click to show/hide)

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #787 dnia: Lipca 11, 2009, 18:02:11 »
    w ten sposób kusznik musiał by być lepiej wyszkolony od zbrojnego a to oznacza coś w rodzaju snajpera na koniu :D
    wyobraź sobie świetnie strzelającego kusznika na koniu latającego wokół twoich ludzi ? to raczej smutna perspektywa :p dlatego myślę że powinien być na równi ze zbrojnym

Offline gamer96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #788 dnia: Lipca 11, 2009, 18:11:28 »
    Wydaje mi się że

Chłop

/               

piechur   

/                                  \

łucznik (kusznik)             Zbrojny

/                      \                  /                   \
                                                                              kawalerzysta         Lepsza wersja na piechtę 

lepsza wersja       wersja na koniu
                                  ale na piechtę

Przepraszam za "jakość" ale nie umiem lepiej :/. Oczywiście podstawić do tego jednostki zgodne z LORE.

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #789 dnia: Lipca 11, 2009, 18:47:43 »
    myślę że tak było by w sam raz choć wersja na koniu musiała by mieć łucznictwo konne na jakimś sensownym nie przesadzonym poziomie

• Użytkownik
    « Odpowiedź #790 dnia: Lipca 11, 2009, 21:50:38 »
    Tak, zgadzam się. Graliście może w TERC'a (czy jakoś tak;)) Tam za najemników byli kusznicy konni, w PoP również występują w bandach zbójeckich i w oddziałach heretyków. Może warto by pójść w tą stronę i jednak dołączyć do rozwoju jednostek kusznika konnego. Wtedy wzrósł by realizm gry (vide poczet). Mimo, że wystawienie pocztu i tak było kosztowne, a utrzymanie armii 40 osobowej w MB jest dość tanie (o ile nie używamy najemników). Co ja plotę. Wystawienie trzyosobowej kopii (pocztu) rycerskiego, składającego się z kopijnika i dwóch strzelców, wynosiło ok. 44 grzywien.

Offline gamer96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #791 dnia: Lipca 11, 2009, 22:03:35 »
    Tak się zastanawiałem czy Rycerz to dobra nazwa. Przecież tak jak Lordowie mieli oni swoje własne ziemie. Może nie tak duże, ale mieli. Zresztą ich by trzeba było pod pakować, bo w rzeczywistości było ich nie wielu.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #792 dnia: Lipca 11, 2009, 22:06:21 »
    Znowu... nie każdy rycerz posiadał ziemię.....bleble...ble;D Choćby tu przedstawić błędnych rycerzy...

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #793 dnia: Lipca 11, 2009, 22:09:37 »
    rycerz jest kojarzony  z ciężko zbrojnym jezdnym idealny dla swadi ... moim skromnym zdaniem co do Veagirów można by się pokusić o zmiane

Offline Nave731

• Użytkownik
    • www.sekcja9.fora.pl
    « Odpowiedź #794 dnia: Lipca 11, 2009, 22:40:14 »
    Ale na jaką ? Na bojara? Odpada...
    "Lecz zaklinam - niech żywi nie tracą nadziei
    I przed narodem niosą oświaty kaganiec
    A kiedy trzeba - na śmierć idą po kolei
    Jak kamienie przez Boga rzucane na szaniec!...
    J.Słowacki Testament mój