Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 329016 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #795 dnia: Lipca 11, 2009, 22:43:22 »
    skoro rej jeździec to może po prostu ciężki jeździec? w sumie oni są ciężej uzbrojeni ale czy to rycerze to powątpiewam ...

Offline Maximus223344

• Użytkownik
    « Odpowiedź #796 dnia: Lipca 11, 2009, 23:39:53 »
    Męczy mnie jedna sprawa a mianowicie taka. Według mnie czasami to trochę głupie, że u Khergitów kiedy chce się awansować chłopa to on koniecznie musi być na koniu. No chociaż... przeważnie raczej powinni jeździć ale piechota też by się przydała. Więc mam pytanie. Czy w tym modzie u Khergitów będą jacyś piechurzy? A co do tych rycerzy... w sumie to do Swadii raczej nie pasują konne jednostki strzeleckie. Ale powiem szczerze, że do najemników lub jak ktoś chce bandytów te jednostki by pasowały. A z Vaegirami tak jak to powiedział Nave731 " U Vaegirów jeszcze to przejdzie. ".
    Pomyśl zanim napiszesz... ^^

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #797 dnia: Lipca 11, 2009, 23:44:22 »
    ja proponowałem lekką piechotę do Khergitów
    a co do kuszników konnych skoro swadie wzoruje się na zachodniej europie to tam były takie jednostki i to dość liczne

Offline gamer96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #798 dnia: Lipca 12, 2009, 00:00:34 »
    Ale to się gryzie z LORE. Gdyby twórcy chcieli w LORE zamieścić u Swadii Konnych Kusznikó to by to zrobili.

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #799 dnia: Lipca 12, 2009, 00:12:23 »
    o ile wiem Mod nie musi być zgodny w 100% z grą .. w sumie to po to są mody zęby coś zmienić :D

Offline gamer96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #800 dnia: Lipca 12, 2009, 11:19:21 »
    Mody praktycznie nigdy nie są zgodne z LORE. Tylko że dać Swadii Kuszników Konnych to głupota. Może jako rozwinięcie Strażników Karawany, ale nie im.  To tak jak dla Khergithów cięża piechota.

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #801 dnia: Lipca 12, 2009, 11:43:59 »
    właśnie to nie jest głupota... armia ciężko zbrojnej jazdy jako wsparcie powinna mieć coś takiego jak kusznik konny najlepiej to pasuje właśnie do nich

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #802 dnia: Lipca 12, 2009, 11:50:55 »
    OMG kusznik konny???? przecież weź spróbuj naładować kuszę na koniu.
    A te małe kusze są zbyt słabe, by zadać komuś poważne obrażenia.
    Przecież kusznik konny to jakaś totalna głupota jest, skończcie ten temat.

Offline gamer96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #803 dnia: Lipca 12, 2009, 11:52:28 »
    Tario oddał sedno sprawy :].

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #804 dnia: Lipca 12, 2009, 12:00:34 »
    do napinania kuszy na koniu istniały specjalne mechanizmy

Offline Kowal

• Użytkownik
    « Odpowiedź #805 dnia: Lipca 12, 2009, 12:01:22 »
    To chyba oczywiste, że pocztowi strzelcy nie używali najmocniejszych kusz wymagających do przeładowania różnych "akcesoriów" lecz mniejszych - przeładowywanych ręcznie lub co najwyżej korbką na kuszy ( to bodajże niemiecki jakiś system był ). Kusznicy konni to jakby nie patrzeć najliczniejszy element pocztów rycerskich, więc warto by ich dodać. A że małe kusze w grze są zbyt słabe, cóż, w sumie to wszystkie dają gorsze efekty niż łuki ale to akurat można bez większych problemów zmienić. Tak więc, to wcale nie jest totalna głupota, ponadto nie jest to trudne do zrobienia.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #806 dnia: Lipca 12, 2009, 12:04:49 »
    Tario okazał się historycznym laikiem.
    W Średniowieczu formacje konnych strzelców, uzbrojonych w kusze były bardzo popularne. To ze względu na tani koszt oraz potęgę, jaką w owym czasie siała kusza.

"Wiemy, że formacja konnych strzelców była niezwykle popularna w polskiej armii schyłku średniowiecza. Można wręcz doszukac się stwierdzeń w polskiej historiografii (całkiem słusznych skądinąd, jako że popartych solidnym materiałem dowodowym), iż na każdego kopijnika przypadało i 3-4 strzelców."

Formacje konnych strzelców były zabójcze na polu bitwy, a dodatkowo tani koszt uzbrojenia sprawiał, że wojska konne często wolały używać kusz, niż włóczni, która wymagał wprawy w walce konnej. Konni strzelcy mogli tez unikać bezpośredniej walki wręcz, co przez pewien czas pozwalało im nękać wroga, bez strat własnych. Oczywiście kusze stanowiły też broń dodatkową, która przez wielu w tamtym okresie była uważana za potężniejszą niż kopia. To dlatego, że konno łatwiej obsłużyć kuszę, niż nieporęczną kopię. Kusza była prostsza w użytkowaniu.

Tak więc, jeżeli ktoś się nie zna, to niech się nie wypowiada. Kusznicy konni są świetnym pomysłem.

EDIT: Swadia i Vaegirowie nadają się do tego najlepiej.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 12, 2009, 12:20:30 wysłana przez Alkhadias »
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline gamer96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #807 dnia: Lipca 12, 2009, 12:18:17 »
    Tak więc, jeżeli ktoś się nie zna, to niech się nie wypowiada. Kusznicy konni są świetnym pomysłem.

Ale nie dla Swadii. Tak już napisałem gdzieś jakieś oddzielne drzewko, ale nie w Swadii.

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #808 dnia: Lipca 12, 2009, 12:23:46 »
    Właśnie DLA Swadi... Swadia to ciężka jazda i piechota z kuszami gdzie wpasujesz ich lepiej ?!

Offline Nave731

• Użytkownik
    • www.sekcja9.fora.pl
    « Odpowiedź #809 dnia: Lipca 12, 2009, 12:36:06 »
    Dla mnie strzelec konny powinien być szybki i zwrotny. Czyli Swandia ze swoimi koniami bojowymi odpada. Dla mnie najlepsze jest takie rozwiązanie. Umiejscowić kuszników konnych w drzewku najemników ,jako jeden z wyborów awansów najemnego jeźdźca (jak wiadomo jest jeszcze awans na najemnego kawalerzyste). W ten sposób ominiemy "całkowite" wprowadzenie jednostki do gry (rzadko kto rekrutuje najemników ,lepiej mieć zwykłe jednostki ,są tańsze i czasami zdecydowanie lepsze). Została jeszcze do omówienia kwestia ich wyposażenia.
    "Lecz zaklinam - niech żywi nie tracą nadziei
    I przed narodem niosą oświaty kaganiec
    A kiedy trzeba - na śmierć idą po kolei
    Jak kamienie przez Boga rzucane na szaniec!...
    J.Słowacki Testament mój