Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328999 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Andre

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #90 dnia: Kwietnia 10, 2009, 20:18:09 »
    Właśnie, do 2 broni trza by było stworzyć nowe animacje, skrypty itp. Po za tym chyba to jest niehistoryczne.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #91 dnia: Kwietnia 10, 2009, 21:08:52 »
     A według mnie walka dwoma broniami mogłaby być zabawna. Tyle, że możnaby było tylko niektórym broniom przydzielić taki status, a z tym też trochę roboty może być... Generalnie mi to odpowiada

Offline VainV

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    « Odpowiedź #92 dnia: Kwietnia 10, 2009, 22:44:28 »
    Jeśliby była taka możliwość to zrobić tak, żeby mieć zamiast tarczy 2 bronie jednoręczne ... chodzi mi tu o jakieś sztylety albo coś .... Fajnie by to wyglądało ... Bandyta leśny w kapturze z dwoma sztyletami w ręku ... Taki nożownik ^^ ... wiem że to mogłoby być trudne do zrobienia ... ale fajne uczucie naparzać wrogów dwoma mieczami ... ^^
    Obecnie coś takiego jest w modzie Hegemony:Timlees kingdoms(czy coś w tym stylu),tylko tam jeden z mieczy pełni funkcje tarczy,i jest tylko po to żeby ładnie wyglądać,narazie ciężko by było coś takiego zrobić.
    Nie namawiajcie Daedalusa na to bo to by bardzo wydłużyło czas pracy nad modem.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 10, 2009, 22:49:02 wysłana przez MW »

Offline FILOOT

• Użytkownik
    « Odpowiedź #93 dnia: Kwietnia 10, 2009, 22:52:02 »
    Tylko dałem taką sugestię ^^ ... bo według mnie fajnie by wyglądało to ... można by nawet tak zrobić tak jak tu kolega napisał w poprzednim poście tak jak jest w tym modzie Hegemony .... że jeden sztylet do ataku a drugi do obrony ... chodziło mi też tu o fajny wygląd :PP

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #94 dnia: Kwietnia 11, 2009, 00:29:24 »
    Nie da się zrobić walki dwoma broniami, a przynajmniej do tej pory nikomu to się nie udało. Mnie też się nie uda, tego jestem pewien. Drugą broń można wprowadzić tylko zamiast tarczy, a i to nie dla "fajnego wyglądu", bo zrobiłem coś takiego teraz i o ile postać stoi nieruchomo, to wszystko jest ok, ale gdy spróbuje się zadać cios, z boku, z dołu, z góry, to ta druga broń wygląda strasznie, gdyż nie trzyma się dłoni i pojawia się pod różnymi kątami. Nie grałem w Hegemony, ale podejrzewam, że tam jest ten sam problem, na jaki ja natrafiłem przed chwilą (jeżeli ktoś mógłby to sprawdzić, to niech przyjrzy się DOKŁADNIE jak zachowuje się druga broń w ręku podczas zadawania ciosów z różnych stron). Ja w każdym razie jeszcze nie widziałem, by ktoś zrobił model drugiej broni, który cały czas leżałby prawidłowo w dłoni postaci...

Przynajmniej do ostatniej godziny. ;) Mnie się coś takiego (drogą bardzo okrężną) udało i o ile nie napotkam w tym temacie na nowe problemy, to prawie na pewno pojawi się w grze jakaś jednostka walcząca dwoma broniami. Nadal jest to tylko kosmetyka, ale jednak... Bronie takie nie będą raczej dostępne dla gracza. Dlaczego? Z uwagi na trik, jaki zastosowałem. Tzn. oczywiście gracz mógłby używać takich przedmiotów bez większych problemów, jednak w wielu sytuacjach mogłoby to wyglądać śmiesznie (gdyż ta druga broń jest przeznaczona do użycia tylko z broniami jednoręcznymi, a nie jestem w stanie wprowadzić na nią takich ograniczeń, co będzie wyglądało dziwnie, gdy gracz będzie chciał pomachać dwuręcznym mieczem...).

Co do statków, to na razie nie. Samo pływanie to żadna frajda i bez bitew morskich nie miałoby to zbyt wielkiego sensu. No a bitwy morskie są ponoć bardzo zabugowane. Ponadto nie wiem jak AI wykorzystuje statki i czy wprowadzenie czegoś takiego nie spowodowałoby więcej problemów, niż przyniosło korzyści. Wprowadzenie samego pływania statkami to kwestia dodania jednej linijki kodu, więc jeżeli uznam, to w każdej chwili mogę to włączyć.

edit: a tak by to mniej więcej wyglądało:
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 11, 2009, 00:56:12 wysłana przez Daedalus »

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #95 dnia: Kwietnia 11, 2009, 08:11:00 »
    Nie chciałbym tu nie na temat, ale chcę powiedzieć, że jeśli chodzi o trzymanie dwóch broni, jest na pewno faktem historycznym (to dla tych którzy lubią realizm w grze). Mówicie tu, że w modzie Hegemony jedna z broni zachowuje się jak tarcza... Otóż znowu jest to na miejscu gdyż broń trzymana w lewej ręce, zwana lewakiem, służyła przede wszystkim do parowania ciosów przeciwnika. Zazwyczaj, a nawet należałoby powiedzieć przede wszystkim do takich pojedynków używano puginałów (mizerykordia, sztylet).

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #96 dnia: Kwietnia 11, 2009, 09:04:58 »
    Roland ale tutaj chodzi o samo zachowanie tamtego miecza, np ktoś blokuje atak mieczem ale to wygląda dosłownie jak tarczą trzymanie tego miecza też nie wygląda najlepiej wyglądało by to prawie zawsze jak by krążyło wokół miecz pole siłowe

Offline Pepesi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #97 dnia: Kwietnia 11, 2009, 11:48:54 »
    Dość głubi pomysł z drugą bronią na miejscu tarczy... Pomyślcie: Łucznik strzela, gość z 2 bronami blokuje jedną i strzała wbija się w powietrze lub z miecz... Mam pomysł na taki trik: masz włócznie/dzidę/halabardę. Wciskasz jakiś klawisz i twoja postać podnosi włócznię do pozycje rzutu i naciskasz Atak i dzida leci. Jak nie trafisz albo zabijasz kogoś to podchodzisz do celu i podnosisz broń. Nie wiem w ogóle czy to wykonalne ale ja tylko podsuwam swoje pomysły :P

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #98 dnia: Kwietnia 11, 2009, 11:50:42 »
    Cóż gdby Daedalus robił moda pod dodatek Warband (na sylwestra) to wtedy było by to możliwe bez zbytniego kombinowania.

Offline Michel96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #99 dnia: Kwietnia 11, 2009, 11:53:15 »
    Albo tak, jeśli się da zwiększmy AI komputera!
    Celem wojny nie jest umieranie za ojczyznę, ale sprawienie aby tamci skurwiele umierali za swoją.(Generał George S. Patton)

Offline Miziol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #100 dnia: Kwietnia 11, 2009, 17:39:25 »
    Ale przecież tarcze także mają swoją powierzchnię, i wielkość tarczy zależy od powierzchni którą osłania... Dla takiego sztyletu tą powierzchnię można mocno zmniejszyć ;)

Offline VainV

• Użytkownik
    « Odpowiedź #101 dnia: Kwietnia 11, 2009, 20:01:03 »
    W Hegemony o ile dobrze pamiętam jest coś takiego,że nieważne jaki ruch się wykonasz broń jest w jednej pozycji,głupio to tylko wtedy wygląda jak parujesz ciosy np.gdy uderzenie jest z góry ty odbijasz je z boku,albo z dołu pozatym gdy przeciwnik uderzy jest taki są dźwięk jakby uderzał w tarcze.Jak będę miał chwilkę to wrzucę jakieś screeny.

Offline Andre

• Użytkownik
    « Odpowiedź #102 dnia: Kwietnia 11, 2009, 20:15:59 »
    Jeżeli ta się określić powierzchnię tarczy, to dla sztyletu najlepiej dać 0, bo głupio by wyglądało, jakby w sztylet wbijały się strzały.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #103 dnia: Kwietnia 11, 2009, 20:32:39 »
     Dodam jeszcze jeden pomysł (czy może już taki był?). Garnizony w wioskach (np. ze 20 ziomali z trochę lepszym uzbrojeniem i statystykami niż wieśniacy) bardzo by się przydały. I można by było włożyć do gry, tzn. do sklepów i rozdać też sałdatom uzbrojenie, które w Native było ukryte w plikach (Khergicka zbroja straży, Khergickie hełmy w sklepach też byłyby cool)

Offline VainV

• Użytkownik
    « Odpowiedź #104 dnia: Kwietnia 11, 2009, 21:51:51 »
    Jeżeli ta się określić powierzchnię tarczy, to dla sztyletu najlepiej dać 0, bo głupio by wyglądało, jakby w sztylet wbijały się strzały.
    Jeśli dasz zero to owszem strzały nie będą się wbijały,ale nie będziesz mógł sparować żadnego ciosu bo po prostu ciosy będą przez niego przenikały,trzeba po prostu dać kilka punktów powierzchni(czy to wogóle możliwe?) i wysoką wytrzymałość.Przydało by się także podmienić dżwięki dla dla tych broni,ale to chyba jest mało realne:(.