@Massai
1. To miałem w planach dodać do zarządzania lennami.
2,3,4 - już dawno zrobione (o czym pisałem). Nie można jednak przemieszczać samych oddziałów, a jedynie oddziały lordowskie. Z przemieszczaniem zwykłych oddziałów będzie znacznie więcej kłopotu.
5. Patrz poprzednie zdanie
6. Za bardzo nie ma na to miejsca, ale planuję dodać jakieś ikonki obok imienia lorda na mapie (jak np. ikonka informująca, że wysłaliśmy do niego rozkazy), więc może... A nawet jeśli nie, to na mapie strategicznej też jest opcja przejrzenia dokładniejszych informacji o lordzie.
7. Też już zrobione. Flaga na mapce podświetla się, gdy wybierzemy lorda z listy lub gdy klikniemy na jego flagę (wtedy też podświetla się jego imię).
8,9,10 - Na razie RES nic nie wykorzystuje z SoD. Zarządzanie królestwem w RES odbywa się głównie za pomocą różnych prezentacji i są tam odpowiednie informacje. Zobacz na ten stary screen -
http://www.mynetimages.com/92acef80.jpgChciałem zrobić dwór i doradców działających na zasadzie rozmowy z nimi, ale ten plan upadł (choć nie całkiem), bo moje prezentacje nie działają prawidłowo, gdy są odpalane w jakiejś scenie.
11 - tutaj jeszcze nie wiem jak to dokładnie jest. Muszę się temu przyjrzeć. Ale tak jak mówiłem - RES z SoD niewiele ma wspólnego (chyba, gdyż nie grałem w tamtego moda i tak naprawdę nie wiem co w nim jest, a co nie. Czytałem jedynie jego opis, a to niewielkie daje pojęcie o samej modyfikacji). Mimo iż też skorzystałem ze skryptu królestwa Highlandera, to jest on baaaardzo zmodyfikowany i tak naprawdę więcej go już w moim modzie nie ma, niż jest. ;)
Zatrzymywanie szarży - broń kłuta zawsze tak działała. Wystarczyło dźgnąć konia w pierś, a ten stawał dęba (jeśli obrażenia nie były minimalne). Nawet w Native tak było, tylko że mało było jednostek z dobrą bronią kłutą. Rhodocy będą mieli żołnierzy wyspecjalizowanych w zatrzymywaniu szarży.
edit: co do współpracy z autorem SoD. My już od jakiegoś czasu współpracujemy. Na razie jest to współpraca luźna. Ja zrobiłem mu mapkę (fakt, bardzo wczesna i strasznie uboga wersja to była) i pozwoliłem wykorzystać moje prezentacje do zarządzania królestwem. On pozwolił mi na skorzystanie z niektórych rzeczy z jego moda (jeszcze nie zaglądałem do źródła, ale pewnie to zrobię i z pozwolenia skorzystam ;) ). Nikt nie wyklucza, że kiedyś większa ilość polskich modderów weźmie się za jednego moda. Jednak każdy na początku chce ukończyć własny projekt, bo to zarówno pewne wyzwanie, jak i doskonała możliwość poduczenia się w tworzeniu modyfikacji do M&B i zdobycia odpowiedniego doświadczenia.