Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Konfigurowalne jednostki - dyskusja  (Przeczytany 35195 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Konfigurowalne jednostki - dyskusja
    « Odpowiedź #90 dnia: Lipca 12, 2009, 14:18:14 »
    w sumie masz racje ale o ile mi wiadomo w hiszpanie też używano kusz ale mogę sie mylić w każdym razie swadianie oszczepników nie mają więc hiszpania raczej odpada tu sie zgodzę a anglia odpada ze względu na łuki, ale w cesarstwie i francji były formacje konnych kuszników

"chiszpanie"! Ajć!
    « Ostatnia zmiana: Lipca 12, 2009, 14:26:13 wysłana przez Alkhadias »

Offline gamer96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #91 dnia: Lipca 12, 2009, 15:35:22 »
    Co do Hiszpanii to... jak każdy kraj Europy w tamtych czasach miał swoją ciężka konnice.

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #92 dnia: Lipca 12, 2009, 15:36:56 »
    choć nie była ona tak dobra jak ta z terenów niemieckich itp
    o ile ja wiem przynajmniej.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #93 dnia: Lipca 12, 2009, 16:12:08 »
    Ja mam do was taką prośbę... a raczej dwie.
    Pierwsza. Dajcie trochę luzu w tych tematach bo widzę, że dyskutujecie tylko między sobą. Niech Dedal przeczyta to co jest, napisze to co ma napisać i dalej można dyskutować, bo w przeciwnym razie jak wróci to nie przeczyta z tego prawie nic, ponieważ niedługo dojdzie ta dyskusaja do 60 strony. Jeszcze jeden aspekt to takie jednozdaniowe posty, piszcie dłuższe wypowiedzi.
    Druga. Grajcie mniej w Total War'y:) Poczytajcie książki, fora historyczne, czy strony i dopiero piszcie coś zgodnego z historią, ponieważ uwierzcie mi (lub nie), wzorowanie się na Medievalu i przekazywanie tej wiedzy jako historyczną jest...śmieszne. (oczywiście bez obrazy)

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #94 dnia: Lipca 12, 2009, 16:15:56 »
    hmm... nie jestem pewien czy to o medievalu było do mnie jeśli tak no cóż nie wzoruje się na nim. a co do kontynuacji dyskusji to nie mogę się nie zgodzić że czas dać na wstrzymanie

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #95 dnia: Lipca 12, 2009, 16:32:23 »
    Ja bym był za dodaniem jednostki włóczników do Nordów , ponieważ frakcja ta nie posiada takowych a nawet huscarla można pokonać bez problemu wykonując dwie szarże z lancą w przysiadzie ( jedną rozbijamy tarczę, a drugą zabijamy huscarla). Tym bardziej, że Nordowie posiadają raczej słabych łuczników, co nie skłania do częstego zasłaniania się tarczą i można śmiało jechać z lancą w przysiadzie.
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #96 dnia: Lipca 12, 2009, 16:41:31 »
    co racja to racja ... choć myślę że można by im dodać więcej toporków do rzucania bo mam przykre doświadczenia z tą bronią i myślę że też była by czymś co mogło by pomóc nordom gdyby więcej z nich miało te toporki

Offline gamer96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #97 dnia: Lipca 12, 2009, 16:43:45 »
    To że z lany z przysiadu się zabije Huscarla to nic nadzwyczajnego. Mało kto by to przeżył. Za to możan by im dać Jarl'ów. Kawaleria. Nie to nie z Medka.

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #98 dnia: Lipca 12, 2009, 16:45:51 »
    a co dokładnie miała by mieć ta kawaleria ? podaj kilka szczegółów bo pomysł nawet ciekawy... choć nie wiem jak z realizmem.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #99 dnia: Lipca 12, 2009, 17:28:33 »
    a co dokładnie miała by mieć ta kawaleria ? podaj kilka szczegółów bo pomysł nawet ciekawy... choć nie wiem jak z realizmem.
    Wiadomo. W Europę 1200 albo w 1257 Anno Domini  nie grałeś ;p ? Dobry pomysł według mnie. Drzewko kawalerii zaczynałoby się od, powiedzmy awansu wojownika i wyglądałoby tak:

Nord warrior
                                                                           /      \
                                           Nord mounted veteran          Nord veteran
                                                               /                               \
                                          Nord mounted huscarl             Nord huscarl

Ci mounted, kawalerzyści byliby po prostu jednostkami piechoty, ale na koniach, ze zmniejszonymi statami atletyki, powiedzmy, że o -1, ale z dodanymi +1 do jakiejś innej umiejętności, uzbrojeni jedynie w coś do rzucania+tarcza+broń jednoręczna+włócznia.

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #100 dnia: Lipca 12, 2009, 17:32:57 »
    grałem w Europe 1200 no i jakoś tak nie wszystko mi się podobało ... ale Polacy mi się podobali :D
    ale jeśli to będzie tak jam myślisz to myślę że nie będzie problemu ze strawieniem tego... choć nie wiem czy warto zmieniać to że Nordy i Rhodokowie to typowa piechota ... wiele osób właśnie to w nich ceni

Offline gamer96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #101 dnia: Lipca 12, 2009, 18:20:44 »
    Akurat Jarl'owie to z AoM :]. Nizin dobry pomysł. Wtedy już każda frakcja będzie miała jednostki konne.

Offline Beast_Face_666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #102 dnia: Lipca 12, 2009, 18:43:17 »
    jakoś nie podoba mis się dawanie jazdy do Nordów. Rhodokom to jeszcze może jakiegoś dać .. ale Nordowie ? przez skojarzenie są to ludzie z krainy gdzie raczej jest górzysto i śnieżnie ... to nie warunki dla koni

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #103 dnia: Lipca 12, 2009, 18:47:03 »
    Ci mounted, kawalerzyści byliby po prostu jednostkami piechoty, ale na koniach, ze zmniejszonymi statami atletyki, powiedzmy, że o -1, ale z dodanymi +1 do jakiejś innej umiejętności, uzbrojeni jedynie w coś do rzucania+tarcza+broń jednoręczna+włócznia.

Najgłupszy pomysł jaki widziałem. :< Nordowie to piechota i tak powinno pozostać... Danie im jazdy by całkiem zaburzyło i tak dość wątły balans.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #104 dnia: Lipca 12, 2009, 18:49:34 »
     No, to tylko propozycja. Ale kawaleria dla Nordów i Rhodoków powinna być wyłączalna (najlepiej gdyby do moda były dołączone pliki troops.txt, paties.txt itp. zawierające inną konfigurację, o to mi chodzi.) chociażby z powodu ich odwiecznej tradycji. Konni wśród Rhodoków wyglądaliby co najmniej źle. I, gamer96, nie jestem Nizin, tylko Nizyn! ;p
    PS. Kuroi, to nie pomysł, ale propozycja jak to by mogło wyglądać wg pomysłu gamer'a96.