Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria Europa Universalis  (Przeczytany 110243 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alladrix

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Seria Europa Universalis
    « Odpowiedź #165 dnia: Czerwca 12, 2011, 23:28:08 »
    Dzięki Jagoda, wszystko działa :)
    Ir Ithil ammen Eruhín
    menel-vîr síla díriel
    si loth a galadh lasto dîn!
    A Hîr Annûn gilthoniel,
    le linnon im Tinúviel!

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #166 dnia: Czerwca 13, 2011, 17:55:11 »
    Nie ma sprawy. W sumie to nie potrzeba grzebać w save, by poradzić sobie z badboy-em należy starać sie poprawiać naszą reputację za każdym razem, gdy zakończymy jakiś konflikt zbrojny. lub wyczerpaniem wojną. Czasem lepiej sobie odpuścić wojnę jeżeli wiemy, że nie wyniesiemy z niej nic na naszą korzyść. Zawsze jest coś do zrobienia.
    Pozdrawiam.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #167 dnia: Czerwca 13, 2011, 22:06:38 »
    Mam takie 2 pytania: Jak doprowadzić do utworzenia unii personalnej i w jaki sposób wywołać wojnę o sukcesję? Bo cały czas zawiązuje królewskie mariaże, podpisuje niewygodne sojusze i nic takiego się nie zdarza. Nawet jak umrze monarcha państwa, z którym mam mariaż to i tak władzę obejmuje następca bądź regent. Natomiast wojny o sukcesje toczą się w miarę często, jednak mnie zawsze omijają.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #168 dnia: Czerwca 13, 2011, 22:25:54 »
    Musisz otrzymać casus belli "sukcesja o tron" czy coś w tym stylu. Otrzymujesz je, gdy państwo, z którym masz mariaż nie ma władcy, a Ty zażądasz praw do tronu. Mniej - więcej tak to wyglądało w Divine Wind'zie, nie wiem jak to dokładnie przetłumaczyć, mam oryginalną angielską wersję.

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #169 dnia: Czerwca 13, 2011, 23:46:38 »
    Czyli użycie żądania o prawa do tronu podczas regencji skutkuje wojną o sukcesję? No to teraz rozumiem.

A unia personalna? Powstaje wówczas kiedy państwo z regentem zgodzi się na moje żądania, tak?

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #170 dnia: Czerwca 13, 2011, 23:52:52 »
    W żądaniach powinno pojawić się "personal union". Oczywiście każde państwo wymaga innej ilości nabitych % zwycięstwa w wojnie.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #171 dnia: Czerwca 14, 2011, 09:41:25 »
    Musisz otrzymać casus belli "sukcesja o tron" czy coś w tym stylu....ciach...

No nie zgodzę się z tym. Najpierw robimy mariaż z danym państwem, a następnie wchodzimy w sojusz. Musimy też utrzymywać bardzo wysokie stosunki z danym państwem max 200 punktów. Ja zawsze utrzymuje pomiędzy 170 a 200. Gdy w danym państwie umrze monarcha a nie ma następcy lub jest jeszcze nieletni to władze przyjmujemy my. Znacznie ta opcja została rozszerzona w dodatku Europa Universalis III: Heir to the Throne.
    Należy jedynie pamiętać o tym, że sukcesja o tron działa w dwie strony.

Offline adam1.1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #172 dnia: Czerwca 14, 2011, 10:32:00 »
    Jeżeli grasz na najnowszym dodatku (divine wind) to trzeba zostać bodajże szogunem ,aby móc używać dyplomacji.nie jestem pewien na 100 procent ponieważ praktycznie nie gram w ten dodatek bo nie ma na niego moda dvide et impera.bez niego praktycznie nie gram w tą gre.i

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #173 dnia: Czerwca 14, 2011, 10:58:32 »
    Tak teraz to już wiem. Co do Dei to faktycznie też mam takie podejście jak ty, ale z drugiej strony mocną stroną czystej gry jest to, że mogę  po osiągnięciu  1820 roku zagrać Japonią, lub innym państwem w grze Victoria i w niej kontynuować moją rozgrywkę, a następnie  przenieść się do HoI III :D

Offline Alladrix

• Użytkownik
    « Odpowiedź #174 dnia: Czerwca 14, 2011, 13:56:34 »
    Nie ma sprawy. W sumie to nie potrzeba grzebać w save, by poradzić sobie z badboy-em

Tak, wystarczy lecieć w "arystokrację" a nie w "burżuazję" i bb szybko zleci.
    Ir Ithil ammen Eruhín
    menel-vîr síla díriel
    si loth a galadh lasto dîn!
    A Hîr Annûn gilthoniel,
    le linnon im Tinúviel!

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #175 dnia: Czerwca 14, 2011, 14:17:10 »
    Mam pytanie, gdyż zacząłem grę Polską (w końcu :D). Dziw sam jestem, ze tak dobrze poszło, aktualnie (rok ~1540) anektowałem Litwę, zdobyłem: Nowogród, Moskwę, pół Szwecji, Zakon Krzyżacki, parę niemieckich księstw, Czechy, Węgry. Teraz mam problem gdyż mam fatalną reputację (60/33) i nie wiem jakie mogą być sposoby szybkiego zmniejszenia owej haniebnej statystyki, poza doradcami.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #176 dnia: Czerwca 14, 2011, 15:41:11 »
    Jednym z najskuteczniejszych sposobów jest utworzenie państwa wasalnego. Bierzesz ten znaczek (górny lewy róg) i w pierwszej zakładce masz "Create Vasal", gdzie będziesz miał wyszczególnione państwa jakie możesz utworzyć - będą one oczywiście twoimi wasalami. Tylko pamiętaj, że każda uwolniona prowincja = -1 do reputacji, tak więc, żeby zbić ten nadmiar, który u ciebie wynosi ~30 to musisz uwolnić wasali z łączną liczbą prowincji co najmniej 30. xD

Offline adam1.1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #177 dnia: Czerwca 14, 2011, 17:06:25 »
    Zależy na jakim dodatku.najlepiej wyzwalać kraje i wasali i zatrudniać doradców.im lepsze król ma statystyki tym więcej zbija infamii.

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #178 dnia: Czerwca 14, 2011, 18:03:17 »
    Jagoda powiedz mi proszę więcej o tej bardzo ciekawej opcji przenoszenia zapisów gry. Ciekawi mnie jak przenoszenie zapisów wygląda w HoI III. Czy np. taka Austria, która w "Victory" całkowicie zmienia nazwę, a więc staje się niemalże całkowicie nowym państwem. To czy w trzeciej części Hearts of Iron pod wpływem świetnych saveów stanie się państwem silniejszym niż sąsiednie Niemcy?

Jak byś mogła Jagodo to opisz jakiekolwiek państwo, które przeprowadziłaś przez cały cykl gier Paradoxu i bardzo bym prosił czy taki prowadzony przez Ciebie przez stulecia kraj będzie silniejszy niż "czyste" państwo w Hearts of Iron?

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #179 dnia: Czerwca 14, 2011, 18:21:30 »
    Jagoda powiedz mi proszę więcej o tej bardzo ciekawej opcji przenoszenia zapisów gry. Ciekawi mnie jak przenoszenie zapisów wygląda w HoI III. Czy np. taka Austria, która w "Victory" całkowicie zmienia nazwę, a więc staje się niemalże całkowicie nowym państwem. To czy w trzeciej części Hearts of Iron pod wpływem świetnych saveów stanie się państwem silniejszym niż sąsiednie Niemcy?

Jak byś mogła Jagodo to opisz jakiekolwiek państwo, które przeprowadziłaś przez cały cykl gier Paradoxu i bardzo bym prosił czy taki prowadzony przez Ciebie przez stulecia kraj będzie silniejszy niż "czyste" państwo w Hearts of Iron?

Dobrze. Opiszę wszystko ze szczegółami, ale jutro dobrze? Dzisiaj zwaliło mi się kilka spraw na głowę i nie mam na to czasu. A sama rozgrywka państwem przez Crusader kihngs, EU II/III, Victoria i HoI II/III jest naprawdę bardzo ciekawa.
    Pozdrawiam.