Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria Europa Universalis  (Przeczytany 110238 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: Seria Europa Universalis
    « Odpowiedź #105 dnia: Czerwca 05, 2011, 17:40:10 »
    Raczej dynastii Ming sam nie zniszczysz :D kolonizacja Japonią też nie jest zła. Generalnie grałąm Japonią ale to na modyfikacji DeI, ale ona nie działa z dodatkiem Divine Wind. Dlatego muszę cieszyć sie grą bez tej modyfikacji(szkoda). W każdym razie grałam Japonią i nie mogłam podbijać państw, które znajdują sie na wyspie Japonia. Gra Japonią jest dość trudna, ale też ekscytująca tym bardziej Jeżeli mamy Victorie. W  tedy możemy save przekonwertować i dalej cieszyc sie grą w trakcie pierwszej wojny światowe a potem HoI III - druga wojna światowa

Offline Haller

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Ponad gór omglony szczyt...
    « Odpowiedź #106 dnia: Czerwca 06, 2011, 15:52:24 »
    W  tedy możemy save przekonwertować i dalej cieszyc sie grą w trakcie pierwszej wojny światowe a potem HoI III - druga wojna światowa

: O  O takiej opcji jeszcze nie słyszałem... pierwsza wojna światowa, to która ich gra?
    "Chwal dzień wieczorem, żonę - gdy spalona,
    Miecz, gdy wypróbowany, dziewicę, gdy za mąż wydana
    Lód - gdy się przeszło, piwo - gdy wypite."

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #107 dnia: Czerwca 06, 2011, 17:34:19 »
    Tutaj chyba chodzi o grę Victoria czy coś podobnego. Taki nieformalny spin off serii Europa Universalis - coś a'la Hearts of Iron; gra podobna w założeniach ale występująca pod inną nazwą.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #108 dnia: Czerwca 06, 2011, 22:13:38 »
    Gry Paradoxu umożliwiają graczowi wcielić się w historię naszego kraju na ponad 1000 lat :D
    Rozgrywkę można zacząć już z Crusader Kings lub Crusader Kings IIczyli od 1068 roku - następnie przekonwertować save i zacząć grać w Europe Universalis II lub III - następnie przekonwertujemy na Victoria Revolutions lub Victoria II. Następnie save przekonwertujemy na Hearts of Iron II lub III :D
    Generalnie rzecz ujmując mamy możliwość podbić cały świat w niemal 1000 lat :D Należy tylko pamiętać o tym, że grając w gry paradoksu nie możemy używać żadnej modyfikacji. Musimy grać na czystej podstawce bo mogą wystąpić bugi jak białe plamy na mapie. ID prowincji modyfikacji może być inne niż ID prowincji gry Paradoxu.
    Ja już raz tak grałam przekonwertowałam save z EU II na Victorie i było naprawdę ciężko. Ekonomia naszego państwqa musi być naprawdę super rozwinięta :/ Zresztą Victoria Revolutions nie należy do łatwych gier.
    Pozdrawiam.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2011, 22:25:56 wysłana przez Jagoda »

Offline TenOdZygmunta

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #109 dnia: Czerwca 07, 2011, 19:18:03 »
    ma ktoś jakieś propozycje co do Polski : Litwa już wcalona... Część Krymu,prawie całe Węgry,Część Państwa Moskiewskiego,2 prowincje Gruzji,Pół Burgundii i Saksoni + Mazowsze.

Czy proponuje ktoś jakieś sojusze abym nawiązał czy się nie opłaca?

Wasalów posiadam : Chorwacje,Serbie,Bośnie,Salzburg (mam sojusze z nimi)

I jakieś wojny proponujecie? Miałem wojne z połową Europy + Częścią Azji więc "Nikt mnie nie lubi" oprócz Francji,Angli,Szwecji (mam zamiar się dopuścić ataku na nią),i jakiegoś przebicia się w stronę Francji...

Jakieś propozycje?:d

Moje wojska są na tyle ogromne, że nie było jeszcze żadnej armii która by ją zatrzymała:)

Offline Haller

• Użytkownik
    « Odpowiedź #110 dnia: Czerwca 07, 2011, 23:47:17 »
    Crusader Kings II
      : O  To będzie coś! ; D

Ciekawe. Bardzo ciekawa będzie gra na przestrzeni 1000 lat ; )

@TenOdZygmunta

O cholerka, ja jak grałem Polską (EU III) to było naprawdę ciężko ; / Czechy, Węgry i Krzyżacy tylko czekali aż popełnię błąd. No w końcu zaatakowali. Nie mam pojęcia skąd takie Czechy mogły wystawić 40k armii, no ale... polska szlachta zawsze da radę ; D  Kiedy już przeżyłem lata krwawej wojny z zachodem, wcieliłem Litwę (1523 - dobrze pamiętam : D ) natknąłem się na Novogród, który przez ten cały czas zdążył podbić wszystkie księstwa ruskie i ujarzmić Złotą Ordę. Oj ciężko jest... ledwo co jeszcze dycham ; ) 
    Nie mam pojęcia w jaki sposób udało Ci się aż tak wybić ; D (może po prostu słaby jestem ;P)

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #111 dnia: Czerwca 08, 2011, 00:55:41 »
    Ostatnio po zdanym kolokwium wypiłem parę piwek i naszła mnie ochota aby zobaczyć co tam w empiku. Oczywiście EU III za 2 dychy podziałało bardzo mocno na moją wyobraźnię i te 6 browarów zamieniłem na około jedną grę.
    Mam takie małe pytanko: Czy można grzebiąc w plikach zmienić ilość występowania eventów? Gram sobie Krzyżakami i raz na parę lat trafi mi się jakiś bunt, ale jakieś inne wydarzenia to Broń Boże.
    Po za tym mam jeszcze jedno pytanko: Co robicie z inflacją? Zwalczacie ją czy w imię stabilnych finansów czy też  pozwalacie jej rosnąć byle tylko dochód był jak najwyższy?
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Haller

• Użytkownik
    « Odpowiedź #112 dnia: Czerwca 08, 2011, 06:29:26 »
    Co robicie z inflacją? Zwalczacie ją czy w imię stabilnych finansów czy też  pozwalacie jej rosnąć byle tylko dochód był jak najwyższy?
    Ja osobiście staram się, aby inflacji wcale nie było, bo jeżeli jest jej dużo, to są potem problemy...

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #113 dnia: Czerwca 08, 2011, 09:24:31 »
    No cóż Haller, wątpię byś był "cienkim bolkiem" po prostu jedni graja z czitami inni bez. Ja osobiście wolę tą drugą, trudniejszą opcję dającą więcej satysfakcji z gry.

Na dzień dzisiejszy najlepszą modyfikacją dla EU III jest Divide et Impera Oczywiście dla dodatku Heir to the Throne. Oczywiście jest też wersja DeI dla uboższych wersji jak i samej podstawki. Naprawdę gorąco polecam. Raz zagracie w DeI i już nigdy nie zagracie w Vanille.

Co do edytowania Eventów i ich tworzenia to pod tym względem twórcy gry bardzo ułatwili nam życie. Osoba o znikomej wiedzy edytowania tekstów może wykonać wiele ciekawych eventów. Wystarczy tylko poświęcić 5 minut na przeczytanie ogólnikowych informacji o tworzeniu eventów i zaopatrzyć się w jakiśdobry program do edycji plików tekstowych. Ja osobiście używam Notepad++i jestem z niego bardzo zadowolona. Gdy posiadamy już program to można zabierać się do pracy.
    Więcej na ten temat można znaleźć w Modyfikacja save'a, Tworzenie moda w EU3 , Tworzenie własnych prowincji, religii etc. . Generalnie na forum można znaleźć sporo ciekawych informacji odnośnie edycji i temu podobnych :D.
    Pozdrawiam.

Offline TenOdZygmunta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #114 dnia: Czerwca 08, 2011, 14:18:56 »
    grałem bez czitów kolego drogi... Moja droga była prosta to znaczy początek (gram bez modów) z litwą atakuje Krym zabieram pare prowincji aby mieć dostęp do jakiejś wody potem standard walka o Gdańsk z Zakonem oczywiście go zabieram i Zakon zrzeka się do niego praw... z miejsca Państwo Moskiewskie daje propozycje Sojuszu no to dajemy OK a tu wojna z Gruzja no to jazda atakuje tą Gruzję wojna kończy się 5 dukatów na PM po czym Państwo Moskiewskie zostaje przeze mnie zdradzone i zaatakowane pech chciał, że musiałem 5 dukatów zapłacić :( potem wziąłem się za Węgry z którymi najpierw miałem sojusz przeciwko Czechom i Austrii tym drugim zabrałem 2 prowincje a ci pierwsi znikneli całkowicie z mapy potem patrze stosunki z krajami Europy wszystko -100 bądź - 200 no to naprawiamy te korzystne czyli : Hiszpania,Francja i Anglia. Z tymi pierwszymi polepszyłem do 100 z Francją miałem na tyle dobrze, że oni nie patrzyli na moje wojny z małymi krajami i miałem początkowe 99 i polepszyłem do 150 po czym zainteresowałem się Anglia i ich ciągła walką ? Z Francuzami polepszyłem z Anglikami stosunki do 150 i nastał pokój między tymi krajami. Zacząłem między czasie wyżynanie małych państw rezultaty : 3 prowincje Tureckie moje,3 Prowincje Kazania,1 prowincja Nowogrodu,Całe Węgry oprócz jednej prowincji,3 prowincje Austrii,3/4 Czech,2 prowincje Gruzji,4 prowincje Państwa Moskiewskiego.
    Przegrałem wojny z Państwem Papieskim,Wenecją,Krymem,Kazaniem i Pomorzem wszystko na raz zapłaciłem za tę porażkę 50 dukatów.

Zacząłem w 1400 a teraz mam 1488 jestem aktywnym człowiekiem więc proszę o jakiś sposób aby Zakon Krzyżacki dał mi przez swoje terytorium przejść gdyż chcę napaść na Szwecję "Potop Polski" :P chciałbym ich zgnieść a potem wziąść się troszkie za Norwegie. Po czym zaatakowałbym ze wszystkich stron Zakon Krzyżacki (jeśli mi da przejść tam ;p) po czym dokończyć Państwo Moskiewskie ;)

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #115 dnia: Czerwca 08, 2011, 15:14:37 »
    Również nie rozumiem tego posądzania o używanie czitów. ;p Sam jakoś za grą RP w niemal żadnej grze nie przepadałem - nawet w serii TW jakoś specjalnie tego nie obgrywałem - jednak w EU III jeden jedyny raz zrobiłem ten wyjątek. Jakoś grając bez czitów nie miałem problemów by przed rokiem 1600 posiadać kolonie w Ameryce Płd oraz Meksyku, a moje granice zaczynały się na Paryżu, a kończyły na Mediolanie (nigdy nie lubiłem wchodzić do Włoch), Konstantynopolu (ze zwasalizowaną Turcją w Azji Mniejszej) oraz Moskwie (nie bawiło mnie ganianie się po Syberii ^^). Generalnie EU III nie jest wybitnie trudną grą i z odrobiną wprawy można bez problemu grać byle jakim państwem. Ja osobiście uwielbiałem grać np. Austrią (tylko ta cholerna Bohemia mnie irytowała...) albo księstwami HRE i bardzo fajne było tworzenie Niemiec, Prus, albo restauracja Świętego Cesarstwa Narodu Niemieckiego. :) Również grając jednym z państewek irlandzkich lubiłem tworzyć Irlandię, a następnie podbijać całą Anglię i Szkocję tworząc Wielką Brytanię z Irlandią na czele i stolicą w Dublinie, a nie Londynie. xD

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #116 dnia: Czerwca 08, 2011, 19:50:06 »
    Co robicie z inflacją? Zwalczacie ją czy w imię stabilnych finansów czy też  pozwalacie jej rosnąć byle tylko dochód był jak najwyższy?
    Radzę utrzymywać na poziomie 0.

Ja niedawno skończyłem grę Wielkim Księstwem Moskiewskim.
    Jak zapewne wiecie początek gry (1453 rok) tym państwem nie maluje się łatwo, małe terytorium, fatalne stosunki dyplomatyczne i potężni sąsiedzi. Na szczęście na początku ułożyłem się z Nowogrodem i powoli zacząłem prowadzić agresywne i błyskawiczne podboje (Blitzkrieg :D), najpierw padł Kazań, następnie, warta uwagi, część Syberii. Jedną z moich bolączek był brak fortyfikacje, ale gdyż ustaliłem sobie "początkowy model państwa", zawsze najpierw inwestuję w rząd, aby móc zdobyć pierwszą doktrynę - mianowicie Ekonomię Smith'a, potem inwestuję w technologię produkcji, również do pierwszego poziomu, aby móc budować warsztaty, następnie jeżeli państwo jest słabo rozwinięte technologia lądowa i fortyfikacje. Po jakże dynamicznym rozwoju moje państwo, (niczym Szwecja w czasie potopu :D) nie było w stanie wytrzymać tego, ale dzięki umiarowi wszystko poszło gładko, gdyż rozplanowałem długo terminowe inwestycje. Zajmowałem się jedynie produkcją, gdy w każdej prowincji było widać mury i słychać narzekania pracujących ruszałem z ofensywą, lecz wtedy na Nowogród ruszył Zakon Krzyżacki i ku mojemu zdziwieniu został niemalże rozgromiony, lecz szybko interweniowałem i udało się bez strat, może poza zrzeknięciem się roszczeń do paru prowincji narodowych ze strony Nowogrodu. Następnie zaryzykowałem atak na Litwę, lecz utworzenie stabilnej i trwałej gospodarki pozwoliło na zdobycie i przejęcie 3 litewskich prowincji (teraz to już będą szanować mniejszości narodowe :D) i rozochocony tymi zdobyczami, po wygaśnięciu rozejmu ponownie nań ruszyłem, tym razem zajął calutką Litwę, co sporo mnie kosztowało, moje państwo było niestabilne i rozciągnięte, jakby niemowlę zjadło 5 pączków (lipna metafora :P), a najgorsze było to iż uzyskałem jedynie 3 prowincje... Mój gniew był niewyobrażalny, po wielu niehonorowych czynach (zerwanie rozejmu) zgniotłem targaną pożogą Litwę. Tak oto przez dobrych parę lat powracałem do okresów świetności. Gdy wszędzie był warsztat i fort ruszyłem na Złotą (M)Ordę, zdobywszy ją i część (M)Ordy Nogajskiej (w międzyczasie Nowogród został zajęty całkowicie przez Austrię...), postanowiłem walczyć z Austrią. Początkowo mimo, iż okupowałem większość tamtych prowincji, nie mogłem żadnej wziąć dla siebie, lecz pod naporem moskiewskich wojsk "azjatycka" część Austrii padła. Potem nadszedł czas niesamowitego rozwoju produkcji, infrastruktury i administracyjnych nowości, (Ba, nie wspomnę o mej armii) postanowiłem zająć się kolonizacją (wówczas nadszedł [w końcu] czas na zmianę nazwy na Rosję). W skrócie w okresie 100 lat (1650-1750) skolonizowałem, północ Meksyku, Luissiene'a, Kalifornię oraz całe wschodnie WYBRZEŻE dzisiejszych Stanów Zjednoczonych. W Europejskiej części sporo się nie działo poza konfliktem z Timurudżi, który przyniósł powrót do status quo, wojna Meklemburgią i Szwecją (tą zaś zająłem w połowie, acz ich terytorium sumowało się z Meklemburgią, wyszło że zająłem zaledwie 20%, co nie pozwoliło mi na zdobycie jakiejkolwiek prowincji), również z tym samym efektem i ostatecznie moje państwo wysoce rozwinięte pod względem trzech dziedzin:
    - Technologii lądowej
    - Technologii rządowej
    - Technologii produkcji
    Zakończyło grę z dochodem bodajże 6. na świecie.

P.S
    W ogóle nie korzystam z handlu, ten system jest żałosny.
    Gram bez kodów.
    Gram na poziomie normalnym.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #117 dnia: Czerwca 08, 2011, 20:13:00 »
    Jak słyszę teksty, że aby podbić Europę potrzeba chitów to mi się płakać chce. EU III jest naprawdę łatwą grą, już nie mówiąc o tym, że dużo łatwiej opanować ją niż przykładowo HoI III. Po miesiącu może dwóch grania podbiłem Zakonem Krzyżackim prawie całą Europę, Irlandię, ponad połowę wysp brytyjskich, półwysep iberyjski, całą Francję, Bałkany, 3/4 Ameryki Północnej, i jeszcze nie skończyłem. Wcale nie jestem wymiataczem w EU, a jest na tym forum kilka osób, które Japonią podbiły Europę. Jeżeli ktoś nie wierzy to mogę przesłać sejwa...

Offline TenOdZygmunta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #118 dnia: Czerwca 08, 2011, 20:47:34 »
    Dla pana od Księstwa Moskiewskiego. Wielkie gratulacje z mojej strony gdyż jak ja spróbowałem zagrać w okolicach Nowogrodu byłem z miejsca zajmowany przez kogoś :) Moim zdaniem najlepsze podłoże do czego kolwiek ma Francja : Dobre początkowe inwestycje,dobre wojsko,dobre położenie i dobre układy. Mam drugie pytanie mianowicie jak się kolonizuje itp. bo tą cześć zawsze omijałem na wszelkie możliwe sposoby ;) i również posiadam 3 pytanie gdyż moje wojny toczą się tylko i wyłącznie na kontynencie Europejskim gdyż nie umiem wsadzić wojska na statek i popłynąć np. na Anglie.

Wracając do 1 pytania : Mam się z kimś układać moją Kolosalną Polską? (sojusze : Chorwacja,Serbia,Salzburg,Lainz,Pomorze) i nie wiem czy mi się opłaca przebić do Francji/Hiszpani i ułożyć się z nimi teraz sądze, że Francja jest trochę nie opłacalna gdyż są mali i wolałbym np. ich podbić i się ułożyc maksymalnie z Hiszpanią i potem ją wcalić jak Litwe:) (podbijając przy okazji Całą Europe :))

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #119 dnia: Czerwca 08, 2011, 22:00:46 »
    Dokończyłem moją grę. Postanowiłem przesłać Wam 4 screeny. Dwa pokazujące terytoria, jeden pokazujący dochody i jeden pokazujący wojsko/flotę. Ogólnie zacząłem Zakonem Krzyżackim, chyba w rekordowym czasie zjednoczyłem Niemcy bo już w około 1560. Ottomani całkiem historycznie powiększyli swoje państwo, tj. doszli aż pod Wiedeń. Jednak po zjednoczeniu Niemiec pogoniłem ich tam gdzie było ich miejsce. Potem przyszło czas na Francję, Wielką Brytanię, Hiszpanię i wszelkie inne małe państewka. Niestety 90% europejskich państw miało kolonie, a że Niemcy na początku nie mają żadnej floty to nie wszystko dało się podbić i anektować. Tak więc kilka prowincji niestety musiało zostać. Dodatkowo wspomnę, że rozwijałem równomiernie państwo jeżeli chodzi o forty, wszystkie prowincję mają co najmniej 3 - tysięczną obronę. Do tego dochodzi kilkadziesiąt manufaktur, zakończone badania na wszystkimi dziedzinami (poziomy można dalej zdobywać, ale nie dają żadnych specjalnych bonusów). Oczywiście cały czas maksymalne utrzymanie floty i wojsk. Miesięcznie przychód rzędu kilkuset dukatów. Napisałem to wszystko, bo jestem dumny z tego co osiągnąłem nie używając żadnych ułatwień :)
    Terytorium w Europie/Azji:
    (click to show/hide)
    Terytorium w Ameryce Północnej (w południowej miałem tylko kilka prowincji):
    (click to show/hide)
    Finanse (tak, miałem ponad 28 000, a drugie miejsce 2000 nie miało)
    (click to show/hide)
    Wojsko i flota:
    (click to show/hide)