Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria Europa Universalis  (Przeczytany 110185 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: Seria Europa Universalis
    « Odpowiedź #90 dnia: Maja 17, 2011, 23:18:08 »
    To się zgraliśmy Gacku :) Właśnie zamierzałem się zapytać prawie że to samo, tylko w sprawie EU III:
    1) Jak stworzyć swój serwer, aby był widoczny dla kumpla (mam już odblokowane w zaporze systemowej EU, dodany port)?
    2) Czy to prawda, że można w 2 osoby zarządzać jednym państwem?
    3) Czy 2 mb/s wystarczą aby nie było laggów podczas gry z jedną osobą?

P.S Gacek - mimo wszytko chyba powinieneś był założyćosobny temat, ablo jeżeli dotyczący HoI istnieje, to w nim zamieścić pytania.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Alladrix

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #91 dnia: Maja 18, 2011, 10:36:31 »
    Widziałem Europę : Mroczne Wieki u kolegi, sam zaś mam Europę Universalis II. Gra cholernie trudna, kiedyś dla żartu zagrałem Chinami... i zniszczyli mnie buntownicy. Niemniej jednak jest to według mnie bardzo dobra gierka i zapadła mi się w pamięć.

To cholernie niefartownie trafiłeś, bo chiny mają straszne bunty. Gra państwami z technologią "latin" jest banalna, nawet na multiplayer, w którego gram codziennie :)
    Ir Ithil ammen Eruhín
    menel-vîr síla díriel
    si loth a galadh lasto dîn!
    A Hîr Annûn gilthoniel,
    le linnon im Tinúviel!

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #92 dnia: Maja 18, 2011, 15:51:58 »
    [...]P.S Gacek - mimo wszytko chyba powinieneś był założyćosobny temat, ablo jeżeli dotyczący HoI istnieje, to w nim zamieścić pytania.

Nie wydaje mi się. Hearts of Iron jest częścią serii Europa Universalis (nawet pierwsza część tzn. II Wojna Światowa miała napisane na okładce "gra z serii Europa Universalis), więc nie opłaca się tworzyć osobnych wątków.

PS. Masz rację zgraliśmy się ponieważ gry należące do tej samej serii mogą mieć podobne zasady dot. multiplayer i jak np. ktoś odpowie na moje pytania to przy okazji pomoże Tobie.

Offline Solejók

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #93 dnia: Maja 20, 2011, 09:02:59 »

To cholernie niefartownie trafiłeś, bo chiny mają straszne bunty. Gra państwami z technologią "latin" jest banalna, nawet na multiplayer, w którego gram codziennie :)

Z tego co pamiętam to było tam takie coś jak wydarzenia, i wtedy w połowie prowincji tego państwa stało po 20 buntowników. Nie wiem dokładnie, bo dawno grałem :P

Offline Alladrix

• Użytkownik
    « Odpowiedź #94 dnia: Maja 22, 2011, 00:15:30 »
    To chyba były "rebelia białego lotosu" z odpowiedzią chin na to "Eeee, co oni nam mogą zrobić?" :D Ten event zawsze mnie rozbrajał :D
    Uwga uwaga! Wieści z Luxemburgu! Luxemburg dostał ostrzeżenie od..... Beludżystanu. Nie ważne, że nikt go nie widzi, ważne, że jest ostrzeżenie.
    Ir Ithil ammen Eruhín
    menel-vîr síla díriel
    A Hîr Annûn gilthoniel,
    le linnon im Tinúviel!

Offline matilon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #95 dnia: Maja 22, 2011, 19:00:04 »
    Mam pewno pytanie.
    Jak będzie chodziło EUIII na Athlonie 64 3200+ 2 Gh., 1.5Gb RAM i Radeonie HD 4500? Będą lagi, ścinki lub inne?

EDIT. A jak wygląda sprawa z mapą? Ten wygląd tak bardzo razi po oczach?

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #96 dnia: Maja 23, 2011, 09:42:09 »
    W EU III mapa na początku strasznie mi nie odpowiadała, może dlatego, że byłam przyzwyczajona do tej z EU II. Zresztą była fajna mapa do EU II, która zmieniała jej wygląd na jeszcze lepszą. Ale z czasem przyzwyczaiłam się do niej. Mimo że Paradox zastosował nowy engine, to jakoś EU III nie wciągnęła mnie tak jak EU II. EU II generalnie jest gorze rozwinięta pod kazdym względem, lecz mimo to... przyciągała mnie na wiele miesięcy.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #97 dnia: Maja 27, 2011, 23:38:01 »
    Czy jest już dostępna gra Europa Universalis III Chronicles w polskiej wersji. I czy wie ktoś gdzie można zakupić ten produkt online ?
    Pozdrawiam.

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #98 dnia: Maja 30, 2011, 19:53:15 »
    Mam pytanie odnośnie trybu multiplayer pierwszej części Hearts of Irons (Europa Universalis II wojna światowa). Mianowicie mam wersję kupioną w jakimś czasopiśmie, a dokładniej Komputer Świat Gry (numer 4/2006 bodajże). Czy to nie będzie problemem gdybym chciał grać w sieci? I czy w ogóle ktoś jeszcze grą w tą grę?
    « Ostatnia zmiana: Maja 30, 2011, 19:57:51 wysłana przez Gacek3000 »

Offline Wismerin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #99 dnia: Czerwca 03, 2011, 14:45:45 »
    [...]
    to naprawdę jest gra na wiele godzin i niezły wysiłek psychiczny, ale desant na plecach wroga, oddziały spadochroniaży zajmujące bezbronną stolicę
    wroga itd... są tego warte :)
    Najlepiej gdyby znalazło się  kilka osób, wtedy nawet można by było podzielić się na 3 bloki polityczne.[...]

A mi się nigdy nie chciało bawić w przerzucanie jednostek na tyły wroga. Za dużo cyrków z zaopatrzeniem i obroną zajętych terenów. :P

A co do rozgrywki to ja bym bardzo chętnie pograł w HoI III lub HoI II z dodatkami.
    W sumie EU III także mogę zagrać ale ciężko będzie mi przetrwać. :P Ta gra zawsze była dla mnie jakaś taka dzika. :P

Offline Alladrix

• Użytkownik
    « Odpowiedź #100 dnia: Czerwca 04, 2011, 23:24:38 »

w EU II także jestem chętny do gry :)

Możemy w wakacje jakąs sesyjkę zagrać :P Szkoda że w EU II jest taka mała mapa. We 2 osoby (ja i kumpel) jak się gra to trochę ciasno jest na tym świecie :D
    Ir Ithil ammen Eruhín
    menel-vîr síla díriel
    A Hîr Annûn gilthoniel,
    le linnon im Tinúviel!

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #101 dnia: Czerwca 05, 2011, 01:13:58 »
    A ja ściągnęłam sobie dzisiaj EU III Chronicles i załapałam doła. A mianowicie wersji Steam w trakcie jej instalowania, nie mam możliwości wskazania lokalizacji instalacji gry. Po jej zainstalowaniu nie wiem gdzie znajduje się jej folder, co za tym idzie nie mogę zainstalować modyfikacji jak i wrzucić spolszczenia :/ Zna ktoś na to jakąś radę??

Offline Fafaron

• Użytkownik
    • Po prostu Pacman.
    « Odpowiedź #102 dnia: Czerwca 05, 2011, 09:42:47 »
    Dysk, na którym zainstalowany jest Steam\Program Files\Steam\steamapps\common\
    Cytat: Konfederat
    Tak dla ułatwienia ja nie pisze przecinkow. bo się gubię gdzie je postawić.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #103 dnia: Czerwca 05, 2011, 16:39:07 »
    No nareszcie udało mi się. Myślałam, myślałam, kombinowałam ile tylko wlezie i... nic. W końcu jeden z forumowiczów napisał tak:
    Dysk, na którym zainstalowany jest Steam\Program Files\Steam\steamapps\common\

Czytałam tą wiadomość i przyznam się, że byłam wielce zrezygnowana. I w tedy powiedziałam sobie: - Nie no jasna dupa, mam chyba jakieś konto widmo, którego nie mam na moim komputerze - Dysk C przeleciałam na wiele różnych sposobów(nie brać słowa przelecieć dosłownie) i nie znalazłam nic, dosłownie nic na moim dysku. W tedy pomyślałam sobie, że konto i pliki mam gdzieś na koncie Steam. Konto Steam założyłam gdy kupiłam sobie Mount&Blade: Warband i tutaj jest przyczyna tego problemu.
    Moje konto zostało stworzone gdzieś na serwerze Steam lub coś w tym stylu. Postanowiłam odinstalować Steam. Pobrać go na nowo i zainstalować jeszcze raz. Eureka udało się, teraz gdy zainstalowałam EU III mam wszystkie pliki tej gry na moim dysku.
    Więc co było przyczyną? Może to dziwne, ale wydaje mi się, że po instalacji Mount&Blade: Warband moje konto musiało być gdzieś w sieci dlatego nie miałam folderu Steam na moim komputerze. No cóż co prawda straciłam wszelkie Save z Mount&Blade: Warband, The Sims3 i EU III ale myślę, że było warto. Problem rozwiązany, a temat do zamknięcia. Myślę, że ten temat może posłużyć jako wzór bezmyślności użytkownika Jagoda, która poszła na łatwiznę i stworzyła sobie konto gdzieś w sieci a nie na swoim komputerze. Przed instalacją gry Mount&Blade: Warband powinnam najpierw ściągnąć program Steam i zainstalować go na swoim komputerze.  Gdybym tak zrobiła to uniknęłabym niezręcznej sytuacji.
    w Każdym razie teraz mogę już w pełni cieszyć się grą i bardzo chciałabym podziękować wszystkim, którzy starali mi się pomóc.
    Żeby tylko nie zawracać głowy, to chciałabym zapytać się czy ktoś grał Japonią? i jak się nią generalnie gra. Bo wczoraj próbowałam, ale nie mogłam nikomu wojny wypowiedzieć i w ogóle nie mogłam używać opcjji dyplomatycznych z sąsiednimi krajami. Mimo iż miałam dyplomatów.
    Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #104 dnia: Czerwca 05, 2011, 17:18:49 »
    Żeby tylko nie zawracać głowy, to chciałabym zapytać się czy ktoś grał Japonią? i jak się nią generalnie gra. Bo wczoraj próbowałam, ale nie mogłam nikomu wojny wypowiedzieć i w ogóle nie mogłam używać opcjji dyplomatycznych z sąsiednimi krajami. Mimo iż miałam dyplomatów.

Ja grałem Japonią, ale w sumie jest "dziwnie". Po podboju Okinawy trudno znaleźć przeciwnika, więc przerzuciłem się na kolonizację i po zajęciu północnych rubieży Azji (Kamczatka, Wyspy Kurylskie, Wschodnia Syberia, etc.) oraz w miedzy czasie po podbiciu Korei państwo miało już pewne podstawy i... okazało się, że dalej w tym kierunku nic zrobić nie mogę, bo Ming trzyma pół Azji. ;d Zająłem się więc babraniem w okolicach Filipin, Sumatry... ogólnie w Indonezji i Azji Płd-Wschodniej. Po pewny czasie i tak mi się znudziło, więc tą nieszczęsną Japonią zbyt długo nie pograłem, a Ming jak mnie trzymali w szachu od samego początku, tak w momencie porzucania rozgrywki dalej przez nich nic zrobić nie mogłem.