Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria Europa Universalis  (Przeczytany 110265 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Trynithy

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    Odp: Seria Europa Universalis
    « Odpowiedź #180 dnia: Czerwca 14, 2011, 20:35:04 »
    Gram jakoś 5 lat w 2, zainstalowałem 3 w wersji angielskiej jednak mnie nie przekonała. Warto spróbować jeszcze raz ?

Offline Alladrix

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #181 dnia: Czerwca 15, 2011, 00:10:33 »
    Jak dla mnie to III jest cofnięciem się o krok.  II jest o wiele fajniejsza i bardzo prosta jeżeli chce się robić alternatywne wersje gry. Teraz z kumplem gramy on Małymi ja Malakką (oba kraje zrobiliśmy chrześcijańskie i grupa "latin" + dodanie paru konkwistatorów/exploratatorów/dowódców) i fajnie się podbija indochiny i chiny (dodałem parę kultur do Malakki :D)
    Ir Ithil ammen Eruhín
    menel-vîr síla díriel
    si loth a galadh lasto dîn!
    A Hîr Annûn gilthoniel,
    le linnon im Tinúviel!

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #182 dnia: Czerwca 15, 2011, 03:04:42 »
    Nie ma problemu. Ja Cie w ogóle nie popędzam - o prostu uwielbiam Hearts of Iron, więc cholernie interesuje mnie przenoszenie zapisów. Możesz mi nawet opisać Armenię (swoją drogą ciekawy kraj bo bardzo religijny), ruskich, ale naprawdę będę wdzięczny jak przedstawisz mi dogłębnie jak wygląda eksportowanie savewów. 
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #183 dnia: Czerwca 15, 2011, 22:32:49 »
    Ze względu na to, że na basenie wycisnęłam z siebie resztki życia napiszę ogólnikowo na jakiej zasadzie to działa. Istotną sprawą jest to, że raczej należy grać na wysokim poziomie gry. Na niższych AI nie radzi sobie z inflacją i rebeliami, co za tym idzie AI nie stworzy wielkiego Imperium. My, czyli gracz również musi dawać największy nacisk na ekonomię i infrastrukturę jak i rozwój handlu i produkcji. Gdy przekonwertujemy save, nierozwinięte kraje mogą napotkać na wielki kryzys gospodarczy w kolejnej serii gry.
    Jeżeli chodzi o konwertery czyli przenoszenia save to gra Crusader king ma juz w sobie taką opcję. Natomiast jeżeli chodzi o EU, Victorie  lub HoI to takie programy znajdują się na forum Way of War w dziale z plikami.
    Generalnie nie jest łatwo. Jak już wspomniałam wcześniej naszym największym wrogiem będzie właśnie wala z ekonomią, by uniknąć kryzysu. Rozgrywka jest dość ciekawa, gdy prowadzimy nasz naród przez prawie 1000 lat, czyli Od Crusader Kings 1066 do HoI 1945.
    Ja przykładowo, na weekend  rozpocznę gre w Crusader King Szwecją, Polską lub Branderburgią. Nie wiem tylko, które państwo  wybrać i poprowadzić przez Crusader King, EU III, Victorie II i HoI III.
    O ile się nie mylę to też są konwertery save bezpośrednio z EU II/III do HoI II/III. Tak więc osoby nie posiadające Victori również mogą się cieszyć taką rozgrywką. Co prawda minie ich ponad 100 lat, czyli okres pierwszej wojny światowej i Ironclandów ( chyba tak się pisze), czyli pierwszych pancerników.
    Generalnie polecam taką rozgrywkę, bo sama kiedyś próbowałam grać i przenosiłam Crusader Kingsd save do EU II, a następnie do Victorii Revolution i grało sie nawet ciekawie.
    Wiem, że nie opisałam tego jak byś chciał Grievous, ale powiem tylko tyle, że naprawdę warto pobawić się w taką rozgrywkę. A posiadając wszystkie części czyli przykładowo Crusader Kings, EU III, Victoria II i HoI III grać spędzi wiele godzin przy grze prowadząc swój naród ku chwale i potędze lub ku zagładzie. 
    Widziałam też mod dla Crusader Kings, dzięki któremu gramy od 866 roku. Ale jak to siema z kompatybilnością przenoszenia save do EU to tego nie wiem. Na dniach zapytam się na forum.

Offline Alladrix

• Użytkownik
    « Odpowiedź #184 dnia: Czerwca 18, 2011, 12:30:22 »
    Ostatnio wpadłem na pomysł aby zrobić własnego "mini moda", którego nie można nazwać nawet "mini modem". Zmiany nazw i statów dowódców się nauczyłem (nawet nieśmiertelnych da się zrobić), zmienić kultury i wiary państw też, tylko jednego nie umiem zrobić- zmienić religię i kulturę prowincji już podczas gry. Doszedł ktoś do tego jak to zrobić, aby nie grzebać w plikach EU2 tylko w save na którym gramy?
    Ir Ithil ammen Eruhín
    menel-vîr síla díriel
    si loth a galadh lasto dîn!
    A Hîr Annûn gilthoniel,
    le linnon im Tinúviel!

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #185 dnia: Czerwca 19, 2011, 12:14:26 »
    Na forum Way of War są poradniki jak tworzyć własną kulturę, państwa i wiele innych rzeczy. Sprawdź na pewno coś znajdziesz dla siebie. Co do Tworzenia kultur w save, to nie wiem, czy to jest wykonalne. Szczerze mówiąc wątpię, ale próbuj.
    Pozdrawiam.

Offline matilon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #186 dnia: Września 23, 2011, 15:57:30 »
    Mam 2 pytania:
    1. Są jakieś mody do EUIII: HTtT 4.1f które zmieniają TYLKO wygląd provów?
    2. Czemu DeI na wyżej wymienioną wersję, tak strasznie klatkuje?(mimo że vanillia chodzi bez lagów)

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #187 dnia: Września 23, 2011, 18:16:13 »
    Bo DeI dodaje pierdylion nowych państw i prowincji, które muszą obciążać silnik Europy. :)

Offline matilon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #188 dnia: Listopada 26, 2011, 10:30:43 »
    Czy jest sposób na "zamrożony save" w DW?

P.S. Jak wiemy Heir To The Throne, ma w sobie wszystkie dodatki. I jeśli zakupiłem ten ostatni dodatek, to piractwem by było gdybym ściągnął któryś z poprzednich dodatków? Lub ewentualnie można je jakoś włączyć?

Offline Trynithy

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #189 dnia: Marca 31, 2012, 20:42:25 »
    Witam, odświeżę trochę temat. Jak to u mnie bywa wróciłem do eu2 z wielką chrapką na fantazję. Na forum WoW znalazłem świetnie wyglądającą mini modyfikację fantazja plus, czyli nowa mapka i trochę więcej frakcji. Niestety LINKI WYGASŁY (!). Znacie jakiś alternatywny download, bądź inne modyfikacje związane z fantazją ?

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #190 dnia: Czerwca 28, 2012, 20:54:25 »
    Mam pytanie. Jak sformować cesarstwo w Europa Universalis 3 Divine Wind? Wprowadziłem wszystkie reformy, wszystkie kraje rzeszy stały się moimi wasalami a gdy próbuję wprowadzić ostatnią reformę nic (?) się nie dzieje. Klikam wyskakuje mi okienko, klikam ok i nic. Oczywiście autorytet cesarski spada mi z 59 do 9 ale prócz tego absolutne nic. Oczywiście jestem w stanie pokoju;)

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #191 dnia: Sierpnia 13, 2012, 11:37:04 »
    Może trochę odświeżę wątek.
    Wczoraj Paradox dał newsa z powstającą Europą Universalis IV. Jak dla mnie to piękna wiadomość, gra już widać, że bazuje na silniku CK II, na której widać piękno szczegółów jednostek na mapie gry. Pokazane jest to na jednym screenie w załączonym artykule.
    Artykuł:
    http://www.destructoid.com/paradox-past-present-and-future-232917.phtml
    Link do podforum na forum Paradoxu:
    http://forum.paradoxplaza.com/forum/forumdisplay.php?731-Project-Truman
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline sheep6665

• Użytkownik
    « Odpowiedź #192 dnia: Sierpnia 13, 2012, 13:39:10 »
    Jak na razie wygląda zachęcająco, miejmy nadzieję, że nikt z paradoxu nie złapie choroby od pracowników blizzarda i nie zacznie "dostosowywać gry do niedzielnych graczy" wycinając kolejne elementy.

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #193 dnia: Sierpnia 13, 2012, 14:11:18 »
    Kupię z pewnością, oby nie było tak jak z EU3 czy CK2 - dlc nowych twarzyczek, tworzenia herbów etcetera - to powinno być od razu.

Offline Altharis

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Tovarisch Volksdeutsch
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #194 dnia: Sierpnia 13, 2012, 15:00:08 »
    Kupię z pewnością, oby nie było tak jak z EU3 czy CK2 - dlc nowych twarzyczek, tworzenia herbów etcetera - to powinno być od razu.
    Też z pewnością kupię acz jeśli chodzi o DLC... Nie wierzę, że nie będzie właśnie takich - no, nie zawsze - śmieci. Wystarczy spojrzeć na inne gry od Paradox'u i ilość DLC do nich..