Ze względu na to, że na basenie wycisnęłam z siebie resztki życia napiszę ogólnikowo na jakiej zasadzie to działa. Istotną sprawą jest to, że raczej należy grać na wysokim poziomie gry. Na niższych AI nie radzi sobie z inflacją i rebeliami, co za tym idzie AI nie stworzy wielkiego Imperium. My, czyli gracz również musi dawać największy nacisk na ekonomię i infrastrukturę jak i rozwój handlu i produkcji. Gdy przekonwertujemy save, nierozwinięte kraje mogą napotkać na wielki kryzys gospodarczy w kolejnej serii gry.
Jeżeli chodzi o konwertery czyli przenoszenia save to gra Crusader king ma juz w sobie taką opcję. Natomiast jeżeli chodzi o EU, Victorie lub HoI to takie programy znajdują się na forum Way of War w dziale z plikami.
Generalnie nie jest łatwo. Jak już wspomniałam wcześniej naszym największym wrogiem będzie właśnie wala z ekonomią, by uniknąć kryzysu. Rozgrywka jest dość ciekawa, gdy prowadzimy nasz naród przez prawie 1000 lat, czyli Od Crusader Kings 1066 do HoI 1945.
Ja przykładowo, na weekend rozpocznę gre w Crusader King Szwecją, Polską lub Branderburgią. Nie wiem tylko, które państwo wybrać i poprowadzić przez Crusader King, EU III, Victorie II i HoI III.
O ile się nie mylę to też są konwertery save bezpośrednio z EU II/III do HoI II/III. Tak więc osoby nie posiadające Victori również mogą się cieszyć taką rozgrywką. Co prawda minie ich ponad 100 lat, czyli okres pierwszej wojny światowej i Ironclandów ( chyba tak się pisze), czyli pierwszych pancerników.
Generalnie polecam taką rozgrywkę, bo sama kiedyś próbowałam grać i przenosiłam Crusader Kingsd save do EU II, a następnie do Victorii Revolution i grało sie nawet ciekawie.
Wiem, że nie opisałam tego jak byś chciał Grievous, ale powiem tylko tyle, że naprawdę warto pobawić się w taką rozgrywkę. A posiadając wszystkie części czyli przykładowo Crusader Kings, EU III, Victoria II i HoI III grać spędzi wiele godzin przy grze prowadząc swój naród ku chwale i potędze lub ku zagładzie.
Widziałam też mod dla Crusader Kings, dzięki któremu gramy od 866 roku. Ale jak to siema z kompatybilnością przenoszenia save do EU to tego nie wiem. Na dniach zapytam się na forum.