Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Warhammer] Dyskusje, kreacja postaci  (Przeczytany 4351 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Octavian

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    Odp: Dyskusje, kreacja postaci
    « Odpowiedź #15 dnia: Marca 23, 2018, 20:20:47 »
    No tak, na forum można mieć tylko jedno konto, myślę jednak że chodziło tu o pomysł, który sam w sobie miał być kreatywny a nie złośliwy.
    Nie zgadza się ze mną Karl Laibach - łowca czarownic, który uważa że należało ukarać niepokornego użytkownika rozerwaniem końmi.

Jutro rozszerzę informacje potrzebne do stworzenia postaci, zakładałem że hasło "chcę grać", dotyczy osób, którym trzeba stworzyć postać, jeśli lllew chcesz stworzyć postać samemu, to naturalnie tym lepiej. Przysiądę ciutkę i zobaczymy, czy nie będzie z tym problemu.

Rozszerzyłem tabelki i statystyki. Nawet według podręcznikowych zasad doradzane jest granie na początku człowiekiem. Podstawowa charakterystyka zupełnie by wystarczyła.
    « Ostatnia zmiana: Marca 24, 2018, 20:42:42 wysłana przez Octavian »

Offline Stasiulek

• Użytkownik
    • Piwa: 88
    • 2002 <3
      • Kanał Yt
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #16 dnia: Marca 24, 2018, 21:41:21 »
    Zmęczony, ale mimo wszystko chcę zagrać. :)
    (click to show/hide)

Offline Octavian

• Moderator
    • Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #17 dnia: Marca 26, 2018, 19:34:55 »
    Stasiulek, będziesz uprzejmy poznać Abdone Vetraio.

Statystyka
    Sz - 4;  WW - 35;  US - 28; S - 3; WT - 2;  Żyw - 6;  I - 23;  A - 1;  Zr - 39;  CP  - 25;  Int - 25;  OP - 24;  SW - 28; Ogd  - 26
    Wojownik, banita.
    Charakter - neutralny   wiek - 24 lata
    PP - 2
    - czuły słuch

To statystyka podstawowa.
    Zostaje nam jeszcze rozwinięcie tej postaci w oparciu o profesję banity, ale to za momencik.
    Abdone przybył do nas z Królestw Estalijskich, myślę że ta historia z banicją to taka jego romantyczna otoczka, trochę się widać lubi pozgrywać.
    A ty co myślisz Stasiulek?

Profesja banita:
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Marca 26, 2018, 19:39:33 wysłana przez Octavian »

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #18 dnia: Marca 27, 2018, 09:05:47 »
    Wylosowałem Przewoźnika, wydaje mi się, że to ta profesja, ale proszę ss z podręcznika albo potwierdzenie z twojej strony na wszelki wypadek.
    Na ten moment bez uwzględniania profesji tak to wygląda:
    (click to show/hide)

Offline Octavian

• Moderator
    • Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #19 dnia: Marca 28, 2018, 19:27:04 »
    Kilka słów o przewoźnikach:
    (click to show/hide)
    A powiedźcie mi jak np. wasz postacie widzą problem kąpieli. Bo wiesz, wychodzisz z lasu, spocony i siadasz w knajpie jakby nigdy nic jak Aragorn, więc robi się wokół waszych postaci pusto zupełnie jak w przypadku legendarnego strażnika - dziedzica Numenoru, czy może np. Abadone wie co to mydełko?
    Statystyka coś ma za dużo umiejętności, po za tym nawet nie ma imienia - wiesz, co to jest? Wykrój na koszulę czy jak?

Same cyferki i literki. Napisz czy to coś ma jakieś imię, jakiś nawyki, może umie fajnie bekać, ma rodzinę, byłą dziewczynę, która miała chłopaka, który chodził córką z sołtysa, wiesz te sprawy, które sprawiają, że można chociaż list gończy narysować.
    Stasiulek jak coś jest za trudne to pisz, jak za łatwe to też, nie krępuj się.
    « Ostatnia zmiana: Marca 28, 2018, 20:30:37 wysłana przez Octavian »

Offline Stasiulek

• Użytkownik
    • Piwa: 88
    • 2002 <3
      • Kanał Yt
    « Odpowiedź #20 dnia: Marca 28, 2018, 20:26:12 »
    Ekhm... Co to jest mydło? Czy to rośnie w trzcinach nad rzekami czy jeziorami? A propos nawyków - kości i hazard to moje drugie życie.
    (click to show/hide)

Offline Octavian

• Moderator
    • Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #21 dnia: Marca 29, 2018, 20:29:08 »
    A nie, bo ja przeoczyłem, że umiejętności początkowe to rzut k4 modyfikowany w zależności o wiek. Czyli wszystko w porządku dzielny Brusie Kambel.
    Abdone Vetraio jeszcze się nam rozwinie, na razie możemy sprawdzić jak mu poszło z tym 75% na jeździectwo - chcesz posprawdzać te rzuty Stasiulek czy ja to mam zrobić?
    Myślę, że decyzja o tym czy znasz język bitewny czy złodziei, to jednak ważna informacja dla charakteru postaci - wolałbym, żebyś podjął ją sam.
    Chodzi o rozwinięcie wynikające z profesji banity.

No i kwestia tego gdzie teraz przyznasz rozwinięcie - ja proponuje zwiększyć mu ataki - będzie maszyna to krojenia sałaty! Ale to tylko sugestia, schemat rozwoju jest podobny do tego z MiB - mam nadzieję, że domyślasz się jak to działa.
    Stasiulek inaczej mówiąc teraz to ta sama sytuacja co na starcie gry - wybierasz jaką cechę zwiększasz.
    Zostaje jesze kwestia pieniążków - czyli 3k6 ZK. A więc rzucamy kosteczką trzy razy i to tyle złota jest w mieszku.
    Czy wszystko jasne?
    « Ostatnia zmiana: Marca 29, 2018, 20:49:16 wysłana przez Octavian »

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    « Odpowiedź #22 dnia: Marca 29, 2018, 21:57:05 »
    Uff, chyba przebrnęłam... Zrobiłam wszystko tak jak podane w podręczniku (i tak wolę 2ed)

Jak coś do poprawki - pisać wszelkie błędy, to poprawię (podręcznik mam słabo czytelny :/)

(click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Marca 30, 2018, 21:25:54 wysłana przez Claudie »

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #23 dnia: Marca 30, 2018, 08:46:25 »
    A powiedźcie mi jak np. wasz postacie widzą problem kąpieli. Bo wiesz, wychodzisz z lasu, spocony i siadasz w knajpie jakby nigdy nic jak Aragorn, więc robi się wokół waszych postaci pusto zupełnie jak w przypadku legendarnego strażnika - dziedzica Numenoru, czy może np. Abadone wie co to mydełko?
    Mydło? Po co komu mydło?

Statystyka coś ma za dużo umiejętności, po za tym nawet nie ma imienia - wiesz, co to jest? Wykrój na koszulę czy jak?
    Same cyferki i literki. Napisz czy to coś ma jakieś imię, jakiś nawyki, może umie fajnie bekać, ma rodzinę, byłą dziewczynę, która miała chłopaka, który chodził córką z sołtysa, wiesz te sprawy, które sprawiają, że można chociaż list gończy narysować.
    Wrzuciłem tutaj tylko statystyki i "rzucane" rzeczy, żebyś mógł ew. zwrócić mi na coś uwagę, jeśli coś się nie zgadza - to nie jest jeszcze kart postaci, KP wrzucę dzisiaj.

Offline Dominique

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #24 dnia: Marca 30, 2018, 19:47:41 »
    Nie wiem czy dobrze rozumuję, ale czy to zapisy do sesji w świecie Młotka? Jeżeli tak, mógłbym dostać jakiś opis tego, co jest planowane, na jakich zasadach, podręcznikach, etc.?

EDIT. Nieważne, nie widziałem, w którym to temacie jest xD Nieważne... Na pierwszej edycji się nie znam, ale czy to, co jest podane na forum przez Octaviana mi wystarczy, by zrozumieć mechanikę? Doświadczenie mam tylko z drugą edycją (jeżeli się nie mylę).
    « Ostatnia zmiana: Marca 30, 2018, 19:50:58 wysłana przez Dominique »
    "Przystojny, ale niezły ch*j.
    Poza tym pedofil.   
    Powinnam uciekać.   
    Ale mnie intryguje."

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    « Odpowiedź #25 dnia: Marca 30, 2018, 20:24:20 »
    To co Octavian wrzucił wystarczy osobom, które nie miały styczności z 1Ed ;)

<kaszel> Bo w 2 ED jest wszystko dużo przejrzyste, a to jest tragedia :P </kaszel>

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #26 dnia: Marca 30, 2018, 21:12:52 »
    (click to show/hide)

Dobra, chyba nic nie pominąłem.

Offline Dominique

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Marca 31, 2018, 04:40:39 »
    Cóż, jeżeli chodzi o pierwszą edycję, musiałbym zobaczyć, jaka dokładnie panuje tam mechanika. Z resztą, mój MG, który uczył mnie grać na 2ED lekko przerobił niektóre zasady, więc zastanawiam się czy wszystkiego bym nie musiał na nowo u Was poznać. Mimo wszystko, jeżeli jest wolne miejsce, z chęcią zagram.

BTW. Na przykład ciekawi mnie, jak patrzycie na grę magiem niezrzeszonym z żadnym kolegium - mój MG za bardzo nie chce na to pozwolić, bo uważa to za samobójstwo (dla przykładu profesja początkowa guślarz).
    « Ostatnia zmiana: Marca 31, 2018, 04:46:09 wysłana przez Dominique »
    Poza tym pedofil.   
    Powinnam uciekać.   
    Ale mnie intryguje."

Offline Octavian

• Moderator
    • Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #28 dnia: Marca 31, 2018, 22:42:53 »
    Bardzo, ale to bardzo mi zaimponowaliście nadesłanymi kartami.
    Dzięki Brusie i Claudie jestem oczarowany.

Póki co nie ma jeszcze zarysowanej historii postaci, czy informacji o tym co mielibyśmy z nimi począć, gdybyście nie mogli grać. Ale to szczegóły które na pewno uda nam się jeszcze dopracować.
    Macie prawo do swoich tajemnic, zostaje mi tylko problem wyjaśnienia dlaczego wasze postacie trzymają się razem. Gustav Kohl i Abdone Vetraio mogli poznać się wczoraj, obudzili się w karczmie skacowani, nie pamiętają nawet jak zaczęli pić, ale już są przyjaciółmi. Natomiast dlaczego znają Aenarhannę, czemu ona z nimi gada?
    Nieroby awanturnicy rzeczywiście rzadko mają mydełko w ekwipunku, nie oznacza to jednak że każda postać jest zbudowana o ten wyrazisty schemat. Tym niemniej ziejące optymizmem postacie to solidny fundament na którym opiera się rozmach Starego Świata.

Wołchw, guślarz, to dla mnie jednak tyle co Druid.
    Postacie których brakuje w podręczniku, mogą pojawić się w grze, musimy mieć jednak jakąś podstawę.
    Tu znajduje się przykład postaci, których z jakiegoś powodu zabrakło w podręczniku, nie wiem czemu?

(click to show/hide)

Jeśli chcesz iść w kierunku druida możesz zacząć grę jako zielarz, to jest też kapitalna profesja dla postaci rezerwowej.

(click to show/hide)

To znaczy, kogoś zaprzyjaźnioego z drużyną, kogoś kto będzie w tragicznym przypadku mógł nawet zastąpić utaconą postać. Chlip..., chlip..., tak to jest możliwe! Postacie czasami giną. Częściej jeśli podejmują się odważnych działań, którym osobiście zawsze kibicuję. Np. amatorskim próbom podboju przestworzy. Powiedzmy, że Gustav Kohl i Abdone Vetraio pomogą ci zbudować katapultę, a ty będziesz tworzył kolejne postacie, raz za razem, sprawdzając czy któryś z nich nie nauczy się szybować. To śmiałe założenie, ale ma szanse powodzenia! Są oddziały latające w Warhammerze, komuś do jasnej *&($#*! musi się udać!
    Natomiast nie zanotowano prób opętania wiatrów magii, które nie prowadziłyby do dekorowania ścian biblioteki wyrazistą tapetą z mózgu.

Tutaj należy też zadać sobie pytanie w zasadzie jaki mag jest zrzeszony?
    To znaczy o wiele trudniej byłoby zagrać magiem który mówi do Wielkiego Teagonisty, "Hej, stary byku", niż np. kimś kto działa w miejscowości RotzvonderNase właśnie jako guślarz - specjalista od naparu z marchwi i pietruszki.
    Są takie profesje jak Nekromanta, które z definicji są bardzo, ale to bardzo niezrzeszone.
    Ścieżka magicznej kariery jaką jest uczeń czarodzieja, no ile można latać po zakupy i sprzątać! No miałeś miotać kule ognia, a myjesz latrynę Nostradamusa! Ja mu pokażę!
    No i proszę, mag niezrzeszony!

(click to show/hide)

Natomiast nie można wprowadzać wysokopoziomowych postaci z innych sesji, np. najemnika argonautów, tego który nauczył się latać, czy dowódcy elitarnego oddziału kawaleri Królewskie Pantery, więc nie można też zagrać magiem który nauczył się od goblińskich szamanów używać magicznych grzybków, opanował tajniki wszystkich szkół magicznych nawet do nich nie uczęszczając. Takie postacie podobnie jak Karl Franz nie rzucały by się po 5 ZK, nie leciały by wykonać zadania z ogłoszenia na słupie, tylko po to by utłuc jakiegoś przerośniętego szczura. Duże szczurze kupy poruszają wyobraźnię, ale bez przesady.

Stasiulek napisz chociaż, że mam ukończyć tę postać, że sprawa cię przerosła. Zawsze możesz jednak podąć wyzwanie.
    Brusie i Claudie, jeśli coś jeszcze dorzucicie to fajnie, ale i tak mi zaimponowaliście!
    Dominique - witaj na pokładzie! Mam nadzieję, że przedstawisz nam kartę postaci, przynajmniej charakterystykę podstawową. Jest już jakiś szkic.
    Mam też nadzieję, że szybko zamkniemy sprawę Ivana, niepotrzebna strata czasu z tym kontem.
    Całą resztę podczytywaczy, serdecznie zapraszam.

Offline Dominique

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 02, 2018, 02:06:49 »
    Czyli standardowo zaczynamy od profesji pierwszorzędnych? Rozumiem, że mam patrzeć tylko na te, zawarte w podręczniku z pierwszej edycji? I czy rozpoczęcie od neutralnego charakteru jest wymuszone? Dodatkowo czy wymagane jest stworzenie karty postaci samej w sobie czy historia bohatera też jest wymagana?
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 02, 2018, 02:29:56 wysłana przez Dominique »
    Poza tym pedofil.   
    Powinnam uciekać.   
    Ale mnie intryguje."