Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Warhammer] Dyskusje, kreacja postaci  (Przeczytany 4255 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Octavian

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    [Warhammer] Dyskusje, kreacja postaci
    « dnia: Marca 14, 2018, 08:38:50 »

Witajcie w Gospodzie Graf Manfred!

Jeśli jesteś tu po raz pierwszy wystarczy powiedzieć:
    - Chcę grać, chociaż nie mam pojęcia o co chodzi. Otrzymasz gotową postać.

Albo:
    -Możesz opisać kim chcesz zagrać, jakie masz wyobrażenia o swojej postaci, jeśli wiesz już coś na temat Starego Świata.
    - Skorzystać z gotowych postaci, które są w np. w podręczniku.
    - Możemy też stworzyć postacie na forum.
    - Możecie stworzyć postać sami w domu i wpisać jej statystyki i  opis tutaj,

Najważniejsze to to, że znajomość zasad nie jest wymagana w czasie gry.
    Zakładam że mogę zaufać graczom, możecie więc samodzielnie wykonywać testy, czy kreować postać.
    « Ostatnia zmiana: Marca 20, 2020, 19:34:07 wysłana przez Kradus »

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Dyskusje, kreacja postaci
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 14, 2018, 17:05:02 »
    Tiaaa.... będzie ciężko ;) Nie twierdzę, że nie wezmę udziału, ale tak jak wspominałam na priv... jak patrzę na ten podręcznik do 1ED, to nie dziwię się że powstała 2ED ;)

Offline Octavian

• Moderator
    • Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 14, 2018, 19:42:43 »
    Wszystko prawda, to zupełnie słuszna koncepcja. Możemy też zacząć w mechanice 3 ed, grając kampanię z 2 ed, w Starym Świecie z 1 ed - wtedy wszyscy dostają kręćka i jest kupa śmiechu.
    Tak z ciekawości, jest coś takiego jak Zoat w 2 ed?

Wiesz, ta pierwsza edycja to dla mnie magia metalowych figurek - słyszę przy tym Iron Maiden, druga edycja jest bardziej spójna, pierwsza to szał twórczy całej armii indywidualistów takich jak Bob Naismith, druga to zwarty, spartański, zgodny szyk najemników jak Karl Kopinski.

Tak na prawdę to fajnie,  że mamy taki "problem". Zostałbym jednak przy mechanice z konkretnej kampanii, czyli jeśli Wenętrzny Wróg w 1 ed, jeśli Popioły Middenheim to 2 ed. Tak dla zasady.
    Fajnie byłoby przejść po kolej wszystkie przygody, kolejne kampanie, to możliwe, jeśli ładnie się zgramy.
    Wcale nie muszę być cały czas MG, sam bym chętnie zagrał - moja postać to Hans Talhoffer.
    Jeśli jednak gracze wolą mechanikę z 2 ed, ok.
    Podaję konkretny przykład.
    Pod bramami Nuln toczy właśnie bój grupa Orków, to znaczy tłuką się między sobą. Mieli najechać miasto, ale jeden z nich pokazał środkowy palec koledze, zaczeli się więc lać, szturchnęli kolejnego, ten im oddał i poszło.
    Jutro pod murami, postacie graczy zobaczą porąbane ciała Orków, nikt nie przeżył, Nuln przetrwało, a gracze nie mieli okazji zdobycia PD.
    To dowcip z 1 ed, można go opisać mechaniką z 2 ed, ale to tak na prawdę nie ma znaczenia. Gdyby to była 2 ed, pewnie ustalalibyśmy kto zajmuje pozycje na wieży obronnej, Orki zachowywałby się bardziej odpowiedzialnie i godnie podjęły się szturmu.

2 ed może być jednak bardziej zrozumiała, może oczywiście mieć swoich zwolenników, ewidentnie potrzebowałbym jednak czasu, na przygotowanie się do gry, zaadoptowanie zasad do gry na forum.  Mam jednak nadzieje, że nie tylko mi podobają się nieodpowiedzialne Orki, czyli nie musimy się krępować mechaniką.
    « Ostatnia zmiana: Marca 14, 2018, 20:07:46 wysłana przez Octavian »

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 14, 2018, 22:05:23 »
    Orki w 2ED zachowują się tak samo jak w 1... Także masz przykład chybiony ;)

Mnie po prostu odrzuca... "lvlowanie" klas, jak to ładnie jest ujęte w 1ED. Ale cóż, póki co wypowiada się 1 gracz, i to jeszcze możliwie niepewny... zobaczymy ilu się zgłosi.

Offline Octavian

• Moderator
    • Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 14, 2018, 22:25:26 »
    Mnie bardziej interesuje czy nie zaczną się tu dziać rzeczy cudowne - to znaczy mniejsza z tym czy będziemy rzucać kością k6, czy k100, tylko czy nie zaczną tutaj powstawać sami herosi, którzy cały czas będzie dopisywać szczęście.
    No właśnie, czyli skoro i tak się wytłuką to nie ma znaczenia czy ich ataki były cechą drugorzędną, czy była to ich Siła czy Krzepa, w tym sensie.
    Na prawdę rozumiem urok 2 ed, jest bardziej steampunkowa, może się podobać, też ją lubię.

Zobaczymy czy ktoś się przyłączy, na razie bez kampanii promocyjnej. Najchętniej zredukowałbym wszystkie rzuty do k6, wszystko jako test ryzyka 50/50 - 1,2,3 -  udało się,  4,5,6 - nie udało się, może być orzeł, reszka. Orzeł - udało się, Reszka - nie udało się. Jeśli gracze będą uczciwi to i tak ma więcej sensu, niż skomplikowane obliczenia dla kogoś kto pomorze szczęściu, szesnaście razy z rzędu odnosząc krytyczne sukcesy.
    Mogę zaakceptować 2 ed, rozgrywka powinna być wtedy bardziej "poważna".

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Marca 14, 2018, 22:29:32 »
    Ehh... Kolejny raz tłumaczę. Poważna - niepoważna... Zrozum, 2ED jest dużo bardziej przystępna dla gracza niż 1ED. Dużo błędów było wyłapane, dużo zmian względem 1ED. Ty to nazywasz "kosmetycznymi" zmianami, a prawda jest taka, że gdyby nie było błędów w 1ED, to by nie było 2ED.

A po kolejne.. nie bez powodu 2ED jest najbardziej popularnym settingiem/uni w Polsce, gdzie dodatki ciągle wychodzą do niej... a nie jak w przypadku 1ED, gdzie zostało to zapomniane i niech najlepiej umrze w otchłani historii ;)

Chcesz mogę Ci pomóc przerzucić przygodę z 1ED na 2ED. Ale jeżeli przyszli gracze będą woleli 1ED...to się ugnę i tyle.

Offline Octavian

• Moderator
    • Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 15, 2018, 08:14:03 »
    To ja też się ugnę, jeśli gracze będą woleli 2 ed.
    Na razie zostawiam to tak jak jest, ostatecznie chodzi o dobrą zabawę, sami sobie wyznaczamy reguły. Byle by ich tylko konsekwentnie się trzymać i wyjść z założeń, które będą zrozumiałe.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #7 dnia: Marca 15, 2018, 08:35:23 »
    Jeśli chodzi o edycje, to mi to wielkiej różnicy nie robi... może dlatego, że nie mam złych doświadczeń z pierwszą, bo w ogóle nie miałem okazji w nią grać. Natomiast przydałby mi się wtedy szybki guide czym się te edycje różnią. Gdybyśmy grali 2ed nie byłoby to konieczne, bo grałem już w tym systemie, ba, gdzieś mam chyba nawet podręcznik na pc zakopany.

Offline Octavian

• Moderator
    • Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #8 dnia: Marca 15, 2018, 09:02:00 »
    Zróbmy tak - zagramy w 2 ed, może to istotnie jest bardziej popularny system.
    Ale potem zagramy też w 1 ed, nie mieszajmy proszę mechaniki i nastroju z różnych okresów.

Potraktujemy przygody z pierwszej edycji jako takie odskocznie - szybkie przygody nastawione na dowcipy i poczucie humoru.
    Utrzymamy wysoki ton "high fantasy", a potem pozwolimy sobie na robienie jaj. Osobne postacie, żeby nie było płaczu, że ktoś umrze na syfilis, albo w twarz eksploduje mu magiczna mikstura.
    Mam nadzieję, że wszyscy mi pomogą - ja przygotuje się, warto włożyć w to przecież trochę serca, potrzebowałbym jakieś 2 tygodnie, ale w takim wydaniu będzie to coś na prawdę fajnego.
    W ten sposób poznamy Warhammera w pełni jego blasków i cieni.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #9 dnia: Marca 16, 2018, 09:08:32 »
    Tak tylko piszę, żeby zaznaczyć że nie wycofuję się ani nic. KP pojawi się po weekendzie.

Offline Octavian

• Moderator
    • Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #10 dnia: Marca 16, 2018, 10:01:42 »
    Właśnie zastanawiałem się co zrobimy w taki  przypadku z innymi jajcarskimi pomysłami w stylu Blood Bowl, czy Mordheim, to znaczy jak postacie będą mogły wyskoczyć nieco na bok od głównego nurtu przygody, gdy taką odskocznią będzie właśnie 1 ed, a przecież szkoda by było stracić ładny meczyk, gdy WTEM...!
    W drzwiach mojego mieszkania stanął Fimir, mrugał na mnie gniewnie jednym okiem i wręczył mi list!
    (click to show/hide)
    Napisała do mnie sama hrabina Emanuella von Liebewitz!
    Kategorycznie nakazuje mi rozegranie najpierw kampanii konsekwentnie w ramach pierwszej edycji, dopiero później mogę przejść do rozwiązań z drugiej, pisze:
    "Dotarły nas wieści, że kombinujesz za naszymi plecami, co mam zrobić w takim razie z nadwornym Fimirem, czy z zagrodą dla Zoatów? Nakazuje się granie zgodnie z panującym prawem, uważasz się za wyższego od samego Karla Franza, ty wałkoniu?"

Cóż było począć?
    Temat zasad jest zamknięty! Zostaje pierwsza edycja - konsekwentnie. Niestety nic już się nie da na to poradzić.
    Przypominam, znajomość zasad nie jest wymagana w czasie gry.

Wystarczy napisać -  Chcę zagrać.

Offline wielebny_Rafael

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • el Reverendo Padre Rafael
    « Odpowiedź #11 dnia: Marca 16, 2018, 16:08:08 »
    Witajcie.
    Wyłoniłem się z głębokich katakumb, a mym oczom ukazał się całkiem inny świat niż ten, którym opuszczał :)

Przebrnąłem przez założenie profilu na forum, na dziś wystarczy. To i tak bardzo dużo dla takiego Starca z Gór jak na pierwszy raz.
    Wyrażam chęć choć prawie nigdy nie grałem przez forum. Prawie, gdyż kiedyś w zamierzchłych czasach pierwszych internetów - próbowaliśmy.
    Co do powyższego rozważania odnośnie edycji, Octavian przytupnął i niech tak będzie, choć nie byłbym sobą, gdym nie dorzucił do puli złotej korony.
    Może i wilk być syty i wilk być syty. Mechanika 2 edycyjna, a fabułą rozgrywająca się w czasach 1 edycji.
    Nic to, wracam do ziemi, czas przemyśleć lata bytu w niebycie i wymyślenie postaci. Ahoj przygodo.

Offline Octavian

• Moderator
    • Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #12 dnia: Marca 16, 2018, 16:35:39 »
    Ach gdyby nie ten piekielny list, trzeba było działać szybko.
    Verfluchte!

Zło zostało już wyrządzone, zostaje pierwsza edycja.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #13 dnia: Marca 22, 2018, 18:53:05 »
    Dobra, chcę zagrać i prosiłbym o podręcznik do 1 edycji jak ktoś ma. Albo przynajmniej tę część, gdzie się kreuje bohaterów. Może być na PW.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #14 dnia: Marca 22, 2018, 22:41:42 »
    [...]

Czemu założyłaś dwa konta, z których sam sobie odpisujesz? Oczekuję wyjaśnień na priv, w przeciwnym wypadku zablokuję oba. W razie niejasności odsyłam do regulaminu forum.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)