Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Zjawiska paranormalne.  (Przeczytany 32355 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Owicz

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Zjawiska paranormalne.
    « Odpowiedź #105 dnia: Lipca 12, 2009, 17:50:22 »
    Już ci wyjaśniam skąd te kręgi. Kilku księgowych napiło się i byli napaleni. Złapali jakąś starą babcię i <ehuhah> w polu pszenicy.

Offline Michal

• BANITA
    • Użytkownik
    • Arrrr
    « Odpowiedź #106 dnia: Lipca 12, 2009, 18:22:25 »
    Piktogramy są naprawdę ciekawą rzeczą. Niektóre, przyznam nie są autentyczne ale niektóre są tak ogromne, skomplikowane i precyzyjnie wykonane że nie ma możliwości żeby były wydeptane nogami. Piktogram taki jest dobrze widziany tylko z lotu ptaka, więc człowiek nie mógłby tego tak dokładnie wydeptać. Dziwne jest też to, że krótko po pojawieniu się piktogramu w pobliżu latają czarne, nieoznakowane śmigłowce.
    Istnieje teoria, że piktogramy zawierają kod binarny. Kilku ludzi podjęło się rozszyfrowania słynnego, tzw. "Alien face". Oto przekaz jaki rozszyfrowano: Beware the bearers of FALSE gifts & their BROKEN PROMISES.Much PAIN but still time.BELIEVe..There is GOOD up there.We oppose DECEPTION.Conduit CLOSING.
    Link: http://www.paranormalne.pl/index.php?showtopic=1322

Już ci wyjaśniam skąd te kręgi. Kilku księgowych napiło się i byli napaleni. Złapali jakąś starą babcię i <ehuhah> w polu pszenicy.
    Jeżeli twoja wiadomość ma nie wnieść nic do tematu to jej nie wysyłaj. Prawdę mówiąc to nie było ani zabawne ani mądre. (bez obrazy)
    Nie ma mnie
    Dezaktywowane konto. Nowe konto -> (klik!)

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #107 dnia: Lipca 12, 2009, 18:37:30 »

Huh.... Wow... Niesamowite. I ten przekaz.
    Strzeżcie się posiadaczy (okazicieli) FAŁSZYWYCH (obłudnych) prezentów i ich ZŁAMANYCH OBIETNIC. Dużo BÓLU (cierpienia, męk), ale wciąż czas. WIERZCIe.. Tam gdzieś jest DOBRO (cnota, szczęście). My przeciwstawiamy się OSZUSTWOM (ułudzie). Przewód (przekaz) KOŃCOWY.
    Co wy na to? Może będzie coś w tym stylu, jak w filmie "Marsjanie Atakują"?  xD

Offline Elavion

• Użytkownik
    • I love all of Stargates!
    « Odpowiedź #108 dnia: Lipca 12, 2009, 19:05:04 »
    O, kosmici znają angielski!!!
    A jak piktogram będzie w Polsce, to będzie po Polsku? Bądź poważny. Powiadasz czarne, nieoznakowane śmigłowce? Znaczy, to projekt bojowy bardzo precyzyjnej broni, a to są skutki. Bo alieny raczej to raczej czymś takim nie latają.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #109 dnia: Lipca 12, 2009, 19:43:59 »
    Ja jednak z tymi kręgami w zborzu, byłbym dość ostrożny, ponieważ nie ma twardych dowodów pkazujących, że jest to stworzone w wyniku działań sił pozaziemskich. Oczywiście nie wykluczam istnienia inteligentnych oraz logicznie myślących istnień we wszechświecie, ponieważ istnienie takich jest według mnie pewne niemal w 100%, patrząc m.in. na wielkość wszechświata. Jednak trochę dzwine w ich wypadku byłoby takie latanie i robienie sobie "kółek, prostokącików i linii" w zborzu, zamiast ujawnić swoją obecność. Choć tu może oni się obawiają o rekację, mają złe zamiary etc., a takie domysły można mnożyć. Te znaki w zborzu mogą być (jeśli ich istnienie jest dziełem obcej cywilizacji) również ich środkiem komunikacji między sobą, jakimiś "znakami drogowymi", lub próbą skontaktowania się z człowiekiem? To jest naprawdę bardzo trudne do wyjaśnienia, a hipotezy można wręcz mnożyć.

A jak piktogram będzie w Polsce, to będzie po Polsku? Bądź poważny. Powiadasz czarne, nieoznakowane śmigłowce? Znaczy, to projekt bojowy bardzo precyzyjnej broni, a to są skutki. Bo alieny raczej to raczej czymś takim nie latają.
    To zdanie napisał ktoś kto kilka stron wcześniej wyraził takie swoje zdanie...
    2.Magia istnieje. To po prostu właściwości nieużywanych 90% mózgu, trzeba je zwyczajnie wyćwiczyć. Niestety, większość europejskich magów zginęła w średniowieczu, na stosie. A taka nekromancja to żadne "wskrzeszanie trupów", po prostu zaawansowana telekineza.
    3. Duchy także istnieją, choć nie są "zagubionymi duszami". To po prostu echa magów o dużych zdolnościach, którzy zmarli gwałtowną śmiercią lub zjawiska fizyczne.

Może o tym powinniśmy teraz rozmawiać, a nie kłócić się o istnienie Boga, bo to raczej nie jest paranormalne ;p
    Dla mnie istnienie boga, bogów jest zjawiskiem paranormalnym;)

Offline Michal

• BANITA
    • Użytkownik
    • Arrrr
    « Odpowiedź #110 dnia: Lipca 12, 2009, 20:59:10 »

Angielski jest jednym z najbardziej znanych języków świata, można powiedzieć, że jest to język uniwersalny i dlatego tu występuje. Twierdzisz, że skutkiem używania bardzo precyzyjnej broni powstała wygnieciona w zbożu twarz "aliena"? Jeżeli byłaby to jakaś tajna broń to musiałaby być bardzo stara i często używana ponieważ pierwsze opisy i ryciny kręgów pochodzą z XIV wieku. Nazywano je "pędzącym szatanem". :)

Przez pewien czas, o robienie piktogramów podejrzewano studentów którzy dla zabawy udawali się nocą na pola i wygniatali co się da. Dowcipni wygniatacze wprawdzie potrafią stworzyć imponujące wzory, ale daleko im do podrobienia oryginałów. Istnieją bowiem kręgi, których nie sposób zrobić ludzkimi siłami. A skoro nie ludzkimi to pozostają tylko siły nadprzyrodzone. W piktogramach tych zboże lub inne rośliny zawirowane są na różnych poziomach nad glebą. Łodygi roślin są splecione lub zgięte pod identycznym kątem, źdźbła nie są załamane, a każde ziarenko tkwi w kłosie. Ponadto struktura roślin jest nienaruszona, a sama roślina wygląda na krzywą z natury. Żniwa nie niweczą autentycznych kręgów: w kolejnych latach zboże nie rośnie już normalnie.

Kilka ciekawostek:
    Piktogram w Corhampton zawierał koła, których płaszczyzny utworzone były przez siedem pierścieni i 48 szprych. Efekt, ten uzyskany dzięki różnym kątom zagięcia łodyg, uznano za niemożliwy do podrobienia. Profesor astronomii Gerard Hawkinc poprzez analizy matematyczne wymiarów rysunku doszedł do wnioski, że jest on graficznym przedstawieniem nuty "la" w trzeciej oktawie fortepianu.

Rok 1988: powstały setki złożonych piktogramów na całym świecie. Jeden z nich emitował dźwięk o częstotliwości 5,2 kHz. Analiza przeprowadzona przez NSA wykluczyła naturalne pochodzenie dźwięku.

Od lat 70. XX wieku do dzisiaj zarejestrowano około 10 tysięcy piktogramów. W Polsce około 40 (w tym w miejscowości Wylatowo od lata 2000 co rok w tym samym miejscu). W sezonie letnim w Anglii piktogramy pojawiają się średnio raz na tydzień.

Jak wyjaśnić powstanie kręgu koła w ciągu zaledwie KILKU SEKUND w Wylatowie (zgranie powstania kręgu z zaburzeniem/wył. czujników) ?

W pewnym procencie kręgi tworzą także ludzie (proste wzory) ... lecz - czy człowiek z deseczką robi także właściwości kręgów ? (połamane kolanka, w których brak wody) - chodzą i łamią każdy kłos ? (powodzenia!) i zaburzenia elektro-magnetyczne ... ?

To temat rzeka. Można gdybać w nieskończoność, a każdy i tak pozostanie przy swoich racjach więc nie próbujmy nawzajem siebie przekonywać do swojej teorii, tylko opisujmy jakieś ciekawe zjawiska.
    Nie ma mnie
    Dezaktywowane konto. Nowe konto -> (klik!)

Offline Owicz

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #111 dnia: Lipca 13, 2009, 08:01:53 »
    Teraz wniose coś do tematu. Wierze ludziom, którzy widzieli "UFO". Tyle że to raczej nie UFO tylko testy nowych maszyn latających. Podczas 2 wojny już takie coś niemcy zrobili.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #112 dnia: Lipca 13, 2009, 10:01:52 »
    Człowieku... A jak myślisz, po co te kusmity ludziów porywali, a? xD
    Według mnie to ci kosmici mają jakieś plany wobec nas. Może, chcą się z nami skontaktować, rozkwasić nas, bo chcą tu wybudować nowy międzygalaktyczny supermarket, zaprosić nas do jakiejś wspólnoty ras wszechświata (jak w jakimś MassEffect'cie, ale tam nas w radzie akurat nie było) albo po prostu porobić jakieś wzorki na brzydkiej planecie, żeby mieszkańcom nie było smutno ;) Ale dziwne jest to, że najwięcej piktogramów powstaje akurat w kilku "wybranych" krajach, a nie w miarę równo po całym globie... Alkhadias, ty tutaj jesteś Global Moderator... Weź im powiedz, żeby porobili jakiś wzorek z zaszyfrowanym kodem binarnym jakimś śmiesznym dowcipem... Najlepiej codziennie przez cały miesiąc, na Ziemi to kosztuje 10.98?

Już powiedziałem ;]
    10.98 się należy.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 13, 2009, 11:49:14 wysłana przez Alkhadias »

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #113 dnia: Lipca 13, 2009, 11:47:45 »
    Tak sobie czytam te wasze wypowiedzi... I doszedłem do wniosku, że albo poziom tego forum spadł już na dno, albo wszyscy robicie sobie totalne jaja z rzeczy paranormalnych.

Więc skąd biorą się kręgi w zbożu?
    Wojsko sobie testuje sprzęty... A to ich efekt uboczny.
    Dziwne jest też to, że krótko po pojawieniu się piktogramu w pobliżu latają czarne, nieoznakowane śmigłowce.

No właśnie, czarne śmigłowce! Wojskowe śmigłowce!

Istnieje teoria, że piktogramy zawierają kod binarny. Kilku ludzi podjęło się rozszyfrowania słynnego, tzw. "Alien face". Oto przekaz jaki rozszyfrowano: Beware the bearers of FALSE gifts & their BROKEN PROMISES.Much PAIN but still time.BELIEVe..There is GOOD up there.We oppose DECEPTION.Conduit CLOSING.

To jest zwyczajna bzdura. Wiecie dlaczego? Człowiek widzi to, co CHCE widzieć. Jak ktoś chce znaleźć jakąś nadprzyrodzoną rzecz, to ją znajdzie. Ja tak samo mógłbym wziąć dowolną gazetę i powyklejać z niej literki układające się w wyraz w stylu " jesteśmy kosmitami, zjemy was!". Poza tym dlaczego akurat kod binarny?

Przez pewien czas, o robienie piktogramów podejrzewano studentów którzy dla zabawy udawali się nocą na pola i wygniatali co się da. Dowcipni wygniatacze wprawdzie potrafią stworzyć imponujące wzory, ale daleko im do podrobienia oryginałów. Istnieją bowiem kręgi, których nie sposób zrobić ludzkimi siłami. A skoro nie ludzkimi to pozostają tylko siły nadprzyrodzone. W piktogramach tych zboże lub inne rośliny zawirowane są na różnych poziomach nad glebą. Łodygi roślin są splecione lub zgięte pod identycznym kątem, źdźbła nie są załamane, a każde ziarenko tkwi w kłosie. Ponadto struktura roślin jest nienaruszona, a sama roślina wygląda na krzywą z natury. Żniwa nie niweczą autentycznych kręgów: w kolejnych latach zboże nie rośnie już normalnie.

Kilka ciekawostek:
    Piktogram w Corhampton zawierał koła, których płaszczyzny utworzone były przez siedem pierścieni i 48 szprych. Efekt, ten uzyskany dzięki różnym kątom zagięcia łodyg, uznano za niemożliwy do podrobienia. Profesor astronomii Gerard Hawkinc poprzez analizy matematyczne wymiarów rysunku doszedł do wnioski, że jest on graficznym przedstawieniem nuty "la" w trzeciej oktawie fortepianu.

Rok 1988: powstały setki złożonych piktogramów na całym świecie. Jeden z nich emitował dźwięk o częstotliwości 5,2 kHz. Analiza przeprowadzona przez NSA wykluczyła naturalne pochodzenie dźwięku.

Od lat 70. XX wieku do dzisiaj zarejestrowano około 10 tysięcy piktogramów. W Polsce około 40 (w tym w miejscowości Wylatowo od lata 2000 co rok w tym samym miejscu). W sezonie letnim w Anglii piktogramy pojawiają się średnio raz na tydzień.

Jak wyjaśnić powstanie kręgu koła w ciągu zaledwie KILKU SEKUND w Wylatowie (zgranie powstania kręgu z zaburzeniem/wył. czujników) ?

W pewnym procencie kręgi tworzą także ludzie (proste wzory) ... lecz - czy człowiek z deseczką robi także właściwości kręgów ? (połamane kolanka, w których brak wody) - chodzą i łamią każdy kłos ? (powodzenia!) i zaburzenia elektro-magnetyczne ... ?

To temat rzeka. Można gdybać w nieskończoność, a każdy i tak pozostanie przy swoich racjach więc nie próbujmy nawzajem siebie przekonywać do swojej teorii, tylko opisujmy jakieś ciekawe zjawiska.

Powiem Ci tak: do wszystkich nadprzyrodzonych rzeczy podchodzę z dystansem. Dlaczego? Żeby nie wyjść na głupka przed ludźmi. Ja akceptuję inne poglądy, ale jak słyszę takie rzeczy, to mi się trochę głupio robi, że na świecie istnieją ludzie tak omotani przez telewizję, internet i gazety, aby takie bzdury potem powtarzać (nie sugeruję, że Ty taki jesteś, ale mówisz jakbyś był).

A usprawiedliwienie na swoje poglądy mam takie, że na 100% wojsko testuje nową broń. A wszystkie te gadania o "splecionych łodygach" jest zwykłym kłamstwem. Poza tym jeśli NASA coś potwierdziła, to to nie jest UFO na 100%.

Teraz wniose coś do tematu. Wierze ludziom, którzy widzieli "UFO". Tyle że to raczej nie UFO tylko testy nowych maszyn latających. Podczas 2 wojny już takie coś niemcy zrobili.

Te testy z II wojny światowej to nieprawda, nie znaleziono żadnych dowodów.

pozdro
    « Ostatnia zmiana: Lipca 13, 2009, 11:50:20 wysłana przez przybor »

Offline Wedge Antilles

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #114 dnia: Lipca 13, 2009, 12:29:32 »
    1 Jak dle mnie ufo nie istnieje a to dlatego ze gdyby bylo, to albo by sie pokazało i wszysy by wiedzieli, albo by pozostawało w ukryciu i nikt by nie wiedział.
    2. W duchy wierze bo raz widziałem i to w swoim pokoju, a najdziwniejsze jest to ze sie tego czegos nie balem! Nie wiem czemu, wydawaloby sie ze czlowiek powinien sie bac itp, a ja byle tylko zaciekawiony, ba! nawet próbowalem zagadac, ale nic nie odpowiedział...
    3. koiaca swiata nie bedzie. W koncy w bibli jest napisane, ze Pan przyjdzie sadzic ZYWYCH i umarłych
    4. jesli koniec swiata jednak bedzie(w co szczerze wątpię), to spowoduja go sami ludzie np. przez III wojne ŚW.

Ban przyjdzie? ;] Na tym forum o to nie trudno ;p
    « Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2009, 09:51:38 wysłana przez Wedge Antilles »

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #115 dnia: Lipca 13, 2009, 13:03:29 »
    Yyyy a po polsku można? Przyznam szczerze, że pierwszy raz mi się zdarzyło zobaczyć coś tak krzywdzącego dla języka polskiego. Tak jakby ktoś nigdy nie chodził do szkoły.

1 Jak dle mnie ufo nie istnieje a to dlatego ze gdyby bylo, to albo by sie pokazało i wszysy by wiedzieli, albo by pozostawało w ukryciu i nikt by nie wiedział.
    2. W duchy wierze bo raz widziałem i to w swoim pokoju, a najdziwniejsze jest to ze sie tego czegos nie balem! Nie wiem czemu, wydawaloby sie ze czlowiek powinien sie bac itp, a ja byle tylko zaciekawiony, ba! nawet próbowalem zagadac, ale nic nie odpowiedział...
    3. koiaca swiata nie bedzie. W koncy w bibli jest napisane, ze ban przyjdzie sadzic ZYWYCH i umarłych
    4. jesli koniec swiata jednak bedzie(w co szczerze wątpię), to spowoduja go sami ludzie np. przez III wojne ŚW.

Sam słownik pokazuje 25 błędów ortograficznych, nie licząc interpunkcyjnych i tych, co słownik nie pokazał. W mojej klasie byś nie zdał. Jak nie umiesz pisać, to nie pisz!

Offline Wedge Antilles

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #116 dnia: Lipca 13, 2009, 13:12:00 »
    sorki ale mam jedna reke i troche ciezko pisac te wszystkie ż,ć,ó itp

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #117 dnia: Lipca 13, 2009, 13:30:28 »
    Dlatego radzę używać opcji sprawdź ortografię, która poprawi ewentualne błędy.

3. koiaca swiata nie bedzie. W koncy w bibli jest napisane, ze ban przyjdzie sadzic ZYWYCH i umarłych

Ban przyjdzie? ;] Na tym forum o to nie trudno ;p
    1. Moim zdaniem UFO także nie przylatuje do nas na Ziemię. Ale obce cywilizacje istnieją raczej na pewno. Jeżeli nie cywilizacje, to jakieś inne, proste formy życia, które kiedyś mogą ewoluować w bardziej złożone organizmy.
    2. Ja akurat nie mam pewności. Sam nie widziałem, choć się starałem zobaczyć na siłę. Póki co nie wierzę, ale nadal liczę, że może się to zmieni.
    3. Kiedyś na pewno będzie, bo jak nie jakaś katastrofa typu uderzenie komety, przebiegunowanie lub coś innego, to w końcu zabije nas nasze własne słońce. Wracając do Biblii, nie używałbym jej jako dowodu. Nie jestem wierzący, ale rozumiem Cię. Jednak z historycznego punktu widzenia Biblia nie stanowi wiarygodnego źródła.
    4. Tu nie ma co wątpić, ale z drugą częścią mogę się zgodzić.

Wracając do kręgów w zbożu. Moim zdaniem sprawa jest dziwna. Sam nie mam pojęcia jak mogą powstawać, ale skłaniał bym się do ingerencji człowieka. Bardzo możliwe, że wojsko stosuje je do swoich tajnych projektów. Takie kręgi w zbożu mogą służyć jako doskonałe punkty odniesienia/zakodowane polecenia dla pilotów, którzy testują nowe samoloty. W pewnym sensie piktogramy mogą być jakimś sposobem komunikacji. Tak czy inaczej, tego się zapewne nie dowiemy w najbliższym czasie.

Apeluję też, aby niektórzy nie sprowadzali dyskusji w tym temacie do niskiego poziomu, co już kilka razy miało tu miejsce. Przy okazji wspomnę też, byście dbali o pisownię, nie tylko w tym temacie, nie tylko na tym forum, ale i w całym swoim codziennym życiu, bo bez podstawowej umiejętności poprawnego pisania daleko się nie zajdzie.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #118 dnia: Lipca 13, 2009, 13:56:10 »
    Chciałbym dodać pewną "ciekawostkę" odnośnie tych kręgów. Słyszeliście może trąbie powietrznej? Niektóre są ogromne i potrafią ciągnąć się przez wiele kilometrów, inne są małe, często niewidoczne i stacjonują w jednym miejscu (głównie na ogromnych równinach).Gdy dwa fronty ścierają się dochodzi do różnego typu zawirowań i efektem tego są te piękne kręgi w zbożu. Nie żadne ufo, wojsko, pijani studenci, itepe, po prostu siła natury, która poprzez działania człowieka na globie totalnie się "chrzani". Zawsze tak jest, że gdy przez parę dni występuje upał nagle "znikąd" dzieje się coś dziwnego, np: trąba powietrzna, hardcorowa burza, piorun kulisty, grad itp, mimo, że meteorolodzy nic nie zapowiadali, a na niebie ani chmurki.
    Kiedyś siedząc na ganku a był to gorący sierpień nagle zaczęło mocno wiać, ale to tak mocno, że piach walił mi po twarz (dobrze, że okulary przeciwsłoneczne miałem). Wszystkie doniczki poszły w ruch, na te wiszące jakby grawitacja pozioma zaczęła wpływać, stoliki, krzesła ogrodowe poleciały w siną dal. Nie wiedziałem co się dzieje, więc złapałem się czegoś i obserwowałem. Nagle przeszedł wir, nieduży, ale na tyle silny, by dach z garażu zerwać... przynajmniej było co do roboty. Rozmawiałem ze znajomymi odnośnie tej trąby, powiedzieli mi, że kiedyś jak szli do foli zbierać pomidory, ogórki itp, nagle cała folia poszła w górę... na szczęście krzaczkom nic się nie stało.
    Dlaczego ziarna z kłosów nie wypadają? bo to młode zboże... gdy ziarno dojrzeje i wyschnie na słońcu wpadają rolnicy z kombajnami i ścinają... na wsi nigdy nie byliście O.o ?

Odnośnie tych kodów binarnych w zbożu... no ciekawe jak tam dostrzegli 1,0... bardzo ciekawe... przyglądałem się tym zdjęcia i żadnych różnic, na podstawie których można by było stwierdzić, czy to true, czy false nie zauważyłem (specjalnie okulary nawet nałożyłem :P ).

Pozdrawiam!

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #119 dnia: Lipca 13, 2009, 13:59:26 »
    Dobrze, masz jedną rękę, co Cię częściowo usprawiedliwia, ale napisać
    (...) bibli jest napisane, ze ban przyjdzie (...)
    Noooo.... W Biblii nigdzie nic nie pisze, że ktoś dostanie bana, a jeśli chodziło Ci o Pana, to chyba przegiąłeś.

I warto znowu wspomnieć, ze Biblia nie służy do zdobywania jakiejkolwiek wiedzy, poza wiedzą o religii! Wielu ludzi tego nie rozumie i wygaduje głupstwa, że w Biblii pisze, że dziś będzie koniec świata. W Biblii jest też napisane, że koniec świata nastąpi wtedy, kiedy NIKT nie będzie się tego spodziewać, więc czemu Bóg miałby nam tę wiedzę przekazać? Tu mówi to, a ludzi to interpretują tak, jak chcą.

Nifn, to musiała być jakaś mini trąba, bo każdy by zauważył, ale to tłumaczy chociaż połowę tych zjawisk ;)
    pozdro