Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Zjawiska paranormalne.  (Przeczytany 32274 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Zjawiska paranormalne.
    « Odpowiedź #45 dnia: Czerwca 28, 2009, 17:41:25 »
    @ Daedalus - Czyli wierzysz w boga, ale nie tego akceptowanego przez którąś z religii, czy wierzysz w siłę kierującą światem?

Powiedz mi jeszcze, proud, jedną rzecz... Nigdy nie miałeś uczucia, ze ktoś nad Tobą czuwa, jakby opiekuje się (lub wręcz przeciwnie - że wszystko jest przeciw Tobie)? Nigdy nie miałeś niezwykle długiego zbiegu teoretycznie nieprawdopodobnych wypadków, które jednak się zdarzyły i wszystko tak jakby ułożyło się samo "tak jak ma być"? Ja miałem. Nieraz. I założę się, że każdy miał, nawet jeśli będzie sobie wmawiał, że nie. Czasami wydaje mi się, że potrzeba znacznie więcej wiary, by - paradoksalnie - wierzyć w NIEISTNIENIE Boga, niż w Jego istnienie. ;)
    Prawdę mówiąc nic sobie takiego nie przypominam i to nie tylko dlatego, że tak jak napisałeś sobie to niektóre osoby wmawiają, ale po prostu nie mam takich odczuć. Nie wierzę w żadne przeznaczenia, karmy etc. Uważam że sam steruję swojm życiem i sam podejmuję decyzje nie będąc prowadzonym przez żadną siłę.

Cały problem polega na tym, że zjawiskom, których jeszcze nie rozumiemy, zwykliśmy przyczepiać etykietkę "paranormalne" (i wyśmiewać...), podczas gdy te zjawiska mogą być najbardziej zwyczajne na świecie, lecz obecnie przekraczające nasze pojmowanie (lub będące poza naszą percepcją). Tak samo Bóg może być kiedyś traktowany przez naukę, jak dziś atom - czyli jako coś naturalnego, powszechnego, co każdy akceptuje i czego istnieniu nie można zaprzeczyć, bo istnieją niepodważalne dowody.
    Nie ja uważam, że mam umysł otwarty, ale żeby coś do mnie przemówiło musi być choć drobinka naukowej możliwości. Bez tej naukowej prawdy nie jestem w stanie uwierzyć w żadne nadprzyrodzone możliwości etc. Rozumiem również to zdanie, że kiedyś jeśli będzie to udowodnione naukowo to stanie się ogólnieakceptowanym zjawiskiem i będę się niezykle cieszył jeśli ktoś podważy naukowymi metodami moje błędne myślenie. To jest właśnie piękne w nauce, że całe życie wierzymy w pewną rzecz, a w pewnym momencie ktoś nasze myślenie i argumenty podważa.

Ta "rzecz" łącząca caly wszechświat o której pisałeś. Nie wiem może jestem w błędzie, ale to już chyba zostało odkryte. Jest to obecnie najstaranniej badana przez fizyków cząstka i jest to "Antimatter", po polsku chyba będzie antymateria, ale 100% pewności nie daję. Otóż m.in. do poznania tej cząstki pod terytorium Szwajcarii i Francji zbudowano "Large Hadron Collider" (pol. Wielki Zderzacz Hadronów).
    Tu są jakieś linki do tego zagadnienia Antimatter, ostatni najmniej wiarygodny:
    http://www.lbl.gov/abc/Antimatter.html
    http://www.britannica.com/EBchecked/topic/28179/antimatter
    http://www.aip.org/pnu/2006/split/796-1.html
    http://www.newscientist.com/article/dn16780
    http://www.youtube.com/watch?v=3Nca-jgg5mA
    http://en.wikipedia.org/wiki/Antimatter

P.S. Naciągane, ale czy nie jest prawdopodobne? Na temat wiary katolickiej wypowiadać już mi się na prawdę nie chce...

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 28, 2009, 18:15:44 »
    Oczywiście ,dyskusja musiała się tak potoczyć okazuje się ,że wszystko ostatecznie można sprowadzić do boga nawet rozmowę na przykład o sosie do spagetti.

PS:Przybor ,czy ty wogóle  wiesz ,jaki jest cel organizacji NASA?Jeśli nie to wiedz że nie jest nim ukrywanie prawdy.

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 28, 2009, 19:30:01 »
    Zapewne. Ale zauważ co mogłaby spowodować taka wiadomość, której by towarzyszyła informacja, że nie ma ratunku i trzeba liczyć na cud. Myślę, że przede wszystkim gospodarka całego świata mogłaby oszaleć i inne podobne sprawy...

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 28, 2009, 20:17:28 »
    Organizacja NASA ma za zadanie badanie kosmosu, BADANIE a nie dzielenie się odkryciami z ludźmi. Tym bardziej boi się wywoływać panikę. Poza tym w filmach katastroficznych, które są tu idealnym przykładem, organizacje zazwyczaj też przekładają swój interes nad istnieniem ludzkości. Wiem, że to tylko filmy, ale jestem pewien, ze na realu te organizacje zachowałyby się tak samo.
    pozdro

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #49 dnia: Czerwca 28, 2009, 20:27:02 »
    A ja widziałem w filmie jak jeden rusek z pepeszą zniszczył tak na oko całą grupę Środek i Północ do tego połowę Południe i przy okazji zniszczył batalion tygrysów.

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #50 dnia: Czerwca 28, 2009, 21:49:41 »
    Aha... czy to paranormalne?

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #51 dnia: Czerwca 28, 2009, 22:17:16 »
    To była aluzja dotwojej wypowiedzi na temat przewidywania zachowań organizacji na podstawie filmów (sic!).
    Kontrując twoje pytanie sytuacja którą opisałem normalna nie jest (chyba że myślisz inaczej ale na to pomoże tylko odwyk od radzieckich filmów propagandowych).

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    « Odpowiedź #52 dnia: Czerwca 28, 2009, 22:20:39 »
    Organizacja NASA ma za zadanie badanie kosmosu, BADANIE a nie dzielenie się odkryciami z ludźmi. Tym bardziej boi się wywoływać panikę. Poza tym w filmach katastroficznych, które są tu idealnym przykładem, organizacje zazwyczaj też przekładają swój interes nad istnieniem ludzkości. Wiem, że to tylko filmy, ale jestem pewien, ze na realu te organizacje zachowałyby się tak samo.
    pozdro

Główn zadaniem NASA jest jak sami mówią "Utorowanie drogi dla przyszłej eksploracji kosmosu" a przy tym jeszcze gdy dostrzegą jakieś niebezpieczeństwo mają zadanie powiadomić o tym opinie publiczną(co się pózniej stanie to nie ich interes tylko policji).Zresztą nie tylko NASA ma teleskopy i gdyby istniało jakiekolwiek niebezpieczeństwo to odkrył by to ktoś inny.

PS:Pomyśl czy gdyby Nibiru było prawdą czy media nie zainteresowały by się tym?
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 28, 2009, 22:22:42 wysłana przez Kąbiner »

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #53 dnia: Czerwca 28, 2009, 22:48:21 »
    Media i rząd są trochę połączone pod tym względem. Nie powiedzą tego, co nie pozwoli im rząd.
    pozdro

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #54 dnia: Czerwca 29, 2009, 07:48:29 »
    Panowie to całe gdybanie o NASA, ESA, mediach oraz rządzie są skazane niestety z góry na niepowodzenie. Nie zapominajmy, że to właśnie rząd Stanów Zjednoczonych finansuje, a co za tym idzie kontroluje w znacznym stopniu NASA (podobnie w europie Unia Europejska trzyma pieczę nad ESA) i to właśnie rządy decydują co należy przekazać do opini publicznej, a nie same te organizacje. Nic co nie zostanie zaakceptowane przez rząd (czy to USA, czy odpowiednie organy UE) nie przedostanie się do mediów, chyba że mówimy o przecieku niekontrolowanym, i jeśli Nibiru jest prawdą to właśnie z takiego przecieku może pochodzić cała ta informacja. Należy jeszcze pamiętać, że to USA, a nie Zjednoczona Europa, dominuje w badaniach kosmicznych, a w Stanach powiązania mediów z polityką są bardzo ściśle uregulowane (tzn. nie jakieś ustawy etc., ale myślę że większość zrozumie te słowa) i żadna stacja/prasa (oprócz skrajnych brukowców, w informacje których i tak nikt w takiej sprawie nie uwierzy) nie zdecyduje się na samowolne opublikowanie takich informacji, gdyż mogłoby to zagrozić ich stosunki z Waszyngtonem, a co za tym idzie np. brak wstępu na uroczystości państwowe, brak tzw. kontrolowanych wycieków informacji etc.

Pozdrawiam!

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #55 dnia: Czerwca 29, 2009, 09:34:06 »
    Tylko ciekawie co będzie już w 2011 r., kiedy Nibiru będzie widoczna gołym okiem. Każdy domyśli się, że była widoczna już dawno, a NASA to ukrywało. Być może NASA coś z tym zrobi... wyśle rakiety nuklearne  celu ewentualnej zmiany orbity Nibiru... tylko ilu takich rakiet potrzeba, żeby przesunąć orbitę planety podobnej rozmiarami do Jowisza... Z drugiej strony praktycznie nic nie możemy zrobić.
    pozdro

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #56 dnia: Czerwca 29, 2009, 10:02:10 »
    Najpierw złóżmy, czy taka planeta leci. Pierwszą rzeczą jest jej (jeśli jest tak wielka) przyciąganie. Przyciąganie w górnych warstwach atmosfery Jowisza wynosi około 2,5 - 3 x przyciągania ziemskiego, gdzie 10N-1kg, ale siła odśrodkowa Jowisza wywołana szybkim ruchem planety działa przeciwnie do grawitacji. Więc zakładając siłę przyciągania Nibiru tak jak w przypadku Jowisza, to bardzo trudno jest stwierdzić, czy tak wielkie ciało niebieski mogło zostać, po pierwsze wybite ze swojej dotychczasowej orbity. Jedną z nielicznych sił mogących to zrobić byłby wpływ czarnej dziury, lecz tu również wątpliwym jest czy Nibiru, mogłaby "uciec" przed przyciąganiem tego zjawiska. Kolejną wątpliwą jest podróż tak wielkiej planety przez kolejne galaktyki. Przecież jest niemal nie możliwe, że lecąc nie dostanie ona odchyleń spowodowanych przyciąganiem planet w innych układach, gdzie planety są kilkakrotnie większe od Jowisza. Nie jestem co prawda fizykiem, ale takie rzeczy zawsze mnie interesowały. Co do możliwości zmiany trajektorii lotu Nibiru to jestem pewien, że jeśli taka ewentualność kiedykolwiek wystąpi to są osoby an tyle inteligentne, że będą w stanie to zrobić, ale podkreślam, że nie wierzę w tą całą Nibiru dopóki nie zostanie to potwierdzone w dowodach lub z naprawdę wiarygodnych źródeł.

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #57 dnia: Czerwca 29, 2009, 10:19:13 »
    A według Ciebie jakie to wiarygodne źródła? Media? Fora typu o2.pl i onet.pl?
    pozdro

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #58 dnia: Czerwca 29, 2009, 10:30:28 »
    Też wiele słyszałem o tej planecie. Nie wiem czemu mówicie o podróży między galaktykami, ale z tego co wiem, to ta planeta ma po prostu szerszą orbitę od innych z naszego układu słonecznego i jedno okrążenie wokół słońca zajmuje jej ok. 4000 lat ziemskich. Nie wiem czy jest ona prawdą, ale została opisana przez kultury starożytne, a jeżeli oni coś takiego na niebie widzieli to nie wykluczam. Z tego co wiem, NASA lub SETI także wie o tej planecie.
    Znalazłem w sieci takie oto fotki:
    Orbita Nibiru
    (click to show/hide)
    Zdjęcia rzekomo wykonane przez teleskop, lecz nie wiem czyj
    (click to show/hide)

Podobno wszelkie anomalie i wzmożone odchylenia pogodowe są wywaołane zbliżaniem się Nibiru, a dokładniej jej polem magnetycznym, które silnie oddziałowuje na nasze. Nie jestem za, ale też nie jestem przeciw. W końcu nie ma w tym niczego nienormalnego, że może być jakaś inna planeta w naszym układzie, ale jak już wspomniał proud, przydałyby się oficjalne dowody. Tak czy inaczej pożyjemy, zobaczymy.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #59 dnia: Czerwca 29, 2009, 10:55:25 »
    Tak dokładnie, to ta planeta okrąża słońce w 3600 lat, jest dosyć dużą planetą, ma swoje księżyce i jak chcesz wiedzieć o niej więcej to masz te linki:
    http://www.nibiru.e-czytelnia.net.pl/component/content/article/1-nibiru/7-nibiru-planeta-x.html
    http://www.nibiru.e-czytelnia.net.pl/projekt-cheops.html
    pozdro