Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Zjawiska paranormalne.  (Przeczytany 32276 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Michal

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Arrrr
    Odp: Zjawiska paranormalne.
    « Odpowiedź #60 dnia: Czerwca 29, 2009, 12:03:06 »
    Znalazłem w sieci kilka ciekawych informacji, wklejam fragment artykułu:

W 1846 roku, została opublikowana praca astronoma Kenetha Changa na temat istnienia dziesiątej planety, tzw. Planety X

W roku 1978 została mocno wzmocniona teoria Planety X, gdy Robert Harrington i Tom Van Flanden z Obserwatorium Marynarki Wojnnej USA w Waszyngtonie przystąpili do opracowywania nowych danych naukowych masy Plutona i jego satelity Charona. Na tej podstawie ci dwaj astronomowie stwierdzili, że orbity Urana i Neptuna podlegają zakłóceniom na skutek grawitacyjnego oddziaływania jakiegoś nie zidentyfikowania ciała niebieskiego ( patrz:The location of Planet X ).
    Harrington i Van Flanden posłużyli się wyrafinowaną techniką modelu komputerowego, która pozwoliła im wysunąć hipotezę, że to Dziesiąta Planeta, ochrzczona "Planetą X", wypchnęła Plutona i Charona z orbit wokól Neptuna, którego były satelitami.
    Według nich Planeta X mogła być "planetą intruzem" przechwyconą przez Słońce i poruszającą się po niezwykle nachylonej orbicie wokółsłonecznej o bardzod długim okresie. Z ich obliczeń wynikało, że Planeta X powinna być 3-4 razy większa od Ziemi. Ta teoria jest niezwykle zbieżna z teorią prezentowaną przez Zecharię Sitchina, według którego rzeczywiście Nibiru, która była wyrzucona z innego systemu słonecznego, została przechwycona przez grawitację naszego Układu Słonecznego, po czym zderzyła się z jedną z planet, czego następstwem było powstanie pasa asteroid.

W roku 1982 NASA oficjalnie potwierdziła możliwość istnienia Planety X. W wydanym oświadczeniu znalazło się stwierdzenie, że "daleko poza najodleglejszymi planetami jest naprawdę jakiś tajemniczy obiekt".

W roku 1983 wystrzelony w kosmos satelita IRAS ( Infrared Astronomical Satellite ) - Satelita Astronomoczny do Badań w Podczerwieni, dostrzegł w gęblinach wszechświata duży, tajemniczy obiekt. Zaraz potem, 30 grudnia 1983 roku, Washington Post zamieścił streszczenie wywiadu z kierownikiem naukowym programu IRAS, Gerrym Neugebauerem z Laboratorium Napędu Odrzutowego ( Jet Propulsion Laboratory, JPL ) w Kaliforni.
    Cyt. "W kierunku konstelcji Oriona przy pomocy orbitującego teleskopu odkryto ciało niebieskie, które może mieć wielkość planety-giganta Jowisza i może być tak blisko Ziemi, że jest częścią naszego Układu Słonecznego ...Mogę dodać tylko tyle, że nie wiemy co to jest".

W roku 1987 NASA wydała oficjalny komunikat dopuszczający istnienie Planety X, w następstwie którego Newsweek w numerze z 13 lipca 1987 roku doniósł:
    Cyt: "W ubiegłym tygodniu NASA zorganizowała konferencję prasową w Ośrodku Badawczym Amesa w Kalifornii, aby dokonać dość dziwnego oświadczenie, zgodnie z którym "wokół Słońca może, lub nie - krążyć po ekscentrycznej orbicie dziesiąta planeta". Główny prelegat w czasie tego spotkania, naukowiec NASA, John Anderson oświadczył, że ma przeczucie, iż Planeta X jest gdzieś tam, jednak nie w pobliżu pozostałych dziewięciu. Jeśli ma rację, będzie można znaleźć odpowiedź na dwa najbardziej intrygujące pytania nauki dotyczące przestrzeni kosmicznej: co wywoływało tajemnicze zaburzenia Urana i Neptuna w XIX wielu? I co zabiło dinozaury 26 milionów lat temu?"

Pod koniec lat osiemdziesiątych zaczęto podważać - ( a może maskować? ) istnienie dziesiątej planety. Tylko niewielu astronomów od tego czasu gotowa była przyznać, że jest to faktem. Jednak historia na tym się nie kończy....

7 października 1999 roku, w dzienniku stacji ABC pojawiła się wiadomość: "Dziesiąta Planeta? - zaburzenia ruchu komet wskazują, że coś tam jednak jest". Podano w niej, że astronomowie:
    "znaleźli na obrzeżach Układu Słonecznego ślady masywnego, odległego, wciąż niewidocznego jeszcze obiektu - być może dziesiątej planety albo jakiejś zabłąkanej gwiazdy, która zdaje się spychać komety wgłąb naszego systemu z orbity oddalonej od nas o trzy biliony mil".
    Takie wnioski wyciągneły dwa niezależne od siebie zespoły uczonych - jeden z Angli, a drugi z Uniwersytetu Stanu Luizjana w Lafayette - badające wydłużone, ekliptyczne orbity tak zwanych "komet dlugookresowych" pochodzących z chmury lodowych śmieci usytułowanej poza orbitą Plutona. Badacze ci uważają, że zachowanie komety najlepiej da się wyjaśnić obecnością "obiektu zakłócającego, działającego w rytm galaktycznych pływów".

Po dokładnym przeanalizowaniu natury "kosmicznego intruza", wysunięto wniosek, iż na pewno Pluton jest za mały aby być w całości odpowiedzialnym za wszystkie obserwowane zaburzenia wokół orbit Neptuna i Urana. Perturbaje w naszym Układzie Słonecznym wyraźnie wskazują na istnienie innych jeszcze obiektów, być może dziesiątej planety, umownie nazwanej Planetą X. Istnieją poglądy, iż przy obecnej zaawansownej technologii możliwe byłoby wykrycie tak dużej planety. W rzeczywistości wcale tak być nie musi jeśli taka planeta posiada bardzo wydłużoną orbitę eliptyczną, zbliżoną do orbity "komet dlugookresowych" pochodzących z chmury lodowych śmieci położonej daleko poza orbitą Plutona.
    Carol Rutland, dyrekotorka Ośrodka Nauk o Kosmosie Uniwersytetu Stanowego Columbus, stwierdziła:
    .......Naukowcy przychylający się do istnienia Planety X argumentują, iż duże ciało planetarne poruszające się po wydłużonej orbicie ekliptycznej może potrzebować czasu życia siedmiu do dziewięciu pokoleń na wykonanie pełnego okrążenia. Planeta X mogła pozostać nie zauważona, jeśłi przemieszcza się po bardzo długiej elipsie niemal prostopadle do płaszczyzny ruchu dziewięciu znanych planet. Taka orbita może być wydłużona do tego stopnia, że owa nieznana planeta może potrzebować od 700 do 1000 lat na jej pokonanie".

pełny artykuł:
    http://www.paranormalne.pl/index.php?showtopic=5562
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 29, 2009, 14:35:42 wysłana przez Michal »
    Nie ma mnie
    Dezaktywowane konto. Nowe konto -> (klik!)

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #61 dnia: Czerwca 29, 2009, 12:27:30 »
    Orbita Nibiru
    (click to show/hide)
    Ja się odniosę do tego obrazka. Jeśli rzeczywiście ta Planeta X (czy tam Nibiru), krąży po orbicie to musi mieć swoją gwiazdę (tak jak ziemia ma Słońce). Jeśli jest ona (ta planeta) tak wielka, to żeby utrzymać ją na tak dużej orbicie jej gwiazda macieżysta musi mieć przyciąganie co najmniej 4 krotnie większe niż Słońce w przypadku Jowisza. - Tu macie wzór, który pomoże wam obliczyć siłę względną i wzajemne przyciąganie się Planety X z jej gwiazdą.
    P.S. Tu jest jeszcze taka strona: http://www.joannad.nazwa.pl/universe/index2.php?file=1&sec=op

Więc napiszę jeszcze raz jeśli taka gwiazda istnieje to ja czekam na sprawdzoną informację i nie tak jak napisał przybor:
    A według Ciebie jakie to wiarygodne źródła? Media? Fora typu o2.pl i onet.pl?
    pozdro
    Jeśli to są według ciebie wiarygodne źródła to proszę bardzo, ja ich za takie nie uwarzam i stawiam na równi z wiarygodnością choćby Fakt'u...

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #62 dnia: Czerwca 29, 2009, 14:29:08 »
    To był SARKAZM.
    Wskaż mi jakieś wiarygodne źródło informacji. Bo jeśli myślisz, że dzisiaj w teleeksprasie pokażą Nibiru, to się mylisz.
    pozdro

Offline Vampire

• Użytkownik
      • CullenFamillyTeam
    « Odpowiedź #63 dnia: Lipca 01, 2009, 14:41:21 »
    Znalazłem fajową stonkę o takich pierdołach www.nieznane.pl oglądałem i nawet fajne.

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #64 dnia: Lipca 01, 2009, 18:33:11 »
    Jeśli chodzi o te UFO robione prze Niemców, to nawet ciekawe, ale trochę głupie i nie trzymające się kupy.
    pozdro

Offline Elavion

• Użytkownik
    • I love all of Stargates!
    « Odpowiedź #65 dnia: Lipca 02, 2009, 15:43:43 »
    Ja tam mam takie zdanie:
    1. Istoty pozaziemskie istnieją, i to w większości układów planetarnych. Niekoniecznie życie węglowe spalające tlen, ale życie. W dodatku, uważam, że mają nas gdzieś i dlatego jeszcze nie doszło do kontaktu.
    2.Magia istnieje. To po prostu właściwości nieużywanych 90% mózgu, trzeba je zwyczajnie wyćwiczyć. Niestety, większość europejskich magów zginęła w średniowieczu, na stosie. A taka nekromancja to żadne "wskrzeszanie trupów", po prostu zaawansowana telekineza.
    3. Duchy także istnieją, choć nie są "zagubionymi duszami". To po prostu echa magów o dużych zdolnościach, którzy zmarli gwałtowną śmiercią lub zjawiska fizyczne.

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #66 dnia: Lipca 02, 2009, 16:19:47 »
    Elavion: rozumiem, Twoje zdanie, ale... trójka kupy się nie trzyma, gdyż po wielokroć nachodził podobno kontakt z osobami, które w życiu o magii nie słyszały czy też nią wzgardzały.

Z dwójką mogę Cię poprzeć... po części. Z nekromancją nie mogę się zgodzić (pamiętajmy, że nie ma czegoś takiego, jak 'chodzący nieboszczyk'), gdyż wg. mnie ani nie jest to zaawansowane (kilka osób spokojnie może się skupić i 'wywołać ducha', który wg. mnie jest w głównej mierze wytworem ich wyobraźni - patrz dalej). 'Większość europejskich magów zginęła w średniowieczu(...)' - informacja wyssana z palca. Po pierwsze, słynne polowanie na magię odbyło się w okresie renesansu. Po drugie, to 'czarownice' były obiektem polowania - magów akceptowano i uznawano ich za cenne źródło informacji. Pamiętajmy też, że wystarczy trochę poszukać w Internecie, by odnaleźć informacje o dzisiejszych magach.

Wyobraźnia. Właśnie. Czym jest wyobraźnia? Czy to po prostu zdolność naszego mózgu do wyobrażania sobie (wybaczcie, innego słowa nie mogłem znaleźć) dźwięków, wyrazów (i powiedzcie mi: czy możecie opisać, w jaki sposób widzicie wyrazy w wyobraźni?) czy obrazów? A może jest to swoista brama do świata astralnego (czy też duchowego, innego wymiaru, jakkolwiek by to nazwać), którą każdy z nas widzi tak samo, przy czym może po niej 'podróżować' i modyfikować ony świat w dowolny sposób? Podajcie też swoje teorie, jeśli takie macie.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #67 dnia: Lipca 02, 2009, 16:22:08 »
    Do Elaviona
    Uuu, wierzysz w magię. A jak wyjaśnisz, że magia była znana Tylko w średniowieczu i wcześniejszych epokach? Bo wtedy panowała CIEMNOTA a ludzie wierzyli, że pioruny uderzają tylko w złych ludzi. Poza tym nasz mózg nie jest na tyle potężny, żeby wykorzystać choćby 10 procent (tyle bodajże wykorzystywał Einstein). To jest po prostu niemożliwe. I co to telekineza? ;D
    I powiedz jeszcze jedno, jakie zjawisko fizyczne przypomina ducha? ;)
    Barudokuku, wskaż mi DZISIEJSZEGO maga, czy coś tam.
    pozdro
    « Ostatnia zmiana: Lipca 09, 2009, 10:14:53 wysłana przez przybor »

Offline Elavion

• Użytkownik
    « Odpowiedź #68 dnia: Lipca 02, 2009, 16:33:06 »
    Do Elaviona
    Uuu, wierzysz w magię. A jak wyjaśnisz, że magia była znana Tylko w średniowieczu i wcześniejszych epokach? Bo wtedy panowała CIEMNOTA a ludzie wierzyli, że pioruny uderzają tylko w złych ludzi. Poza tym nasz mózg nie jest na tyle potężny, żeby wykorzystać choćby 15 procent (tyle bodajże wykorzystywał Einstein). To jest po prostu niemożliwe. I co to telekineza? ;D
    I powiedz jeszcze jedno, jakie zjawisko fizyczne przypomina ducha? ;)
    Barudokuku, wskaż mi DZISIEJSZEGO maga, czy coś tam.
    pozdro

pioruny rzeczewiście mogły uderzać w złych ludzi, jeżeli dobrem i złem rządzi mag.
    kwestia wykorzystywanej ilości mózgu to jedno, ale kto powiedział, że każdy wykorzystuje tą samą część?
    telekineza to poruszanie przedmiotów umysłem.

Offline Aexalven

• BANITA
    • Użytkownik
    • XXX
    « Odpowiedź #69 dnia: Lipca 02, 2009, 16:41:45 »
    Generalnie wierzę, w zjawiska paranormalne, bo czemu mam niby nie wierzyć? Nie jestem fanatykiem, że wszędzie widze duchy, jednak godzę się z tym, że może istnieć coś, czego nie widzę, nie wyczuwam od razu.
    Apropo telekinezy, dziś miałem ciekawę sytuację, byłem w jakimś bloku, kiedy już mój palec zbliżał się do guzzika wołającego windę ta ruszyła. Pomyślałem, że ktoś mi zgarnął sprzed nosa kolejkę. Czekam, patrze, a tu pusta winda elegancko bjeżdza do mnie ; d
    XXX

Offline Elavion

• Użytkownik
    « Odpowiedź #70 dnia: Lipca 02, 2009, 16:55:53 »
    No to mamy telekinetyka na forum :)

Offline Aexalven

• BANITA
    • Użytkownik
    • XXX
    « Odpowiedź #71 dnia: Lipca 02, 2009, 17:19:54 »
    Jeśli to prawda, to nędzna ta telekineza, jak działa tylko na jakieś 10-15 cm ;(
    XXX

Offline Elavion

• Użytkownik
    « Odpowiedź #72 dnia: Lipca 02, 2009, 17:20:26 »
    poćwicz :)

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #73 dnia: Lipca 02, 2009, 17:38:14 »
    Nie no! Ludzie, załamujecie mnie! Aexalven, nacisnąłeś guzik, ale tego nie poczułeś, mi też tak się czasem zdarza.
    Powiem tak: ja żyję w cywilizowanym świecie moja jedyna wiara w coś, co jest paranormalne, to wiara w Boga. Zmiłójcie się ludzie z tymi wypowiedziami na poziomie średniowiecza i wyjdźcie na ulicę, zobaczycie tam tylko to, co jest NORMALNE. I poza tym nadal czekam na jakiś dowód tych "magów"
    pozdro
    « Ostatnia zmiana: Lipca 09, 2009, 10:15:33 wysłana przez przybor »

Offline Aexalven

• BANITA
    • Użytkownik
    • XXX
    « Odpowiedź #74 dnia: Lipca 02, 2009, 17:42:14 »
    Mnie osobiście śmieszą wypowiedzi typu "NA BANK TEGO NIE MA! NIE MA TAKIEJ OPCJI!". Nigdy nie powiedziałem, że NA PEWNO coś paranormalnego nie istnieje jak i nigdy nie powiedziałem, że NA PEWNO coś takiego istnieje.
    Wierzysz w boga, a nie wierzysz w inne rzeczy? Zawsze mnie to dziwiło, wierzyć w siłę stwórczą, dobroduszną, wspaniałą, dobrą, piękną, a nie dopsuzczanie możliwości istnienia choćby duchów. Mi się to kojarzy właśnie ze średniowieczem, że wierzysz tylko w to, co ci ksiądz albo ksiązka powiedziała.
    XXX