Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Którą frakcje najłatwiej wyeliminowaC?  (Przeczytany 89207 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline OldSkull

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Którą frakcje najłatwiej wyeliminowaC?
    « Odpowiedź #60 dnia: Lutego 25, 2009, 13:56:39 »
    Zdecydowanie Nordów: ich łucznicy to cienizna, a każdą piechotę da się rozjechać konnicą bez strat. U Rodoków jest podobnie, ale Ci chociaż sprawiają jakieś problemy podczas oblężeń.
    Khergici są potwornie upierdliwi zwoim bieganiem po mapie, a Swadia ma mocna kawalerię - jak przeciwnik miał 30 rycerzy to bez przeważającej przewagi wolałem nie atakować, jedynie na zamek, gdzie ich rycerze musili pieszo walczyć.

Offline Danveld

• Użytkownik
    « Odpowiedź #61 dnia: Lutego 25, 2009, 14:04:57 »
    Twoje tak zwane "cioty" u Nordów wynikają z tego, że silnych i doświadczonych ludzi trzeba długo szkolić np: w  "Starcrafcie" (super strategia) Protosów, a Khergitowie są niczym Zergowie czyli dużo ale kiepska jakość i to tyle z mojej strony.

Offline Hallbjorn Ulfson

• Użytkownik
    « Odpowiedź #62 dnia: Lutego 26, 2009, 02:18:01 »
    Zdecydowanie Nordów: ich łucznicy to cienizna, a każdą piechotę da się rozjechać konnicą bez strat. U Rodoków jest podobnie, ale Ci chociaż sprawiają jakieś problemy podczas oblężeń.
    Khergici są potwornie upierdliwi zwoim bieganiem po mapie, a Swadia ma mocna kawalerię - jak przeciwnik miał 30 rycerzy to bez przeważającej przewagi wolałem nie atakować, jedynie na zamek, gdzie ich rycerze musili pieszo walczyć.

Tylko, że jak ta Twoja konnica stanie na sztychach mieczy i odbije się od gigantycznych tarcz (tarcze rządzą! :D ) panów "Huskwarków" to inaczej pogadamy ;) Już nie raz przekonałem się, że nie wolno lekceważyć stojących w szeregu Nordów (dlatego zawsze nimi gram ;) ).

Owszem, łucznicy są kiepscy, ale to chyba przez sam system gry, bo nigdy nie trafiają.

Offline Dzumol

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #63 dnia: Lutego 26, 2009, 07:56:15 »
    We mnie trafiają...
    Czasami głupota ludzka mnie przeraża! Objawia się ona najczęściej u "mroocznych" nastolatek które zakładają bezsensowane blogi w których wstawiają foty jak zamierzają sie zabic.. zazwyczaj jest tak, że
    właścicel bloga napisze że tak bog go nienawidzi nie pozwala mu sie zabić... oho trochę się rozpisałem. ale powiedzcie. Czy taką głupotę da się streścic?

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    « Odpowiedź #64 dnia: Lutego 26, 2009, 08:26:07 »
    Tylko, że jak ta Twoja konnica stanie na sztychach mieczy i odbije się od gigantycznych tarcz (tarcze rządzą! :D ) panów "Huskwarków" to inaczej pogadamy ;) Już nie raz przekonałem się, że nie wolno lekceważyć stojących w szeregu Nordów (dlatego zawsze nimi gram ;) ).

Owszem, łucznicy są kiepscy, ale to chyba przez sam system gry, bo nigdy nie trafiają.

Bzdura.

W Mount & Blade nie ma szansy by konnica "odbiła" się od tarcz. Szkoda, że nie potrafię zrobić filmiku z tej gierki, a pokazał bym Ci, że nie tylko oddział, ale nawet ja sam w pojedynkę potrafię przejechać wzdłuż (a nie na wprost) dwuszeregu Nordów, nie odnosząc nawet draśnięcia.
    Koń pode mną pada dopiero sic. po 20 szarży indywidualnej.

Więc za pomocą jednej osoby można wybić co najmniej 30 Nordów. I co najśmieszniejsze to im mocniejsza jednostka Nordycka tym gorzej chroniona. Owszem, ma dłuższy pasek życia (Huskarlowie), ale nie ma pawęża, więc czym ma mnie zatrzymać? Paskiem życia?

Jedyna jednostka piesza, której nie da się "przewalcować" wzdłuż, to Rhodoccy sierżanci, ponieważ koń staje dęba na ich tarczach.
    Na Huskarlów jest tylko jeden prosty sposób, robić szarże bez pozwalania naszym rycerzom na walkę kołową, gdyż mają dłuższe życie i potrafią sie nawzajem wspomagać. Jeśli wydam komendę "Używać tylko broni obuchowej" (bo poza koniem jej praktycznie nie posiadają), to wszyscy konni tratują wroga, nawet nosa zza tarczy nie wyściubiając, nie mówiąc już o chęciach machania bronią.

BTW, Miecze nigdy nie były groźne dla opancerzonych koni, gdyż mają śmieszny zasięg. To broń długa, jak piki na sztorc, a szczególnie halabardy i glewie, do podcinania pęcin, stanowiły zagrożenie.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 26, 2009, 08:34:58 wysłana przez pc_maniac »

Offline MaTiiii

• Użytkownik
    « Odpowiedź #65 dnia: Lutego 26, 2009, 08:45:48 »
    Ta nordów łatwo w polu pobić ale gorzej w zamku wejdziesz na kładkę i już masz miecz w gardle ;D Najgorzej chyba z Kharegitami bo po mapie latają jak idioci a oblężają 5 zamków naraz ;/ Ale za to w polu albo w zamku nie mają i tak szans ;D Gorzej z lataniem na mapie z zamku do zamku ;/
    Piszę poprawnie po polsku.

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #66 dnia: Lutego 26, 2009, 08:55:32 »
    Ta nordów łatwo w polu pobić ale gorzej w zamku wejdziesz na kładkę i już masz miecz w gardle ;D Najgorzej chyba z Kharegitami bo po mapie latają jak idioci a oblężają 5 zamków naraz ;/ Ale za to w polu albo w zamku nie mają i tak szans ;D Gorzej z lataniem na mapie z zamku do zamku ;/
    Racja, choć znalazłem i opisałem dość dokładnie na forum sposób na walkę w polu z Kharegitami.

Ale na Nordów w zamku również jest sposób :D

Wystarczy, że ja jako strzelec wyborowy wystrzelam ich cieniasów łuczników (wersja opatentowana z Thief) i ustawię na kładce tak 20 metrów przed ich grupą z 10 strzelców z kuszami (najlepiej Rhodoków, bo są najlepsi w grze - to jedyna jednostka strzelecka, która ma świetne opancerzenie w postaci porządnych pawęży, ale również broni białej) i naprawdę robią z nimi co chcą.

Ja stoję oddalony nieco od zamczyska i lookam czy na murach za blankami nie ukazują się posiłki w postaci nowych łuczników.

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #67 dnia: Lutego 26, 2009, 09:17:02 »
    Ja tam korzystam z faktu że AI w M&B jest wręcz żałosne..Jak? a tak. Kiedy moi wojacy walczą już na schodach prowadzących na plac(bo zajęcie murów to betka dzięki mojemu łuczniczemu wsparciu) To zawsze są blokowani w połowie tych schodów. To ja po prostu zeskakuje i zachodzę ich od tyłu i wystrzeliwuję jednego po drugim.Co jest najśmieszniejsze? To ze posiłki zamiast biec na mnie biegną walczyć na schodach xD

Offline MaTiiii

• Użytkownik
    « Odpowiedź #68 dnia: Lutego 26, 2009, 09:30:40 »
    Racja AI jest fatalne jak mam małe szanse to daje moim swadiańskim rycerzykom komendy utrzymuj pozycję i używaj broni obuchowej i poprostu stoją w miejscu z tarczemi w górze wróg podlatuje do nich i zaczyna walić w tarcze a ja podchodzę od tyłu i pakuje łebszoty ;D Jak przychodzą posiłki to mnie omijają i tylko zawsze jakiś jeden wiochmen zostaje i mnie patykiem zaczyna udzerzać...
    « Ostatnia zmiana: Lutego 26, 2009, 09:34:05 wysłana przez MaTiiii »

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #69 dnia: Lutego 26, 2009, 13:42:45 »
    ... i tylko zawsze jakiś jeden wiochmen zostaje i mnie patykiem zaczyna udzerzać...

Ale uśmiałem się z tego fragmentu :D

Offline slimak78

• Użytkownik
    « Odpowiedź #70 dnia: Lutego 26, 2009, 13:49:11 »
    Ale mają też przebłyski inteligencji. Wczoraj miałem akcje al'a Leonidas czy inny Spartakus. Bitwa, moje hp równe około 6. Trzymam się z tyłu, przede mną trzydziestka Nordów. Wtem bandyta wpadł w środek nich, PRZEDARŁ SIĘ (nie wiem jakim cudem) i tuż przed śmiercią dźgnął mnie włócznią. Scena iście epicka.

Offline Zawisza Czarny z Garbowa

• Użytkownik
    • "Wolał krew mężnie przelać, niż życie ocalić."
    « Odpowiedź #71 dnia: Lutego 26, 2009, 14:59:12 »
    Jeszcze mozne to, że na jakimś oblężęniu wybili moich ludzi i zostało jakieś 10 wrogów za murami (moi nieźle ich wybili- ich ze 120 a moich 40 a gram na średnim) no to chwila namysłu już strzał ni ma wyzbierane też (nie mam łuczników a się przez mury nie przedarlismy, nie wiem czemu ale zawsze mamy drabinke, i wez na czyms takim wejdz :/) No i patrze co oni robią. Oczywiscie wszyscy biegną w miejscu i do tego dostają trzęsawki. Jeden dzidmen przez mur (jak w masle) macha dzidą i próbuje mnie trafić (sic!)  Dobra patrze chwile na nich i zauważyłem arrows gdzieś na murze. No to tarcza i w nich, na chwile puszczam PPM szybko F (biore arrows) i znowu PPM i się wycofuje.No i teraz (mniam) stoje na krok przed ich mieczami bo dzidmena od razu headshotem zabiłem.no i faszeruje ich a oni bezradnie się trzesą. Walczyłem chyba z Vaegirami wtedy :]

I mi chyba najłatwiej ich wyeliminować. Tylko dobrych łuczników mają ale i tak ściagne ich wszystkich i akurat arrowsow braknie, ale zawsze coś lezy na ziemi :)

Offline MaTiiii

• Użytkownik
    « Odpowiedź #72 dnia: Lutego 27, 2009, 08:23:48 »
    Ale mają też przebłyski inteligencji. Wczoraj miałem akcje al'a Leonidas czy inny Spartakus. Bitwa, moje hp równe około 6. Trzymam się z tyłu, przede mną trzydziestka Nordów. Wtem bandyta wpadł w środek nich, PRZEDARŁ SIĘ (nie wiem jakim cudem) i tuż przed śmiercią dźgnął mnie włócznią. Scena iście epicka.
    ech to ty masz szczęście umnie są takie przebłyski że jak walcze kiedyś z rhodkami a był strasznie górzysty teren to oni sobie weszli na najwyższą górkę , a jak podeszłem bliżej to wszyscy z niej skoczyli i wszyscy dedli (lord został z 1 hp ale jakiś wieśniak mu wpakował kamień między oczy xD) ;x Chyba moja najłatwiejsza wygrana ;D

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #73 dnia: Lutego 28, 2009, 15:13:07 »
    Dla mnie rhodocy są the best..zanim wyhoduje huskarla to mam juz kilku sierzantów ,staty w przypadku zelaznego ciała mają na 7..chyba tak samo jak huskarle tylko potęzny atak mniejszy od huskarli...no i walczą glewiami , które sieją spustoszenie zarówno w polu jak i przy zdobywaniu miast czy zamków..ostatnio z 40 sierzantami i oczywiscie przy pomocy moich npc (szczególnie Alayen i Firentis)..zdobyłem Khudan przy swoich stratach 6 sierżantów..i jeszcze trzeba tutaj wspomnieć o rhodockich strzelcach-lepszych nie ma do obrony zamków a i w szturmie świetnie sie zachowują. Ja tam był zaryzykował stwierdzenie ze Vaegirów jest najłatwiej wyeliminować..zreszta zaraz sie biore za Curaw)))
    « Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2009, 15:15:37 wysłana przez harryangel »
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline MaTiiii

• Użytkownik
    « Odpowiedź #74 dnia: Lutego 28, 2009, 16:03:11 »
    Ta veagiry to takie n00bki ;D Przed chwilą z moimi 80 Husarklami bez problemu rozwaliliśmy 1000 osobową ich króla ;p Ich lordowie mają samych "wiochmenów" w party xD