Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Którą frakcje najłatwiej wyeliminowaC?  (Przeczytany 89171 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Którą frakcje najłatwiej wyeliminowaC?
    « Odpowiedź #45 dnia: Lutego 14, 2009, 22:01:32 »
    Gdyby Rhodocy mieli min. jedną jednostkę konną na poziomie jeźdźca Vaegirskiego, to była by to nacja lepsza od np. Khergitów, lub Nordów (na dwa fronty). A jeśli chodzi o tarcze, to wątpię, aby wytrzymały ze średnią armią kuszników. Trzeba by mieć jakąś super.
    pozdro

Offline rara

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #46 dnia: Lutego 14, 2009, 22:31:18 »
    Mnie również wydaje sie, iż najłatwiejsi do pokonania są rhodokowie. Każda z nacji ma coś co potrafi zmiażdżyć lub przynajmniej wkurzyć (patrz łucznicy chanatu). Nordowie świetną piechotą, która z racji tego, że sam jestem piechurem stanowi dla mnie największe wyzwanie ;) Chanat tak jak mówiłem, wkurzających konnych łuczników, których trza gonić po całej mapie, Veagirowie ogólnie są dość wszechstronni, ale głownie to świetni łucznicy, Swadianie wiadomo konnica, a Rhodokowie? Jedyne co to spore pawęże ale i to nie stanowi dużego problemu :P

Offline Danveld

• Użytkownik
    « Odpowiedź #47 dnia: Lutego 14, 2009, 22:57:32 »
    a Rhodokowie? Jedyne co to spore pawęże ale i to nie stanowi dużego problemu :P
    Dokładnie zdążą może raz popchnąć glewia i tyle zaraz ktoś do nich podbiegnie i Rhodok leży trupem tak szczerze to w walce z bliska lepsi są strzelcy :D bo mają miecze. Z konnicą czasami dadzą sobie radę ale to sporadycznie czyli jak ktoryś wpadnie na pomysł popuchnięcia piką lub glewią. Chociaż dalej jestem w przekonaniu że najłatwiej pokonać Swadian.

Offline Klierowski

• Użytkownik
    « Odpowiedź #48 dnia: Lutego 15, 2009, 02:18:29 »
    Ups..widze że najsłabszą nacje wybrałem :( a szkoda bo gram na dosyć wysokim poziomie :/.

moim typem są Khergitówie mimo tego że denerwują-wraz z królem i 7 lordami zrobiliśmy rajd po ich miastach i ani jednej bitwy nie przegraliśmy.

Offline rara

• Użytkownik
    « Odpowiedź #49 dnia: Lutego 15, 2009, 08:38:49 »
    Danveld, może faktycznie najłatwiej pokonać Swadian ale nie racji tego, że są najsłabsi tylko przez ich położenie praktycznie na samym środku ;)

Ups..widze że najsłabszą nacje wybrałem :( a szkoda bo gram na dosyć wysokim poziomie :/.

moim typem są Khergitówie mimo tego że denerwują-wraz z królem i 7 lordami zrobiliśmy rajd po ich miastach i ani jednej bitwy nie przegraliśmy.

Jak was było 8 + król który miał pewnie koło 300 żołnierzy to sie nie dziwie że nie przegraliście :P

Offline Klierowski

• Użytkownik
    « Odpowiedź #50 dnia: Lutego 15, 2009, 17:00:31 »
    Ale jednak^^ nie skupili swoich sił tylko dostawali w pojedyńczych bitwach :]

Offline Xasan

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #51 dnia: Lutego 15, 2009, 18:09:56 »
    jak dla mnie to najłatwiej jest wyeliminować Swadię, ponieważ prawie zawsze prowadzą wojnę przy na mniej z 2 innymi państwami, a także są wolni na polu bitwy i nigdy nie mogą mnie dogonić :P

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #52 dnia: Lutego 15, 2009, 20:51:24 »
    Jeżeli jakiś kraj będzie walczyć na wiele frontów, to jest mała szansa, że wygra ze wszystkimi. Moim zdaniem wszystkie kraje są trudne do pokonania poza Rhodokami. Aby mieć duże szanse na wygranie wojny trzeba mieć:
    - Silne wojsko (a przynajmniej normalne)
    - Dobre położenie
    Rhodocy nie spełniają tych wszystkich warunków, co powoduje, że są najsłabsi, a ich strzelcy to zaledwie pikuś przy byle jakim konnym żołnierzu.
    pozdro

Offline Grzesiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #53 dnia: Lutego 17, 2009, 08:15:51 »
    To jasne że rhodoków! mają dobre uzbrojenie i na tym się kończy ich kunszt wojenny. Najtrudniej moim zdaniem khergitów. Te pierony rozsypują się po całej mapie!

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #54 dnia: Lutego 17, 2009, 18:50:53 »
    Na każdą nację jest sposób- na jedną skuteczniejszy, na inną mniej, a na jeszcze inną nie potrzebny (Rhodocy). Jeśli część wojska (np. łuczników ) zostawisz w miejscu, inną część (np. piechotę) skierujesz nieco obok i do przodu, a jeszcze inną (np. konnych) wyślesz za sobą i okrążysz Khergitów, którzy głupio się nabiorą, to masz szansę, przy odpowiednim wyczuciu czasu, szybkości, a także szczęściu nie rozpylą się po całej mapie. Każdy inny kraj trzeba inaczej pokonać, bo Swadianie nie będą mieli problemu z twoimi łucznikami, a Khergici zmasakrują Twoją piechotę. W M&B nie wciska się bezmyślnie jednego przycisku (chyba że podczas bitew), tylko się MYŚLI i to zazwyczaj może uratować wam skórę.
    Jeżeli ktoś ma problemy z daną nacją to mogę w skrócie streścić najlepszą taktykę na dany kraj:
    1. Swadianie- nie wygrasz bez małych strat na trudnym:
    - znajdź mały pagórek i ustaw na nim swoje wojska
    - łucznikom każ się cofnąć (będą ostrzeliwać wroga), jeźdźcom każ podejść kilka kroków (będą się nawalać z rycerzami), a piechotę pozostaw bez zmian (będzie bronić strzelców (jeśli ktoś ma więcej piechoty jak konnych, to może ich ze sobą zamienić)
    - jeśli wszystko dobrze zrobiliście wróg zostanie pokonany (jeżeli nie będzie uciekał) w max. 5 minut.
    2. Nordowie- przyda się więcej jeźdźców niż innych jednostek:
    - taktyka do wykonania na prawie każdym terenie (ale jest trudniej na pagórkowatym)
    - każ jeźdźcom atakować, a sam weź resztę wojska
    - podejdź ze strzelcami na odległość ok. 30 jardów (od wroga)
    - piechotę postaw trochę przed łucznikami i każ im pozostać w miejscu, aby ich bronili
    - zależnie od jednostek wroga, gra może trwać nawet 2 minuty
    3. Rhodocy- (miałem nie wymieniać, ale się zdecydowałem) jak najmniej strzelców:
    - piechocie i konnym każ iść za tobą, i nie zważaj, że piechota cię spowolni
    - po połowie drogi każ zaatakować dla piechoty, a jeźdźcy niech jadą za tobą
    - sam rozjeżdżaj piechotę wroga nie przerywając rozkazu o łażeniu za tobą (muszą być w ciągłym ruchu)
    - po zaledwie 30 sekundach może być po wszystkim
    - jeśli ktoś sam jest na piechotę, to niech w połowie drogi wyśle jeźdźców, a sam weźmie ze sobą piechotę i każe im atakować dopiero przy wrogu (łuczników traktuję tu jak piechotę)
    4. Vaegirzy- najtrudniejsza nacja do omówienia strategi, bo walczyłem tylko 4 razy podczas osobnej grze w rebelii
    - tu się świetnie przyda rzeka, a jeśli jej nie ma, to trzeba improwizować z jakimś długim dołem
    - dla strzelców kazać się ustawić 10 kroków od brzegu tej rzeki, a resztę wojska wprowadzić do niej
    - po chwili może odbyć się egzekucja twoich jednostek, więc radzę zwabić za sobą jak najwięcej jeźdźców i przyprowadzić ich dopiero po unicestwieniu reszty
    - jak zostaną tylko strzelcy, to nasłać na nich resztę wojska
    pozdro
    « Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2009, 08:16:40 wysłana przez przybor »

Offline Tobias

• Użytkownik
    « Odpowiedź #55 dnia: Lutego 17, 2009, 21:18:09 »
    Moim zdaniem łatwo pokonac Kharneckich tylko trzeba sie nagonic w walce , a gdy jest oblenzenie to sa ciecy nie raz ich pokonałem gdyby nie ta konnica ;P

Offline Michel96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #56 dnia: Lutego 24, 2009, 19:45:45 »
    Hm. Zależy kim się gra oraz od strategi najbardziej nie lubię Chanatu, trzeba "latać" po całej mapie za nimi. To na maksa wkurza a tak wracając do tematu gram veagirami to ich jazdą najłatwiej nordów (najłatwiejszy poziom gry, ale mam zamiar zrobić se trochę trudniej). Takie pytanko kim najlepiej grac na 3/4 obrażeń dla siebie i sojuszników?
    Celem wojny nie jest umieranie za ojczyznę, ale sprawienie aby tamci skurwiele umierali za swoją.(Generał George S. Patton)

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #57 dnia: Lutego 24, 2009, 19:48:28 »
    Swadianami, bo ich rycerze mają kryte ;)

Offline pc_maniac

• Użytkownik
      • Polish Builders Community
    « Odpowiedź #58 dnia: Lutego 25, 2009, 09:18:06 »
    Hm. Zależy kim się gra oraz od strategi najbardziej nie lubię Chanatu, trzeba "latać" po całej mapie za nimi. To na maksa wkurza a tak wracając do tematu gram veagirami to ich jazdą najłatwiej nordów (najłatwiejszy poziom gry, ale mam zamiar zrobić se trochę trudniej). Takie pytanko kim najlepiej grac na 3/4 obrażeń dla siebie i sojuszników?

Na Kharegitów w polu znalazłem sposób. To nie Ty powinieneś za tymi "gzami" latać, lecz zmusić ich do walki w zwarciu.
    Ustawiasz 2 szyki - w pierwszym tarczowników, w drugim zaś konnicę. I co jakiś czas, gdy Kharegici zbliżą się do Twoich oddziałów, wydajesz konnicy komendę F3 (do ataku) zaś gdy zobaczysz, że się rozleźli po lokacji, ściągasz ich z powrotem komendą F1.

Wadą takiej rozgrywki jest to, że Ty za bardzo sobie nie pohasasz, bo musisz ich ściągać w punkt zborny (co najwyżej postrzelać możesz z łuku), ale dzięki takiej taktyce masz ze swojej strony straty na poziomie jedynie rannych.

Trzeba po prostu zmusić przeciwnika, by to on przyjął Twoja taktykę, a nie na odwrót.

Zwróćcie uwagę, że każde królestwo ma swego rodzaju preferencje w danych jednostkach.

I tak:
    Rhodocy - strzelcy
    Nordowie - Huskarlowie
    Swadianie - Rycerze konni
    Kharegici - Doborowi łucznicy konni
    Vaegirowie - wszystkie jednostki uśrednione (nie doszukałem się prawdę mówiąc jakiejś która wyróżniała by się na tle pozostałych krajów)

Dla mnie dotąd największym problemem byli zawsze Kharegici, bo byli strasznie upierdliwi w polu, zaś przy zdobywaniu ich zamków ponosiłem spore straty od ich łuczników. Najprościej szło mi zawsze z Rhodokami (strzelectwo z kuszy w tej grze jest bardzo kiepsko zbalansowane) i Nordami (zaś zbyt wyeksponowano tutaj rolę opancerzonych koni, szczególnie rycerze i konnica guzik mieli do powiedzenia w bardzo górzystym terenie, a tutaj rycerze na koniach śmigają po skałach aż huczy).

Vaegirowie stawiają na silnie podrasowane jednostki, ale ponieważ znów rycerstwo na śniegu i w górach także hasa aż miło, więc ich wyeliminować to również żaden problem.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2009, 09:23:58 wysłana przez pc_maniac »

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #59 dnia: Lutego 25, 2009, 10:27:41 »
    PC_maniak, twoja teoria z "preferencjami" jest nie do końca słuszna bo Nordowie to takie cioty że rzadko zdarza się aby mieli więcej niż 10 Huskarli. Za to Khergici, to co innego. Oni zawsze mają około 20-40 na maxa ulepszonych jednostek.(Lansjerzy lub doborowi łucznicy konni)