Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Którą frakcje najłatwiej wyeliminowaC?  (Przeczytany 89164 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    Odp: Którą frakcje najłatwiej wyeliminowaC?
    « Odpowiedź #135 dnia: Marca 28, 2009, 07:46:23 »
    "Przeciwności losu pokazują geniusz generała, szczęście go skrywa."

Ten cytat pasuję najlepiej do Twojego posta, przyborze.  Otóż dobry dowódca wygra gorszymi jednostkami, nie tymi elitarnymi. Dowódca używający najlepszych jednostek nigdy nie będzie lepszy od tego, który zwycięża słabszymi, a Ty przecież mówisz, że Konni są najlepsi.
    Napisałeś, że jednostki konne są najpotężniejsze dla najinteligentniejszych dowódców, a ja mówię, że są dla tych, co lubią sobie ułatwiać. Owszem można sobie wygrać bitwę taranując szeregi wroga konnicą, ale czyż nie większą satysfakcję przyniesie wygrana okupiona wysiłkiem?
    Ja wolę armię pieszych i to nie huskarli, ani innych elitarnych jednostek. Wtedy bitwy przynoszą jako taką radość, nawet gdy się ją przegra, ale czy przez to jestem gorszym dowódcą? Nie.
    Zacznijmy od tego że strategia w M&B to mit.
    Po drugie to, co ludzie nazywają strategią jest tylko stałym schematem. To doskonale widać w bardzo inteligentnym temacie o strategiach graczy. Tam każdy post jest jednakowy. Niestety ta gra nie oferuje nam nic więcej niż możliwość oskrzydlenia kawalerią i ustawienie strzelców na wzgórzach.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline MiGu

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #136 dnia: Marca 28, 2009, 12:49:59 »
    ale czy jakis inteligentny dowodca brałby specjalnie słabe jednostki zeby sie tylko pobawic?? zawsze robi sie tak zeby wygrac z jak najmniejsza strata własnych jednostek to jest taktyka dobor własnych jednostek tak zeby wrog nie miał szans.

« Ostatnia zmiana: Marca 28, 2009, 12:52:00 wysłana przez MiGu »

Offline Vampire

• Użytkownik
      • CullenFamillyTeam
    « Odpowiedź #137 dnia: Marca 28, 2009, 14:11:00 »
    Każda frakcja ma swoje plusy i minusy, nie ma tak że któraś jest łatwiejsza od wyeliminowania a inna wprost niemożliwa. Czasem może się nam zdawać że idzie łatwo i szybko z daną frakcją , ale to fikcja.Najgorzej jest na samym końcu przy ostatnim punkcie frakcji. Wtedy wszyscy lordowie zbierają się w tym ostatnim bastionie. I w tedy za cholerę ich nie wygnasz.Raz miałem że nie wychodzili przez 100 dni( w grze).Więc czekałem i czekałem.

Offline Pawello

• Użytkownik
    • Life goes on, come of age...
    « Odpowiedź #138 dnia: Marca 28, 2009, 14:25:17 »
    Przyborze każdy preferuje inny styl, i każdemu wydaje się on najlepszy :) Mi przede wszystkim zależy na ocaleniu jednostek i dobrej zabawie, a walka piechotna mi to zapewnia...
    gram na trudności 87 %, więc te boty nie są wcale takie głupie....
    Jak najbardziej popieram Alkhadiasa
    "Ach, ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem, tylko to nasze, co dziś zjemy i wypijem" A.Mickiewicz "Pan Tadeusz""Dopóki walczysz, jesteś zwyciezcą."

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    « Odpowiedź #139 dnia: Marca 28, 2009, 15:05:14 »
    HM, myślę, że strategia zaczyna się dopiero przy misjach typu Rebelia dla Uzurpatora lub dla siebie.
    Bo tutaj "z niczego musisz zrobić coś". A dokładnie, mając poważne "tyły" względem przeciwnika musisz nie tylko rozbudować swój stan posiadania, ale również go utrzymać... i nie zbankrutować przy tym.

Offline MiGu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #140 dnia: Marca 28, 2009, 22:37:44 »
    A mi sie wydaje że po prostu trzeba dobrze dobrac swoje jednostki w stosunku do przeciwnika. Swadiańskimi czy Vegirskimi rycerzami przy szarży zniszczymy wielu przeciwników ale Rhodoccy sierżanci mogą nas powstrzymac. 

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #141 dnia: Marca 28, 2009, 23:02:27 »
    To też zależy od tego, gdzie sierżanci stoją. Na płaskim terenie konnica ma rzeczywiście przewagę, trzeba wtedy bardzo wielu pikinierów, by ją powstrzymać, jakkolwiek na terenie górzystym/lesistym piechota radzi sobie lepiej. Najłatwiej IMO zdziesiątkować jeźdźców, ustawiając szereg pikinierów i mieczników na szczycie góry, a 20-30 kroków za nimi oddział kuszników; jakkolwiek, będąc po tej drugiej stroniie, łatwo to ominąć, przejeżdżając z boku i ostrzeliwując z łuków piechurów. Po prostu AI w M&B jest szczątkowa...
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Credo

• Użytkownik
    • Kaizoku Onii, Ore Wa Naru!
    « Odpowiedź #142 dnia: Marca 29, 2009, 10:55:10 »
    Na najwyższych poziomach najtrudniej zdecydowanie Khergitów. Tarcza nie pomaga, jedna strzała to około 20 obrażeń. 100 Khergickich łuczników konnych = śmierć. Chyba, że się bardzo dobrze manewruje i ma się bardzo dobry oddział, to jest szansa, czasami duża że się uda. ;) Na niskich trudno się ich rozwala w polu, bo mają chyba najszybsze konie w grze i okrążają wrogów zasypując ich salwą strzał. Jednak niski to niski, tarcza się nie rozwali. Wystarczy naprowadzić ich na piechotę i nie żyją. W zamkach spisują się dość średnio - na początku trudno, bo sami łucznicy. Jednak gdy się dojdzie na mury to koniec zabawy - są tak słabi bez koni w walce wręcz, to koniec bitwy miasto/zamek przejęty.
    Pozdrawiam.
    Credo
    Japońsko-murzyński twardziel, sądząc po avatarze i sygnaturce.

Offline Arinath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #143 dnia: Marca 31, 2009, 21:14:17 »
    Według mnie najłatwiej wyeliminować rhodoków

Offline Mikael

• Użytkownik
    « Odpowiedź #144 dnia: Kwietnia 05, 2009, 10:29:29 »
    Nie ma najłatwiejszej czy najtrudniejszej frakcji do pokonania...każda ma zalety i wady. Vaegirowie nie są zbyt dobrzy w polu gdyż są niezdyscyplinowani. Ale kiedy łucznicy mogą się schować za murami to potrzebny nam nie lada mur z tarcz :) Khergici też mają dobrych łuczników ale słabiej opancerzonych...jeśli się odpowiednio ustawi oddział to samemu możesz ubić wielu z kuszy. Poprostu w główke i koniec. W polu trzeba sie za nimi troche naganiać,ale wystarczy troche sprytu i już. Rhodocy może nie są aż tacy świetni ale mają spore tarcze więc mogą sie dobrze zasłonić. Rhodocy Sierżanci są wytrzymali i na piechote trudno ich zabić. Pojedyńczych konno można załatwić jeszcze jakoś ;] Swadańczycy mają dobrą ciężko jazde i nienajgorszych strzelców. Piechota Nordów też jest mocna...ale gdy nie jest w szeregu łatwo ją zniszczyć. Każde wojsko jest w czymś lepsze w czymś gorsze...gdyby ktoś był najłatwiejszy lub najlepszy byłoby załatwo :)

Offline Danveld

• Użytkownik
    « Odpowiedź #145 dnia: Kwietnia 05, 2009, 11:06:33 »
    Chciałbym powiedzieć która frakcja jest najsilniejsza, otóż ta która gramy, a najsłabsza to ta z która mamy pierwszą wojnę.
    Naszą frakcje będziemy znali na wylot i wiedzieli jak ustawic by najlepiej spełniała obowiązki, z drugiej strony jednak pierwsza nacja która ma z nami wojnę jest najsłabiej uzbrojona i nie umie rozstawić wojsk odpowiednio do naszej strategii.

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #146 dnia: Kwietnia 05, 2009, 11:25:18 »
    ^^ I właśnie ta odpowiedź powinna zamknąć ten temat!
    pozdro

Offline Patriko97

• Użytkownik
    • This is Sword. This is Dead.
    « Odpowiedź #147 dnia: Kwietnia 11, 2009, 08:33:50 »
    Przybor: Niech inni którzy tu nie pisali też się wypowiedzą.
    Danveld: Coś w tym jest.

Już nie mogę się doczekać tego moda!

Piszę poprawnie po polsku.

Offline pc_maniac

• Użytkownik
      • Polish Builders Community
    « Odpowiedź #148 dnia: Kwietnia 11, 2009, 19:46:31 »
    No bo jest.
    Inna kwestia to fakt, że twórcom gry udało się jedynie Khergitom stworzyć jakąś sensowną AI (bo starają się nas eliminować na odległość).
    Pozostałe nacje komputer zaś traktuje z Radziecką zasadą "w pieriod", czyli naprzód, bez zwracania uwagi na straty.

A przecież, szczególnie w przypadku oddziałów pieszych nie są one stworzone do ataku frontalnego, tym bardziej na konnicę, a to właśnie w przypadku AI standardowe zachowanie (samobójcze z resztą).

Offline Vampire

• Użytkownik
      • CullenFamillyTeam
    « Odpowiedź #149 dnia: Kwietnia 12, 2009, 10:53:45 »
    A o co chodzi z tym AI ? Da się to zawrzeć w modzie?? Czy istnieje już taki,a jeśli nie to czy ktoś planuje zrobić?