Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: RES Mod (w przygotowaniu)  (Przeczytany 129521 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arturius Rex

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: RES Mod (w przygotowaniu)
    « Odpowiedź #240 dnia: Stycznia 16, 2009, 00:04:41 »
    Uuuuughh... thanks, Arturius Rex, but... I think you greatly overrate this humble project. I just plan to add few new things to Native, expand some already existing. It's not much, really.

I know the scope of what you're putting together isn't that huge, but the combination of things you're putting together is where the magic lies.  From my perspective, yours will be the best Native based mod out there.

Nie no, ten tłumacz google musi strasznie nawalać. Ciekawe co mu tam nawypisywał... :D

It is true that the google translator isn't very good, but I can get the gist of it.  "Nawypisywał" doesn't translate at all!

Offline k.

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #241 dnia: Stycznia 16, 2009, 11:25:24 »
    (...)It is true that the google translator isn't very good, but I can get the gist of it.  "Nawypisywał" doesn't translate at all!

B'cos that isnt polish word. It isnt word at all.

Aaa odczep się, ja lubię takie słowotwórstwo. ;P
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2009, 12:12:40 wysłana przez Daedalus »

Offline Mortis

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #242 dnia: Stycznia 16, 2009, 20:11:31 »
    "Nawypisywal" = napisal / wpisal. In english - write.

Offline Gedus

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #243 dnia: Stycznia 16, 2009, 20:32:20 »
    Daedalusie załóż wątek na TW, bo widzę ze nam się robi powoli dyskusja międzynarodowa na temat "nawypisywania" :D
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2009, 20:54:48 wysłana przez Gedus »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #244 dnia: Stycznia 16, 2009, 23:53:33 »
    Powoli kończę jednostki. Skończyłem już Nordów, Khergitów i Vaegirów (teraz bliżej im do Rusinów, pewnie nazwę królestwa też zmienię na "Carat Vaegirski"). Zostało mi w sumie przerobienie Swadian (albo wzorując się na Niemcach z dominującą bielą i motywami krzyży, albo na Anglikach z dominującym kolorem żółtym i czerwonym oraz motywami z lwem) i Rhodoków. Potem dodam trochę nowych tektur i przedmiotów, by urozmaicić trochę wygląd żołnierzy.

Biorę się też za segregację i tworzenie nowych sztandarów. Postaram się by u Nordów dominowały motywy morskie i wojenne (topory), u Khergitów konne, u Rhodoków takie bardziej "swojskie". Nad Vaegirami jeszcze główkuję. No a ci nieszczęśni Swadianie to dopiero są dla mnie dylematem. Jak ktoś ma jakieś sugestie, to pisać śmiało.

Trochę też ostatnio wziąłem się za teksturowanie, a właściwie to przygotowywanie sobie odpowiednich narzędzi, plików i warstw do teksturowania (jak się ma wszystko odpowiednio przygotowane, to zmiana barw czy dodanie nowych wzorów na surcotach czy koniach bojowych zajmuje dosłownie chwilkę). Przy okazji zrobiłem dziś na szybko kilkanaście nowych tekstur dla huntera, oto kilka z nich (pewnie i tak będę je jeszcze poprawiał):

Offline k.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #245 dnia: Stycznia 17, 2009, 03:02:53 »
    Daedalusie dobra robota, tak trzymaj, bo ja cię popieram z tym modem bardzo

Daedalusie załóż wątek na TW na temat "nawypisywania" :D

A tak powinien wyglądać Twój post Gedusie. Tam bym mógł (tj w wątku) spełnić się całkowicie w moim życiu i wyrzuć wszystko co na ten temat wiem, bo jest magistrem tego słowa. Eee

Offline Petros

• Użytkownik
    « Odpowiedź #246 dnia: Stycznia 17, 2009, 08:45:54 »
    Daedalusie specjalistą od strojów historycznych to ja nie jestem ale chyba bardziej by pasowali ci angielscy swedianie lub ogólnie rycerstwo ala zachodnio europejskie bo swedianie w stylu niemieckim mogą się zbyt kojarzyć z krzyżakami.
    Niestety na szybko nie znalazłem dobrych grafik by zobaczyć jak to dokładnie wyglądało a muszę na wykłady spadać.

Pozdrawiam serdecznie.   

Offline cichy061995

• Użytkownik
    « Odpowiedź #247 dnia: Stycznia 17, 2009, 09:54:59 »
    Śledzę ten wątek od jego powstania i jedyne co powiem to WOW. Deadalusie jestem pod wielkim wrażeniem i mam nadzieję że poradzisz sobie z tym wyzwaniem. Jakby co to mogę ci pomóc w drzewkach rozwinięć żołnierzy.

Offline Aradax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #248 dnia: Stycznia 17, 2009, 10:07:18 »
    Zostało mi w sumie przerobienie Swadian (albo wzorując się na Niemcach z dominującą bielą i motywami krzyży, albo na Anglikach

Daedalusie : Swiadianie , przeciez to piekny odpowiednik polskiej husarii :) Te konie i wogole. Tylko wiem ze nie ten okres ale mozna by bylo cos z tym zrobic chyba nie :))

Offline Diego

• Użytkownik
    • Jestem cziterem bo jeżdżę rowerem z wh
    « Odpowiedź #249 dnia: Stycznia 17, 2009, 10:46:56 »
    W Empiku będzie po 200zł za płytke... Od kiedy za  mody się płaci?

89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do
    podpisu!

Offline Credo

• Użytkownik
    • Kaizoku Onii, Ore Wa Naru!
    « Odpowiedź #250 dnia: Stycznia 17, 2009, 11:09:07 »
    Zostało mi w sumie przerobienie Swadian (albo wzorując się na Niemcach z dominującą bielą i motywami krzyży, albo na Anglikach

Daedalusie : Swiadianie , przeciez to piekny odpowiednik polskiej husarii :) Te konie i wogole. Tylko wiem ze nie ten okres ale mozna by bylo cos z tym zrobic chyba nie :))
    Całkiem się nie zgadzam. Husaria to lekka konnica, a swadia to czołgi a nie konni. ;) Bardziej podchodzą mi pod husarie Khergiccy Lancerzy. Dodajmy te skrzydła i całkiem jak husarzy. Pasuje mi bardziej przerobienie Khergitów na Husarów, taka Polska! :D
    Żeby nie było spamu, za mody nie ma opłaty, chyba, że życzy tak sobie moder (np. dofinansowanie moda itp.), choć w to wątpię, bo narzędzia do moda są darmowe (Wings3D, BRFedit itp.).
    To drugi z najbardziej oczekiwanych przeze mnie modów (With Fire and Sword). Daedalusie, mam pytanie - czy robisz tego moda całkowicie sam?
    Pozdrawiam.
    Credo
    Japońsko-murzyński twardziel, sądząc po avatarze i sygnaturce.

Offline ragnar

• BANITA
    • Użytkownik
    • Spragniony Res Moda! Daedalus, jestes wielki!
    « Odpowiedź #251 dnia: Stycznia 17, 2009, 11:52:00 »
    Daedalusie kiedy bedzie mozna pobrac moda?

Jak go skończę i uploaduję.

A dlugo to moze trwac? Bo doczekac sie juz nie moge :)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2009, 13:14:44 wysłana przez ragnar »
    Szybki jak Vectra, wypasiony jak Karmen Electra

Offline Amdir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #252 dnia: Stycznia 17, 2009, 13:33:29 »
    Powoli kończę jednostki. Skończyłem już Nordów, Khergitów i Vaegirów (teraz bliżej im do Rusinów, pewnie nazwę królestwa też zmienię na "Carat Vaegirski"). Zostało mi w sumie przerobienie Swadian (albo wzorując się na Niemcach z dominującą bielą i motywami krzyży, albo na Anglikach z dominującym kolorem żółtym i czerwonym oraz motywami z lwem) i Rhodoków. Potem dodam trochę nowych tektur i przedmiotów, by urozmaicić trochę wygląd żołnierzy.

Jeśli to możliwe to sugerowałbym w ogóle zmianę kolorystyki (także na mapie) królestw i tak: Nordzi - błekitne, Khergici - zielone, Veagir - czerwień, Swadianie - żółty, Rhodocy - fiolet.
    Ja myślę że Swedian można też wzorować na frankach czyli w błękitach i srebrnych liliach. Jeśli jednak zdecydujesz się na motywy niemieckie to proponowałbym dominująca żółć i zamiast motywu krzyża mątw dwugłowego orła. Co do Rhodoków to mi kojarzą się z Wenecją/Bizancjum wiec dąłbym im jakieś fiolety i motywy złotych orłów. 

Biorę się też za segregację i tworzenie nowych sztandarów. Postaram się by u Nordów dominowały motywy morskie i wojenne (topory), u Khergitów konne, u Rhodoków takie bardziej "swojskie". Nad Vaegirami jeszcze główkuję. No a ci nieszczęśni Swadianie to dopiero są dla mnie dylematem. Jak ktoś ma jakieś sugestie, to pisać śmiało.

Kilka sugestii motywów:
    Nordzi - motywy toporów, mieczy, smoków, łodzi, a także runy na błękitnym tle 
    Khergici - konie, łuki, szable na zielonym tle.
    Veagir - góry, zamki/bramy, drzewa, zwierzyna łowna (jelenie, niedźwiedzie) na czerwonym tle.
    Swadianie - (typowa heraldyka zachodnioeuropejska) orły, gryfy, niedźwiedzie, pany na niedźwiedzich :-), jednorożce itp, bron w szczególności kopie i miecze, na żółtym tle.
    Rhodocy - zamki, baszty, broń, na fioletowym tle
    W sumie motywy i kolory tła mogą się mieszać ale ja bym dał jakieś elementy i kształty które by wyróżniały sztandary danego królestwa. Przykładowo sztandary Nordów obramowałbym złotymi nomen-omen nordyckimi zawijasami, a np. swadianów srebrnym oblamowaniem po bokach np. a Khergici bez oblamowaniem i w kształcie proporca czyli z trójkątnym wycięciem od dołu itp. itd.

Dzięki za sugestie. Nie wszystkie pomysły wykorzystam, ale część się przyda. Śmieszne jest to, że już wcześniej przygotowałem sobie modele flag dla Khergitów. Wszystkie zrobiłem właśnie tak, jak tutaj wspomniałeś, czyli z poziome z wycięciem. ;) Niektóre jednak będę musiał zmienić na zwykłe, bo nie pasowałyby do samych sztandarów.

Całkiem się nie zgadzam. Husaria to lekka konnica, a swadia to czołgi a nie konni. ;) Bardziej podchodzą mi pod husarie Khergiccy Lancerzy. Dodajmy te skrzydła i całkiem jak husarzy. Pasuje mi bardziej przerobienie Khergitów na Husarów, taka Polska! :D

Coś Ci się chyba pomerało. W XVIIw Husaria z racji wyposażenia i sposobu walki była najcięższa konnicą w europie, taką schedą po rycerstwie średniowiecznym. Khergiccy Lancerzy to bardziej przypominają pancernych czyli jazdę średnią. Poza tym nie wciskałbym na siłę husarii (podobnie jak samurajów) bo to nie ta epoka.

Pozdro
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2009, 23:03:41 wysłana przez Daedalus »
    "Wycięcie wroga w pień to droga strategii i nie ma potrzeby, aby ją długo i mądrze rozważać."
    - Miyamoto Musashi, Księga Pięciu Kręgów, Księga Wiatru

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #253 dnia: Stycznia 17, 2009, 14:08:07 »
    Coś Ci się chyba pomerało. W XVIIw Husaria z racji wyposażenia i sposobu walki była najcięższa konnicą w europie, taką schedą po rycerstwie średniowiecznym. Khergiccy Lancerzy to bardziej przypominają pancernych czyli jazdę średnią. Poza tym nie wciskałbym na siłę husarii (podobnie jak samurajów) bo to nie ta epoka.

Pozdro

Pozwolę się wtrącić, jako osoba zainteresowana tamtymi klimatami. Otóż Husaria NA POCZĄTKU istnienia nie była ciężką konnicą, dopiero z czasem przybrała taką formę. Kwestia dwóch skrzydeł to bajka, ponieważ tak naprawdę niewielu husarzy ich używało - nie były one obowiązkowe. Nie były też noszone na plecach tylko przyczepiane do siodła, rzadko też noszono parę skrzydeł - z reguły było tylko jedno. piór nie wykonywano ich z metalu tylko ...brano z czego popadnie - gęsi a nawet kury.

Oczywiście proszę tej wypowiedzi nie traktować jako źródło historyczne bo zawsze mogłem się pomylić a - przyznam się bez bicia- nie chce mi się w tej chwili sprawdzać czy mam rację ;]

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #254 dnia: Stycznia 17, 2009, 14:30:34 »
    Daedalus, ja sądzę, że w sprawie heraldyki powinieneś zobaczyć jak to zrobili w modzie "The 1257 Edition", bo moim zdaniem bardzo fajne sztandary tam porobili. Jedynie z Rhodokami jest nieco inaczej, bo robią tam za pogańskie plemiona nadbałtyckie, ale poza tym sztandary z tego moda mogą Ci pomóc.

Już tam zaglądałem. :P Fajne niektóre.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2009, 14:59:09 wysłana przez Daedalus »