Powoli kończę jednostki. Skończyłem już Nordów, Khergitów i Vaegirów (teraz bliżej im do Rusinów, pewnie nazwę królestwa też zmienię na "Carat Vaegirski"). Zostało mi w sumie przerobienie Swadian (albo wzorując się na Niemcach z dominującą bielą i motywami krzyży, albo na Anglikach z dominującym kolorem żółtym i czerwonym oraz motywami z lwem) i Rhodoków. Potem dodam trochę nowych tektur i przedmiotów, by urozmaicić trochę wygląd żołnierzy.
Jeśli to możliwe to sugerowałbym w ogóle zmianę kolorystyki (także na mapie) królestw i tak: Nordzi - błekitne, Khergici - zielone, Veagir - czerwień, Swadianie - żółty, Rhodocy - fiolet.
Ja myślę że Swedian można też wzorować na frankach czyli w błękitach i srebrnych liliach. Jeśli jednak zdecydujesz się na motywy niemieckie to proponowałbym dominująca żółć i zamiast motywu krzyża mątw dwugłowego orła. Co do Rhodoków to mi kojarzą się z Wenecją/Bizancjum wiec dąłbym im jakieś fiolety i motywy złotych orłów.
Biorę się też za segregację i tworzenie nowych sztandarów. Postaram się by u Nordów dominowały motywy morskie i wojenne (topory), u Khergitów konne, u Rhodoków takie bardziej "swojskie". Nad Vaegirami jeszcze główkuję. No a ci nieszczęśni Swadianie to dopiero są dla mnie dylematem. Jak ktoś ma jakieś sugestie, to pisać śmiało.
Kilka sugestii motywów:
Nordzi - motywy toporów, mieczy, smoków, łodzi, a także runy na błękitnym tle
Khergici - konie, łuki, szable na zielonym tle.
Veagir - góry, zamki/bramy, drzewa, zwierzyna łowna (jelenie, niedźwiedzie) na czerwonym tle.
Swadianie - (typowa heraldyka zachodnioeuropejska) orły, gryfy, niedźwiedzie, pany na niedźwiedzich :-), jednorożce itp, bron w szczególności kopie i miecze, na żółtym tle.
Rhodocy - zamki, baszty, broń, na fioletowym tle
W sumie motywy i kolory tła mogą się mieszać ale ja bym dał jakieś elementy i kształty które by wyróżniały sztandary danego królestwa. Przykładowo sztandary Nordów obramowałbym złotymi nomen-omen nordyckimi zawijasami, a np. swadianów srebrnym oblamowaniem po bokach np. a Khergici bez oblamowaniem i w kształcie proporca czyli z trójkątnym wycięciem od dołu itp. itd.
Dzięki za sugestie. Nie wszystkie pomysły wykorzystam, ale część się przyda. Śmieszne jest to, że już wcześniej przygotowałem sobie modele flag dla Khergitów. Wszystkie zrobiłem właśnie tak, jak tutaj wspomniałeś, czyli z poziome z wycięciem. ;) Niektóre jednak będę musiał zmienić na zwykłe, bo nie pasowałyby do samych sztandarów.Całkiem się nie zgadzam. Husaria to lekka konnica, a swadia to czołgi a nie konni. ;) Bardziej podchodzą mi pod husarie Khergiccy Lancerzy. Dodajmy te skrzydła i całkiem jak husarzy. Pasuje mi bardziej przerobienie Khergitów na Husarów, taka Polska! :D
Coś Ci się chyba pomerało. W XVIIw Husaria z racji wyposażenia i sposobu walki była najcięższa konnicą w europie, taką schedą po rycerstwie średniowiecznym. Khergiccy Lancerzy to bardziej przypominają pancernych czyli jazdę średnią. Poza tym nie wciskałbym na siłę husarii (podobnie jak samurajów) bo to nie ta epoka.
Pozdro