Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Feminizm  (Przeczytany 14025 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    Odp: Feminizm
    « Odpowiedź #15 dnia: Września 24, 2014, 19:22:51 »
    Bo kobiety same wolą głosować na mężczyzn.
    Odważna teza. Wszystkie kobiety? Nie? To ile? Te zdominowane? Kobiety często głosują na mężczyzn, bo po prostu nie ma często lepszej alternatywy. Za mało kobiet idzie do polityki, bo wciąż jest uważane że polityka to świat mężczyzn.

Sefirot:
    Dlatego uważam że wiele ich tez są gówno wartę. Jak plują na konstytucje i prawa ludzi, to jakim prawem w ogóle mówią o honorze?
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #16 dnia: Września 24, 2014, 19:37:36 »
    Bo kobiety same wolą głosować na mężczyzn.
    Kolejny powtarzany bezmyślnie banał.

Skoro zakładacie ze kobiety są głupsze, a mężczyźni mądrzejsi, to głosowanie na mężczyzn jest raczej przejawem mądrości i zaprzecza waszej teorii.

osobiście uważam, że bogate kobiety też powinny decydować...
    Pytanie, czy mężczyzna który odziedziczy cały majątek po "mamusi", powinien mieć prawo głosu?
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #17 dnia: Września 24, 2014, 19:40:05 »
    Gdyby kobiety głosowały na kobiety, nie trzeba byłoby wprowadzać parytetów.

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #18 dnia: Września 24, 2014, 19:56:05 »
    Gdyby kobiety głosowały na kobiety, nie trzeba byłoby wprowadzać parytetów.
    Parytety zapewniają jedynie możliwość wyboru, nie maja wpływu na sam wybór, głosowanie przez kobiety wyłącznie na kobiety byłoby absurdem, fakt ze do tego nie dochodzi obala wasze tezy o niższości kobiet.
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #19 dnia: Września 24, 2014, 20:26:29 »
    (...)
    Albo urlopy macierzyńskie i ojcowskie. Ojciec powinien mieć prawo do urlopu w pełnym wymiarze.
    (...)
    Jeśli startujesz w wyborach, masz mój głos. Ja też chcę mieć prawo do czasu dla dziecka.

(...)
    No i kwestia mentalności. W ilu domach kobieta tyra na dwa etaty, bo przecież wytarcie kurzy to hańba dla mężczyzny.
    A w tym miejscu czuję się dyskryminowany. Nie wycieram w domu kurzy. Ale też nigdy moja żona nie musiał umyć, wysprzątać ani zatankować samochodu (którym codziennie jeździ), kosić trawnika czy odśnieżać podjazdu.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #20 dnia: Września 24, 2014, 20:50:46 »
    Ale też nigdy moja żona nie musiał
    To dopiero postępowe małżeństwo :D
    A tak na serio- czyli jednak dzielicie się obowiązkami. Mnie chodzi raczej o sytuacje, gdzie praktycznie wszystko jest na głowie kobiety- sprzątanie, gotowanie, opieka nad dzieckiem, zakupy etc. Niestety, to wciąż jest dość często spotykane zjawisko.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #21 dnia: Września 24, 2014, 20:55:08 »
    Adamie, w jaki sposób podważają prawa ludzi. (????????) Uważasz, że polska konstytucja jest absolutną świętością i powinniśmy ją bez wyjątku, nieskończenie szanować? Bliżej jest do tego konst. 3. Maja. :)
    Gdzie ja stawiam tezę o niższości kobiet, może co najwyżej lewicowości... no chyba że lewica to prawo człowieka.
    Polecam lekturę Jacka Bartyzela.
    Pozdrawiam
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #22 dnia: Września 24, 2014, 20:55:56 »
    Wydaje mi się, że podział obowiązków jest naturalny, nigdy się na nic nie umawialiśmy, nie siadaliśmy z kartką i nie dzieliliśmy się "robotą". Dom i rodzina to masa spraw do załatwienia a przy 8 godzinnym dniu pracy, jeśli tego się nie podzieli to NIGDY wszystkiego się nie zrobi. A w brudzie chyba nikt żyć nie lubi...

Zresztą podobne tendencje obserwuje u znajomych, rodziny, sąsiadów, więc wydaje mi się, że jakimś wielkim odkryciem to nie jest...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #23 dnia: Września 24, 2014, 21:26:29 »
    Bardzo dużo zależy od domów rodzinnych. Jeżeli oboje wychowaliście się w domach gdzie rodzice dzielili się obowiązkami to takie coś jest dla was naturalne. U mnie cały ciężar prowadzenia spadał na mamę. A gdy podrosłam na mamę i mnie. Bo mimo że mam brata, to to przecież chłopak jest więc nie będzie zmywał. U mojego partnera było tak samo (a nawet gorzej, bo jego ojciec był wojskowym, a to dopiero specyficzna grupa jest). Tyle tylko, że zanim zamieszkaliśmy razem on zaliczył ładnych kilkanaście lat życia na własną rękę więc nauczył się w miarę ogarniania.
    Kilka spraw omówić musieliśmy przy wprowadzaniu, tak żeby omówić nieścisłości. I jakoś to póki co działa.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #24 dnia: Września 24, 2014, 22:02:28 »
    Jeśli nie przestrzegasz konstytucji, to jakie masz zasady? Silniejszego? Głupszego?
    Każdy człowiek rodzi się wolnym i każdy ma prawo do swoich własnych poglądów. Mówienie że "lewacy" to stan umysłu, jacyś wariaci, jest zwyczajnie prostackie i niezgodne z prawem. Równie dobrze mogę powiedzieć to samo o tobie i twoich monarchistycznych poglądach.

Co do obowiązków w domu, dla mnie naturalne jest że niektóre rzeczy robi mężczyzna, niektóre kobieta, ale w razie czego mogą sobie pomagać. Jak mężczyźnie korona spada z głowy jak musi podgrzać jedzenie czy posprzątać, to nie jest prawdziwym mężczyzną tylko zwyczajną leniwą ciotą.
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #25 dnia: Września 24, 2014, 22:02:32 »
        Narzeka bo ma ku temu racje, Huth. Jeśli ktoś uważa, że parlament to miejsce dla mężczyzn i tylko dla nich, to ma do tego prawo.
    No nie wierzę, że to piszesz człowieku. Jeśli ktoś uważa, że kobiety nie mogą rządzić, to niech się ewakuuje z tego systemu politycznego, a najlepiej jakby miał wehikuł czasu, o :)
    Prawda jest brutalna, kobiety wolą głosować na mężczyzn. Mężczyźni zresztą też. Parytety to taka próba "a nuż, może kobiety zaczną głosować na kobiety". Wątpliwe.
    To nie jest wątpliwe, parytety działają, to chyba jasne, im więcej kobiet na listach, tym więcej wchodzi ich do sejmu i to nie tyczy się tylko głosowania kobiet na kobiety, ale i mężczyzn na kobiety. Piszesz tak jakby warunki początkowe nie były istotne dla wyniku.

3. Ojciec powinien mieć prawo do posiadania rewolweru, samodzielności i w pełni decydowaniu o tym, jak ma się uczyć jego dziecko. Powinien mieć prawo do posiadania własnego owocu pracy, nie jedynie mniej niż jego połowy.
    A kobieta to już rewolweru nie może mieć? :D

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #26 dnia: Września 24, 2014, 22:06:45 »
    Nie, kobieta powinna być trochę gwałcona i powinna zajmować się garami. Tak jest w zdrowej, faszystowskiej-narodowej polskiej rodzinie.
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #27 dnia: Września 24, 2014, 22:15:17 »
    Rany, co ty od razu wyskakujesz jak oparzony z takimi hasłami....

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #28 dnia: Września 24, 2014, 23:28:40 »
    Jeśli nie przestrzegasz konstytucji, to jakie masz zasady? Silniejszego? Głupszego?
      Prawie każda partia, od czasu do czasu rzuci pomysł który wprost nawiązuje do zmiany konstytucji.  A to IV RP, a to, że senat nie jest potrzebny itd.
    Nasz konstytucja, jest sztywna, ale bez przesady. Zmiana jej to tylko kwestia odpowiedniej większości. Gdyby dzisiaj koalicja chciała, mogłaby spokojnie lewicowe zmiany wprowadzać bo wraz z posłami TR i SLD chyba miałaby te 2/3.
    Odebranie kobietom części praw wyborczych, mogłoby się udać tylko gdyby przekonać ku temu kobiety, bo zapewne referendum byłoby tu obligatoryjne. Takie mamy przepisy na temat zmiany konstytucji, a dość posłów by wymóc to by się zebrało. Tutaj wątpię aby to przeszło. Więc hasło JKMa, brałbym tu między bajki. Ot taki, populistyczny tekst, bo większość wyborców JKMa to mężczyźni, młodzi którym "krul" rzuca hasła na które jesteśmy podatni. O byciu panem domu. W końcu, każdy chce dorównać starszym pokoleniom.
        To, że role społeczne się  równoważą to moim zdaniem okres który nie potrwa długo, bo może się on utrzymać tylko przy mocnej ingerencji państwa w rynek, politykę i braku wojen. Niby, gdy przychodzi co do czego, kobiety za mięso armatnie nie robią, wtedy społeczeństwo wraca do punktu wyjścia. 
    Za 100 lat, to się najpóźniej odwróci. Może wcześniej. Bo w końcu idziemy w ślepy zaułek. Państwa są zadłużone, coraz więcej osób zna rodziny w których kobieta nie gotuje ani nie zajmuje się zbytnio domem, rośnie liczba rozwodów. W pewnym momencie, to się wszystko posypie. Ludzie zaczną odczuwać nostalgie i wskazywać, na małżeństwa starego typu, jako wzorowe. Pojawi się zapotrzebowanie na "modelowe żony". To może być długi proces. Albo, prędzej czy później wynajdą skuteczny sposób na szybkie usunięcie skażenia, neutralizacje broni atomowej i powrócimy do klasycznych wojen konwencjonalnych. A wtedy potoczy się to szybciej.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #29 dnia: Września 25, 2014, 10:00:12 »
    Pitolenie.. Zdarzają się mądrzejsze kobiety, zdarzają się kobiety lepsze ode mnie we wszystkim bardziej zaradne, większość kobiet jednak jest mniej inteligetna (przeważnie jednak są bardziej mądre) od faceta. Większość kobiet lepiej opiekuje się dziećmi, są lepszymi krawcowymi, tłumaczkami. Większość facetów lepiej sprawdza się w szachach, robocie fizycznej itd. Są jednak pewne odstępstwa od tego. RÓWNOŚĆ NIE ISTNIEJE. I nigdy nie będzie istnieć wbijcie to sobie do głowy bo każdy człowiek z osobna jest inny. Więc wprowadzanie jakichkolwiek parytetów nie ma sensu. Do tego. Jeśli kobiety są uciskane a jest ich więcej procentowo od mężczyzn to czemu nie przegłosują kobiet na swoje stanowiska? Do tego czemu partia kobiet walczących o prawa kobiet ma mieć w partii facetów, i odwrotnie. Ja rozumiem, że media dają gotowe kalki rozumowania typu równouprawnienie, tolerancja.. jednak na Boga takie rzeczy to fikcja :D