Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pieśń Lodu I Ognia (Gra O Tron) // Możliwe Spoilery !!  (Przeczytany 54073 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    Odp: Pieśń Lodu I Ognia (Gra O Tron) // Możliwe Spoilery !!
    « Odpowiedź #195 dnia: Czerwca 14, 2016, 23:55:37 »
    Mogli juz usmiercic Arye, jej watek jest strasznie nudny i przewidywalny jak cholera, a teraz bedzie sie znowu ciagnal przez nastepny sezon. Co do bitwy, to cos czuje, ze nie zakonczy sie szczesliwie, bo tworcy musza w koncu gdzies walnac jakas tragiczna niespodzianke. Juz za duzo rzeczy dzialo sie po mysli widza, az nie poznaje czlowiek, ze oglada GoT.

Na tym zazwyczaj polega Fantasy, w jakiś sposób dobro zwycięża. Frodo choć wszystko szło się, jebać, doniósł pierścień, Wiedźmin uratował Ciri, a i tutaj mam wrażenie, że bitwa będzie BARDZO wzrowana na Bosworth. https://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Bosworth
    Król wydał rozkaz ataku, gdy niespodziewanie całe prawe skrzydło – dowodzone przez Henryka Percy'ego – zbuntowało się, odmawiając walki. Gdy okazało się, że nadciągające właśnie na pole bitwy wojska Williama Stanleya przechodzą na stronę Henryka Tudora uderzając na tyły oddziałów wiernych jeszcze królowi, Ryszard – na czele około setki oddanych sobie ludzi – ruszył do szaleńczej szarży mając nadzieję albo dosięgnąć Henryka, albo zginąć jak królowi przystało.

Jego odwaga zdała się na nic. Choć ciężkozbrojna jazda zmiotła przednie szeregi pocztu Henryka, zaś sam król dosięgnął toporem chorążego dzierżącego sztandar wroga, do walki dołączyły wojska Stanleya. Ryszard został wkrótce otoczony przez przeważające siły i zabity, zaś jego wojska poszły w rozsypkę - Norfolk zginął, a Northumberland poddał się. Jeden ze Stanleyów zabrał martwemu władcy koronę i nałożył ją zwycięskiemu Tudorowi na skroń. Bitwa trwała niecałą godzinę.

W tym wypadku, coś czuję, że Umberowie po prostu zlekceważą rozkazy by zmienić front, a z dupy wyłoni się Baelish. Pytanie, jak to rozegrają potem, czy poprze Jona Targa...Starka, czy może dalej Sansę. Nie zdziwiłbym się, gdyby w tym wszystkim, okazało się, że Baelish zna tajemnicę wieży gdzie trzymano siostrę Neda i tą drogą sprowokował Sansę, Boltonów itd do takiego działania które postawiłyby Jona na czele armii dwóch Królestw.
    A Sansa mogłaby być tylko pionkiem, bo nic innego, nie sprowokowałoby go aby ten ruszył na południe. Teraz jeśli wygra będzie Panem północy, dorzecze w ogniu, siły Doliny mogą śmiało zdławić tamtejszy opór. Lannisterowie mają problemy, Dorne bez kontroli.

Offline SaddamKrK

• Użytkownik
    • Piwa: 59
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #196 dnia: Czerwca 15, 2016, 02:24:27 »
    Na tym zazwyczaj polega Fantasy, w jakiś sposób dobro zwycięża. Frodo choć wszystko szło się, jebać, doniósł pierścień, Wiedźmin uratował Ciri, a i tutaj mam wrażenie, że bitwa będzie BARDZO wzrowana na Bosworth. https://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Bosworth

Nie, zeby cos, ale na tym wlasnie polega fenomen Gry o Tron, ze jest mega nieprzewidywalna i zaden bohater nie moze czuc sie bezpiecznie. Gdyby tak nie bylo, to mielibysmy kolejna basniowa serie, nie wyrozniajaca sie z tlumu jej podobnych ;)

Osobiscie zawsze wole dobre zakonczenia i zeby zle postaci dosiegnela sprawiedliwosc, wiec goraco kibicuje Starkom w serialu i nie chcialbym, zeby odwalili cos glupiego w nastepnym odcinku. Jednak musisz przyznac, ze z sezonu na sezon GoT zaczyna coraz bardziej toczyc "hollywoodzka" zaraza i powoli zmierza w kierunku absurdow rodem z Prison Breaka. Wiele watkow zrobilo sie mocno naciaganych, albo nie ma tej niepewnosci, co sie stanie, bo wiadomo, ze dana postac i tak wyjdzie z tego calo. Lubie Daenerys i tez jej po cichu kibicuje, ale fantasy w jej wykonaniu bardziej przypomina Avengersow, niz GoTa. Z Arya podobnie, ale ten watek mnie nudzi i wollabym, zeby sie zakonczyl, bo IMO nic wartego tyle czasu antenowego do fabuly nie wnosi.

Przewidywalnosc tez zaczyna odbierac ta iskre serialowi, coraz mniej jest scen, ktorych sie nie domyslam, a wcale ekspertem z universum nie jestem i ksiazek nei czytalem. Ale tu niestety spoilery tez robia swoje :D Jedyne takie wieksze zaskoczenie w tym sezonie to smierc Boltona i Bloodravena, oraz oczywiscie HODOR :P

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #197 dnia: Czerwca 15, 2016, 22:16:58 »
    Nie, zeby cos, ale na tym wlasnie polega fenomen Gry o Tron, ze jest mega nieprzewidywalna i zaden bohater nie moze czuc sie bezpiecznie. Gdyby tak nie bylo, to mielibysmy kolejna basniowa serie, nie wyrozniajaca sie z tlumu jej podobnych ;)

Nie wiemy jak się zakończy GoT, a powoli wszystko wkracza w kulminacyjną fazę. ;)
             Moim zdaniem, po części masz rację - Gra o Tron jest nieprzewidywalna, wiele postaci zostało zgładzonych, a ciekawe wątki jak ten Roose'a nagle i niespodziewanie urwane. Ale to wszystko do czegoś prowadzi, a zazwyczaj w książkach, zwłaszcza fantasy to jest oparte na takiej baśni - gdy wydaje się, że zło już wygrało, że dobro zostało rzucone na kolana, orkowie oblegają Gondor, Emhyr wkracza z ekipą do pałacu po Ciri, nagle okazuje się, że to dobro zwycięża. W jakiś niespodziewany sposób. Inaczej to by nie miało sensu, a książka byłaby rozczarowaniem, tak samo serial. Pyta Cię znajomy czy polecasz, to odpowiadasz "W sumie, fajnie się oglądało, chociaż... Zawiodłem się trochę".
              Poza tym, jest teoria, że Jon a możliwe nawet, że Tyrion( Po serialu się nie da tego, dopatrzeć, ale w książce wyglądał inaczej, plus są wzmianki, że szalony król podkochiwał się w żonie Tywina + że wśród Targaryenów właśnie, zdarzały się różne tego typu kalectwa) są Targaryenami. A smoki są trzy, gdzie mogą one odegrać decydującą rolę w walce ze zmarłymi. Skoro kluczowym ma być starcie żywi-martwi, to ciężko mi sobie wyobrazić aby to Tommen, Ramsay Bolton i wielki wróbel latali na smokach. 

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    « Odpowiedź #198 dnia: Czerwca 20, 2016, 09:03:55 »
    Jeden z najlepszych odcinków w historii. Zdecydowanie najlepsza bitwa.
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #199 dnia: Czerwca 20, 2016, 12:03:27 »
     Szkoda ze skasowali ostatniego giganta.
    A dzieciak głupi. Gdyby grał w łorbendy, to by wiedział że trzeba zygzaki robić ;)

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #200 dnia: Czerwca 20, 2016, 14:43:58 »
    Uwaga, jeden wielki spojler.
    (click to show/hide)

Offline SaddamKrK

• Użytkownik
    « Odpowiedź #201 dnia: Czerwca 20, 2016, 15:09:44 »
    Sprawiedliwosci nadszedl czas!!!
    (click to show/hide)

Offline Ganczo

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Napoleon jest moim ulubionym wodzem
    « Odpowiedź #202 dnia: Czerwca 20, 2016, 18:11:39 »
    Ale nadal można mówić, że ostrza Boltonów są ostre.

(click to show/hide)

Cytat: Moontor
    Powód porażki tego turnieju wypatruję we własnej osobie dlatego postanowiłem już nigdy więcej nie organizować żadnych turnieji na NW.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #203 dnia: Czerwca 21, 2016, 10:24:17 »
    Szczerze to miał być najlepszy odcinek jednak przez tę do bólu przewidywalność (pisałem już wcześniej co się stanie) w ogóle mnie nie wzruszył.

Na plus za to jednak wątek w Meeren choć też przewidywalny to przynajmniej Panie miały fajny dialog.

Co do zyzgaków stały tam te dechy z ciałami, ja bym się za tym schował :P Sam jednak motyw z tym wyposzczeniem Rickona.. mooocno naciągany. Sądziłem, że wypuści psy wtedy by to miało sens a tu takie fantazjolo.

AAaa i jeszce jedno. Negatywnych postaci prawie już nie ma to będzie teraz tylko pastiszowa  walka z innymi i odzyskiwanie tronu? Oj trochę szmira się szykuje.

Offline Ganczo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #204 dnia: Czerwca 21, 2016, 13:26:28 »
    Nie ma? Dorne, Freyowie, biali, kilka rodow polnocy,ksiadz, zobaczymy co zrobia z riverrun, jest baelish. To pewnie nie wszyscy i tak. No i Euron

Powód porażki tego turnieju wypatruję we własnej osobie dlatego postanowiłem już nigdy więcej nie organizować żadnych turnieji na NW.

Offline SaddamKrK

• Użytkownik
    « Odpowiedź #205 dnia: Czerwca 21, 2016, 22:49:17 »
    Dokladnie, zabiliby w koncu krolowa z tym jej przydupasem i Freya.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #206 dnia: Czerwca 22, 2016, 01:24:27 »
    Z ciemnych charakterów z jajami to pozostał chyba tylko Walder Frey ale on nie był tak wyeksponowany jak Joffrey czy Ramsay czy choćby Tywin albo Roose. Może jednak jakoś to zrobią, że będzie dobrze. Pozostaję też może Cersei (ale to po prostu głupia złościca) no i w sumie tyle.

Doceniam efekty i budżety ale no fabuła dość przewidywalna i dla mnie GoT utracił swój najlepszy smak - nieprzewidywalność.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #207 dnia: Czerwca 22, 2016, 01:51:53 »
    IvE, jest jeszcze Euron :) Ramsaya od zera zrobili na głównego czarnego bohatera. Teraz czas antenowy dostanie Euron.

Ale fakt z tą przewidywalnością. Starego klimatu nadałaby np. śmierć Arii. Gdy zobaczyłem, jak wbijają jej z zaskoczenia sztykety, to byłem pozytywnie zdziwiomy, pierwszy raz od dawna. Efekt zepsuło jej przeżycie i nierealistycznie szybki powrót do zdrowia.

Ale dalej mogą to naprawić epickim finałem, w dwóch krokach:
    1) Rozpierdol w KP. Np. Jaime wraca i dla ochrony Cercei zabija Tommena, ponownie zostając Królobójcą. Potem Cercei wysadza miasto dzikim ogniem, ale wcześniej cleganbowl.
    2) Niespodziewanie umiera Daennerys. Np. mogliby to wpleść wprowadzając Aegona (potem okazałby się fałszywy).

Obowiązkowo też musi już runąć mur.

Ciekawa jest też nowa teoria o Brienne, jakoby to ona miała być Azorem, czy jak się ten wybraniec nazywa. Ten miecz od Jaimego miałby się okazać Światłonoścą, który oryginalnie powstał przez zatopienie stali w sercu ukochanej. Ona zatopiła by swój miecz w sercu Jaimego, bo musiałaby z nim walczyć. W dodatku jacyś fani znaleźli u niej targaryeńskie pochodzenie (po prześledzeniu losów jej rodziny).
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline jurdas

• Użytkownik
    • Piwa: 31
    • PE_giermek_Jurdas
    « Odpowiedź #208 dnia: Czerwca 22, 2016, 02:42:59 »
    Najbardziej co mnie zirytowało to... danie na HBOGO obrazu s06e05 do s06e09. W sumie nawet piraci obejrzeli to szybciej ode mnie... Właściwie miałbym to w dupie, ale ani dziękuję, ani przepraszam, ani pocałuj mnie w dupę ze strony HBOGO.  Poza tym moim zdaniem jeden z lepszych odcinków sezonu. Kozackiego odcinka z HODOR raczej nic nie przebije(w sumie tej sceny), ale całkiem dobra bitwa(olbrzym mógł sobie chociaż jakieś młode drzewko wyrwać do walki :( ). Sansa w końcu stała się jakąkolwiek bohaterką, a nie przestraszoną, grzeczną, głupią dziewczynką, na której widok chciało mi się rzygać. Cóż, czekam na następny i mam nadzieję, że teraz HBOGO nie zjebie sprawy :(
    [wycięte z banlisty]blackhawk (13.08.2012) - prowokacje- zakaz pisania do odwołania. //sir Luca

Offline Ganczo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #209 dnia: Czerwca 22, 2016, 02:47:32 »
    W gotcie juz u kazdego jest targaryenskie pochodzenie. Nie sugerowalbym sie tym Dykcio. A cleganebowl chyba zostal w serialu cofniety `nie ma.proby walki". Swoja droga ten sezon troche zbyt tolkienowski, widac, ze D&D nie maja narzuconej fabuly. Czekam na powrót Mannisa :/