Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pieśń Lodu I Ognia (Gra O Tron) // Możliwe Spoilery !!  (Przeczytany 54208 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    • Steam ID: Mój status Steam
    Pieśń Lodu I Ognia (Gra O Tron) // Możliwe Spoilery !!
    « dnia: Sierpnia 30, 2014, 00:08:58 »
    Temat zbiorczy na temat cyklu "Pieśń Lodu I Ognia" znanego szerzej jako "Gra O Tron"

W związku z tym, że temat z Postaciami już się przewinął, ja zapytam was dwie rzeczy. Pierwsza z nich to, ulubiony region/miejscowość w Westeros

W moim przypadku byłoby to Arbor - Winnice znane nawet w Essos - lub Harrenhal - ponura twierdza, choć wciąż "Zamek godny jedynego króla"

Natomiast druga, to Wy w Westeros, musicie trochę bardziej puścić wodzę fantazji. Gdybyście mogli się tam znaleźć, kim byście chcieli zostać ? Ja widziałbym siebie na stanowisku jakiegoś High Lord'a (Przykład: Payne, Bolton etc) (Na polskie to chyba będzie Książę, tak ? ) lub Lorda Dowódcy Lannisportu. Gdyby nie udało mi się zajść tak daleko, pewnie zająłbym się kowalstwem, ewentualnie zostałbym najemnikiem (Złota Kompania nie brzmi źle)

Zachęcam do dyskusji.
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline Blachaaa

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    Odp: Pieśń Lodu I Ognia (Gra O Tron) // Możliwe Spoilery !!
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 30, 2014, 00:33:30 »
    Interesującymi miejscami są wg. mnie przede wszystkim sam mur, czy ciekawie usytuowane Orle Gniazdo. Bardzo ciekawy jestem jak przedstawią Braavos i Bractwo tych wojowników bez twarzy(?) z których wywodzi się Jaquen H'ghar. VALAR MORGHULIS!

A drugi punkt hmmm tytuł Lorda może kusić każdego, dobrym miejsce wydaje mi się być chorążym swojego lorda, lub huskarlem-gwardzistą jak Jory dla Neda, zanim Jaime go ukatrupił. Złota Kompania i żywot najemnika też brzmi zachęcająco ;)
    Ciekawe jest też Bractwo, na które natknęła się Arya po ucieczce z Harrenhal, z ludźmi wyznającymi Pana Światła, tacy rebelianci to fajna frakcja
    (click to show/hide)

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 30, 2014, 01:00:59 »
    Rebelianci, a no tak, w serialu ten wątek jest słabo zrobiony, w każdym razie ten Pan Światła, to ta sama religia, którą Mellisandre reprezentuje, bo nie wiem czy zdajesz sobie sprawę :P I tu już wchodzi się na ten mityczny poziom Pieśni, który tak bardzo powoli się rozwija w sadze, ale że nie czytałeś książek, to głupio mi tak pisać o tym.

Offline Blachaaa

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 30, 2014, 01:04:07 »
    Rebelianci, a no tak, w serialu ten wątek jest słabo zrobiony, w każdym razie ten Pan Światła, to ta sama religia, którą Mellisandre reprezentuje, bo nie wiem czy zdajesz sobie sprawę :P I tu już wchodzi się na ten mityczny poziom Pieśni, który tak bardzo powoli się rozwija w sadze, ale że nie czytałeś książek, to głupio mi tak pisać o tym.

Wiem że to to samo co z Mellisandre, ale poza tym chyba niewiele. Chętnie posłucham sięc pisz smialo o tym mityczny wątku, chyba że nie chcesz tego robić ze względu na osoby trzecie to wal śmiało na PW ;) nie czytałem to posłucham, szkoda że teraz nie mam czasu na te książki :/
    (click to show/hide)

Offline huth

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 30, 2014, 01:24:52 »
    Nie będę, bo w serialu jeszcze nie było tego, co w książkach i ci zaspoileruję :P Zresztą... sam tytuł sagi mówi wszystko i choć nie wiadomo tak do końca, czy ten cały R'hllor, czy siła przez ludzi w nim personifikowana, to ten Ogień, to i tak jest to mocno wciągające, ile to już przypuszczeń jest kto jest Azorem Ahai, czy w ogóle jakiś będzie, jak się rozwinie ta walka z Zimnem, itd. Te wszystkie intrygi polityczne schodzą na dalszy plan wtedy.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 30, 2014, 01:27:44 »
    Wybaczcie, że tak z miejsca zboczę z tematu, czy raczej pytań, które zadał Baldwin, ale rozpocznę może dyskusję pod innym kątem i przy okazji odpowiem na pytanie Blachy, które zadał w wątku o postaciach. Co myślicie o domysłach nt. pochodzenia Jona Snow'a? Bo tak od razu dla Blachy -> to nie jest wyjaśnione w wydanych do tej pory tomach. W sumie  nie byłbym zaskoczony, gdyby okazał się Targaryenem. Nedowi nie raz śniły się ostatnie słowa jego siostry Lyann'y Stark - "Obiecaj mi" (czy jakoś tak ;p). Co w sumie mógł jej obiecać? Mógł udawać, że Jon jest jego bękartem, a w rzeczywistości może okazać się synem Lyann'y właśnie i Rhaegara Targaryen'a. Miałoby to nawet sens -> Lyanna mogła chcieć ukryć pochodzenie Jon'a, żeby nie zabili go tak, jak dzieci Elli Martell. Z drugiej strony Eddard Stark był zbyt honorowy, żeby spłodzić bękarta i to tuż po ślubie. Był taki do końca życia (w sumie to właśnie przez swój honor stracił je-> mógł przecież poprzeć Renlego i pokonać siły Lannisterów tuż po śmierci Roberta). No i ostatecznie  nie wiadomo wciąż, kim była matka Jona. Ned miał mu to powiedzieć po powrocie z Królewsskiej Przystani, ale cóż... wyszło, jak wyszło :P Co prawda w "Grze o Tron: podał Robertowi jakieś imię, ale mogło to być dla zmylenia, w końcu królowi nie odmawia się odpowiedzi, a prawdy też nie mógłby wyjawić ;)
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Blachaaa

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 30, 2014, 01:32:08 »
    Myślę, że przesadzasz z tymi intrygami Dykciu, chociaż nie powiem ciekawa teoria i ciekawy wątek pochodzenia Jona, jednak o ile dobrze wiem Lyanna nie miała dzieci :/
    A HutH słyszałem jednak coś o tym, ale nie jestem pewien jak to ma wyglądać, będzie wojna pomiędzy Białymi Wędrowcami i Wybrańcami Pana Światła? Czy sam świetlisty się ukaże pod czyjąś postacią? W sumie chyba Mellisandre coś o tej wojnie zimy z ogniem wspominała
    (click to show/hide)

Offline huth

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 30, 2014, 02:48:58 »
    Mnie to nigdy nie interesowało skąd się Jon wziął i jak było o tym w książce, to przeleciałem... W każdym razie on ma nie te włosy i oczy co powinien.

A HutH słyszałem jednak coś o tym, ale nie jestem pewien jak to ma wyglądać, będzie wojna pomiędzy Białymi Wędrowcami i Wybrańcami Pana Światła? Czy sam świetlisty się ukaże pod czyjąś postacią? W sumie chyba Mellisandre coś o tej wojnie zimy z ogniem wspominała
    A skąd mamy wiedzieć, co wymyślił Martin :P Oby nie było to za szybko i kiczowato w stylu high fantasy.

Offline Baldwin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 30, 2014, 09:35:04 »
    Wybaczcie, że tak z miejsca zboczę z tematu, czy raczej pytań, które zadał Baldwin, ale rozpocznę może dyskusję pod innym kątem i przy okazji odpowiem na pytanie Blachy, które zadał w wątku o postaciach. Co myślicie o domysłach nt. pochodzenia Jona Snow'a? Bo tak od razu dla Blachy -> to nie jest wyjaśnione w wydanych do tej pory tomach. W sumie  nie byłbym zaskoczony, gdyby okazał się Targaryenem. Nedowi nie raz śniły się ostatnie słowa jego siostry Lyann'y Stark - "Obiecaj mi" (czy jakoś tak ;p). Co w sumie mógł jej obiecać? Mógł udawać, że Jon jest jego bękartem, a w rzeczywistości może okazać się synem Lyann'y właśnie i Rhaegara Targaryen'a. Miałoby to nawet sens -> Lyanna mogła chcieć ukryć pochodzenie Jon'a, żeby nie zabili go tak, jak dzieci Elli Martell. Z drugiej strony Eddard Stark był zbyt honorowy, żeby spłodzić bękarta i to tuż po ślubie. Był taki do końca życia (w sumie to właśnie przez swój honor stracił je-> mógł przecież poprzeć Renlego i pokonać siły Lannisterów tuż po śmierci Roberta). No i ostatecznie  nie wiadomo wciąż, kim była matka Jona. Ned miał mu to powiedzieć po powrocie z Królewsskiej Przystani, ale cóż... wyszło, jak wyszło :P Co prawda w "Grze o Tron: podał Robertowi jakieś imię, ale mogło to być dla zmylenia, w końcu królowi nie odmawia się odpowiedzi, a prawdy też nie mógłby wyjawić ;)

Zastanawiałem się nad tą teorią i po czasie ją wyparłem na rzecz innej, o trójgłowym smoku. O tym się niestety nie wypowiem po spoilery.

Lecz spójrzmy na to z szerszej perspektywy, Jon Snow - teoretyczny bękart Ned'a Starka. Prawego, honorowego, rycerza który ma już swojego dziedzica (Robb) więc bękart nie jest mu do niczego potrzebny. Lyanna Stark - Zakochana w Rhaegarze, "uwięziona" przez niego, mija rok.

Spójrzmy też na to przez pryzmat innych osób, Tywin Lannister, Joanna Lannister i Tyrion Lann ... Waters ! (Nie, to nie spoiler tylko bardzo prawdopodobna teoria) (Waters - Nazwisko nadawane bękartom z Crownlands (Jak Snow na Północy)

Dowody: - Tyrion byl zafascynowany smokami w młodości i śnił o nich (zupełnie jak Targaryenii)
    - Gdy wybuchła Rebelia Roberta, Tywin odszedł z Królewskiej Przystani i nie wspierał króla rozmyślając nad krzywdami które mu wyrządził (Aerys II + Joanna)
    - Aerys zazdrościł Tywin'owi oddanej żony
    - Sposób w jaki Tywin potraktował Targaryenów w Królewskiej Przystani był dość brutalny jak na wojnę z Uzurpatorem
    - Kolor oczu Tyrion'a
    - Ostatnie słowa Tywin'a, nie są skierowane po to by zranić Tyrion'a - on wyjawia mu prawdę, że nie jest on jego synem
    - Reszta rodziny Lannisterów którą spłodził Tywin - Ideały - a Tyrion.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 30, 2014, 09:37:07 »
    Branowi obiecano, że będzie latać. Będzie jednym ze smoczych jeźdzczów podczas ostatniej walki z White Walkersami. Lyanna puściła się z młodym Targaryenem :d

Takie moje teorie.

Offline Baldwin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 30, 2014, 10:29:12 »
    Branowi obiecano, że będzie latać. Będzie jednym ze smoczych jeźdzczów podczas ostatniej walki z White Walkersami. Lyanna puściła się z młodym Targaryenem :d

Takie moje teorie.

Bran/Tyrion/Danny lub Tyrion/
    (click to show/hide)
    /Danny lub Tyrion/Bran/
    (click to show/hide)
    :p
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 30, 2014, 10:47:48 wysłana przez Baldwin »

Offline Blachaaa

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 30, 2014, 12:48:58 »
    A co myślicie o Królu za Murem? Według mnie fajna postać kierowana troską o swoich ludzi
    (click to show/hide)

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 30, 2014, 12:53:22 »
    Myślę, że przesadzasz z tymi intrygami Dykciu

To nawet nie moja teoria, po prostu przeczytałem to kiedyś w necie, dość popularna jest :P

A tak nawiasem mówiąc, to nie wiem, czy ktoś słyszał, ale Telltale Games (które zasłynęło z "The Walking Dead", tworzy "Game of Thrones: A Telltale Game Series". Data premiery to 2015 (pewnie pod koniec gdzieś :P). Jest nawet zwiastun... ale taki w stylu, jaki na Bannerlorda nam wydali xD YT . W każdym bądź razie, jeśli wyjdzie im tak, jak TWD, to może być naprawdę dobra gra.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Blachaaa

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 30, 2014, 12:56:56 »
    Będzie oparta na wątkach książkowych, czy niezależnie od nich przedstawi jakiś poboczny wątek, lub zupełnie inną historię?
    (click to show/hide)

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 30, 2014, 13:06:50 »
    Będzie oparta na wątkach książkowych, czy niezależnie od nich przedstawi jakiś poboczny wątek, lub zupełnie inną historię?

Nie mam pojęcia ;o Ogólnie, to chyba nic jeszcze o tym nie wiadomo. Ale obstawiam, że będzie jak z TWD  - opowiedzą jakąś historię nieznanych lub pobocznych postaci, która będzie się dziać równolegle do głównej fabuły książkowej/serialowej. No bo szczerze- gdybyś sterował w grze powiedzmy Tyrionem i to w czasie, gdy rozgrywa się główna fabuła, to raczej znałbyś, co będzie następnie i nie byłoby to już takie wciągające. Za to jak sobie wymyślą, jakiegoś pobocznego lorda lub rycerza, a wśród epizodów będą wciskali jakoś te znany postacie i wydarzenia, to wtedy naprawdę fajnie wyjdzie.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)