Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pieśń Lodu I Ognia (Gra O Tron) // Możliwe Spoilery !!  (Przeczytany 54055 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    Odp: Pieśń Lodu I Ognia (Gra O Tron) // Możliwe Spoilery !!
    « Odpowiedź #120 dnia: Września 27, 2015, 15:52:59 »
    Bez postaci Stannisa ten serial traci dla mnie po całości :( Teraz jedyną barwną postacią pozostał chyba Wun-Wun :P

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #121 dnia: Września 28, 2015, 12:55:40 »
    Uwaga, spoiler z szóstego sezonu (i zapewne Wichrów Zimy)

Nie wiem, skąd to jest znane, ale ufam, że serwisy fanatyków PLiO mają swoje źródła, więc podaję tutaj informację, którą w jakimś newsie widziałem.

Zazwyczaj odcinek 9 jest kulminacyjny dla całego sezonu. Tak ma też być w przypadku następnego sezonu. Może najlepiej będzie, jeśli po prostu zacytuję:

Jak donosi serwis, twórcy planują nakręcić potężną bitwę, która zostanie pokazana w dziewiątym odcinku najnowszej serii – dziewiątym, czyli często uznawanym za najważniejszy w całym sezonie. Przypominamy, że podobnie było z bitwami w drugim (2×09 – bitwa nad Czarnym Nurtem) czy czwartym (4×09 – bitwa o Mur) sezonie, a na przestrzeni całego serialu to właśnie przedostatnie epizody uważane były zarówno przez fanów jak i twórców za najbardziej istotne oraz kulminacyjne.

W bitwie mają wziąć udział siły dzikich, a także wojska między innymi Boltonów, Umberów i innych północnych rodów. I co ważniejsze, na miejscu zauważono KITA HARINGTONA (JON SNOW), KTÓRY RÓWNIEŻ BRAŁ UDZIAŁ W KRĘCENIU SCEN.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #122 dnia: Października 11, 2015, 14:24:36 »
    Potwierdzone: w sezonie 6 (a wiec pewnie i w Wichrach Zimy) pojawi się scena z Wieży Radości, która na 80% wyjaśni pochodzenie Jona. Ktoś nagrał to amatorsko z planu zdjęciowego:

A tutaj coś humorystycznego. Nieco późno, ale wcześniej tego nie widziałem:

oraz

Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #123 dnia: Grudnia 01, 2015, 01:42:39 »
    Pierwszy plakat 6-tego sezonu

Dodatkowo wyciekły jakieś zdjęcia z planu filmowego, prawdopodobnie z czasu, gdy kręcono tą wielką bitwę, która będzie w następnym sezonie. Jon był w zbroi Starków, w dodatku jako żywy człowiek.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #124 dnia: Stycznia 02, 2016, 13:44:54 »
    Z dniem dzisiejszym chyba łapię depresję :( Lnik do przetłumaczonego wpisu siwego: http://westeros.pl/george-r-r-martin-informuje-o-postepie-prac-nad-wichrami-zimy/

I najwazniejsza część dla mnie - "astanówcie się. Mago, Irri, Rakharo, Xaro Xhoan Daxos, Pyat Pree, Pyp, Grenn, ser Barristan Selmy, królowa Selyse, księżniczka Shireen, księżniczka Myrcella, Mance Rayder i król Stannis – wszystkie te postacie nie żyją w serialu, ale są jak najbardziej żywe w książkach"
    Akurat książki nie czytałem i nie wiem czy przeczytam, jednak oglądam serial. I wiecie jak się w tym momencie, o 13:44 czuje ? No fatalnie... :/

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #125 dnia: Stycznia 02, 2016, 17:56:10 »
    Nie widzę problemu. Stannis w serialu został zgwałcony charakterologicznie, kiedy pozwolono mu się uśmiechnąć. Poza tym nigdy mi ten aktor do tej postaci nie pasował.

Sam serial zaczął się psuć od momentu wkradnięcia się pierwszych rozbieżności z książką, czego kulminacją jest marnie napisany i wyreżyserowany 5 sezon i szczytem beznadziei w postaci żałosnego końca największego rycerza z Pieśni. Dalej serialu nie oglądałem już, bo i po co, jak się okazało po spoilerach, które czytałem, słusznie, bo bym uznał te odcinki za stracony czas. Pewnie są jakieś fajne sceny, i może jeszcze obejrzę, ale dla mnie końcówka serialu to świetnie zrealizowana sekwencja z Arią wypływającą z Westeros i reszty nie uznaję :P

A co do samego pisania... myślę, że chyba Martina trochę ta sytuacja przerosła, zderzenie wolnego wycyzelowanego pisarstwa nie dla kasy z showbizem tak wygląda. Zresztą wydaje mi się, że twórcy serialu się cieszą, bo mają teraz pole do popisu w kwestii scenariusza :)
    Natomiast postawa Martina jest godna podziwu, inni pisarze(ehem Sapek ehem), to by ignorowali, odcinali się i jednocześnie zrzędzili, że ktoś ich uni wykrzywia, mimo że dostali za to kupę kasy :P
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 02, 2016, 18:09:03 wysłana przez huth »

Offline Torsten

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #126 dnia: Lutego 27, 2016, 01:14:59 »
    Bo Martin od samego początku mówił, że serial pójdzie swoją drogą. Wszyscy (ci czytający) czekają teraz na Wichry Zimy. Po przeczytaniu Tańca Smoków uświadomiłem sobie, że tak na prawdę możemy nie być nawet w 1/3 tego, co chce nam przekazać autor. Przykładowo Deanerys znalazł khal Phono nie wiadomo jak daleko od Meereen, sama królowa jest na drugim końcu świata a zmierza do Westeros i czy to do niej pasuje, żeby porzuciła wyzwoleńców i popłynęła do "domu"? Jon Snow został pchnięty sztyletem, a nadchodzi zima, a mam wrażenie, że tylko on i Tormund realnie zdawali sobie sprawę z zagrożenia. Wogóle ta mała rada Jona to jakiś burdel był. Sprzeciwiali się przeprowadzeniu dzikich za Mur bo co? Bo woleli bronić Westeros przed dzikimi i Innymi jednocześnie? Bo dzicy mogą stać się Innymi i w sumie lepiej im bybyło się obronić? Victarion płynie pod Meereen w kilkadziesiąt okrętów, taka flota mógłby pomóc Deanerys w wojnie z Quarth. A co z Arya, Sansa i Theonem? Czerwony kapłan ze statku Victariona mówi, że Melisandre się pomyliła i to nie Stannis jest wybranym. W takim razie kto? Powoli rozpoczyna się wojna między smokiem a lwem o Żelazny Tron. To dopiero początki...
    A tym czasem serial się kończy, chyba sezon VI jest ostatni. Osobiście, dla mnie, twierdzę że serial to jabłko na jabłoni Pieśni, które spadło daleko za Wąskie Morze. Ja obejrzałem sezon I i II i odpuścilem, ponieważ wizerunki postaci są tak zepsute że nie mogę na to patrzeć. Najgorzej pokrzywdzona jest Deanerys, w serialu ciągle powtarza że jest Matką Smoków bla bla bla i wszystko się jej należy, a Quartharczycy mają jej dać okręty, bo tego chce. Ale czy Matka Smoków w książce jest taka? W serialu przypomina swojego brata, obłąkanego Viserysa. Aktorka pasuje do roli i gra świetnie, ale to nie to samo co wychodzi z spod ręki Georga :) Chyba trochę się rozpisałem, ale to z presji czekania na Wichry Zimy ;)

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #127 dnia: Kwietnia 10, 2016, 00:04:09 »
    A tym czasem serial się kończy, chyba sezon VI jest ostatni.

Na pewno nie ostatni, bo na 7 albo 8 mają już podpisane kontrakty, a w planach chyba około 10 sezonów jest.

A tymczasem zbliża się chyba najbardziej oczekiwany sezon, bo pierwszy, który już prawie całkowicie (może z wyjątkiem wątku Greyjoyów) wyprzedzi książki. Jak tam wasze oczekiwania?

I trochę materiałów dla tych, którzy nie śledzą informacji o tym:
    - premiera 24 kwietnia
    - trailer #1: https://www.youtube.com/watch?v=fUJuOSD3Tb4&nohtml5=False (wrzucam wam z napisami pl)
    - trailer #2: https://www.youtube.com/watch?v=AOPbXJWaGTo
    - klip (chyba 1 z odcinka): https://www.youtube.com/watch?v=AnLRTmITJDE
    - Tytuł I odcinka: "Kobieta w czerwieni" i jego opis: "Jon Snow nie żyje. Daenerys napotyka silnego człowieka. Cersei ponownie widzi się z córką."

W tym sezonie zobaczymy m.in. scenę spod Wieży Radości, która ma wyjaśnić pochodzenie Jona. To wieża, pod którą Ned Stark z ludźmi Północy starł się z rycerzami Targaryenów, by uwolnić z niej Lyannę, siostrę Neda. Zapowiadana jest też wielka bitwa o Północ, która podobno będzie największą sceną batalistyczną, jaka kiedykolwiek dotąd została zrealizowana w ramach seriali. W jej wyniku mają się tam spotkać takie postacie, jak:
    (click to show/hide)
    Zapowiadana jest też oczywiście śmierć kolejnych głównych bohaterów, w tym spalenie i ukrzyżowanie (o ile dobrze pamiętam).

Jako dodatkowy spoiler:
    (click to show/hide)

W skrócie: zapowiada się (przynajmniej z przecieków) bardzo dobry sezon, w którym dużo się będzie dziać.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline huth

« Odpowiedź #128 dnia: Kwietnia 10, 2016, 17:02:16 »
    Zostałem podhypowany i chyba się zmuszę, żeby przelecieć 5 sezon do końca i nowy też będę oglądać.
    Choć no naprawdę nie podobało mi się to, co robili w 5 od początku. Tym bardziej po tak dobrym 4, który się tak zajebiście zakończył.
    Jednak za długo już czekam na książkę... Fajnie byłoby zobaczyć jak sobie wymyślili Viseriona czy jak tam mu było i cały ten wyścig do Daenerys. To można fabularnie bardzo fajnie zrobić, nieco przełamując konwencję, ale skoro tak bardzo zdupili podróż karła, to mam naprawdę niskie oczekiwania...

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #129 dnia: Kwietnia 11, 2016, 23:06:25 »
    Dzisiaj wypuścili nowy trailer, tym razem pouzupełniali wcześniej pokazane urywki. Wrzucam wam znowu z napisami pl:
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline huth

« Odpowiedź #130 dnia: Kwietnia 11, 2016, 23:59:40 »
    Pewnie po 3 epizodzie powiem, że trailer lepszy niż serial, ale w sumie jest bogato. Bitwy, krew, seks, śmierć i palenie żywcem, do tego smoki, biali wędrowcy, karzeł i brak ładnego, cierpiącego wewnętrznie Jona (więc pewnie teraz zepsują inne postaci).

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #131 dnia: Kwietnia 12, 2016, 16:45:55 »
    Heh, a mnie wzięło lekki zniechęcenie i bardziej obserwuje Wikingów. Jako stary fan GoT nie będę narzekał, że to jest na zasadzie "to było fajne, zanim było modne" To nie o to chodzi. Zresztą takie gadanie to zawsze pierdzielenie. GoT jest spoko, sęk w tym, że popularność i nadmiar tego wszędzie odebrało mi sporo magii na zasadzie co za dużo to nie zdrowo i nie czekam z takimi wypiekami. Na pewno obejrzę jednak to już nie ma ciar jak bywało na początku.

PS. Mam nadzieję, że Jon pierdoła umrze.

Co do spoilerów (do hutha):

(click to show/hide)

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #132 dnia: Kwietnia 12, 2016, 21:50:22 »
    Uwaga, spoiler!

(click to show/hide)

To kadr z ostatniego trailera. Co o tym myślicie? Wygląda identycznie, jak on. Kamillo się pewnie ucieszy.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline huth

« Odpowiedź #133 dnia: Kwietnia 13, 2016, 01:13:28 »
    @ IvE zupełnie nie wiem o co ci chodzi :P
    Mógłbyś się domyślić, że przekręciłem imię Victariona na smoka Viseriona :)

@ Dyktator
    co to ma być fakt czy superekspress?

Offline huth

« Odpowiedź #134 dnia: Kwietnia 15, 2016, 05:48:16 »
    Kamillo się pewnie ucieszy.
    Wydmuszką postaci, którą przerastają doradcy, a wg. serialu dzieciobójcy?
    Od początku jest to kiepska postać, a odcinek, w którym pozwolili się jej uśmiechnąć, to jej upadek. Tu akurat casting się nie powiódł... Jak widzę tego aktora w roli Stannisa i porównuję do ilustracji i okładek, to pierwsza myśl - wymoczek.