Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pieśń Lodu I Ognia (Gra O Tron) // Możliwe Spoilery !!  (Przeczytany 54197 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    Odp: Pieśń Lodu I Ognia (Gra O Tron) // Możliwe Spoilery !!
    « Odpowiedź #45 dnia: Września 03, 2014, 14:26:58 »
    Nie no ja rozumiem, że może się książka podobać. Jednak uczenie się takich nieistotnych faktów dla samego uważania się megafanem i ekspertem jest nienormalne i powinno się ich izolować.
       Wiesz, ci ludzie szukają lepszego świata. Są nim zafascynowani i chcą go poznać, jedynym źródłem poznania jest zaś literatura. Nasz świat wydaję się im nudny, więc uciekają w tamten. No i oczywiście dochodzi motyw, "jestem lepszym fanem, niż Ci co raz przeczytali, myślą, że są fanami a nie wiedzą jakie gacie miał Robb Stark w czasie krwawych godów! Pfff, pozdro poćwiczcie porażki!"
       Rozumiem więc megafanów, ale wolę tych którzy własnie biorą książki o historii Anglii i szukają podobieństw. Kto jest "twórcą króli", Warwickiem który najpierw był głównym "chorążym" Yorków a potem sprzymierzył się z Lancasterami. Frey? Bo przecież królowi Warwick wypominał małżeństwo z Woodville, chciał go zeswatać z własną córką. Bolton? A może ta postać, istotna dla konfliktu została gdzieś indziej umiejscowiona.
       Tu, moim zdaniem Martin okroił wszystko, zostawił motyw zdrady spowodowanej tym, że z oczekiwanego małżeństwa pozostały nici i wydania córki za wroga, króla Edwarda. Czyli wychodzi Frey.  Choć możliwe, że nowe książki rzucą trochę nowego światła na ten temat. Robb Stark ogólnie zaś pasuje właśnie do postaci Edwarda, który będąc młodym chłopakiem stanął na czele Yorków, wziął potajemny ślub i wygrał. Autor widać, chcąc odrzucić cukierkową formę, zamordował Robba.

Offline Blachaaa

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    « Odpowiedź #46 dnia: Września 03, 2014, 14:45:40 »
    Ciekawi mnie jedna rzecz, w ostatnim odcinku 4 serii, pod koniec jest ujęcie jak Varys słyszy dzwony dobiegające z miasta po czym odwraca się siada obok skrzyni z Tyrionem. On również uda się z nim do Braavos? Nigdzie o tym nie słyszałem, jednak zdziwiło mnie to, że wrócił na statek, chociaż kto wie? Może chciał potowarzyszyć Tyrionowi przed wypłynięciem będąc pewnym że nieprędko go ujrzy
    « Ostatnia zmiana: Września 03, 2014, 15:25:10 wysłana przez Davos »
    (click to show/hide)

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #47 dnia: Września 03, 2014, 15:52:11 »
    Ciekawi mnie jedna rzecz, w ostatnim odcinku 4 serii, pod koniec jest ujęcie jak Varys słyszy dzwony dobiegające z miasta po czym odwraca się siada obok skrzyni z Tyrionem. On również uda się z nim do Braavos? Nigdzie o tym nie słyszałem, jednak zdziwiło mnie to, że wrócił na statek, chociaż kto wie? Może chciał potowarzyszyć Tyrionowi przed wypłynięciem będąc pewnym że nieprędko go ujrzy

Owszem, uda się wspólnie z nim. Co więcej, Varys był związany z zabójstwem Tywin'a (Jakby nie patrzeć pomógł Tyrionowi wydostać się z więzienia) gdy usłyszał dzwony, wiedział, że odkryli ciało Tywin'a, tym samym mógłby mieć z tego powodu nie przyjemności. Gdyby odkryli ciało później, z pewnością zabrałby ze sobą jakieś rzeczy itd.
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline Blachaaa

• Użytkownik
    « Odpowiedź #48 dnia: Września 03, 2014, 16:13:13 »
    Owszem, uda się wspólnie z nim. Co więcej, Varys był związany z zabójstwem Tywin'a (Jakby nie patrzeć pomógł Tyrionowi wydostać się z więzienia) gdy usłyszał dzwony, wiedział, że odkryli ciało Tywin'a, tym samym mógłby mieć z tego powodu nie przyjemności. Gdyby odkryli ciało później, z pewnością zabrałby ze sobą jakieś rzeczy itd.

Co do tego co oznaczały dzwony to nie miałem wątpliwości, jedynie byłem ciekawy czy Varys uda się w podróż również z nim, ale polemizowałbym czy Varys jest w to zamieszany. Wydaje mi się, że to wszystko to spontaniczny wyskok Tyriona
    (click to show/hide)

Offline Baldwin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #49 dnia: Września 03, 2014, 16:48:19 »
    Co do tego co oznaczały dzwony to nie miałem wątpliwości, jedynie byłem ciekawy czy Varys uda się w podróż również z nim, ale polemizowałbym czy Varys jest w to zamieszany. Wydaje mi się, że to wszystko to spontaniczny wyskok Tyriona

Tak, masz rację. Natomiast to on pomógł mu w ucieczce. Gdyby ktoś go/ich widział, Varys mógłby stać się podejrzanym.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #50 dnia: Września 03, 2014, 17:05:05 »
    Coś mi tu nie pasuje. Potem Varys wraca i zabija Kevana. Pokręcili to, w serialu. Nie pamiętam, czy w książce Varys ruszał się ze stolicy.

Offline Blachaaa

• Użytkownik
    « Odpowiedź #51 dnia: Września 03, 2014, 17:32:44 »
    Nie pamiętam, czy w książce Varys ruszał się ze stolicy.

Gadałem ze znajomymi co czytali i wspominali tylko o opuszczeniu stolicy przez Tyriona :|
    (click to show/hide)

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #52 dnia: Września 03, 2014, 18:19:50 »
    W serialu coraz więcej zmieniają, to rozsądne, bo serial bardzo rozpropagował książkę, dzięki niemu więcej osób przeczytało PLIO, i kolejne sezony bez nowych scen byłyby nudne. Tylko czasami wychodzą im te nowe sceny źle, dla przykładu na jednym bohaterze:
    - Sceny w których, zmienili całkowicie historię tego, jak Theon Greyjoy popadł w niewole, są kiepskie. Pokazują go jako debila, a był on po prostu dumny. W książce została z nim, na śmierć 1/2 ludzi których miał.
    - Sceny które przedstawiają jak, Ramsay łamał Theona, są ciekawe. Urozmaicają serial i są smaczkiem dla czytelników, bo tam Theon znika na 2 książki i pojawia się jako Fetor. Można narzekać na wycięcie Kyry, dziwną próbę odbicia Theona której książkowo nie było itd. ale przynajmniej wiemy co się działo.

To z Varysem jest dziwne, bo potem on wróci do stolicy by zabić Kevana.

PS.
    https://www.youtube.com/watch?v=WH2ri8RhSnw

Offline Blachaaa

• Użytkownik
    « Odpowiedź #53 dnia: Września 03, 2014, 18:31:18 »
    No no Myrcella nawet nieźle podrosła ^^ ale to chyba nie są wszyscy nowi bohaterowie tja?
    (click to show/hide)

Offline Baldwin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #54 dnia: Września 03, 2014, 19:26:42 »

To z Varysem jest dziwne, bo potem on wróci do stolicy by zabić Kevana.

Zniknął ze stolicy w książce, lecz nigdzie nie było powiedziane, że zniknął z Westeros :p

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #55 dnia: Września 03, 2014, 22:03:33 »
    Doran Martell, dobrze dobrany imo.
    Ciekawe jak będą wyglądali Euron i Victarion, to jest ciekawe.

Co do Myrcelli, nie dziwi mnie jej wiek. Robbowi i wielu innym musieli go zwiększyć...

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #56 dnia: Września 04, 2014, 10:05:22 »
    Ok narobili tutaj tych bękartów Oberyna, jednak w książce bękarcicie mało miejsca zajmowały. Gdzie jest Euron i Victarion się pytam.

Dobrze, że wspomnieliście o tym wątku porwania Theona. To była jakaś kpina i w ogóle wyrwana z kontekstu scena.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #57 dnia: Września 04, 2014, 10:56:48 »
    To prawda. Mam nadzieje, że w kolejnych sezonach będzie mniej scen dla mało ambitnej, części widowni rodem z USA. Bo dla tej kategorii, zapewne zaadresowali scenę przemowy Theona czy kilka scen Lorasa i Renly'ego.

Offline Baldwin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #58 dnia: Września 04, 2014, 14:00:19 »
    Ciekawe jak będą wyglądali Euron i Victarion, to jest ciekawe.

(click to show/hide)

(click to show/hide)

Offline Solejók

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #59 dnia: Września 04, 2014, 16:05:15 »
    Na szczęście to tylko fanowskie zachcianki. Jakby taki pet grał Victariona, to bym się powiesił.

Szkoda, że Ray Stevenson nie jest trochę młodszy.