Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pieśń Lodu I Ognia (Gra O Tron) // Możliwe Spoilery !!  (Przeczytany 54071 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Pieśń Lodu I Ognia (Gra O Tron) // Możliwe Spoilery !!
    « Odpowiedź #30 dnia: Września 01, 2014, 17:34:29 »
    Zależy od tego co się wydarzy. Po Cersei w kolejce do Skały jest Tommen, tym samym Zachód stanie się częścią Żelaznego Tronu.
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline Blachaaa

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    « Odpowiedź #31 dnia: Września 02, 2014, 16:32:03 »
    A mam nadzieję, że Targaryenowie nie wygrają bitwy o Żelazny Tron, niestety jak mówicie bardzo dużo na to wskazuje :\
    Myślę, że dojdzie do czegoś w rodzaju ugody, ale dokładnie czego.... nie wiem
    (click to show/hide)

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #32 dnia: Września 02, 2014, 17:19:07 »
    Ugoda, między Varysem a Littlefingerem jest możliwa. Peter daje Sanse, Aegonowi i zapewnia rycerstwo Doliny. Dolina i Dorne to jedyne niewykrwawione królestwa, powinno starczyć. Chyba, że Baelish zadziała w drugą stronę, będzie walczył przeciw Aegonowi bo jego zwycięstwo oznacza Varysa u władzy, władzy której pożąda Baelish.

Mnie jednak interesuje to jak Martin wzorował się na wojnie 2 róż. Może na tym się skupmy?
    Przykładowo, młody książę Edward miał tego pecha, że jego ojciec był władcą słabym. Doszło do buntu baronów, zwołania parlamentu w 1265 (nawiasem ważna data w historii rozwoju parlamentu, bo zaproszono przedstawicieli miast, był to parlament modelowy), pojmano króla i Edwarda. Ten drugi potem uciekł, zwołał armię i brutalnie rozprawił się z Szymonem z Montfortu swym głównym przeciwnikiem, liderem baronów, władcą wielkich posiadłości w Anglii.

Tutaj przedstawiona jego śmierć.

Herb Reynów, władców Castamere

https://www.youtube.com/watch?v=ECewrAld3zw
    Piosenka, pasuje do obu historii.

Offline Blachaaa

• Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Września 02, 2014, 17:21:56 »
    Temat raczej nawiązuje do świata książki i serialu :/
    (click to show/hide)

Offline Solejók

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #34 dnia: Września 02, 2014, 17:32:41 »
    Varys nie żąda władzy, on chce tylko służyć prawowitemu władcy, a według niego najwyraźniej Targaryenowie tacy są. I tak już jest potężny, zmiana króla nic nie zmieni.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Września 02, 2014, 17:42:08 »
    A ten warto byłoby zrozumieć.

Offline Blachaaa

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Września 02, 2014, 17:48:20 »
    Varys nie żąda władzy, on chce tylko służyć prawowitemu władcy, a według niego najwyraźniej Targaryenowie tacy są. I tak już jest potężny, zmiana króla nic nie zmieni.

W serialu mylące było jak podczas rozmowy z Oberynem zapytany czego pragnie spojrzał na żelazny tron i poszedł, ale tak jak mówisz myślę, że po prostu chce służyć Targaryenom, w sumie po to dzieciaka wysłał do Essos
    (click to show/hide)

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #37 dnia: Września 02, 2014, 19:38:23 »
    Wybaczamy ci niewiedzę w kwestii inspiracji Martina, to jest ogólnie wiadome, że czerpał z historii Anglii, a szczególnie ze wspomnianej wojny. I jak najbardziej można tu zjeżdżać na te tematy, samo gadanie o fabule jest za suche :P

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #38 dnia: Września 03, 2014, 11:03:54 »
    Fanboye, sobie dywagują miesiącami to czemu my nie możemy. Temat najwyżej zemrze śmiercią naturalną. Pamiętam kiedyś jak na pyrkonie w zeszłym roku poszedłem dla beki na wiedzówkę gota. Fanatyzm tych ludzi mnie przeraził, kolesie wiedzieli ile razy ktoś tam trafił z jakiegoś dystansu z łuku kiedyś tam w jakimś turnieju ;o

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Września 03, 2014, 11:33:15 »
    Ludzie zawsze szukają lepszego świata, jedni wynaleźli komunizm drudzy uczą się tego.

Offline Aharo

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #40 dnia: Września 03, 2014, 12:04:34 »
    SPOILER XD

(click to show/hide)
    Jak uważacie?

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Września 03, 2014, 12:35:36 »
    Pisaliśmy już o tym wcześniej do tego niewiadomo czy Bękart żyje.

Offline huth

« Odpowiedź #42 dnia: Września 03, 2014, 13:24:38 »
    Fanboye, sobie dywagują miesiącami to czemu my nie możemy. Temat najwyżej zemrze śmiercią naturalną. Pamiętam kiedyś jak na pyrkonie w zeszłym roku poszedłem dla beki na wiedzówkę gota. Fanatyzm tych ludzi mnie przeraził, kolesie wiedzieli ile razy ktoś tam trafił z jakiegoś dystansu z łuku kiedyś tam w jakimś turnieju ;o
    Haha, chyba przegapiłeś ten moment, kiedy jeszcze Pottery wychodziły na świeżo i tych nastolatków, co wszystko o tym wiedzieli :P Choć to jeszcze można zrozumieć, ale dorosłych uczących się sindarinu? Ja nie potrafię dotąd zdecydować się, czy to normalne hobby jest...
    To jest w sumie ciekawe zagadnienie, że ludzie tak się angażują w wymyślone światy, nie dziwię się, że Kościołowi się nie podoba :P

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Września 03, 2014, 13:29:15 »
    Nie no ja rozumiem, że może się książka podobać. Jednak uczenie się takich nieistotnych faktów dla samego uważania się megafanem i ekspertem jest nienormalne i powinno się ich izolować.

Offline huth

« Odpowiedź #44 dnia: Września 03, 2014, 14:05:39 »
    Haha, izolować :D Weź ty się sam wyizoluj :D To jest po prostu fascynujący inny świat i dodatkowo rozrywka, bo i pasja i porządna literatura. A co byś powiedział, gdyby z takim samym zacięciem mówili o historii czy to militariów czy sztuki, itp. Tych freaków nie trzeba izolować? :) (btw nigdy takich freaków nie widziałeś?) Tacy ludzie też są, jakoś w ich życiu trafili na takie wpływy i takie książki, że nie znają Westeros, a np. stolice okręgów administracyjnych w Japonii.