Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pieśń Lodu I Ognia (Gra O Tron) // Możliwe Spoilery !!  (Przeczytany 53943 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jurdas

• Użytkownik
    • Piwa: 31
    • PE_giermek_Jurdas
    [wycięte z banlisty]blackhawk (13.08.2012) - prowokacje- zakaz pisania do odwołania. //sir Luca

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    Odp: Pieśń Lodu I Ognia (Gra O Tron) // Możliwe Spoilery !!
    « Odpowiedź #91 dnia: Sierpnia 25, 2015, 16:38:19 »
    Uwaga, post zawiera spoilery. Nie zalecam czytania go przed zapoznaniem się z tomem "Taniec ze Smokami" lub obejrzeniem 5-tego sezonu serialu.

Temat trochę umarł, podczas gdy fani w internecie umieszczają mnóstwo materiałów (często zupełnie nowych) i uzupełnień starych teorii. Zacznę więc dyskusję o Jonie Snow. Zaznaczę też na początku, że nie są to moje przemyślenia. Niektóre rzeczy są znane od dawna, inne są nowsze, wszystko jednak można znaleźć w internecie. Sam nie wychwytywałem takich szczegółów, gdy to czytałem.

Na początek dla przypomnienia, teoria o rodzicach Jona Snow. Znane już od dawna R+L=J sugeruje, że prawdziwym ojcen Jona był książę Rhaegar Targaryen oraz Lyanna Stark, siostra Neda Starka. Pokopiuję więc argumenty z pewnej strony, gdzie to wszystko na temat jego pochodzenia jest zebrane do kupy:
    • Ned Stark tłumaczył Jonowi, że jest on z jego krwi, ale nigdy nie nazwał go synem, nawet we własnych myślach (w swoich rozdziałach)
    • Jon ma wygląd Starka, podczas gdy już np. Robb, czy Sansa mają cechy Tullych (po matce). Nie wiem, skąd to wiadomo, ale to chyba coś potwierdzonego, że geny Targaryenów są recesywne i ustępują, gdy zmieszają się z jakimkolwiek innym, dużym rodem. To by tłumaczyło, czemu Jon najbardziej przypomina Starka spośród całego rodzeństwa
    • Lyanna była kochanką Rhaegara, po tym, jak porwał ją po jakimś turnieju. Wcześniej (było to w wizjach Daenerys w "Starciu Królów") Rhaegar w rozmowie ze swoją żoną, Elią Martell, powiedział, że smok ma trzy głowy (albo jakoś podobnie) i zasugerował, że potrzebuje trzeciego dziecka. Było to już po tym, jak Elia urodziła dwójkę. Była chorowita i już to prawie ją zabiło, dodatkowo lekarze powiedzieli, że nie będzie mogła mieć więcej dzieci, o czym Rhaegar wiedział. To by mogło wskazywać, że w ten sposób przekazał jej swoje plany odnośnie Lyanny. Skoro była świadoma i zaakceptowała to, wtedy Jon ma pełne prawa do tronu, bo nie jest bękartem.
    • Scena z Wieży Radości. Co ciekawsza scena ta ma być podobno w nadchodzącym tomie PLiO oraz w szóstym sezonie serialu, więc pochodzenie Jona może zostać w końcu wyjaśnione. A o co w niej chodzi- po śmierci szalonego króla, gdy zwyciężyła rebelia Roberta, Ned Stark udał się wraz z sześcioma ludźmi do tejże wieży, by uwolnić przebywająca tam Lyannę. Co ciekawe, broniło jej trzech najlepszych gwardzistów królewskich, podczas gdy przy królu był wtedy tylko jeden (Jaime), a przy żonie księża i jego dzieciach nie było żadnego. Żadnego też nie było na Smoczej Skale, gdzie przebywał Viserys i miała się urodzić Daenerys. Po pokonaniu ich, Ned wdarł się do wieży, a tam umierająca Lyanna poprosiła go coś. Robert chciał śmierci wszystkich Targaeryenów, nawet niemowląt, by zapewnić sobie bezpieczne rządy. Lyanna wiedząc to, mogła poprosić, by Ned zapomniał o swoim honorze i ukrył Jona, ogłaszając światu, że jest on jego bękartem.
    • Daenerys miała też wizję niebieskiej róży wyrastającej z lodowej ściany. Z takich róż składała się korona królowej miłości i piękna, którą Rhaegar wręczył Lyannie. A lodowa ściana to najpewniej Mur, co mogłoby wskazywać na syna Lyanny. Może to też sugerować wskrzeszenie Jona, ponieważ co zrobią z ciałem? Na spalenie może nie być czasu, bo wymaga to przygotowań i ceremonii, a (przynajmniej w książce) było tam zbyt duże zamieszanie na takie rzeczy. Mogli więc ciało schować w jednej z lodowych celi w murze. Już wcześniej Jon odkrył, że zimno konserwuje mięso (a więc i ciała), a magia samego muru sprawia, że umarli nie wstają (epizod nieznany dla osób, które oglądały tylko serial). Także gdyby został wskrzeszony w tej celi, to idealnie by to pasowało to tej wyrastającej z muru róży/syna Lyanny.
    • Kolejna wizja Daenerys wymienia trzy tytuły: Matka Smoków, dziecię trojga i dziecię burzy. Jest to tak ułożone, jakby wszystkie trzy miały się tyczyć tylko Daenerys, ale nie pasowałoby wtedy dziecię trojga. Jest więcej teoria, że tylko matka smoków się jej tyczy, a pozostałe dwa to wskazówki odnośnie pozostałych "głów smoka". Dziecię trojga pasowałoby do Jona, gdyby jego rodzicami byli Rhaegar i Lyanna, bo wtedy tym trzecim byłby jego przybrany ojciec- Ned.
    • Małą wskazówką jest też reakcja kruka Mormonta ("Starcie Królów"), gdy Jon wszedł do komnaty lorda dowódcy. Zaczął on wtedy krakać słowo "król".

A teraz odnośnie "śmierci" Jona. Tutaj również pokopiuję z innego artykułu, gdzie też wszystko ładnie były porozpisywane.
    • Przede wszystkim Jon jest wargiem/zmiennoskórym, co było już nie raz przedstawiane w książkach. Tutaj na pomoc przychodzą prologi książek. Ktoś bardzo spostrzegawczy zauważył pewne własności. Po pierwsze na zmianę prologi dotyczą osób za murem oraz maesterów. Po drugie za każdym razem jest w nich pokazywana jakieś nowe nadnaturalne zjawisko, które co najmniej raz pojawia się dużo później w tej samej książce. I trzecia własność (już mniej ważna z perspektywy tematu o Jonie, ale za to bardzo ważna dla "uczty dla wron", bo zdradza to, że ludzie bez twarzy z bravoos próbują zdobyć smocze jajo... ale o tym może Innym razem) jest taka, że główna postać z prologu zawsze w nim ginie. A więc po kolei- w pierwszym tomie pokazane jest, jak wstają umarli. Potem w tym samym tomie w komnacie lorda dowódcy wstaje dwóch zmarłych zwiadowców. W drugim tomie Melisandre pokazuje na maesterze moc R’hllora. Potem w tym samym tomie choćby tworzy cień, który zabija Renlego. W trzecim tomie bracia z nocnej straży znajdują obsydianowy sztylet, którym pierwsi ludzie walczyli z innymi. Później Sam używa go do zabicia Innego. W tomie czwartym za to jest mowa o obsydianowych świecach. Pod koniec tego epizodu, Sam styka się z nimi w Cytadeli. A teraz przechodząc do piątej części- tam prolog przedstawia śmierć zmiennoskórego za murem. Samo wcielanie się takiego w zwierzę nie było nowością, bo już się zdarzało od pierwszych tomów. Nowością było jednak to, że po śmierci rozpoczął drugie życie w zwierzęciu. Pasowałoby to do opisu śmierci Jona, który podobnie jak tamten warg, przed śmiercią poczuł przenikliwe zimno oraz wyszeptał imię swojego wilkora, w którego mógłby się wcielić. Również w wizjach Melisandre (miała swój jeden rozdział) Jon był człowiekiem, chwilę potem miał głowę wilka, a potem znowu był człowiekiem.
    • O tym, co się mogłoby stać z ciałem, napisałem wyżej przy okazji tego o niebieskiej róży.
    • Sama śmierć uwolniła Jona z przysięgi. A więc po wskrzeszeniu nie byłby już bratem nocnej straży i mógłby przyłączyć się do gry o tron.

A więc zapraszam do dyskusji, jeśli ktoś dotrwał do końca opisu.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #92 dnia: Sierpnia 25, 2015, 18:29:12 »
    Jon Snow umarł? Fuuuu

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #93 dnia: Sierpnia 25, 2015, 22:56:05 »
    To jest niesamowite, cykl fantasy, a tutaj jakieś teorie o genach recesywnych, łot de fak.

W ogóle skąd ty to wziąłęś wszystko, udzielasz się na jakimś forum martinowskim? :>

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #94 dnia: Sierpnia 25, 2015, 23:20:50 »
    W ogóle skąd ty to wziąłęś wszystko, udzielasz się na jakimś forum martinowskim? :>

Nie xD
    Parę tygodni temu nadrobiłem małe zaległości w Tańcu ze Smokami i zacząłem sobie wyszukiwać w necie opublikowane rozdziały z Wichrów Zimy. Wtedy natrafiłem na to: http://fsgk.pl/wordpress/?tag=szalone-teorie
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #95 dnia: Sierpnia 25, 2015, 23:23:46 »
    Hmmm Snow królem... Jednak czego całego Westeros? Czyli co z dajmy na to Daenerys? A trzecim jeźdzcem kto? Chyba że po drodze umrze i o to chodzi. No i oczywiście co z Aegonem w serialu go olali.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #96 dnia: Sierpnia 25, 2015, 23:38:45 »
    Trzeci jest zagadką, ale odnośnie tego:

• Kolejna wizja Daenerys wymienia trzy tytuły: Matka Smoków, dziecię trojga i dziecię burzy. Jest to tak ułożone, jakby wszystkie trzy miały się tyczyć tylko Daenerys, ale nie pasowałoby wtedy dziecię trojga. Jest więcej teoria, że tylko matka smoków się jej tyczy, a pozostałe dwa to wskazówki odnośnie pozostałych "głów smoka". Dziecię trojga pasowałoby do Jona, gdyby jego rodzicami byli Rhaegar i Lyanna, bo wtedy tym trzecim byłby jego przybrany ojciec- Ned.
    To na tej stronie takie były przypuszczenia:
    Matka Smoków - Daenerys
    Dziecię trojga - Jon Snow
    Dziecię burzy - któryś z baratheonów, być może Stannis, bo w Wichrach Zimy dalej żyje (nawet jego rozdział jest opublikowany)
    Baratheonowie mają w sobie krew Targaryenów (z jakiegoś tam starego małżeństwa) i byli królami zamku Koniec Burzy, także mogłoby się zgadzać.

A Aegona pewnie ominęli w serialu, bo okaże się, że to nie jest Aegon, tylko Blackfyre i szybko zginie. Tutaj cała teoria o jego pochodzeniu: http://fsgk.pl/wordpress/?p=1965

EDIT: I kolejny tysiąc strzelił. To już 2000 :o
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #97 dnia: Sierpnia 26, 2015, 00:07:24 »
    Dziecię burzy, tytuły jak u Sandersona xD

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #98 dnia: Sierpnia 26, 2015, 00:12:48 »
    Nie wiem czemu niektórzy muszą niecierpliwie kopać w gównie :/

Teorie niby logiczne, ale strasznie przekombinowane. Z tym pochodzeniem Jona to jeszcze rozumiem że ludzi ciekawi, ale te teorie o jego "zmartwychwstaniu" są już dziwne. I niepotrzebne, bo gościu zwyczajnie zginał. Moim zdaniem. Ta teoria ze zmienoskórym o tyle nie ma szans, bo (z tego co przeczytałem) trzeba nawiązać więzy ze zwierzęciem i przejść, co nie jest takie proste, a szczególnie za pierwszym razem. I póki co Starkowie nie mieli szczęścia w unikaniu śmierci przez zmianę ciała, a szans mieli dużo (pechowa rodzinka).

W sumie nawet chciałbym żeby Jon Snow umarł, on i Deanerys zawsze mnie męczyli. On na szczęście zginął (moim zdaniem wbicie komuś kilkanaście razy noża do brzucha nie kończy się dobrze, zapytajcie się J. Cezara), ale ona pewnie wyjdzie cało (niestety) z tej opresji. Za to mam nadzieje że Stannis przetrwa. Szanse ma małe na wyjście żywy lub z twarzą z tej wyprawy na Północ, ale przynajmniej Brienne nie zabiła go na wizji, póki co (Brienne robi mi konflikty postaci. Lubie obydwie postacie, a ci nagle się zabijają. Nie wiem wtedy komu współczuć a kogo nienawidzić. Trochę jak z jej pojedynkiem z Cleganem)
    (Btw, książek nie czytałem, więc żeby nie było płaczu że G.R.R Martin osobiście jednak ożywił Snowa w książce :/)
    (click to show/hide)
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #99 dnia: Sierpnia 26, 2015, 00:40:22 »
    No dobra, to jedziemy. Na szczęście jestem na świeżo, bo piąty tom skończyłem czytać ledwie parę tygodni temu.

Teorie niby logiczne, ale strasznie przekombinowane. Z tym pochodzeniem Jona to jeszcze rozumiem że ludzi ciekawi, ale te teorie o jego "zmartwychwstaniu" są już dziwne. I niepotrzebne, bo gościu zwyczajnie zginał. Moim zdaniem. Ta teoria ze zmienoskórym o tyle nie ma szans, bo (z tego co przeczytałem) trzeba nawiązać więzy ze zwierzęciem i przejść, co nie jest takie proste, a szczególnie za pierwszym razem. I póki co Starkowie nie mieli szczęścia w unikaniu śmierci przez zmianę ciała, a szans mieli dużo (pechowa rodzinka).
    No tak zwyczajnie nie zginął. Po pierwsze zimno i wyszeptane imię jego wilkora. Dodatkowo z jego rany buchnął chyba dym (w książce). A więzy ze zwierzęciem miał. W książkach praktycznie co noc przechodził do jego ciała. Dodatkowo w prologu "tańca.." ten umierający zmiennoskóry wspominał (w myślach) o Jonie i marzył o wilkorze. Była tam mowa o tym, że wilkor byłby idealny do wcielenia się w niego po śmierci. A pozostali Starkowie.. cóż, z tych, co zginęli, tylko Robb mógł być zmiennoskórym (skoro Jon, Bran i Arya nimi są, to tak smao mogło być z Robbem i Sansą oraz Rickonem), a jego wilkora zabili razem z nim.
    Warto też wspomnieć, że aktora odgrywającego rolę Jona, widziano w Irlandii, w okolicach planu zdjęciowego do szóstego sezonu (zdjęcia ruszyły w lipcu).

Za to mam nadzieje że Stannis przetrwa. Szanse ma małe na wyjście żywy lub z twarzą z tej wyprawy na Północ, ale przynajmniej Brienne nie zabiła go na wizji, póki co (Brienne robi mi konflikty postaci. Lubie obydwie postacie, a ci nagle się zabijają. Nie wiem wtedy komu współczuć a kogo nienawidzić. Trochę jak z jej pojedynkiem z Cleganem)

No i tu właśnie znowu fabuła serialu rozjeżdża się z fabułą książkową :P Brienne wcale nie zabiła Stannisa. Ona już nie żyła, gdy do tej bitwy doszło. Oczywiście do pojedynku z Cleganem też nie doszło w książkach.
    W oryginale Martina wygląda to tak, że Jon dostał list od Ramsaya, w którym dowiaduje się, że rzekomo Stannis poległ w bitwie. Było tam też kilka innych rzeczy, których nie będę przytaczał, żeby za długo nie wyszło (bo tyczy się to wątków wyciętych z serialu), ale ostatecznie sprowokwany Jon ogłasza, że wyrusza, by zabić Ramsaya, w czym popiera go armia dzikich. Gdy wychodzi z budynku, dopiero wtedy zostaje zaatakowany przez swoich braci ze straży, którzy obawiali się zemsty ze strony Królewskiej Przystani.
    A jak było naprawdę? To zostanie wyjaśnione w kolejnym tomie, który według planów ma chyba ukazać się w 2016. Wśród opublikowanych już rozdziałów jest też jeden Stannisa, w którym ten przygotowuje się do bitwy z Boltonami. Czyli trochę się wrócił Martin wstecz, żeby to wyjaśnić.

A dla tych, co nie czytali książek, warto też dodać, że Aegon Targaryen (a przynajmniej ten, który się pod niego podszywa) rozpoczął już wraz ze Złotą Kompanią podbój Westeros. A przynajmniej powinien, gdyby nie wycięli tego (jak i samej postaci) w serialu.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #100 dnia: Sierpnia 26, 2015, 01:03:52 »
    Twórcy serialu, korzystają z tego, że Martin wyjawił im zakończenie i losy bohaterów. Jeśli Stannis, dostał manto od Boltonów, to dostał. Generalnie Aegon Targaryen ma wszelkie cechy Tudora, który zajął tron. Żyjący Stannis, czy Stannis z armią byłby problematyczny dla całego zakończenia. Zwłaszcza, że to postać którą widać, że Martin oparł na Makbecie.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #101 dnia: Sierpnia 26, 2015, 09:04:03 »
    No dobrze a co z Rickonem Startkiem i White Harborem, przecież oni też powinni się przyłączyć w zabawę o północ.

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #102 dnia: Sierpnia 26, 2015, 10:06:07 »
    [...] Zwłaszcza, że to postać którą widać, że Martin oparł na Makbecie.

Ha, nigdy tego nie zauważyłem ale jak już o tym wspomniałeś to rzeczywiście coś w tym jest )

Mam takie pytanko dla tych którzy czytali ostatnią część książki - gdzie skończyły się losy Littlefingera, Melissandre i Jaimiego? I czemu Piaskowe Węże były takie żałosne w serialu? XD

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #103 dnia: Sierpnia 26, 2015, 13:12:18 »
    No dobrze a co z Rickonem Startkiem i White Harborem, przecież oni też powinni się przyłączyć w zabawę o północ.

I może to zrobią, zostały jeszcze 2 tomy przecież :D

Mam takie pytanko dla tych którzy czytali ostatnią część książki - gdzie skończyły się losy Littlefingera, Melissandre i Jaimiego? I czemu Piaskowe Węże były takie żałosne w serialu? XD

Littlefinger wraz z Sansą pozostał w Orlim Gnieździe i dalej spiskuje. Zamierza ją wydać za mąż za osobę, które będzie miała największe prawa do Doliny, gdy już pozbędą się młodego lorda Roberta (tego chorowitego syna Lysy Arryn). W książce oczywiście za Ramsaya wyszła przyjaciółka Sansy, której kazali udawać Arię.
    Melissandre za to jest na Murze. Tuż przed otrzymaniem listu przez Jona, przepowiedziała mu go i stwierdziła, że powinien natychmiast po tym do niej przyjść, bo będzie potrzebować jej pomocy. Jon oczywiście przypomniał sobie o tym, gdy przeczytał list niedługo potem, ale najpierw poszedł odczytać list całej nocnej straży, co zapewne było bezpośrednią przyczyną zamordowania go. Zaraz po tym skierował się do Melissandre, ale po drodze już wiadomo, co się stało.
    Jaime za to zaginął. W serialu udał się do Dorne, a w książce do Riverrun, by zakończyć wojnę w Dorzeczu. Poddał miasto, skłonił też do kapitulacji jakiś zamek, a potem udał się w drogę powrotną. O tym, co się tam stało, dowiadujemy się już tylko z relacji innych. Rzekomo zjawiła się Brienne i Jaime poszedł za nią. Jednak to raczej nie była Brienne (a na pewno nie ta sama), bo tamtą powiesili banici.
    I nie wiem co to Piaskowe Węże xD Masz może na myśli Żmijowe Bękarcice?
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    « Odpowiedź #104 dnia: Sierpnia 26, 2015, 13:29:32 »
    I nie wiem co to Piaskowe Węże xD Masz może na myśli Żmijowe Bękarcice?

Na to wygląda xDD

Słuchajcie, co tu dużo nie mówić ... wiele można oczekiwać po nadchodzącym sezonie. Przede wszystkim powrotu do pominiętych postaci. Niestety, takowy powrót zapewne będzie wiązał się z powrotem w czasie i tym samym będziemy w plecy z resztą wątków. Taka ciekawostka o której Dykcio nie wspomniał:

Na lotnisku w Belfaście, gdzie aktualnie były kręcone sceny do najnowszego sezonu, był widziany Rory McCann (Serialowy Sandor Clegane).

Zwłaszcza, że to postać którą widać, że Martin oparł na Makbecie.

(y)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2015, 14:26:48 wysłana przez Baldwin »
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies