Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Który Fallout najbardziej ci się spodobał?

Fallout 1
    5 (7.2%)
    Fallout 2
    30 (43.5%)
    Fallout Tactics
    9 (13%)
    Fallout: Brotherhood of Steel
    0 (0%)
    Fallout 3
    22 (31.9%)
    Fallout New Vegas
    2 (2.9%)
    Fallout 4
    1 (1.4%)

Głosów w sumie: 69

Autor Wątek: Seria Fallout  (Przeczytany 46507 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Seria Fallout
    « Odpowiedź #105 dnia: Czerwca 15, 2015, 16:41:56 »
    Może zmiana mechaniki boli, ale chyba nie wymagasz, by Fallouty do końca świata pozostały w rzucie izometrycznym i turowym systemie walki? To zabiłoby serię.

Tu jest właśnie pies pogrzebany :D

No więc, panowie, edycja kolekcjonerska prezentuje się w sposób następujący:

1. PipBoy - Regulowany, dopasowujący się do ręki. Obsługujący androida, będzie łączył się z waszymi smartfonami. Nie wiadomo jeszcze na ile będzie "użytkowy" i jakie funkcje dokładnie będzie posiadał. Wartość około 90-110$

2. PipBoy guide - Instrukcja do naszego PipBoya

3. Vault Tec Perk Poster - Plakat z perkami dostępnymi w grze. Nie wiadomo jeszcze jakich rozmiarów

4. Robco industries stand - Podstawka pod naszego PipBoya z firmy "Robco" (występującej w grze)

5. Capsule case - Moja największa zagwozdka, po prostu forma opakowania do naszej edycji kolekcjonerskiej czy może coś więcej ? Od razu na myśl przychodzi mi Bobblehead collector stand, gdzie trzymaliśmy zebrane figurki Vault Boyów.

6. Fallout 4 Game, Steel case - Gra Fallout 4 w stalowym opakowaniu. Taki sam motyw był przy edycji kolekcjonerskiej z Guild Wars 2

Zdjęcie:
    (click to show/hide)

Cena kolekcjonerki 180$
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #106 dnia: Czerwca 15, 2015, 16:50:46 »
    Jak na moją kieszeń (i myślę że niejednego tawernianego bywalca :P) nietanio. No, ale to "kolecjonerka", nie można się spodziewać że będzie kosztowała jakieś marne 40 peelenów.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #107 dnia: Czerwca 15, 2015, 16:59:44 »
    Apple Watch? B*tch please. :P

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #108 dnia: Czerwca 15, 2015, 17:20:23 »
    są jak najbardziej kontynuacjami serii

Kontynuacjami fabuły może i są, ale nie zmienia to faktu, że trójka i czwórka prezentują już zupełnie inny gatunek gier. Co więcej, w świecie Fallouta kontynuacja fabuły akurat miała niezbyt duże znaczenie. Owszem, dwójkę z jedynką łączyło trochę miejsc, postaci i wydarzeń, ale nie oszukujmy się - to był tylko dodatkowy smaczek, wisienka na torcie. Fallout 2 niewiele by stracił ze swej atrakcyjności, gdyby akcja działa się z dala od terenów znanych z pierwszej części, bo i tak znaczna większość gry to były nowe miejsca, nowe postacie i nowe zdania.

Może zmiana mechaniki boli, ale chyba nie wymagasz, by Fallouty do końca świata pozostały w rzucie izometrycznym i turowym systemie walki? To zabiłoby serię.

Nie, nie zabiłoby. O ile tury można by było połączyć z czasem rzeczywistym (jak w FT), tak rzut izometryczny spokojnie mógł zostać do końca świata i jeden dzień dłużej. Rzekłbym nawet, że właśnie taki sposób przedstawienia świata w dużym stopniu wpływał na atrakcyjność starych RPGów. Teraz sporo gier wraca czy to do rzutu izometrycznego, czy nawet do 2D (z dodanym efektem głębi) i jakoś nie odbija się to negatywnie na ich popularności. Nie wszystko zaraz musi być z perspektywy pierwszej osoby, czy zza pleców.

PS. Daedalus, może i masz racje, ale jednak jak już ktoś wcześniej napisał, gry muszą się zmieniać, a to, że wydano tamtego Fallouta jako pełnoprawny sequel, to jest po prostu kwestia podtrzymania marki tej serii, nic więcej.

Gry muszą się przede wszystkim rozwijać. A rozwój nie oznacza drastycznej zmiany mechaniki i zupełnego odejścia od pierwowzoru. Fallout spokojnie by się utrzymał, gdyby został taką grą, jaką był, czyli rozbudowanym cRPG z genialnymi dialogami i światem przedstawionym w rzucie izometrycznym. Nie trzeba było zmieniać mu płci na FPSa z elementami RPG. Taki potworek mógł sobie istnieć niezależnie, pod nieco innym tytułem, nie niszcząc pamięci o wspaniałej serii. No ale widać komuś bardzo zależało, by całkowicie przejąć markę i wprowadzić do niej "nową jakość".

A tobie polecam Wasteland 2

Właśnie się do niego przymierzam. Miałem okazję zagrać kilka minut i faktycznie wygląda jak prawilny następca Fallouta. Gdyby dodatkowo był oparty o SPECIAL, to już w ogóle człowiek czułby się jak w domu. No ale nie można mieć wszystkiego.
    W każdym razie i tak będę musiał poczekać, bo obecnie z czasem krucho, a Wasteland wygląda na coś, co skutecznie pożre wolne chwile.

Offline Baldwin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #109 dnia: Czerwca 15, 2015, 18:25:45 »
    Nie, nie zabiłoby. O ile tury można by było połączyć z czasem rzeczywistym (jak w FT), tak rzut izometryczny spokojnie mógł zostać do końca świata i jeden dzień dłużej. Rzekłbym nawet, że właśnie taki sposób przedstawienia świata w dużym stopniu wpływał na atrakcyjność starych RPGów. Teraz sporo gier wraca czy to do rzutu izometrycznego, czy nawet do 2D (z dodanym efektem głębi) i jakoś nie odbija się to negatywnie na ich popularności. Nie wszystko zaraz musi być z perspektywy pierwszej osoby, czy zza pleców.

Starych RPGów to dobre sformułowanie. Są stare i nowe, czyż nie ? Kiedyś w starym CDA czytałem wywiad z jednym z twórców F2, mówił on o tym, że po Fallout 3 planują zrobić remake F1 i F2. Do tej pory się nie doczekaliście. Wiesz dlaczego Daedalu ? Bo po prostu się rozwijają. Zaraz po wydaniu F3 wzięli się za tworzenie Fallouta 4 (Gdyby ktoś nie wiedział to za Fallout: New Vegas odpowiadała inna firma, Obsidian) i dziś są tego efekty. Tym samym wychodzi na to, że prosto od Bethesdy wciąż jest tylko jedna gra z perspektywy pierwszej osoby czy zza pleców - właśnie Fallout 3. Niedługo wyjdzie druga ... i bardzo dobrze, po "sześciu latach' prac, będą mogli wziąć się za coś innego, kto wie, może remake F1 lub F2 ?

Właśnie się do niego przymierzam. Miałem okazję zagrać kilka minut i faktycznie wygląda jak prawilny następca Fallouta. Gdyby dodatkowo był oparty o SPECIAL, to już w ogóle człowiek czułby się jak w domu. No ale nie można mieć wszystkiego.
    W każdym razie i tak będę musiał poczekać, bo obecnie z czasem krucho, a Wasteland wygląda na coś, co skutecznie pożre wolne chwile.

Giera powala klimatem, myślę, że szybko się polubicie ;)

Pozdrawiam

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #110 dnia: Czerwca 15, 2015, 19:24:36 »
    Kolekcjonerka jest zarąbista. Gdybym był fanem, to bym, jak to się mówi, zęby zjadał? No ostro bym się jarał.

Offline Guzarow

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Master of Puppets
    « Odpowiedź #111 dnia: Czerwca 15, 2015, 20:44:49 »
    Niewątpliwie taka "perełka" na półce to byłoby coś ^^ Dosłownie po 50 latach opowiadałbym wnukom, jak się kiedyś dziadzio bawił hehe :D
    Pierwsza zasada każdej wojny - zabij, albo zostań zabity.

Offline Baldwin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #112 dnia: Czerwca 15, 2015, 20:52:49 »
    Tylko ta cena ... damn. Kolekcjonerka Wieśka 3 - 350 zł. Kolekcjonerka Fallout 4 - 660 zł. Ech, no Pipboy przeeeeemega ale cena urywa mi odbyt i pyta czy mam coś jeszcze :/

Parę nowych screenów:

Offline Guzarow

• Użytkownik
    • Master of Puppets
    « Odpowiedź #113 dnia: Czerwca 15, 2015, 21:16:43 »
    A tak wogóle, skoro czwórka ma być na zmodyfikowanym enginie Skyrima, a sam TES u mnie chodził znośnie, to może nie będe musiał nowego kompa składać. Bo co do Wieśka III to po prostu kpina, że trzeba mieć do niego sprzęt za nie wiadomo ile. Poza tym screeny palce lizać :D

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #114 dnia: Czerwca 15, 2015, 22:05:15 »
    A tak wogóle, skoro czwórka ma być na zmodyfikowanym enginie Skyrima, a sam TES u mnie chodził znośnie, to może nie będe musiał nowego kompa składać. Bo co do Wieśka III to po prostu kpina, że trzeba mieć do niego sprzęt za nie wiadomo ile. Poza tym screeny palce lizać :D
    Nie wiem jakiego kompa masz, ale bym sie za wczasu nie cieszył. Pewnie bawili się nieźle takimi bzdetami jak oświetlenie i efekty cząsteczkowe które zżerają FPSy. ;)

Offline Guzarow

• Użytkownik
    • Master of Puppets
    « Odpowiedź #115 dnia: Czerwca 15, 2015, 22:33:09 »
    Zawsze można te "bzdety" wyłączyć, a mój komp pamięta pierwszego Wiedźmina ;)

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    « Odpowiedź #116 dnia: Czerwca 15, 2015, 22:34:45 »
    Dodali PBR(stąd m. in. tak piękny metal chociażby na robotach), a tego się nie da wyłączyć :D
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #117 dnia: Czerwca 15, 2015, 22:37:47 »
    Dodali PBR(stąd m. in. tak piękny metal chociażby na robotach), a tego się nie da wyłączyć :D
    A dla śmiertelników, co to PBR? ;p

Offline Guzarow

• Użytkownik
    • Master of Puppets
    « Odpowiedź #118 dnia: Czerwca 16, 2015, 01:00:56 »
    Spokojnie, na pewno da radę sie to jakoś obejść ;) parę plików wypierniczyć albo ustawienia jakieś pozmieniać :D poza tym to co to kurde jest? Bo pierwszy raz o czymś takim słysze :D

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #119 dnia: Czerwca 16, 2015, 02:30:19 »
    Kiedyś w starym CDA czytałem wywiad z jednym z twórców F2, mówił on o tym, że po Fallout 3 planują zrobić remake F1 i F2.

F3 był robiony przez zupełnie inny zespół niż dwie poprzednie części. A jeden z głównych twórców Fallouta, czyli Brian Fargo, przyłożył ostatnio rękę do wspomnianego wyżej Wasteland 2. Większość legendarnego Black Isle siedzi w Obsidianie i ostatnio wymodzili Pillars of Eternity, które również jest powrotem do korzeni. Nie wiem czy nad F3 i F4 pracował ktokolwiek ze starej ekipy, ale dość mocno w to wątpię. Nawet kompozytor się zmienił, a lwia część klimatu Fallouta była zasługą jego fenomenalnej muzyki (na szczęście z tego co widzę Mark napisał muzę do Wasteland 2, więc będzie czego słuchać).
    Swoją drogą, jeśli ktoś myślał o zrobieniu remake'a pierwszych części to raczej nie był to nikt z Black Isle. Własnego cudownego dziecka nie próbuje się bowiem zrobić jeszcze raz na nowo. Na taki pomysł mógł wpaść tylko ktoś z nowej ekipy, by całkowicie zawłaszczyć sobie markę.

Do tej pory się nie doczekaliście. Wiesz dlaczego Daedalu ? Bo po prostu się rozwijają.

To nie ma nic wspólnego z rozwojem, bo jak wspomniałem wyżej, nad grą pracuje zupełnie inny zespół, specjalizujący się w zupełnie innych typach gier. To była zwykła przesiadka. Inni ludzie, inny koncept, inny silnik, inna mechanika, inne podejście do postaci i wydarzeń, inny klimat, inne cele. Mówiąc krótko - całkiem inna gra. Szkoda tylko, że nazwy przy okazji też nie zmieniono.

Tym samym wychodzi na to, że prosto od Bethesdy wciąż jest tylko jedna gra z perspektywy pierwszej osoby czy zza pleców - właśnie Fallout 3.

Jeśli pominąć ich flagową serię - The Elder Scrolls - to tak. ;)

po "sześciu latach' prac, będą mogli wziąć się za coś innego, kto wie, może remake F1 lub F2 ?

Będę trzymał kciuki... aby tylko im to do głowy nie przyszło. :)