Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Który Fallout najbardziej ci się spodobał?

Fallout 1
    5 (7.2%)
    Fallout 2
    30 (43.5%)
    Fallout Tactics
    9 (13%)
    Fallout: Brotherhood of Steel
    0 (0%)
    Fallout 3
    22 (31.9%)
    Fallout New Vegas
    2 (2.9%)
    Fallout 4
    1 (1.4%)

Głosów w sumie: 69

Autor Wątek: Seria Fallout  (Przeczytany 46518 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Seria Fallout
    « Odpowiedź #120 dnia: Czerwca 16, 2015, 13:36:45 »
    A tak wogóle, skoro czwórka ma być na zmodyfikowanym enginie Skyrima, a sam TES u mnie chodził znośnie, to może nie będe musiał nowego kompa składać. Bo co do Wieśka III to po prostu kpina, że trzeba mieć do niego sprzęt za nie wiadomo ile. Poza tym screeny palce lizać :D
    "zmodyfikowanym", to znaczy ulepszanym przez pięć lat? :) Na pewno więcej ramu na karcie będzie trzeba.
    Nie wygląda ta gra powalająco. Wiedźmak lepiej. Mam wrażenie, że zmodowany Skyrim na kompie 'entuzjasty' wygląda w pewnych względach tak samo jak nie lepiej(np ten pies wygląda imho bardzo słabo). A zmodowany Wiedźmak to już w ogóle(jak masz kompa za >4tyś :D)

Offline Guzarow

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Master of Puppets
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #121 dnia: Czerwca 16, 2015, 16:20:51 »
    A ja i tak mam to w szerokim poważaniu, bo ja nawet moge grać na low, ale byleby jakoś poszło ;)
    Pierwsza zasada każdej wojny - zabij, albo zostań zabity.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    « Odpowiedź #122 dnia: Czerwca 16, 2015, 17:54:34 »
    PBR to "system renderowania"(nie wiem jak to powiedzieć). Standardowy przez długi czas zestaw tekstur(diffuse["kolor"], specular["odbłyski"] i normal["wypukłości"]) został zastąpiony innym, jednak oczywiście nie jest to kompletne wywrócenie świata grafików do góry nogami. Dla gracza najważniejsze powinno być to, że świat gry jest bardziej realny poprzez to, że tekstury zgodne z PBR pozwalają lepiej odwzorowywać rzeczywistość.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #123 dnia: Czerwca 22, 2015, 20:10:48 »
    W sumie dobrze podsumowane: ;)

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #124 dnia: Lipca 18, 2015, 12:52:13 »
    Najnowszy filmik o Fallout 4.... Wygląda na to, że gracz będzie miał dostęp do Power Armor gdzieś w przeciągu pierwszej godziny gry. I będzie walczyć 1 na 1 z Deathclawem... też w pierwszej godzinie od początku gry. Mój entuzjazm zupełnie gdzieś uciekł. Coś mi mówi, że wątek o Fallout 4 musiałby być w dziale "gry akcji" bo RPG to to jest szczątkowe.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #125 dnia: Listopada 11, 2015, 00:37:20 »
    Tak sobie dzisiaj siedziałem i śledziłem oceny graczy i prasy najnowszego Fallouta oznaczonego numerkiem 4. Nie ukrywam, że kibicuje Wiedźminowi 3 w zostaniu najlepszą grą roku 2015, dlatego też szukałem informacji zestawiających te dwie gry. Wiadomo Fallout to wielka marka, duże oczekiwania i jeszcze większe ciśnienie branży prasowej na "jaka to będzie za..ta gra". Jeszcze przed wydaniem najnowszej części trafiłem na forum gdzie 9  na 10 osób z przekonaniem pisało, że Fallout 4 będzie grą lepszą od Wiedźmina 3. Była nawet zrobiona ankieta, gdzie 98% osób było przekonanych, że Fallout zostanie grą roku. Jednostki tylko pukały się w czoło i były w stanie zauważyć, że gra jeszcze nie wyszła. Przechodząc do sedna mojej wypowiedzi chce zaznaczyć, że...przeciętność Fallouta padła ofiarą Wiedźmina 3. Wchodząc na metacritic można zobaczyć, że F4 ma oceny od prasy na poziomie 88%. Okej, nie będę się wypowiadał bo nie grałem i nie chce zgadywać ile w tym jest dodatkowych % za samą markę. O ile nie można liczyć na stronniczość mediów tak ocena graczy mówi sama za siebie. Jeszcze kilka godzin temu było to 52%. W tej chwili jest już tylko 47% i ciągle spada. Porównując do Wiedźmina jest to 93% od prasy i 92% od graczy. Oczywiście ktoś powie, że nie ma co porównywać tych dwóch gier. Zgodzę się z taką osobą. Jeśli jednak przychodzi zastanawiać się nad najlepszą grą roku 2015 to trzeba te dwa tytuły ze sobą konfrontować. Takie porównanie jest tym bardziej uzasadnione, że tak jak powiedziałem wcześniej, Fallout padł ofiarą Wiedźmina. Wystarczy poczytać komentarzE, które bardzo często zarzucają Fallout'owi płytkość postaci, mało dynamiki w życiu świata itp...Większość z tych opinii opiera się na przykładzie Wiedźmina. Nie chce już teraz pozbawić Fallouta szans na zdobycie gry roku ( w końcu to amerykański Fallout), ale Wiedźmin jednak nie został zrzucony z tronu głównego pretendenta do gry roku 2015.

« Ostatnia zmiana: Listopada 11, 2015, 02:01:28 wysłana przez Oktawian »

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #126 dnia: Listopada 11, 2015, 02:25:02 »
    Bethesda robi płytkie gry ze statycznym światem i zerowym ładunkiem emocjonalnym. Niczego innego się nie spodziewałem. Te gry są na swój sposób fajne, szczególnie mój ulubiony z serii TES - Oblivion jednak w tym roku w starciu z grą która wprowadziła nową jakość do gatunku action RPG z otwartym światem ten koncept Bethesdy wygląda po prostu blado i archaicznie. Czytałem recenzje (bo nie grałem w F4 i nie zamierzam grać) z których nasuwa się jeden wniosek - Fallout 4 to typowa gra Bethesdy. Czyli jaka? Zero dialogów, mało angażująca historia ale ciekawy i nastawiający na eksploracje świat. Mimo że płytki to na swój sposób intrygujący.
    Co ma Wiedźmin? Wszystkie zalety TESów i Falloutów 3/4 plus genialnie wykonane to co jest w tych grach najgorzej zrobione - głębię, historię, angażujące misje i wiarygodność świata, świetnie imituje to że uniwersum żyje a gracz nie jest pępkiem wszystkiego co się dzieje. Do tego zachowuje swoistą unikalność świata bo spójrzmy na sprawę jasno - TESy to generyczne fantasy a Fallouty to generyczne postapo.
    Bethesda robi dobre gry, jednak ciągle klepią je według konceptu w ktory weszli w 2002 roku robiąc Morrowinda. Czas ruszyć do przodu, bo właśnie to co było fajne i niegdyś zachwycało już tak nie lśni. Liczę że w następnego The Elder Scrolls tchną trochę życia. W Wiedźminie czułem że nawet te najmniejsze questy były na swój sposób "kompletne" pod prawie każdym względem. Wzięcie prawie każdego questa w Skyrimie było jak branie fedexowej misji w Metinie 2.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #127 dnia: Listopada 11, 2015, 09:56:58 »
    W taki sposób zarzyna się kultową markę. Bethesda nigdy nie chciała kontynuować tej wspaniałej serii - chciała robić grę w swoim bezpłciowym stylu w chwytliwym uniwersum, pokochanym przez miliony osób. Tak zwane odcinanie kuponów... tyle że od cudzej pracy. To jak przejąć znany i ceniony browar, ale zerwać z tradycją i zacząć warzyć tam swojego bezsmakowego lagera, wydając to jednak wciąż pod starymi etykietami. Wystarczyło już spojrzeć na trailery, by się przekonać, że mamy do czynienia z zupełnie inną grą.

Ludzie z Bethesdy widocznie myślą sobie, że gracze pokochali pierwsze Fallouty za takie pierdoły jak Pipboy, Dogmeat, Nuka Cola, Power Armory, Deathclawy, Krypty i łażenie po pustkowiach. Tego właśnie się kurczowo trzymają i tym próbują przytrzymać fanów. Sporo osób już przy F3 zrozumiała, że ktoś tu kogoś w wała robi. Niestety nadal mnóstwo jest typowych, tępych fan-boyów, sikających po nogach gdy tylko usłyszą "War never changes", ujrzą pieska w grze, czy dotkną plastikowego Pipboya z "edycji kolekcjonerskiej". Tacy ludzie będą kupować nowe "Fallouty" już w dniu rozpoczęcia preorderów, bez względu na to jak bardzo gówniana będzie sama gra. Tacy ludzi niestety niszczą jakość gier komputerowych.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #128 dnia: Listopada 11, 2015, 12:32:55 »
    CO?!

Wyście w ogóle grali chociażby w New Vegas? Przecież to majstersztyk. Może główna linia fabularna odstaje przy takim dajmy na to wiedźminie ale jest wartka i trzyma w napięciu.Lepsza od 95% RPGów. A niektóre motywy jak schwytanie przez Bractwo Stali, które nakłada Ci wybuchową obroże na szyję i musisz przez pewien czas wykonywać dla nich polecania w danej strefie bo inaczej wylecisz w powietrze jak za daleko się oddalisz są genialne ! Do tego masz opcję zdjęcia tej obroży jak masz wystarczające umiejętności. Lub spróbować pojedynkować się z nimi. O ogromie świata i opcji nie wspomnę.

W czwórkę nie grałem i nie zamierzam narazie bo wygląda jakoś sztucznie i płytko. Wygląda jak shooter trochę (sic!) Jednak od innych części wara !!!

EDIT: New Vegas Betheshda wydawała a nie robiła.. pewnie w tym pies pogrzebany. New Vegas robił kultowy Obsidian..

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #129 dnia: Listopada 11, 2015, 14:40:49 »
    Właśnie, New Vegas nie było robione przez Bethesdę. Taki szczegół...

Alkhadias, co do tego "nie podoba się, to nie graj" to nawet nie chce mi się komentować. Równie dobrze można by wziąć Wiedźmina, przerobić go na zwykłą grę akcji (np. jakiegoś slashera z widokiem pierwszej osoby) i próbować go wcisnąć ludziom jako "Wiedźmin 4" licząc, że ci, którzy pokochali Wiedźmina 1-3 rzucą się ślepo na markę. Zaś tych, którzy się zorientują i zaczną krytykować, że to żadna kontynuacja serii, a zupełnie inna gra, można zbyć zwykłym "nie podoba się, to nie graj".

Grał nie będę, możesz być pewien. Trochę boli mnie jednak (i nie tylko mnie) takie niszczenie świetnej legendy i spłycenie kultowego RPGa do poziomu strzelanki z elementami Simsów.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #130 dnia: Listopada 11, 2015, 16:09:39 »
    Aż tak źle nie jest. Starzy gracze na pewno znajdą w czwórce coś dla siebie. Po prostu teraz gra jest bardziej dostępna dla wszystkich. Starzy mogą zwiększyć poziom i grać na vacu. Co nie zmienia faktu, że rzeczywiście spłycono serię. Cóż pozostaję się cieszyć że Bethseda nie robi takich tasiemców jak Assasyn :d

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #131 dnia: Listopada 12, 2015, 14:40:56 »
    Po około 14 godz grania stwierdzam, że Fallout 4 nie jest Falloutem. To jest Skyrim, który zabił Fallouta, oskórował go i futro zarzucił na plecy.
    W tej grze nie ma już nic, co sprawiało, że Fallout to była wspaniała seria. Widać po prostu, że Bethesda nie ma zielonego pojęcia co to jest Fallout i nie chca tego wiedzieć. Dla nich liczy się tylko hajs. TES się sprzedaje, więc TES z bronią palną też się sprzeda.

Fallout 3 to był Oblivion z gnatami, no to i Fallout 4 to jest Skyrim z gnatami.
    Ciesze się tylko, że tym razem spotkali się ze sporym backlashem. Dzięki temu jest większa szansa że ludzie kompetentni, czyli Obsidian znowu się wezmą za Fallouta i znowu pokażą Bethesdzie jak się robi dobre gry.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #132 dnia: Listopada 12, 2015, 18:20:13 »
    No i dobrze się stało. Niestety z każdym większym wgłębieniem się w temat to coraz większa kicha. Bethesda coraz gorzej wychodzi na tym upraszczaniu wszystkiego.

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #133 dnia: Listopada 13, 2015, 08:39:42 »
    Powstała petycja na change.org z prośba o umozliwienie Obsidianowi zrobienie następnego fallouta. Wątpię, żeby miało to jakiekolwiek znaczenie dla bethesdy, ale podpisać można, bo czemu nie?
    https://www.change.org/p/zenimax-media-inc-contract-obsidian-entertainment-for-future-fallout-games

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #134 dnia: Listopada 13, 2015, 12:54:13 »
    Jak ci się nie podoba, to nie graj. Szukacie na siłę starych Falloutów, a jak coś się zmieniło, to od razu źle. Wobec F3 czy nawet FNV F4 przyniósł olbrzymie zmiany. Nasza postać jakoś żyje, nawet ma imię. W FNV zdziwiłem się gdy zobaczyłem swoje imię na Pip-Boyu, bo już zapomniałem jakie sobie wybrałem. Fabuła i misje poboczne są bardziej rozbudowane, a system walki w końcu jest przyjemny. W F3 czy FNV A.I. nawet się nie starała chować.

F4 ma też swoje wady, niektórych jeszcze nie odkryłem, ale system perków, legendarnych przeciwników czy radio to główne wady. Oczywiście,  w wielu sprawach nie dorównuje F1 czy F2, ale porównywanie F4 do F2 nie jest logiczne, bo oryginalne pomysły już się skończyły, a to co sprawiło że F1 był taką grą,trudniej przekazać na innym silniku, w świecie 3D. I przyznajcie, macie sentymenty do starego Fallouta. Wiecie dlaczego Gothica nikt nie zna & nie lubi poza Polską, Rosją i Niemcami? Nie jest częścią "kultury", nie jest grą z dzieciństwa. Wtedy nie zwracano uwagi na wiele rzeczy, które już dzisaj nie przejdą.
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"