Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Który Fallout najbardziej ci się spodobał?

Fallout 1
    5 (7.2%)
    Fallout 2
    30 (43.5%)
    Fallout Tactics
    9 (13%)
    Fallout: Brotherhood of Steel
    0 (0%)
    Fallout 3
    22 (31.9%)
    Fallout New Vegas
    2 (2.9%)
    Fallout 4
    1 (1.4%)

Głosów w sumie: 69

Autor Wątek: Seria Fallout  (Przeczytany 46506 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Odp: Seria Fallout
    « Odpowiedź #135 dnia: Listopada 13, 2015, 15:55:22 »
    Jak ci się nie podoba, to nie graj. Szukacie na siłę starych Falloutów, a jak coś się zmieniło, to od razu źle.

Gdy się wydaje grę jako rzekomą kontynuację serii to niestety trzeba się liczyć z tym, że oryginalna seria ma swoich fanów, którzy za coś w końcu tę grę pokochali i którzy mogą zacząć kręcić nosem, gdy drastycznie zmieni się koncept całej rozgrywki. Ba, wydając grę z kolejnym numerkiem w tytule należy myśleć głównie o tych właśnie fanach serii, bo w końcu jest to uśmiechanie się w ich stronę i sugerowanie, że sprzedaje się coś lepszego od poprzedniej części. Trudno więc mieć pretensje, że ktoś narzeka, skoro oczekiwał rozwoju, ewolucji, czyli dobrego fabularnego RPG, a w zamian dostał simsowego shootera.

Jeśli Bethesda nie chce porównań do F1 czy F2, to na litość boską niech nie nazywa swych gier F3 i F4.

a to co sprawiło że F1 był taką grą,trudniej przekazać na innym silniku, w świecie 3D.

1. Obsidian jakoś dało radę zrobić F:NV, które fanom F1 i F2 dość przypadło do gustu (osobiście nie grałem, więc nie mam zdania).
    2. Nadal można robić świetne i dobrze się sprzedające gry w starym stylu - vide np. Wasteland 2 oraz Pillars of Eternity. Nie jest to może tak dochodowe, jak robienie nijakiej gry dla wszystkich, ale odpada argument, że ambitne oldschoolowe projekty nie są opłacalne.
    3. Bethesda z oryginalnych Falloutów czerpie tylko rzeczy najpłytsze, o których wcześniej wspomniałem. Ludzie pokochali Fallouty nie za te duperele, ale za to, że był to fantastyczny i bardzo rozbudowany fabularny cRPG z interesującą historią, ciekawymi questami i elementami taktyki w turowych walkach.
    4. Wzorowym przykładem może być też Wiedźmin 3, który nie tylko jest świetną i ambitną grą RPG, trzyma się korzeni mimo sporych zmian w mechanice, ale też i fantastycznie został przyjęty przez graczy.

Cały problem polega na tym, że Bethesda podpięła się pod serię, ale serii kontynuować tak naprawdę nie chce. Chce robić własną grę we własnym bezpłciowym stylu, ale albo brakło im ikry i ambicji, by spróbować ryzyka budowania własnej, nowej marki od podstaw, albo chcieli iść na łatwiznę, więc podczepili się pod legendę i wykorzystali chwytliwe uniwersum Fallouta (z milionami fanów na całym świecie), gdzie na złotej tacy dostali masę genialnych pomysłów.

Wracając do metafory z piwem - firmy takie jak Black Isle miały ambicję, warzyły piwa "z charakterem", ze smakiem, który zwykłego Janusza może odrzucał swą intensywnością, ale jednocześnie był kultowy dla tych, którzy ten smak potrafili docenić. Bethesda natomiast warzy Tyskie. :)

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #136 dnia: Listopada 13, 2015, 17:39:35 »
    Nie podoba się to nie graj to najgłupszy argument w książce głupich argumentów. Tu nie chodzi o to, czy coś się zmieniło się czy nie. Chodzi o to, jak się zmieniło i czy na lepsze. Fallout 4 jest ogromnym krokiem w tył dla tej serii, nawet większym niż Fallout 3.

Fabuła i misje poboczne bardziej rozbudowane? Idź, zabij X w miejscu Y, wróć. Idź do Z, przynieś W, wróć. To jest schemat większości misji pobocznych w F4. W ogóle nie ma żadnego porównania z FNV. Do tego praktycznie nigdy nie ma się wyboru jak się questy rozwiąże, praktycznie zawsze jest tylko jedna droga. Skill checki na ogół tylko wpływają na ilość capsów, które się dostaje za questy. I pacyfistyczne przejście gry nie jest *w ogóle* możliwe.
    Fabuła głównego wątku jest równie śmieszna, Bethesda z "syn szukający ojca" poszli w stronę "ojca szukającego syna".
    "nawet ma imię" wow, wielki progres, Bethesda znalazła formułę na RPG, postać musi mieć imię! Wygląda na to, że Gothic nie jest dobrym RPG... Swoją drogą, główny bohater F4 to jasnowidz, bo zna imię każdej postaci jeszcze zanim mu się ona przedstawi... Czasem w ogóle się nie przedstawiają, bo i po co? Przecież ich imię wyświetla się nad ich głową, to gracz zna imię, postać *skądś* też je zna więc jest cacy...

I znowu są tylko dwa endingi, ponieważ trzy różne frakcje dostają dokładnie to samo zakończenie.

To, co sprawiło, że Fallout był wspaniałą grą to klimat, spójny świat, dobry skrypt i sensowna fabuła. Fallout 3 i Fallout 4 nie mają żadnej z tych cech, może poza klimatem. (wg upodobania) Takie rzeczy da się bez problemu oddać w świecie 3D, tylko trzeba mieć do tego umiejętności, poświęcić czas i nie być kompletnym partaczem pokroju Emila.

Wśród fanów F1 i F2, Fallout New Vegas jest uważany za jedynego prawdziwego sequela dla starej serii. Wielu kompletnie ignoruje F3. Po prostu widać, kto zna ten świat, bądź co bądź Obsidian w większości składa się z dawnych pracowników Black isle i Interplay. Oni wiedzą o czym były te gry, rozumieją świat i dlatego też stworzyli prawdziwego RPG. Bethesda tego nie rozumie i robią Hack'n'Slashe do muzyki lat 50'.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #137 dnia: Listopada 24, 2015, 00:44:09 »
    Mam za sobą kilka godzin gry w Fallouta 4. Po 3 questach pobocznych zrobionych według głupkowatego schematu... " potrzebujemy x przedmiotu, zrabowanego przez y", " Idź do x, zabij wszystkich znajdź przedmiot y" jestem w szoku. Dosłownie kur..a jestem w ciężkim szoku! Zagrałem jeszcze questa, który nie wybiega od schematów, ale wydźwięk brzmi tak banalnie i śmiesznie, że warty jest przytoczenia: "Jestem smutny bo bandyci zabrali naszyjnik mojej córki, jak mi go przyniesiesz to będę szczęśliwy". Taki jest właśnie Fallout 4. Po raz kolejny to powiem. Nie wiem co za skończony kretyn może przyrównywać Wiedźmina do Fallouta. To tak jakby oceniać Mercedesa i starego Trabanta. Mimo wszystko jak się możecie domyślać są głosy przemawiające za tym, że questy w Falloucie są ciekawsze, że na mapie dzieję się więcej, że ma super genialny system walki ( tak jest w ogóle jakiś system!? Myślałem, że fps'y to fps'y..). Po prostu brak mi słów na głupotę ludzką! Fallouta odkładam na czas kiedy naprawdę będzie mi się nudziło. Czyli pewnie już więcej nie wrócę do niej:P

Tutaj macie w zasadzie najlepszy obraz tego jak wygląda Fallout: http://tvgry.pl/?ID=5889

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #138 dnia: Listopada 24, 2015, 09:26:32 »
    Jest nikła szansa, że następnego Fallouta zrobi Obsidian, więc nie musisz odkładać serii na długo. Im akurat można ufać, że zrobią dobre i ciekawe questy, barwne postacie itd. Bądź co bądź to oni stoją za FNV i duża część z nich pracowała nad F1 i F2.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #139 dnia: Grudnia 08, 2015, 10:37:42 »
    Śmiało, spróbujcie mi wmówić, że tak ukazana gra wygląda źle, że odstaje od obecnych standardów i że nikt by w to nie grał, bo się czasy zmieniły...

(więcej screenów po kliknięciu na obrazek)

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #140 dnia: Grudnia 08, 2015, 20:29:54 »
    Ściągnij mod na dowolną zmianę kamery i masz XD
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #141 dnia: Grudnia 09, 2015, 11:41:10 »
    Fallouta problemem nie jest to, że jest w 3D. Tylko, że zrąbali klimat. Zagraj sobie w New Vegas, zdecydowanie najlepsza część. Rzut izometryczny też oczywiście jest spoko ale według mnie w Falloucie na przykładzie New Vegas lepiej sprawdza się 3D. Sentymenty trzeba odłożyć jednak na bok. Będziesz miał kilkanaście godzin przedniej zabawy jak nie grałeś w NV.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #142 dnia: Grudnia 09, 2015, 12:45:19 »
    Również polecam NV, to był mój pierwszy Fallout i bardzo przypadł mi do gustu... a potem zagrałem w 1 i ostatnio 2 (mam od IvEgo :D) i też są super. Powiem tak: feeling jest oczywiście inny, kiedy grasz w 3d, a kiedy w rzucie izometrycznym, ale nie można powiedzieć co de facto jest lepsze a co gorsze - to zależy od osobistych odczuć gracza, to kwestia bardzo subiektywna, bo oba rodzaje, jakby to powiedział Octavian, "dają radę i niech mi ktoś nie mówi, że tak nie jest". W cześć 3 i 4 miałem okazję zagrać dzięki uprzejmości koleżanki, która się tymi tytułami zachwyca. Cóż, nie podzielam jej entuzjazmu, moim zdaniem tym dwóm częściom brakuje "tego czegoś", względem poprzedniczek.

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #143 dnia: Grudnia 09, 2015, 16:26:03 »
    Problemem Falloutów Bethesdy nie jest FPP, tylko kompletne wykastrowanie elementów RPG. W F4 dialogi są kompletnie do niczego, świat w 80% jest wypełniony bandytami, super mutantami i ghoulami, którzy zawsze sa agresywni, większość lokacji to tak naprawdę dungeony bez wyobraźni a większość czasu, który twórcy mieli na "klimat" został spędzony na ustawianiu szkieletów w zabawnych pozach. Do tego brak skilli, zupełny brak możliwości grania jako pacyfista/dyplomata, nieciekawe/głupie frakcje i żałosny główny wątek.
    Mógłbym wymieniać bez końca, ale po co, skoro można po prostu wskazać na FNV i powiedzieć - "tak to się robi". Oddelegujcie te markę Obsydianowi, skupcie się na TESach i wszyscy będą szczęśliwi.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #144 dnia: Stycznia 28, 2016, 19:50:32 »
    Fallout zbytnio przypomina Skyrima (a Skyrima nie lubie), coraz prostszy, coraz mniej wyborow i coraz mniej postaci. Ale jezeli chodzi o grafike, to moim zdaniem calkiem niezle im poszlo. Calosciowa wyglada bardzo dobrze, a po raz pierwszy starali sie dac jakis jeden motyw w architekturze i ogolnie grafice, podczas gdy FNV "wrzucimy wszystko co wyglada mhrocznie".
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    « Odpowiedź #145 dnia: Lutego 21, 2016, 13:42:14 »
    Fallout 4 grą roku według D.I.C.E.

Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #146 dnia: Lutego 21, 2016, 14:49:33 »
    Słyszeliście o DLC do F4? Dwa mody i jedno faktyczne rozszerzenie podobne pomysłem do Point Lookout do F3.
    I dlatego też podwyższają cenę season pass do $50.
    Żałość kompletna.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #147 dnia: Lutego 21, 2016, 15:54:21 »
    Można było się spodziewać, że gówniane DICE może przyznać tytuł gry roku Falloutowi. Pomijając obłudę i to jak wielkim gównem jest rozdawanie przez nich nagród i tak pojawia się zaskoczenie! Najlepsza reżyseria i najlepsza gra RPG/MMORPG dla Fallouta!? Czy już naprawdę rozmywają się wszelkie standardy i wszystko jest względne? Liczy się tylko i wyłącznie biznes jaki mieli w tym, żeby Fallout dostał nagrodę...w końcu to ich podwórko.

Swoją drogą, skoro chcieli przyznać tej grze tytuł roku to musieli gdzieś wcisnąć jakieś pierwsze miejsca w kilku kategoriach. Padło na najlepszą reżyserię- pod którą można podciągnąć wszystko i najlepsze RPG, czyli jedną z bardziej subiektywnych kategorii. Oczywiście przyjmując, że Fallout jest RPG'iem- a jest jak z koziej dupy trąbka.

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    « Odpowiedź #148 dnia: Lutego 21, 2016, 16:08:53 »
    Nie wspominam nawet Wiedźmina, ale Bloodborne bije na głowę Fallouta, mroczny klimat, walki ze świetnymi bossami, szkoda że nie wyszedł na PC jeszcze, chociaż PS4 akurat mam :< Ale kasa misiu, kasa!
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...