Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: LAST DAYS - problemy  (Przeczytany 106438 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tyr

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    • Wódka Sobieski - Ten smak jest królewski!
    Odp: LAST DAYS - problemy
    « Odpowiedź #180 dnia: Września 08, 2013, 13:13:11 »
    No ale własnie chodzi o to, że te oddziały wroga w ogóle się nie spawnują, albo spawnują się bardzo rzadko i w niewielkich ilościach, co do grzebania w plikach, to się niestety na tym nie znam i pewnie łatwo dostałbym crasha.

Wiem, że nie trzeba się trzymać kurczowo własnej frakcji, no ale chciałem uczestniczyć we własnej wojnie a nie w cudzej, poza tym to dziwnie wygląda, kiedy Beorningowie biegną na ziemie Gondoru walczyć z Mordorem o.O

Chodzi mi po prostu o to, żeby się trochę coś ruszyło do przodu, a nie żeby tak wszystko stało w miejscu. I tak jest w każdej frakcji, nie licząc właśnie Rohanu i Gondoru, ale tam z kolei jest taki problem, że lordowie i dowódcy robią bezsensowne rzeczy (siedzą w miastach albo jeżdżą sami po mapce, nie trzymają się razem, przez co łatwo dają się pokonać i niejednokrotnie giną {zabili mi raz Orthaliona, Faramira i Forlonga Grubego}).
    Ulubiony cytat?

"I'll shot your brain out, you stupid meat-bag!"
    HK-47!

Offline Czarnoksiężnik z Angmaru

• Użytkownik
    • Piwa: 25
    « Odpowiedź #181 dnia: Września 08, 2013, 16:55:03 »
    Oddziały się nie spawnują bo frakcje, do których należą są za słabe. Dlatego jeśli zwiększymy liczebość najmniejszych oddziałów (które pojawiają się najczęściej), przeciwnicy tych słabych frakcji zostaną osłabieni przez przegrywanie bitew, a same frakcje, które chcemy wzmocnić staną się silniejsze. W związku z tym będą generować więcej oddziałów. Taki efekt lawinowy.

Co do grzebania w plikach to chodziło mi raczej o użycie edytorów, w których trudno coś popsuć, a później można bez problemu przywrócić wcześniejsze ustawienia.

Offline Earendil

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #182 dnia: Września 08, 2013, 19:31:01 »
    Problem z Iron Launcherem..zainstalowałem patcha 3.23 i gdy włączam poprzez IL nie dzieje się nic a w notatniku o tej nazwie pojawia się taki wpis:

////////////////////////////////////////////////// /  /   /    /
    //  M & B   I R O N   L A U N C H E R   LOG FILE
    ////////////////////////////////////////////////// / /  /   /
      Launched on 08/09/2013 at 7:11:25 PM

[7:11:25 PM] System Language ID is 21
    [7:11:25 PM] The game Launched is [?] You're trying to Launch it over a newer M&B version (currently supported Original and Warband)
    [7:11:25 PM] Iron Launcher "Auth to start the Workaround" variable is 0
    [7:11:25 PM] Current module name is "TLD"
    [7:11:25 PM] The path to the \Modules folder is "C:\Program Files (x86)\Mount&Blade\Modules\Modules"
    [7:11:25 PM] Iron Launcher is shutting Down... Bye!

Ktoś pomoże?

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #183 dnia: Września 08, 2013, 19:37:31 »
    [7:11:25 PM] The path to the \Modules folder is "C:\Program Files (x86)\Mount&Blade\Modules\Modules"
    tu chyba nie powinno być dwa razy 'modules'

Offline Earendil

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #184 dnia: Września 08, 2013, 20:30:42 »
    Tak,to było to.serdeczne dzięki ;)

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #185 dnia: Września 24, 2013, 16:57:59 »
    Hejka, to znowu ja.

Gram Rhunem, 83 dzień, frakcja Beorningów nie istnieje, frakcja Dale też nie istnieje (miasto Esgaroth spalone, miasto Dale przejęte), frakcja Erebor również została pokonana ._.

Obecnie staram się pokonać Leśne Elfy (Elfy z Mrocznej Puszczy). Zniszczyłem wszystkie ich obozy, zostało tylko "Thranduil's Hall". Dostałem informację w dzienniku gry, że elfy zgromadziły wszystkie siły, żeby bronić stolicy. nieopodal Thranduil's Hall pojawia się spawn "Guardians of Mirkwood Elves" czy jakoś tak. Liczy sobie prawie 400 żołnierzy, sama elita.

Problem polega na tym, że... ten spawn nawet jak stoję bardzo blisko niego nie atakuje ani mnie, ani moich towarzyszy (mam na myśli Brodda, Jarl Helcaroth, Kusulak i Ulwarth the Balcoth). Z kolei lordowie nie dołączają do walki po mojej stronie, gdy ja atakuję ten spawn, sami też nie chcą atakować tych strażników. I nie wiedzieć czemu, patrolujemy cały czas dookoła tego miejsca, a oblężenie nie chce sie rozpocząc :/ nie mam żadnych questów aktywnych, a siła frakcji Mirkwood to niecałe 1600.

Wie ktoś o co chodzi? Mi się właśnie wydaje, że to przez ten spawn 400 Guardians of Mirkwood Elves.
    Ulubiony cytat?

HK-47!

• Użytkownik
    « Odpowiedź #186 dnia: Września 25, 2013, 14:16:57 »
    Pewnie chodzi o to, że musisz sam ich pokonać. W końcu to by było trochę bez sensu, gdyby ostatni wrogi oddział został zniszczony przez byle kogo, a Ty nawet mógłbyś (teoretycznie) nic o tym nie wiedzieć.

No cóż, 400 guardianów to nie lada wyzwanie. W dodatku Dorwiniony (ta najlepsza kawaleria Rhunu) nie zawsze mają tarczę, co będzie małym utrudnieniem... I to wszystko jeszcze w lesie o ile dobrze rozumiem? W sumie to może nawet być ułatwienie, bo jeźdźcy szybciej dojadą do łuczników.

A może jednak to nie są sami Guardianie (tylko taka nazwa)? Więc tak z ciekawości zapytam: jaki ma skład ten oddział? :)

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #187 dnia: Września 26, 2013, 16:43:39 »
    około:

50-60 Thranduil's Royal Archers
    50-60 Thranduil's Royal Swordsmen
    32 Standard Bearers
    27 Guardians of Mirkwood Forest (najlepsza jednostka ever :/ 1000 pd za zabicie jednego. Lekkozbrojna, ale jeden strzał = jeden trup :/ zanim dojadę mam headshota, a z tarczą, to są dwa strzały :/ )
    Scouts
    piechota

W sumie prawie 400 jednostek, przy czym ja mam max 60 i do tego nierozwiniętych na maxa :/

Dorwinionów już nie mam, bo polegli walcząc z Ereborem (chociaż miałem Surgery na 5 :/ ) zostali mi tylko Balcoth Horse Archers w liczbie 6, Falcon Horsemen w liczbie 3 a reszta to są Noble i Heavy Noble Cavalry, i 10 Infantrymen of Ox. Pozostali to różnego poziomu kawaleria lekkozbrojna :/
    Ulubiony cytat?

HK-47!

• Użytkownik
    « Odpowiedź #188 dnia: Września 26, 2013, 19:57:42 »
    No to będzie mały problem, bo lekkozbrojna kawaleria akurat ma przesrane walcząc w lesie :(  A łucznicy z Rhunu, mimo że są bardzo upierdliwi na otwartej przestrzeni, to niestety mogą buty pucować marksmanom, którzy nawet tymi swoimi sztyletami mogą sporo zdziałać. Więc ja bym spróbował zrobić tak: wyszkoliłbym oddział najlepszych jeźdźców wargów z Gundabadu (bo jest najbliżej, można też oczywiście brać ich z innych miejsc) - to będzie dodatkowa liczebność, a w dodatku po zabiciu jeźdźca, warg nadal będzie atakować i co jakiś czas będzie mu się odnawiać zdrowie. No, ale w lesie to i tak będzie problem, bo tam jest ciasnota.

A jeśli nie chcesz się męczyć (bo z 60 ludźmi to i tak samobójstwo), to jest pewien sposób, tylko nie wiem czy zadziała, a może trzeba będzie wczytać zapis zanim pojawił się ten oddział (o ile oczywiście mój sposób nie zadziała):

(click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Września 27, 2013, 17:18:50 wysłana przez Czarnoksiężnik z Angmaru »

Offline huth

« Odpowiedź #189 dnia: Września 27, 2013, 00:38:26 »
    Co ja bym zrobił...
    Poczekałbym w grze czy to się samo jakoś nie rozwiąże. Jeśli nie, to...
    Poszukałbym i popytał czy to normalna sytuacja czy bug, itp. na forum taleworlds i mbx
    Jeśli nienormalna/bug i nie da się tego rozwiążać bez tracenia kampanii, to bym cheatował(w tld cheaty są?)
    Jeśli normalna i tak chcą twórcy, to znów bym im swoje napisał i nie grał w moda więcej(no albo cheatował ewentualnie).

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #190 dnia: Września 27, 2013, 17:49:42 »
    Dzięki, koledzy, za radę.

Mam jeszcze takie pytanie, odnośnie Iron Launchera:

1) mam najnowszą wersję 3.23b z coldfixem.

2) pamiętam, że pierwszy raz jak zainstalowałem TLD za pomocą instalatora w formie .exe (z tego linka http://www.moddb.com/mods/the-last-days/downloads/the-last-days-of-the-third-age-323) i dodałem coldfixa (z pliku .rar) to nie mogłem uruchomić gry za pomocą Iron Launchera bo pisało mi, że jakiegoś pliku od filmów nie może znaleźć. Próbowałem kopiować Iron Launchera do głównego folderu M&B i uruchamiać stamtąd, ale sytuacja się nie zmieniała. Wtedy pomyślałem, że może w najnowszej wersji nie trzeba Iron Launchera i grałem bez niego, uruchamiając normalnie TLD poprzez wybór w menu Mounta "TLD".

Jak myślicie, czy te moje dziwne problemy o których pisałem wcześniej mogą wynikać z tego, że gram bez Iron Launchera? I czy w najnowszej wersji 3.23b jest on dalej wymagany czy już nie?
    Ulubiony cytat?

HK-47!

Offline huth

« Odpowiedź #191 dnia: Września 27, 2013, 20:40:09 »
    Bez Iron Launchera można grać, ale trzeba skopiować jakieś pliki moda do głównego katalogu z grą(więc nie można grać w nic innego niż tld).
    Ogólnie to źle, że miałeś ten problem i grasz bez ironlaunchera. Choć nie wiadomo czy akurat to przez to się tak stało.

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #192 dnia: Września 27, 2013, 22:35:15 »
    Zrobiłem reinstal, okazało się, że po zainstalowaniu ten plik którego nie czytało to binkplay.exe

Konkretnie wyskakuje mi komunikat, że system windows nie mógł odnaleźć ścieżki (folder w którym jest gra to C:/Games/The Last Days of The Third Age/modules/TLD/data/binkplay.exe)

Plik binkplay.exe znajduje się w głównym katalogu gry czyli C:/Games/The Last Days of The Third Age/ a skopiowanie go do katalogu NIEISTNIEJĄCEGO data [który trzeba utworzyć] skutkuje nowym komunikatem Unable to open file binkplay.exe

Lol.

Ulubiony cytat?

HK-47!

Offline huth

« Odpowiedź #193 dnia: Września 28, 2013, 01:58:43 »
    binkplay to jest od filmików, więc to raczej bez znaczenia myślę.

Offline Mathew19951

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #194 dnia: Grudnia 28, 2013, 00:15:40 »
    Pobrałem z tej stąd:

http://www.mbrepository.com/file.php?id=3513

4 razy. Za każdym po zainstalowaniu i odpaleniu, zacina mi się pasek wstępnego ładowania na ostatnim etapie i tak sobie czeka, aż go nie poczęstuję alt+F4. Wyskakuje jakieś malutkie okienko, ale po ułamku sekundy znika i nie idzie go uchwycić. A ja zostaję ze swoim pulpitem.

Uprzedzając pytania:
    - mam wersję 1.010.
    - plik pobrał się raczej cały, bo pobrałem kilka razy, a rozmiar pokrywa się z podanym na stronie i z ocenianym przez Chroma podczas ściągania.