Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria Total War - dyskusja ogólna  (Przeczytany 322517 razy)

Opis tematu: Jest to temat ogólny o serii

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    Odp: Seria Total War
    « Odpowiedź #615 dnia: Lutego 01, 2011, 16:08:14 »
    Z tego co napisał NIFN ja żadnych nowości nie widzę... Wracają rody rodem z Rome, ścieżki rozwoju to nic innego jak technologie do opracowania. Wszystko to już było, a jestem pewien że niejeden darmowy mod może przynieść więcej nowości do pełnoprawnej części serii. Chyba jedyną ciekawostką jest krótki czas rozgrywki, ale ciekawe jak konieczność wyboru między technologiami wpłynie na rozgrywkę... Pożyjemy zobaczymy, ale ja tylko umocniłem się w moim sceptycyzmie.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #616 dnia: Lutego 01, 2011, 18:58:52 »
    No niestety moja kampania Macedonią dobiegła przedwcześnie końca (przypadkiem usunąłem save :/). Chociaż może to i dobrze bo moje państewko wpadło w kryzys gospodarczo-społeczny. Osady się buntowały, miasta przynosiły ujemny dochód. Znacie jakiś dobry sposób na przychód po 1000 i zadowolenie ok. 200%? I w jaki sposób zaradzić ewentualnym buntom?

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #617 dnia: Lutego 01, 2011, 19:51:18 »
    No niestety moja kampania Macedonią dobiegła przedwcześnie końca (przypadkiem usunąłem save :/). Chociaż może to i dobrze bo moje państewko wpadło w kryzys gospodarczo-społeczny. Osady się buntowały, miasta przynosiły ujemny dochód. Znacie jakiś dobry sposób na przychód po 1000 i zadowolenie ok. 200%? I w jaki sposób zaradzić ewentualnym buntom?
    Wyrżnij mieszkańców - Nie jest to niestety profilaktyka, tylko leczenie, więc będziesz musiał co jakiś czas powtórzyć ten proces. Aby mieć dużo kasy nie utrzymuj zbyt dużych garnizonów, ulepszaj farmy i targi, zresztą z kasą w Rome naprawdę nie ma kłopotu. No i nie zapominaj o wyżynaniu miast, niewoli nie polecam bo mimo bonusu do handlu to ci buntownicy przeniosą się tylko do innego miasta i tam będą sprawiać kłopoty - Tylko wyrżnięcie stanowi remedium na Twoje kłopoty. 
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #619 dnia: Lutego 02, 2011, 16:28:38 »
    Wezyk, pytałeś o "dyplomację" w Shogunie 2... Wygląda ona następująco:
    Możemy z każdym odkrytym rodem (tj z sąsiadem lub odkrytą prowincją przez nasz statek kupiecki, agenta, etc), zawierać następujące porozumienia:
    - Zażądania/Zerwania umowy handlowej
    - Zażądania/Zerwania przymierza
    - Uczynienia wasalem
    - Wypowiedzenia wojny/Podpisania traktatu pokojowego
    - Zażądania przyłączenia się do wojny
    - Zażądania embarga handlowego
    - Ustanowienia prawa przemarszu (na ilość tur, bądź na czas nieokreślony)
    - Zażądania/Przekazania Daniny
    - Aranżowania małżeństw
    - Wymiany zakładników

Generalnie dyplomacja do zaawansowanych nie należy... Niemal każdy ród można przekabacić na swoją stronę, a czasami nawet sąsiednie rody, same składają swoje oferty/żądania.

Szczerze? Już w dyplomacja w "King Arthur: The Role-Playing Wargame", lepiej wygląda...

Pozdrawiam!

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #620 dnia: Lutego 02, 2011, 21:33:16 »
    Witam!
    Widzę, że gdzie ucho przyłożyć, to o serii TW wciąż głośno....
    Jestem wielkim fanem tej serii, może nie od początku, bo od R:TW, ale jakoś od pierwszych minut ta gra zaklepała sobie miejsce w moim"TOP 10".
    Grywałem w kilka modów, które za każdym razem stwarzał, co większe doznania...
    Następnie przyszedł M2;TW, który (chyba tylko), dzięki średniowiecznemu klimatowi zagościł na półce...
    Od jakiegoś czasu gram(rzadko) w Empire, pomimo, iż to nie mój rozdział, ale po 3 m-c gry (vh/vh) podbiłem Polską, Austrię, oraz państewka, które mieli pod protekcją, teraz łakomie się, na Ottomanów(?), ogólnie idzie :]
    Napoleon...Szkoda kasy...100zł za mod pod Empire ;/ do tego za łatwy

Prawdę mówiąc, część, która najbardziej mi się podobała to R:TW oraz dodatek BI.(nie licząc modów).
    Czemu?To tam miałem największy ubaw z uciekających rzymian przed rozpędzonymi galami pod Patavium, czy tępiłem słonie zielonymi harcownikami w Kartaginie, szarżowałem doborowymi drużynowymi na flanki ślimaczych falangistów pod Tesalonikami, podpuszczając ich, że poprowadzę atak w centrum, rozstrzeliwałem germańskie dziewki nad morzem bałtyckim, a następnie uciekałem przed sarmacką jazdą...To była gra!Ale tylko do momentu kiedy zainstalowałem mod Rome Total Realism - wymiękłem ;)

Teraz czekam na mod Europa Brabarum 2(?) pod M2:TW - może dostanie drugą szansę ;)

Pozdrawiam!

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #621 dnia: Lutego 02, 2011, 22:05:19 »
    Wezyk, pytałeś o "dyplomację" w Shogunie 2... Wygląda ona następująco:
    Możemy z każdym odkrytym rodem (tj z sąsiadem lub odkrytą prowincją przez nasz statek kupiecki, agenta, etc), zawierać następujące porozumienia:
    - Zażądania/Zerwania umowy handlowej
    - Zażądania/Zerwania przymierza
    - Uczynienia wasalem
    - Wypowiedzenia wojny/Podpisania traktatu pokojowego
    - Zażądania przyłączenia się do wojny
    - Zażądania embarga handlowego
    - Ustanowienia prawa przemarszu (na ilość tur, bądź na czas nieokreślony)
    - Zażądania/Przekazania Daniny
    - Aranżowania małżeństw
    - Wymiany zakładników

Generalnie dyplomacja do zaawansowanych nie należy... Niemal każdy ród można przekabacić na swoją stronę, a czasami nawet sąsiednie rody, same składają swoje oferty/żądania.

Szczerze? Już w dyplomacja w "King Arthur: The Role-Playing Wargame", lepiej wygląda...

Pozdrawiam!
    Ah , głupi Ja . Myślałem że znacząco udoskonalą dyplomacje :/ Naprawdę warte obejrzenia są filmiki które przesłałem kilka postów niżej .
    Edit : Dwa nowe klany ! http://blogs.sega.com/totalwar/2011/02/04/special-double-clan-feature-shimazu-and-tokugawa/
    « Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2011, 16:32:06 wysłana przez Wezyk »
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline pat25

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #622 dnia: Lutego 04, 2011, 19:25:04 »
    Rome total war

Jeszcze Kartagina, Brytania, Rod Juliuszow  i Rod Brutusow( 1 miasto ) :D
    Alea iacta est

Offline Kakashi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #623 dnia: Lutego 06, 2011, 12:07:27 »
    Ehm... skoro już jest taki temat to mam pytanie dotyczące gry a mianowicie gdy włączam jakąś bitwe do rozegrania ładuje mi się mapa z tym obrazkiem i nagle wyskakuje błąd Medieval 2 total war napotka. I pozostaje mi zakończyć gre przez menager zadań i mam to w każdej bitwie ktorą chce rozstrzygnąć samodzielnie pomożcie bo gra z automatycznymi bitwami to nie jest gra... ;/ dodam jeszcze że mam wersje polską 1.5 kingdoms gram w kampanie brytyjską ale nie moge iść dalej bo poprostu podbijać się nie da... pomożcie pliss ;/

Offline Bandaro123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #624 dnia: Lutego 06, 2011, 13:49:48 »
    1. Ja mam tak przy innej grze bo mój stary gruchot nie potrafi jej odpalić i się resetuje/wywala do pulpitu. Zmniejsz liczbę żołnierzy, cienie, wszystko na najniższe i zobacz czy to coś da, później systematycznie podwyższaj.
    2. Reinstalnij grę.
    3. Lepszy komp, jak nie komp to karta graficzna.

Offline Kakashi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #625 dnia: Lutego 06, 2011, 13:59:37 »
    Pokombinuje z tymi detalami

Konfiguracja Kompa: procek AMD Phenom tm 8650 2.31 GHz 3GB Ramu Karta graficzna 1GB Radeon 4600series HD:D

Reinstalowałem gre kilka razy i nic nie dało nadal zacina się na tym gdy chce stoczyc bitwe sam ..

//Edit niestety nic nie pomogło ... :/ dzięki za chęci
    « Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2011, 14:05:40 wysłana przez Kakashi »

Offline pat25

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #626 dnia: Lutego 06, 2011, 16:00:21 »
    Kup oryginała :D
    Alea iacta est

Offline Wallace

• Użytkownik
    • Wallace (KozaK)
    « Odpowiedź #627 dnia: Lutego 06, 2011, 20:20:12 »
    Ja w R:TW (na czitach xD) podbiłem Rodem Juliuszów: Galię, Hiszpanię, Brytanie i zorganizowałem wyprawę wielką armią na Egipt. Po zdobyciu Alexandrii i jednego z cudów świata w Memphis ruszyłem na Pont.
    Kiedy nie miałem czego już podbijać xD ruszyłem na Rzym i bez problemu odbiłem Italię z rąk wroga(SPORQ,Ród Scypionów i Ród Brutusów). Zająłem dawne terytorium Kartaginy, Grecji i Macedonii. Moim ostatnim rywalem była Dacja. Oczywiście bez problemu sobie z nią poradziłem :D. I tak zakończyłem swoją wielką kampanie ;). Czity oczywiście nie były nadużywane... Po prostu kiedy miałem kryzys musiałem sobie z 5 tys dorzucić raz na jakiś czas.

PS. Czemu jak przeszedłem kampanie nie mogę grac Macedonią ? :/ Bo z tego co widzę Gacek3000 mógł a ja nie mam takiej frakcji dostępnej. Grecja i inne odblokowały mi się a Macedonia nie -_-
    Freeedom!!!

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #628 dnia: Lutego 07, 2011, 12:43:31 »
    Konfiguracja Kompa: procek AMD Phenom tm 8650 2.31 GHz 3GB Ramu Karta graficzna 1GB Radeon 4600series HD:D

Prawdopodobnie nie pograsz bo masz dość słabą kartę graficzną w tym laptopie. Oczywiście nie daję gwarancji, że to jest powód, ale uważam, iż jest to wielce prawdopodobne.

PS. Czemu jak przeszedłem kampanie nie mogę grac Macedonią ? :/ Bo z tego co widzę Gacek3000 mógł a ja nie mam takiej frakcji dostępnej. Grecja i inne odblokowały mi się a Macedonia nie -_-

Odblokuj sobie to w plikach. :) Poszukaj "dscr_strat" i zmodyfikuj tak by Macedonia była w "Playable". Dokładnie nie podam Ci jak to zrobić, bo prócz Empire i Shoguna 2 nie mam żadnego TW na dysku, ale powinieneś sobie sam poradzić z tym co napisałem. :)

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #629 dnia: Lutego 07, 2011, 14:25:47 »

Musisz wejść w główny katalog z grą. Później data->world->maps->campaign->imperial_ campaign i otwierasz descr_stats. Masz tam coś takiego (u mnie jest trochę edytowane):

imperial_campaign
    playable
    romans_julii
    romans_brutii
    romans_scipii
    egypt
    seleucid
    carthage
    parthia
    gauls
    germans
    britons
    greek_cities
            macedon
    pontus      
    end
    unlockable
    end
    nonplayable
            romans_senate
    armenia
    dacia
    numidia
    scythia
    spain
    thrace
    slave
    end

Przenieś macedon z nonplayable do playable.