Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria Total War - dyskusja ogólna  (Przeczytany 322592 razy)

Opis tematu: Jest to temat ogólny o serii

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline leuthen

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Seria Total War
    « Odpowiedź #675 dnia: Marca 31, 2011, 11:33:48 »
    hehe, dobry filmik ;) I tak nie gram w multi w grach TW, ale faktycznie tego typu multi wielkiego sensu i tak nie ma. Teraz może kupię napoleona jak będzie w jakieś promocji, Shogun poczeka jeszcze pewnie parę lat nim go kupię.

Offline Ozwan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #676 dnia: Marca 31, 2011, 15:53:43 »
    Leuthen: jakbyś kupował to obecnie na Steamie jest dwupak Empire + Napoleon za grosze. Anyway, AI w Napoleonie bez modów jest głupie jak but, kompletnie nie radzi sobie z bronią palną i wyższy poziom trudności bitwy polega na tym, że oddziały wroga zwykle atakujące a'la Plac Czerwony atakują a'la Plac Czerwony tylko mają morale na poziomie naćpanych berserkerów i nie zaczynają uciekać nawet przy frontalnych salwach kartaczami z armat. Są mody, które trochę poprawiają sytuację, ale nie nastawiałbym się na pozytywne doświadczenia walki w singlu Napoleona.

Offline leuthen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #677 dnia: Marca 31, 2011, 17:07:45 »
    No, nie takie grosze, 50 euro. Chyba że jest jakaś inna promocja, której ja nie widzę. Dla mnie taki dwupak jest zresztą średnio atrakcyjny bo Empire kupiłem w dniu premiery. Drugi raz w przypadku gier CA takiego błędu nie popełnię ;-) Ale właśnie kupiłem dodatek Kingdoms do medka II za 5 euro :)

Offline Ozwan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #678 dnia: Marca 31, 2011, 17:41:02 »
    The hell, a może to w takim razie była jakaś weekendowa przecena czy coś, ale było przez jakiś czas poniżej 15 euro.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #679 dnia: Kwietnia 02, 2011, 02:56:42 »
    Nie wiem jak na Steamie, ale jakis miesiac temu byla promocja w game.co.uk na zestaw Empire + Napoleon za niecale 20 funtow, wiec mysle, ze na Steamie bylo podobnie. Zestaw, procz tych dwoch tytulow, zawieral rowniez wszystkie mozliwe DLC jakie wyszly do tych obu, wiec jak najbardziej oplacalne. Teraz juz jest za pozno, ale i tak nie ma to wiekszego sensu, skoro Shogun 2 bije oba tytuly na glowe jednym uderzeniem samurajskiego miecza :)

Ponawiam pytanie: ktos chetny na multi? Jakby co, to mozna mnie znalezc na Steamie jako woyocnh.

Offline Ozwan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #680 dnia: Kwietnia 02, 2011, 03:52:53 »
    W czym konkretnie bije Napoleona na głowę? Poza maksymalnym uproszczeniem rozgrywki i powrotem do bardziej zręcznościowego modelu? :)

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #681 dnia: Kwietnia 02, 2011, 09:49:24 »
    Panowie proszę. Dyskutujcie, wymieniajcie się poglądami ale takie przerzucanie się tekstami: "Ale ... i tak jest lepszy!"- "A niby w czym jest taki lepszy!?" nic konkretnego do tej dyskusji nie wniesie... To są wasze subiektywne odczucia i naprawdę wystarczy jak raz o nich wspomnicie. Sam uważam, że Napoleon jest strategią, mała, grą mojego życia ale rozumiem, że Szogun może się komuś podobać. Grałem niedużo u znajomego, sam nie miałem jeszcze okazji zainstalować i uważam, że bardzo skrzywdzili tą grę. Choć z drugiej strony, po zlikwidowaniu broni palnej w taki sposób musiało się to skończyć. Wiem jedno, nieważne jak bardzo nie odpowiadają mi realia nowego Total Wara, dalej pozostaje on solidną produkcją. Jest to po prostu dobra gra.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Ensis

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #682 dnia: Kwietnia 02, 2011, 17:32:34 »
    Chcecie realizmu w NTW, wgrajcie tego moda:
    http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=230&t=5720

Offline Michas303

• Użytkownik
    « Odpowiedź #683 dnia: Kwietnia 02, 2011, 19:31:46 »
    A ja akurat zastanawiam się nad kupnem tej gry. Uwielbiam serie Total War i mam nadzieję że przy Shogunie 2 spędzę wieeeele godzin :) I pewnie będzie kilka niedoróbek, natomiast wierze że jakiś mod (np. DarthMod) naprawi to i tam :)

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #684 dnia: Kwietnia 02, 2011, 21:17:15 »
    Nie wiem, czego oczekują ludzie po grze, w której, chcąc nie chcąc, wszyscy wyglądali i walczyli tak samo... Wiadomo, w Napoleonie masz masę jednostek, każdy kraj trochę inne (mimo wszystko nadal takie same, ta "inność" to tylko złudzenie), specjalne jednostki i w ogóle.
    Poza tym ile można toczyć wojnę w Europie? Przecież to już jest nudne... Japonia sama w sobie jest krajem bardzo oryginalnym, zwłaszcza w okresie Sengoku Jidai (okres, w którym toczy się gra; największa wojna domowa w historii Japonii).
    Nic dziwnego, że każdy wygląda tak samo - w końcu to tylko jeden kraj. Różnice widać dopiero na poziomie samych klanów i ich jednostek specjalnych. Nadal są to te same jednostki, co w innych klanach, jednak zawsze coś je z tłumu wyróżnia.
    Sama gra to powrót do korzeni serii, co stało się ostatnio bardzo modne. Większość ludzi pytana o najlepszą część serii Total War opowiada się za Shogunem (niepowtarzalny klimat, coś innego niż Europa i wiele, wiele innych) oraz Rome (okres historyczny, ciekawe realia, coś innego niż tylko broń palna i wyścig na armaty...).

Dodatkowo w Shogunie mamy trochę inne podejście do bitew. Mimo rozpowszechnienia broni palnej, nadal jest to walka 1na1, samuraj vs samuraj. Ashigaru to tylko mięso armatnie, więc ich nawet nie liczę :P Przyznam jednak, że wrażenie na mnie zrobili miotacze bomb. Bardzo przypominają mi grenadierów, jednak występują w dużo mniejszej liczbie (40 na max ustawieniach wielkości oddziałów), mają dużo mniejsze morale, mimo to sieją ogromne spustoszenie. Fizyka w tej grze działa wyśmienicie :) A niby to tylko ashigaru :P
    Poza tym dosyć ciekawie rozwinięty wątek RPG. Ogólnie nie przepadam za zbytnim rozbudowywaniem tego w grach, jednak w Shogunie dodaje to klimatu. Jakoś nie widzę Shoguna bez RPG :P

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #685 dnia: Kwietnia 02, 2011, 22:00:06 »
    Co do Shoguna 2 to według mnie widać, iż jest to "punkt kulminacyjny" zmian rozpoczętych w Empire. Oczywiście nie mam na myśli realiów, ale kwestie techniczne. Napoleon tak na dobrą sprawę był tylko rozwinięciem pomysłów, które swój początek miały właśnie w Empire, natomiast w Shogunie 2 elementy te zostały dopracowane (chyba) najbardziej jak się dało. :) Już nie mam na myśli pięknej grafiki, która swym wykonaniem powala - podczas bitew liście z drzew wiśni latające w powietrzu są wręcz zachwycające.* Natomiast pisząc to mam przed oczyma takie kwestie jak: pojawienie się "zasięgu" reakcji armii na mapie, bitwy morskie (choć tutaj może trudno tak to nazwać, gdyż walczy się u wybrzeży Japonii), mapa kampanii (jest świetna), żywość i dynamizm świata (wszystko zmienia się naprawdę bardzo szybko i nie ma głupich stagnacji jak w poprzednich częściach serii), etc.

Co do tego, iż Shogun 2 jest "grą na raz". Tak jak napisał Woyo, trudno by obszar obejmujący jeden (dość mały) kraj - Japonię - cechował się jakimiś wielkimi różnicami w armiach. Tego chyba każdy był świadom, że tutaj nic się nie zmieni i każdy klan może wystawić takie same jednostki - tylko zmieniają się ich statystyki w zależności od klanu (niektóre mają swoje jednostki wyjątkowe, które jednak różnią się tylko nazwą). Jednak nie chciałbym usprawiedliwiać tutaj twórców Shoguna, ponieważ można to było ciut urozmaicić. Według mnie wystarczył poświęcić więcej czasu i zmienić trochę niektóre modele jednostek wchodzące w skład niektórych klanów. Przykład: Ashigaru Shimazu, którzy to leżą na południu mogliby wyglądać ciut inaczej od tych klanu Uesugi, którzy umieszczeni są niemal na północy wyspy. Jednak byłby to tylko ozdobnik, który nota bene nie wpłynąłby zbytnio (niemal wcale...) na sam gameplay.

* Tak na marginesie, uważam, że Total War mimo tego iż jest strategią graficznie bije Warbanda na głowę - mam na myśli szczegółowość i detale.

Dodaj jeszcze do tego optymalizację tej grafiki... W Turcji chyba nie znają tego słowa.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 02, 2011, 22:51:35 wysłana przez sir Luca »

Offline Cavaron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #686 dnia: Kwietnia 04, 2011, 18:31:36 »
    Ja tam dalej cisnę w medievala dwójke na modzie third age i jest fajnie ;d
    Nie ma emocji - jest spokój.
    Nie ma ignorancji - jest wiedza.
    Nie ma namiętności - jest pogoda ducha.
    Nie ma chaosu - jest harmonia.
    Nie ma śmierci - jest Moc.

Offline Vladimirek

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #687 dnia: Kwietnia 04, 2011, 19:24:09 »
    Ja zamówiłem Shoguna 2 wczoraj i nie mogę się doczekać, z tego co czytałem, ma szansę zostać strategią roku 2011 ;>

Offline leuthen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #688 dnia: Kwietnia 04, 2011, 19:25:53 »
    Co do grafiki to chyba nie ma się czemu dziwić - ile osób jest w TW? 10? I to teraz, jak zarobili na Warbandzie. A w CA? Poza tym patrząc na pokraczne animacje ruchu postaci w rzekomo pięknym graficznie TW2 doceniłem dyskretny urok Warbanda ;-)

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #689 dnia: Kwietnia 04, 2011, 19:35:48 »
    Poza tym patrząc na pokraczne animacje ruchu postaci w rzekomo pięknym graficznie TW2 doceniłem dyskretny urok Warbanda ;-)

Śmiałe twierdzenie. ^^ Sam osobiście nie zauważam tego by gry z serii M&B choć minimalnie miały poprawnie zrobione animacje, ale to tylko moje negatywne zdanie.

Tak na marginesie. Jakiś czas temu nabyłem Napoleona, od którego co prawda odciągnął mnie Mass Effect 2, ale zauważyłem jak beznadziejnie zrobiona jest lokalizacja... Jako osoba, która pracowała przy spolszczeniu Shoguna 2, aż nie mogę patrzyć na to co widzę w Napoleonie. ;d W pełnej wersji, czyli po dziesiątkach godzin testów, jest tyle błędów, że głowa mała - pierwszy z brzegu: "Imperium osmańskie"(?), a nie powinno być "Imperium Osmańskie"? ^^ Może jestem zbyt przewrażliwiony, ale trochę mi to przeszkadza. No i na dodatek, wydaje mi się trochę ten cały Napoleon wykastrowany z głównego trybu, czyli "free play". Niby jest kilka kampanii, kampanie koalicji, kampania na Płw. Iberyjskim, ale brakuje mi takiego klasycznego "free play'a" a'la Wielka Kampania Empire: Total War.