Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria Total War - dyskusja ogólna  (Przeczytany 322319 razy)

Opis tematu: Jest to temat ogólny o serii

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: Seria Total War
    « Odpowiedź #60 dnia: Sierpnia 24, 2007, 12:08:57 »
    Jak jeszcze w nic nie grales, to lepiej zacznij od Rome i pograj w jakies mody... a pozniej przesiadz sie na medievala i tam dopiero zagraj w genialne mody (XVIIIw , Napoleonic)

Ogolnie roznica miedzy poszczegolnymi czesciami siedzi w tym ze rozgrywka na mapie toczy sie inaczej - w medievalu jest jedno pole = jedna prowincja i co ture mozesz przemiescic oddzial o 1, jednak jesli masz panowanie nad morzem to mozesz przeniesc nawet na drugi koniec mapy.

A w romie kazda jednostka ma punkty ruchu i zapierdziela sie poki sie nie skoncza. Mi bardziej odpowiada rozwiazanie z medievala bo rozgrywka jest po prostu ciekawsza i prawie caly czas cos sie dzieje, jest wiecej bitew w polu; a w romie to po prostu gonitwa po mapie i maaasa oblezen - pod koniec kampani juz bedziesz zygal oblezeniami szczegolnie jak bedziesz gral w jakiegos moda.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 24, 2007, 12:13:45 wysłana przez [POD]J@$ON »

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #61 dnia: Sierpnia 24, 2007, 17:10:39 »
    Jason ma tu racje...W moim przypadku oblężenia to była co druga może co  trzecia bitwa...najczęściej brałem automatyczne rozgrywanie ,bo już mi sie nie chciało.

Offline Dragonit

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #62 dnia: Sierpnia 24, 2007, 20:53:46 »
    Jason - Jakie mody? Rome się kupuje dla przyjemności, starożytności i żeby se po dowodzić i pooglądać świetnie wyglądające bitwy a nie grać w symulator czy zmieniać okres :D Co do mapy to najlepsze rozwiązanie to byłoby połączenie mapy rome i medka, tzn. sposób poruszania jak w rome, ale prowincje jak w medku i żeby zamiast miast w wielu prowincjach było coś na kształt punktów strategicznych, których opanowanie powoduje zajęcie prowincji, a bitwa o punkt strategiczny toczyła by się w czystym polu.

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #63 dnia: Września 01, 2007, 20:56:04 »
    news z totalwar:
    Jak donosi oficjalna strona firmy CDProjekt - domniemanego polskiego wydawcy Empire: Total War, twórcy kolejnej części serii zdobyli się na ciekawe wyznanie. Stwierdzili, że w pracach nad grą najważniejsze będzie dla nich uproszczenie, wg nich zbytnio złożonego sterowania. Mike Simpson - współtwórca studia CA zapowiada, że w Empire gracz nie zostanie rzucony od razu na głęboką wodę. Zamiast tego na początku rozgrywki będzie wykonywał misje, które stopniowo i bezboleśnie wprowadzą go w świat gry.

Czy ktos mial jeszcze jakies watpliwosci czy kolejna gra CA bedzia "bardziej dojrzala i powazniejsza"? Wg mnie kolejny przyklad na to ze gra caly czas sie dostosowuje do mas i w niedlugim czasie zrobia z niej action rpg albo zwykla siekanke - bo bedzie bardziej dynamiczna i COOOL...

EDIT: jeszcze jedno - pytam sie, gdzie w tej grze jest ukryte "zlozone sterowanie"? Bo ja dlugo szukalem i nie znalazlem nic co by wykraczalo poza standardy strategii.

Offline Dragonit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #64 dnia: Września 01, 2007, 21:42:39 »
    Jak zawsze pesymista - Pewnie po prostu zrobią rozbudowany samouczek co wygląda jak kampania albo będzie można włączyć tryb ułatwień czy coś. Co do twoich ostatnich słów - Jasne, jeśli total wary nie wykraczają nic poza standardy innych strategii to nie wiem w jakie ty strategie grałeś ...

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #65 dnia: Września 01, 2007, 21:46:26 »
    Czytaj dokladnie - ja pisalem o "zlozonym sterowaniu".

Teraz zagrywam sie w IL-2 Sturmovika i na prawde odczuwam jak sterowanie moze byc pogmatwane - klawiszologia obejmuje wieksza czesc klawiatury a i tak czesc czynnosci musi byc na bierzaco podmieniane bo po prostu przyciskow nie starcza.

Moze i jestem pesymista, ale takie wypowiedzi od tworcow daja do myslenia.

Offline kania92

• Użytkownik
    « Odpowiedź #66 dnia: Października 05, 2007, 18:10:24 »
    powiem tak medieval 2 jest badziewnie zrobiony co do gry polska
    oni jakgby zobaczyli nawet na wiki encyklopedia to by zobaczyli jak wygladali wojowie polscy
    a nie mamy jakis wiesniakow i jeden oddzial piechoty ktory jest dobry a inne frakcje maja tej piechoty ciezkiej jak na sranie
    Ten, kto nie szanuje i nie ceni przeszłości, nie jest godzien szacunku terażniejszości
    ani nie ma prawa do przyszłości.

Józef Piłsudski

Offline Dragonit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #67 dnia: Października 05, 2007, 20:42:03 »
    No, z Polską przegięli, ale w Kingdoms jest silna w kampanii Teutońskiej :D Co do Jasona - Myślę, że są na dobrej drodze: Zobacz, jak udał się Kingdoms - Tylko osoby z marginesu społecznego kwestionują jego jakość. Genialna muzyka i klimat, sporo eventów, kampania Hot - Seat ... :D

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #68 dnia: Października 05, 2007, 20:57:45 »
    Zobacz, jak udał się Kingdoms
    Niestety nie zobacze, z wiadomych wzgledow... ale cuz mozliwe - czytalem pochlebne komentarze, jednak z tego co przeczytalem kilka rzeczy spartolili konkretnie - np. kampanie hiszpanami w nowym swiecie. Cuz jako ze dodatki nigdy jakos specjalnie nie wychodzily CA ten mozna uznac za solidny - czepne sie tylko jednego - Najbardziej wkurzaja mnie zdania w recenzjach (np. CD action) typu "zamiast jednej kampani AZ szesc". No czy oni czytelnika traktuja jak kompletnego debila? Jak mozna porownac jedna wielka kampanie z podstawowej wersji do 6 drobnych, rozgywajacych sie na o wiele mniejszych mapkach i zapewne starczajacych na krocej niz jedna duza kampania. Ze nie wspomne o zmarginalizowaniu roli dyplomaty co splyca gre do durnej nawalanki. Ale dokladnie tak samo wygladaly juz dodatki do rome (alexander) i medievala (VI) z ta roznica ze byla tylko jedna nowa mapka zamiast szesciu wiec mozna tu mowic o jakims malym kroku do przodu...

Offline Dragonit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #69 dnia: Października 06, 2007, 11:03:02 »
    Po pierwsze 6 nie 4 ;p Po drugie wielu uważa Hiszpańską za najlepszą, i nie jest spartolona (swoją droga głupie słowo bo mi się kojarzy ze Spartą, a nie wiem co ma jedno do drugiego -.-). Do tego klimat, nowe jednostki, eventy fajne (np. pojawienie się Wiliama Walace), hotseat, nowa genialna muzyka i filmiki wprowadzające są świetne. A same 4 kampanie są genialnym rozwiązaniem i dobrze że nie dali 1 wielkiej w dodatku, tylko zrobili najlepsze jakie można zrobić.

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #70 dnia: Października 06, 2007, 19:00:03 »
    Po pierwsze 6 nie 4

Chyba nie do konca to chciales napisac.. ale trudno. Cuz, najebany bylem i sam teraz nie wiem jak czemu napisalem 6...

A same 4 kampanie są genialnym rozwiązaniem i dobrze że nie dali 1 wielkiej w dodatku, tylko zrobili najlepsze jakie można zrobić.
    Mimo ze teraz rowniez jestem najebany (nawet bardziej:/) to nie moge zrozumiec czemu ci odpowiada mniejsza kampania? Przeciez lepiej wziac udzial w globalnym konflikcie, w ktorym bierze udzial kilkanascie frakcji i sojuszy niz w drobnice, w ktorej kazda frakcja walczy z kazda inna i gra zamienia sie w bezsensowna mlucke.

Po drugie wielu uważa Hiszpańską za najlepszą, i nie jest spartolona
    Dokladnie mialem na mysli gre hiszpania, ktora bez problemu moze uzupelniac swoje wojska w byle jakim miescie, od razu wyszkolonymi zolnierzami... przeciez to paranoja, nie majaca niz wspolnego z realiami. Bylo zreszta tam kilka innych uproszczen ktore po prostu godza w inteligencje gracza...

Offline kania92

• Użytkownik
    « Odpowiedź #71 dnia: Października 06, 2007, 19:51:31 »
    nie gralem w krolestwa bo nie mam z wiazku z tym muglby ktos wrzycic nazwy i parametry polskich wojow chodzi mi o tych dodanych w dodatku
    bo potstwaka jest chu..wa
    Ten, kto nie szanuje i nie ceni przeszłości, nie jest godzien szacunku terażniejszości

Józef Piłsudski

Offline Dragonit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #72 dnia: Października 06, 2007, 22:55:48 »
    Jason - Co? Chyba nie rozumiesz - Jak w dodatku mogliby dać następną wielką kampanię? W dodatku to jest świetne rozwiązanie, bo każdy może się łatwiej w czuć klimat i wybiera to co mu odpowiada. Nadal nie rozumiem, co masz do 4 kampanii z dodatku. Co do gry Hiszpanią to ja wyczytałem, że trudno nią grać i ma mało wojska - nie wiem kto ma lepsze informację.

Kania - http://www.totalwar.org.pl/?ArtId=520

Offline kania92

• Użytkownik
    « Odpowiedź #73 dnia: Października 07, 2007, 12:07:44 »
    dzienki ale mogli spolszczyc te nazwy jednostek
    medieval 2 jest kolejnym dowodem ze swiat nie docenia potegi I Rzeczpospolitej( i tez przed unia)
    kiedy to bylismy bardzo silni a w czasie renesansu bylismy najwieksza potega militarna (wojska ladowe) na swiecie
    takich victorii zaden kraj nie mial i nie bedzie mial
    (jesli jakis blad to sory)

Józef Piłsudski

Offline Dragonit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #74 dnia: Października 07, 2007, 12:45:43 »
    No, ale to gra o średniowieczu nie o renesansie :P A tak w ogóle mogli by nam dać chociaż spieszonych, bo mamy za słaby rooster. Jednak ogólnie gra przednia i jeśli jej nie masz, to kup :P
    PS: Widziałem cię na forum totalwar.org.pl ;p